Insurans
May 5, 2018, 6:28pm

Tanda Barah Payudara Yang Mengancam Kehidupan Wanita


Barah payudara adalah merupakan ketumbuhan malignan yang terjadi daripada tindakan sel yang bermula dari bahagian payudara. Ianya berkembang melalui proses pembahagian yang melebihi kadar keperluan organ serta seterusnya menyerang organ serta tisu-tisu yang berhampiran. Sel-sel barah ini juga mampu untuk membebaskan dirinya daripada ketumbuhan asal sekali gus memasuki saluran darah serta sistem limfa. Inilah juga cara serta kaedah penyakit barah payudara menyerang bahagian-bahagian organ lain para penghidapnya. Proses penjangkitan ini juga dikenali sebagai metastasis.

Antara tanda tanda barah payudara

Tanda-tanda kanser payudara yang paling sering kita temui adalah munculnya ketulan di sekitar payudara dan wanita sangat takut dengan kanser jenis ini. kerana kebanyakan kanser payudara menyerang para wanita.

Tanda-tanda Kanser Payudara

Apabila anda mendapati ketulan di sekitar payudara tidak semua menunjukkan kanser jadi jangan takut. Berikut adalah tanda-tanda awal kanser payudara;

Tanda Kanser Payudara Pertama : Ketulan di sekitar Payudara

Tanda paling awal ketika kanser payudara merebak adalah terdapat ketulan di sekitar payudara tapi perlu anda tahu ada sebahagian wanita yang memang mempunyai ketulan dan boleh jadi itu bukan kanser.

Terdapat tanda tanda barah payudara

Sebagai cara pencegahan sebaiknya apabila anda mendapati ketulan langsung berkunjung ke doktor. sebenarnya kita masih boleh membezakan sama ada ketulan tersebut adalah kanser atau tidak dengan beberapa tanda di bawah.

Tanda mungkin bukan kanser

 • Ketulan akan hilang selepas haid
 • Ketulan lembut
 • Ada beberapa ketulan di payudara
 • Terdapat ketulan di payudara sebelahnya

Tanda yang mungkin kanser

 • Ketulan terasa keras
 • Ketulan hanya ada satu
 • Kulit payudara mengecut
 • Keluar cecair lelehan dari ketulan tersebut
 • Tidak ada ketulan di payudara sebelahnya
 • Bila anda mencari ketulan di berdekatan ketiak juga mesti waspada kerana ada beberapa kanser yang muncul ketiak.

Tanda Kanser Payudara Kedua : Tiba-tiba Keluar Cecair dari Payudara

Bila saat ini anda tidak berada dalam masa menyusukan anak tapi tiba-tiba keluar cecair boleh menjadi tanda dari kanser. Ada 2 jenis cecair yang keluar yang mesti anda waspada.

Cecair jernih

Biasanya cecair ini tidak mempunyai warna atau jernih dan boleh agak kental ertinya kanser masih dalam peringkat awal dan masih boleh diubati dengan cepat

Selain tanda tanda barah payudara

Cecair bercampur darah

Bila payudara anda mengeluarkan cecair berwarna merah seperti darah atau boleh juga berwarna coklat ertinya kanser sudah dalam tahap berbahaya dan mesti segera mendapatkan rawatan

Tanda Kanser Payudara Ketiga : Warna Kulit Payudara Menjadi Merah

Mempunyai tanda tanda barah payudara

Bila anda mendapati ada yang berbeza dari warna kulit payudara anda seperti kelihatan merah atau gelap di salah satu sisinya maka anda mesti waspada. Tanda ini mempunyai tanda khas iaitu bila disentuh akan terasa hangat namun pada berdekatan yang disentuh saja. Selain itu boleh juga terdapat bengkak di bahagian yang berwarna merah tadi

Tanda Kanser Payudara Keempat : Terasa Gatal Pada Puting Susu

Sementara faktor lain sebagai tanda kanser payudara adalah terasa gatal pada bahagian puting. Gatal ini ada yang tidak menjengkelkan tapi ada juga yang sangat menjengkelkan bila intensiti gatal sangat tinggi. Selain itu kulit di sekitar payudara juga akan mengelupas dan ini sangat sakit.

Terdapat tanda tanda barah payudara

Pada tahap ini sebaiknya segera mendapatkan rawatan kerana kulit adalah bahagian yang sangat peka apalagi bila terjadi pada bahagian payudara.

Tanda Kanser Payudara Kelima : Saiz Payudara Menjadi Besar Atau Kecil Tanpa Sebab

Biasanya bentuk payudara memang akan mengalami perubahan saiz bila anda masih dalam masa remaja ke arah dewasa. Tapi bila perubahan saiz pada satu bahagian payudara berlaku secara tiba-tiba tanpa sebab boleh jadi itu adalah tanda kanser.

tanda tanda barah payudara yang anda perlu tahu

Selain itu, boleh juga mengalami perubahan bentuk dari yang dahulu agak mancung menjadi kendur ke bawah. Agar anda lebih faham boleh melihat gambar di atas salah satu bahagian payudara mengalami perubahan saiz.

Tanda Kanser Payudara Keenam : Terasa Sakit Di Bahagian Payudara Dan Tidak Hilang

Bila anda sedang masa haid atau hamil payudara memang biasanya akan terasa sakit dan beberapa waktu kemudian rasa sakit tersebut pasti akan hilang. Sebaiknya anda tengok pada bahagian yang sakit tersebut.

tanda tanda barah payudara yang teruk

Bila rasa sakit tidak hilang dan saiz payudara anda terus membesar boleh jadi adalah tanda kanser payudara, jadi apa yang harus anda lakukan?

 • Elakkan penggunaan minyak reda sakit
 • Jangan disentuh-sentuh dengan kuat
 • Segera dapatkan nasihat pada doktor

Tanda Kanser Payudara Ketujuh : Puting Masuk Ke Bahagian Dalam

Bila anda merasakan keadaan yang sangat tidak wajar seperti puting masuk ke bahagian dalam segera waspada. Secara normal puting akan menonjol keluar pada semua wanita dan jika ini terjadi adalah dengan segera berjumpa dengan doktor.

Selain ada tanda tanda barah payudara

Tapi, perlu anda ingat, bahagian lain selain puting juga boleh masuk ke dalam kerana dalam beberapa kes kanser payudara pernah terjadi.

Tanda Kanser Payudara Kelapan : Terjadi Kerutan Di Sekitar Bahagian Payudara

Setiap wanita yang mempunyai umur banyak pasti akan menghadapi kedutan di semua bahagian kulit termasuk payudara. Tapi bila anda masih muda namun memiliki sebuah kedutan di bahagian payudara anda harus waspada.

Biasanya kedutan ini akan terasa amat kasar pada bahagian tertentu sahaja dan juga berwarna sedikit hitam. Jika anda menghadapi dari satu atau semua tanda kanser payudara di atas cara yang paling betul adalah dengan segera berjumpa dengan doktor agar mendapatkan rawatan yang betul.

Terdapat tanda tanda barah payudara

Kanser biasanya memakan waktu 15 – 20 tahun untuk terjadi tapi ada juga yang terjadi dalam masa yang kurang dan cara paling mudah untuk mengetahui kanser adalah dengan blood test untuk cancer marker.

Cara Terbaik Untuk Cegah Kanser Payudara

Cegah sebelum terlambat. Jom kita lihat antara langkah terbaik untuk mencegah kanser payudara.

Lakukan Pemeriksaan Payudara

Cara paling mudah untuk cegah kanser payudara, selain secara rutin membuat pemeriksaan doktor, kita juga boleh melakukan pemeriksaan sendiri. Pastikan cara yang kita lakukan itu betul. Pemeriksaan yang dilakukan sendiri merupakan cara paling efektif untuk mengesan secara semula jadi dalam mengenal pasti kelainan pada organ payudara.

Selain itu terdapat tanda tanda barah payudara

Perbanyakan Pengambilan Buah Dan Sayur-Sayuran

Ada beberapa jenis buah dan sayur-sayuran yang dipercayai boleh mencegah kita daripada terkena kanser payudara. Pilihlah buah dan sayur-sayuran yang keadaannya masih segar. Letakkan sayuran berwarna-warni seperti kubis, brokoli, kubis bunga, bayam dalam menu diet kita. Begitu juga dengan keledek, labu, tomato dan lobak merah.

Tahu tanda tanda barah payudara

Buah epal, delima, keluarga beri seperti strawberi, raspberi, blueberry dan blackberry dikatakan mampu memperlambat akan pertumbuhan sel kanser.

Pilih Makanan Kaya Antioksidan

Antioksidan sangat penting untuk membunuh bakteria dan melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel sihat di dalam badan. Antioksidan juga melindungi sel tubuh dengan menghalang pembentukan radikal bebas serta meningkatkan daya ketahanan badan secara keseluruhan.

tanda tanda barah payudara

Kurma, kiwi, tomato, mangga, avokado, anggur, jambu batu dan buah manggis adalah antara makanan yang kaya antioksidan.

Makanan berserat tinggi

Serat makanan sangat penting untuk menunjang kesihatan secara optimum. Makanan tinggi serat boleh diperoleh dalam pelbagai jenis makanan kita sehari-hari seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan biji-bijian.

Tahu akan tanda tanda barah payudara

Makanan berserat ini perlu disertakan di dalam setiap waktu makan, termasuklah ketika bersarapan pagi. Serat dapat memperlambat akan proses penyerapan estrogen dalam darah. Estrogen dikatakan merupakan faktor pertumbuhan dan perkembangan awal dari kanser payudara.

Menjaga berat badan

Menjaga atau mengawal berat badan supaya tidak obesiti merupakan cara berkesan untuk mencegah atau menghindari diserang pelbagai penyakit. Wanita yang mengalami pertambahan berat badan atau obesiti setelah menopause mempunyai risiko terkena kanser payudara sebanyak 30-60 peratus.

Faham tentang tanda tanda barah payudara

Manakala wanita yang belum mencapai masa menopause pula berisiko terkena kanser payudara 20-40 peratus lebih tinggi dibandingkan dengan mereka yang mempunyai berat badan yang normal. Perubahan berat badan dan waktu terjadinya kenaikan berat badan ini saling berkait dengan keadaan hormon di dalam badan. Jadi, menjaga berat badan supaya tetap ideal adalah  salah satu cara untuk mencegah kanser payudara yang boleh kita lakukan.

Bersenam Secara Rutin

Bersenam merupakan salah satu cara cegah kanser payudara. Ini adalah kerana dengan bersenam kita dapat menurunkan kadar estrogen dalam badan.

Boleh mencari tanda tanda barah payudara

Sekiranya kita tidak pernah bersenam peningkatan estrogen dalam badan akan jadi semakin meninggi sehingga menyebabkan tingginya risiko terkena kanser payudara. Bersenam juga akan mengeluarkan toksin atau racun dalam badan.

Menyusukan Anak

Menyusukan anak atau bayi bukan sahaja bermanfaat untuk si comel. Malahan, sebagai ibu kita juga memiliki manfaat yang luar biasa.

Anda tahu tanda tanda barah payudara

Wanita yang menyusukan anaknya dikatakan mempunyai risiko yang lebih kecil untuk terkena kanser payudara berbanding dengan wanita yang tidak pernah berbuat sedemikian.

Adakah Saya Memerlukan Medical Card?

Fikirkan selama 20 saat, siapa yang boleh memberikan bantuan kewangan kepada keluarga dan anda bila anda ditimpa masalah kesihatan. Anda perlukan kad perubatan yang terbaik dan AXA eMedic Online Card By Policy Street adalah jawapan untuk solusi anda!

Tahu tentang tanda tanda barah payudara

Apa Yang Boleh Kad Perubatan AXA eMedic Online Card By Policy Street Bantu Anda?

Jika rawatan hanya RM1,000 anda mungkin mampu membayarnya, tetapi bagaimana pula jika rawatan memerlukan anda menyediakan RM10,000, RM30,000 atau lebih teruk lagi jika terpaksa melakukan pemindahan organ? Kepada siapa anda akan merayu.

Faham tentang tanda tanda barah payudara

AXA eMedic Online Card By Policy Street Bertindak sebagai pelindung kewangan keluarga anda apabila anda menghadapi masalah perubatan. Kad Perubatan AXA eMedic Online Card by Policy Street boleh melindungi Anda dan keluarga anda. Selain akan mengelakkan anda daripada membayar bil perubatan yang terlalu tinggi dan membebankan. Kad Perubatan AXA eMedic Online Card by Policy Street ini dapat menyelesaikan bil yang bernilai ratusan ribu ringgit.

Dengan adanya Pelan insurans AXA eMedic Online Card by Policy Street ini, pesakit tidak perlu tertekan dengan bebanan kewangan untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Sila layari maklumat di bawah berkaitan dengan AXA eMedic Online Card by Policy Street.

https://products.policystreet.com/axa/emedic/overview

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: