Review
Feb 27, 2018, 5:59pm

Tanda Kolesterol Tinggi Dan Cara Mengatasi Supaya Tidak Strok


Kolestrol tinggi memang masalah yang amat ditakuti kerana ia boleh menyebabkan penyakit jantung, stroke dan sebagainya tanpa kita sedari. Orang yang kurus juga berisiko mempunyai kolestrol tinggi jika tidak mengawal pemakanan mereka. Dalam entri yang lalu saya ada berkongsi mengenai masalah kolestrol tinggi, punca dan bahayanya bagi mereka yang mempunyai kadar kolestrol yang terlampau tinggi dalam darah.

tanda kolesterol tinggidan cara mengatasi

Apakah Keadaan Paras Kolesterol Anda?

Mari kita lihat dulu kadar paras kolestrol di bawah. Anda di paras mana?

Kadar kolesterol NORMAL: jika kolesterol kurang dari atau sama dengan 200 mg/dL.
Kadar kolesterol SEDERHANA TINGGI: jika kolesterol berada pada 200-239 mg/dL.
Kadar kolesterol yang berisiko tinggi atau BERBAHAYA, jika kolesterol lebih dari 240 mg/dL.

paras kolesterol dan tahap - bahaya tanda kolesterol tinggi dan cara mengatasi

Tanda-tanda Kolestrol Tinggi

Kolesterol termasuk dalam “silent killer” kerana walaupun tidak bergejala namun boleh menyebabkan berlakunya stroke. Gejala-gejala yang biasa muncul pada penderita kolestrol tinggi adalah tengkuk terasa berat, rasa kesemutan, mudah merasa letih, dan kedua kaki (atau satu kaki) bengkak .adakah anda mengalami tanda-tanda dibawah?

1. Kaki Sering Kebas

Kaki sering rasa kebas adalah salah satu tanda kolestrol tinggi. Ia terjadi kerana darah bergumpal dan menyebabkan aliran ke kaki tidak lancar. Terasa senak dada sebelah kiri akan terjadi apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat akibat kadar kolestrol terlampau tinggi.

kaki kebas tanda kolesterol tinggi dan cara mengatasi

2. Mudah Berasa Letih Dan Mengantuk

Peningkatan kolestrol juga menyebabkan anda mudah letih dan mengantuk. Ini kerana peningkatan kolestrol menyempitkan pembuluh darah dan mungkin juga menutupnya. Ini mengakibatkan aliran darah membawa oksigen ke otak terhalang membuatkan seseorang itu cepat mengantuk.

mudah mengantuk tanda kolesterol tinggi

3. Kaki Mula Membengkak

Apabila pembuluh darah makin sempit, kaki akan membengkak. Kaki merupakan bahagian paling sedikit mendapat darah. Ketika darah menyempit dan asupan oksigen berkurang, maka bagian tubuh yang sering sedikit mendapatkan asupan darah adalah kaki. Kondisi akan sama seperti ketika terlalu lama duduk dalam perjalanan.

kaki bengkak tanda kolesterol tinggi

4. Timbul Bintik-bintik Putih Di Bawah Mata

Selain dari itu akan timbul bintik-bintik putih pada bahagian bawah mata, kawasan wajah atau leher yang berpunca dari kadar trigleserida yang tinggi. Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurang sehingga menyebabkan rasa sakit kepala, rasa berat dan tegang di belakang leher. Pada tengah atau hujung kelopak mata merupakan mendapan kolestrol, ada juga yang mengalami benjolan padat pada siku, tumit atau lutut. Jika tanda-tanda di atas terdapat pada diri anda, sila jaga kesihatan atau dapatkan khimat nasihat doktor.

bintik putih bawah mata tanda kolesterol tinggi

Strok Berpunca Dari Kadar Kolestrol Yang Tinggi Pada Badan

Awas ya! Stroke dan jantung juga merupakan penyakit yang salah satunya disebabkan karena tingginya kolestrol dalam darah. Kolesterol merupakan sifat-sifat dasar dasar lemak yang ada pada seluruh kehidupan. Ketika kolesterol bertambah dalam darah dan berlangsung terus menerus dan lama, pembuluh darah akan menyempit atau tertutup. Kolesterol jahat (LDL) yang tinggi dalam darah akan menyebabkan stroke dan serangan jantung. LDL akan abnormal bila jumlahnya lebih dari 130 mm/dl, sedangkan kolestrol disebut tinggi bila jumlahnya lebih dari 200 mg/dl.

strok adalah berpunca dari kolesterol tinggi

Penyebab Kolesterol Tinggi

Adakah anda tahu akan penyebab terjadinya pula kolesterol yang tinggi? Faktor yang berperanan pada kenaikan kolesterol adalah faktor tidak dapat dikontrol, sementara faktor yang dapat dikontrol biasanya akan konstan. Faktor yang tak dapat dikontrol  seperti keturunan dan usia.  Sementara faktor yang dapat dikawal di antaranya obesiti (kelebihan berat badan), stress, penyakit diabetis, diet yang salah, kurang senaman, atau gaya hidup (merokok, minum kopi, merokok). Banyak amalkan makanan yang tinggi lemak seperti mentega, biskut, dan makanan ringan, akan membuat kolesterol dalam tubuh tinggi.

cek paras kolesterol di klinik

Cara Mengatasi Supaya Tidak Strok

Jadi, untuk mengatasi masalah kolestrol yang tinggi, inilah dia cara mudah untuk anda amalkan dalam hidupan harian. Lihat senarai makanan terbaik dibawah :

1. Amalkan Gandum/Oatmeal

Gandum/Oatmeal mengandung banyak serat  tinggi yang dapat mengurangi tingkat kolesterol jahat dalam tubuh. Serat ini akan mengurangi penyerapan kolesterol dalam aliran darah sehingga tidak terjadi penumpukan. Serat tinggi juga ditemukan di kacang merah, pisang, apple, pir dan buah prune. Gandum juga merupakan makanan rendah kolesterol yang tidak baik bagi tubuh.

makan oat untuk atasi kolesterol

2. Beras Merah

Beras merah mengandung Vitamin B, selenium, magnsium dan fitonutrien. Beras merah dapat menurunkan kadar lemak darah. Kandungan serat  tinggi dalam beras merah juga akan membantu menurunkan gula darah. Gandum adalah sereal begizi sebagai penurun kolesterol, trigliserida darah, dan mengatur kadar gula dalam darah. Kadar kolesterol dalam darah boleh diturunkan dengan mengamalkan beras merah.

beras merah atasi kolesterol

3. Amalkan Jenis Kacang

Memakan jenis kacang dan kurangkan makan kentang. Ini kerana karbohidrat dalam kentang akan menaikkan kadar gula dalam darah. Sementara kacang-kacangan akan memiliki banyak serat dan sedikit meningkatkan kadar gula. Kacang-kacangan seperti kacang mede, almond, atau sayur (sayur kacang panjang misalnya) memiliki kandungan asam lemak yang baik untuk pembuluh darah dan menurunkan kolesterol. Kacang ini kaya Vitamin E, magnesium, dan phytochemical yang berguna untuk kesihatan jantung.

makanan kekacang rawat kolesterol

Kacang Hazelnut memiliki lemak monosaturated yang berkhasiat untuk menurunkan kolestrol dan mengurangi risiko penyakit sumbatan arteri jantung koroner. Mengamalkan jenis kacang-kacangan secara teratur akan menurunkan kadar kolesterol. Kacang panjang mengandungi banyak serat  yang memperlambatkan jumlah penyerapan kolesterol dalam makanan.

4. Sayuran Hijau

Sayuran hijauan seperti bayam mengandung zat lutein yang berguna bagi kesihatan mata. Selain itu bayam juga berfungsi sebagai pelindung kesehatan jantung dan melindungi jantung dari lemak yang ada pada pembuluh darah. Bayam merupakan sayuran penurun kadar kolesterol dalam tubuh. Bayam baisa dimasak sebagai sup, atau dibuat jus. Dianjurkan makan semangkuk sup bayam atau segelas jus setiap hari.

sayuran hiijau atasi kolesterol

Selain itu, buncis adalah sayuran rendah lemak dan merupakan sumber karbohidrat yang diperlukan oleh penderita kolestrol. Selain itu, daun saderi juga mengandung antioksidan tinggi dan dikenal sebagai tumbuhan yang mampu menurunkan risiko penyakit jantung, dan untuk mencegah oksidasi  LDL.

5. Ikan Yang mengandungi Omega 3

Ikan yang ber-omega-3 akan sangat bagus untuk menurunkan kolesterol jahat (tinggi). Omega 3 baik untuk kesehatan jantung dan menurunkan risiko terjadinya pembekuan darah serta risiko kematian mendadak karena serangan jantung. Ikan yang ber-omega 3 seperti ikan kembung, sarden, tuna, trout, makarel, dan  salmon. Sumber Omega-3 lain adalah minyak canola.

ikan ada omega 3 untuk bakar kolesterol

Halang Kolestrol Jahat dengan Pati Lanchar Kolesterol

Zaman sekarang telah pelbagai cara mudah telah diperkenalkan bagi membantu ramai penderita kolestrol tinggi mendapatkan kembali kesihatan tubuh yang baik seperti sedia kala. Saya agar tertarik dengan salah satu produk yang hangat diperkatakan sekarang iaitu Pati Lanchar yang dikatakan dapat membantu menurunkan kolestrol yang tinggi. Bila dikaji rupanya Pati Lanchar ialah sejenis gabungan bahan semulajadi yang dihasilkan dalam bentuk pekatan minuman harian. Ia berfungsi untuk membantu anda TURUNKAN PARAS KOLESTEROL tanpa risau kesan sampingan. Pati Lanchar juga lebih popular dikenali sebagai minuman yang membantu melancarkan aliran darah.

pati lanchar buang kolesterol dalam badan

Adakah Pati Lanchar Kolesterol Ini 100% Selamat?

Soalan yang begitu lazim untuk setiap pengguna tahu adalah keselamatan sesuatu produk tersebut. Untuk pengetahuan anda, 100% bahan digunakan adalah semulajadi menggunakan kaedah perahan suhu rendah (cold-pressed) tanpa bahan sintetik tambahan.

bahan dalam pati lanchar yang merawat kolesterol

7 Khasiat Pati Lanchar Mengatasi Masalah Kolestrol Terbaik Di Abad Ini

Kandungan produk yang baik sudah pasti dari kandungan yang bagus untuk kesihatan badan. Khasiat yang terkandung dalam produk Pati Lanchar ini dari bahan semulajadi yang setiap bahannya mempunyai khasiat tersendiri. Jom lihat 7 khasiat Pati Lanchar :

1. Sea Bird Nest

Tumbuhan laut yang dituai di perairan Semporna Sabah ini mengandungi nutrien yang mampu kurangkan kolesterol yang menjadi punca saluran darah tersumbat.

sea bird nest yang merawat kolesterol

2. Bawang Putih

Supplemen herbal paling banyak digunakan untuk menurunkan kadar kolesterol. Sebahagian besar kajian menunjukkan sekitar satu setengah gram kolesterol mampu diturunkan dengan mengambil 1 gram bawang putih setiap hari.

bawang putih yang merawat kolesterol

3. Perahan Lemon

Mengandungi Vitamin C dan flavonoid tinggi untuk menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh.

perahan lemon yang merawat kolesterol

4. Madu Asli

Mengandungi Vitamin B, Vitamin C, Karbohidrat serta mineral semulajadi seperti kalsium, zat besi dan sodium. Selain rasa manis, madu mengandungi kolesterol baik (HDL) yang dapat menekan jumlah kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh.

madu asli yang merawat kolesterol

5. Cuka Epal

Bukan sekadar mengawal berat badan, malah meningkatkan fungsi pencernaan. Ia mampu mengurangkan kolesterol jahat (LDL) terkumpul dalam arteri yang meningkatkan risiko sakit jantung.

cuka epal merawat kolesterol

6. Halia

Herba penawar serba boleh, buang angin dan mengawal kolesterol. Masyarakat China dipercayai telah menggunakan halia dalam amalan perubatan sejak 2,500 tahun lalu.

halia merawat kolesterol

Pati Lanchar Produk Terbaik Mengawal Kadar Kolestrol Dalam Badan

kolesterol yang tinggi dalam salur darah boleh mengakibatkan saluran darah menjadi sempit dan tersumbat. Jika tidak diatasi, ia boleh mendorong kepada terbentuknya pelbagai penyakit kardiovaskular. Kadar kolestrol yang tinggi juga penyebab terjadinya penyakit stroke. Kehebatan Pati Lanchar  di formulasikan daripada 7 bahan semulajadi yang telah terbukti membantu menghilangkan mendapan kolesterol dalam salur darah.

pati lanchar terbaik merawat kolesterol

Cara Pengambilan Pati Lanchar

Terus minum tanpa bancuhan. Mudah diminum, tidak kira di mana atau bila-bila masa saja.

  • 1 sudu pagi dan 1 sudu malam.
  • Pastikan ambil sebelum makan.
  • Gunakan sudu plastik.
  • Untuk kanak-kanak boleh ambil 1 sudu kecil pagi dan 1 sudu kecil malam.
  • Jika ada gastrik minum selepas makan.
  • Jika ada makan ubat doktor jarakkan pengambilan dalam sejam.
  • Simpan di peti sejuk selepas buka.

 cara minum pati kolesterol

Pantang Larang Ketika Amalkan Lanchar

Mungkin ada produk yang ada pantang larang bermacam cara hingga membebankan pengguna tapi tidak dengan Pati Lanchar. Tiada pantang larang yang khusus. Cuma anda dinasihatkan agar menjaga pemakanan dan kurangkan makan makanan yang tinggi kolesterol bagi mendapatkan kesan yang berpanjangan.

pantang pesakit kolesterol tinggi

Beratus Testimoni Untuk Anda Sendiri Nilaikan!

Anda boleh lihat beratus koleksi testimoni real dari pengguna Pati Lanchar Kolestrol, nilaikan sendiri tahap keberkesanan produk ini.

testimoni pesakit kolesterol tinggi testimoni pesakit kolesterol tinggi yang guna pati lanchar testimoni pesakit kolesterol tinggi guna pati lanchar

Tunggu Apa Lagi, Dapatkan Segera Pati Lanchar Sekarang!

Haa.. dengan lihat testimoni diatas sahaja telah membuktikan ramai berjaya turunkan kolestrol dalam badan. Anda bila lagi? Jika anda sedang mencari supplement yang mampu mengawal serta menurunkan kolestrol, inilah dia Pati Lanchar untuk segala masalah anda! Untuk dapatkan Pati Lanchar hubungi nombor di bawah :

 

Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: