Insurans
May 4, 2018, 6:18pm

Tanda Barah Otak Yang Berbahaya Kepada Manusia


Ketumbuhan Otak adalah ketumbuhan pepejal yang paling kerap berlaku dalam kalangan kanak-kanak. Penyakit ini tidak mengira usia kanak-kanak tersebut. Pada masa ini, lebih daripada separuh kanak-kanak yang telah disahkan menghidap ketumbuhan di otak boleh sembuh daripada penyakit ini. Walau bagaimanapun rawatan ketumbuhan  otak adalah sangat rumit disebabkan oleh lokasi ketumbuhan tersebut.

Antara tanda tanda barah otak

Akibatnya, ramai kanak-kanak yang dirawat untuk tumor otak mengalami masalah jangka panjang yang penting, seperti perubahan dalam fungsi intelek dan motor. Justeru, kanak-kanak ini memerlukan penilaian yang berterusan dan penjagaan yang khusus untuk membantu mereka  ke sekolah dan meneruskan kehidupan harian dengan sebaik mungkin.

Gejala Dan Tanda Barah Otak

Gejala kanser otak bergantung kepada beberapa faktor, termasuk jenis tumor, saiz, lokasi dan tahap, serta umur, sejarah kesihatan dan banyak lagi. Beberapa tanda biasa kanser otak termasuk :-

1. Sakit Kepala Yang Berterusan

Ia boleh menjadi sangat sukar bagi doktor untuk memberitahu perbezaan antara sakit kepala atau migrain yang disebabkan oleh tumor otak atau disebabkan oleh sebab-sebab lain. Sakit kepala ini cenderung menjadi lebih teruk dari masa ke masa dan sering muncul semasa anda bangun pada waktu pagi, apabila tekanan intracranial tinggi dari berbaring di atas katil untuk tempoh masa yang berjam-jam.

Selain tanda tanda barah otak

Kesakitan ini boleh berubah tidak kira saiz atau pertumbuhan kadar tumor. Tumor yang kecil juga boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk sebagai mana tumor yang besar. Kuncinya adalah mendapatkan rawatan awal kanser daripada sakit kepala yang berterusan dan tidak bertindak balas terhadap apa-apa rawatan, seperti pengambilan ubat yang berlebihan

2. Masalah Penglihatan

Terdapat tanda tanda barah otak

Pesakit yang mengalami gejala tertentu mungkin tidak menyedari sama sekali  apa lagi mengaitkannya dengan tumor otak. Mereka mungkin tidak menyedari perubahan dalam kualiti penglihatan mereka. Kanser otak adalah salah satu daripada banyak penyakit mata yang mengejutkan melalui diagnosis pertama.

3. Kelemahan Dan Kelesuan

Cortex motor otak memulakan dan mengawal pergerakan otot di seluruh badan. Korteks motor kanan mengawal bahagian kiri badan anda dan korteks motor kiri mengawal bahagian kanan badan anda. Sekiranya terdapat tumor di mana-mana di sepanjang laluan ini, isyarat-isyarat ini terganggu sepenuhnya dan hasilnya adalah kehilangan fungsi badan.

Mempunyai tanda tanda barah otak

Jika anda mempunyai tumor otak, atau tanda barah otak, anda mungkin tidak mengalami rasa sakit pada anggota badan anda, tetapi kaki atau lengan kiri atau kanan anda mungkin tidak bertindak balas cara anda digunakan atau sama sekali. Kaki lemah mungkin juga bermakna bahawa anda mempunyai kekurangan vitamin D.

4. Masalah Pertuturan

Gejala kanser otak yang lain adalah percakapan atau gagap. Masalah bahasa seperti kegagapan, kesulitan menamakan benda atau memahami apa yang dikatakan orang lain adalah gejala utama tumor di lobus depan atau temporal, bidang otak yang berkaitan dengan fungsi motor ucapan dan pemahaman bahasa.

Selain ada tanda tanda barah otak

Terdapat dua pusat ucapan di otak yang terletak di sebelah kiri  yang membolehkan kita memahami ucapan dan kawasan yang mengaktifkan otot-otot yang membuat bunyi. Apabila tumor hadir di otak, kedua-dua kebolehan sering terhalang.

5. Gangguan Emosi Dan Tingkah Laku Berisiko

Pesakit yang menderita tumor otak boleh mengalami kemurungan, kemarahan atau kecemasan, walaupun mereka tidak biasa mempamerkan jenis emosi ini. Ini berkaitan dengan kerengsaan tumor atau mampatan bahagian lobus depan otak, yang bertanggungjawab untuk banyak ciri keperibadian kita.

Mencari tanda tanda barah otak

Pesakit juga mungkin mengalami perubahan tingkah laku termasuk menjadi lebih marah atau gelisah, campur tangan dalam tingkah laku yang lebih berisiko, bertindak secara seksual atau menunjukkan kehilangan perencatan.

6. Kehilangan Pendengaran Atau Deringan Telinga

Adanya tanda tanda barah otak

Jika anda mengalami kehilangan pendengaran dari satu sisi atau sensasi nada yang tetap, yang dikenali sebagai tinnitus, anda perlu membuat temu janji dengan doktor anda yang boleh menentukan sama ada gejala anda cukup teruk untuk bertemu pakar saraf.

7. Kemandulan

Otak cukup banyak mengawal hampir segala-galanya dalam tubuh kita, termasuk pengeluaran hormon kita. Tumor yang menjejaskan kelenjar pituitari boleh mengeluarkan jumlah hormon yang tinggi atau menghalang kelenjar normal daripada bekerja.

Selain adanya tanda tanda barah otak

Ini sebabnya ramai wanita yang menderita tumor otak tidak dapat hamil atau menghasilkan susu selepas melahirkan bayi. Pengambilan garam buluh dapat mengembalikan keaktifan organ dalaman tubuh badan kita supaya dapat menghasilkan dan memenuhi keperluan tubuh badan.

8. Kehilangan Keseimbangan

tanda tanda barah otak yang kamu perlu tahu

Otak juga memainkan peranan penting dengan fungsi motor. Sekiranya anda mula sukar untuk berjalan, terutamanya dalam gelap, dan anda cenderung bersandar ke satu sisi, ini boleh menjadi tanda barah otak yang disebabkan oleh tumor dalam ‘cerebellum’, iaitu kawasan otak yang bertanggungjawab untuk keseimbangan dan koordinasi.

9. Mual Dan Muntah

tanda tanda barah otak yang teruk

Gejala-gejala ini berlaku terutamanya pada awal pagi dan tidak berkaitan dengan keadaan lain, mungkin menunjukkan tumor otak.

10. Hormon

Kelenjar pituitari, yang terletak di pangkal otak, adalah penting untuk pengeluaran dan pengawalan hormon. Tumor dalam kawasan ini boleh memberi kesan kepada hormon, menyebabkan gejala yang serupa dengan gangguan endokrin tertentu.

tanda tanda barah otak yang kamu perlu fahami

Tidak semua tumor otak menimbulkan gejala. Gejala-gejala tumor otak banyak dan tidak khusus untuk tumor otak, bermakna ia boleh disebabkan oleh banyak penyakit lain juga. Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kanser otak. Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti apa yang menyebabkan gejala adalah menjalani ujian diagnostik.

11. Kekejangan

Selain mencari tanda tanda barah otak

Kekejangan juga boleh dikenali sebagai sawan. Kemunculan sawan boleh disebabkan oleh tumor yang membentuk otak. Sawan yang berupa kejang kebiasaannya disertakan dengan pergerakan mata hitam ke atas atau ke tepi mata, lelehan air liur, terkencing dan terbuang air besar. Kadang-kadang, mulut atau hidung pesakit akan kelihatan kebiru-biruan.

12. Laktasi

Mencari-cari tanda tanda barah otak

Rembesan susu ibu dan perubahan haid pada wanita, dan pertumbuhan tangan dan kaki pada orang dewasa dikaitkan dengan tumor pituitari.

7 Langkah Pencegahan Kanser Otak

7 langkah pencegahan yang dikenal pasti dapat membantu cegah kanser otak ialah adalah;

Langkah #1 : Tidur

Menerima jumlah mata yang ditutup setiap hari adalah penting untuk kelangsungan hidup dan kesihatan otak anda. Laluan detoksifikasi yang dikenali sebagai sistem glymatic menghilangkan sisa toksik yang secara semula jadi berkumpul pada siang hari.

Tahu tanda tanda barah otak

Sistem ini sangat aktif pada waktu malam dan menyediakan mitokondria di otak peluang untuk membuang toksin menggunakan cecair cerebrospinal. Kekurangan tidur menghalang proses semula jadi sistem glymatic yang mempengaruhi fungsi kognitif. Terutamanya kritikal kepada pesakit yang telah menjalani kemoterapi, tidur membolehkan sel-sel membaiki kerosakan dan memulihkan tisu. Kekurangan tidur dapat meningkatkan gejala yang dikaitkan dengan fenomena yang dikenali sebagai kemoterapi.

Langkah #2 : Bernafas Dalam Minyak Essential Kemenyan

Mempraktikkan teknik pengurangan tekanan seperti yoga, meditasi, dan senaman pernafasan dapat mengurangkan tekanan. Semasa mengamalkan teknik ini, menghirup minyak kemenyan dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam otak.

Selain kamu tahu tanda tanda barah otak

Salah satu sebab utama kematian yang berkaitan dengan tumor otak adalah keradangan dari bengkak di otak. Apabila ekstrak kemenyan diberikan kepada pesakit sebelum pembedahan, mereka mengalami pengurangan bengkak dan pengumpulan cecair semasa dan selepas rawatan.

Langkah #3 : Terapi Oksigen Hyperbaric

Menerima rawatan terapi oksigen hiperbarik (HBOT) bermula pada usia muda boleh mengurangkan risiko kanser otak anda. HBOT juga dapat meningkatkan fungsi kognitif dalam survivors tumor otak. Kajian yang mengkaji kesan HBOT mendapati bahawa peredaran oksigen yang lebih baik merangsang keupayaan untuk penyembuhan jaringan saraf.

Anda tahu tanda tanda barah otak

Kejayaan dengan HBOT secara langsung berkaitan dengan usia otak. HBOT boleh menyebabkan sel progenitor membezakan sel-sel baru. Sel progenitor sama dengan sel stem dan boleh meningkatkan kemahiran kognitif dan motor pesakit.

Langkah #4 : Mengambil Pemakanan Melawan Kanser

Memakan diet yang kaya dengan khasiat pemakanan kanser adalah penting untuk mencegah dan merawat tumor otak. Oleh kerana rawatan kanser yang diluluskan tetap kontroversial akibat kesan buruk dan toksik mereka pada sel-sel yang sihat di dalam badan, mencari remedi semula jadi untuk memerangi kanser menjadi semakin popular.

Perlu tahu tanda tanda barah otak

Herba dan sayur-sayuran melengkapkan otak dengan antioksidan untuk membatasi kerosakan selular dengan menghindarkan radikal bebas, mengurangkan keradangan otak, dan mematikan isyarat komunikasi tumor otak. Khususnya, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kunyit, halia, oregano, basil, thyme, dan teh hijau semuanya mempunyai ciri-ciri pertempuran kanser yang kuat.

Langkah #5 : Diet Ketogenik

Glukosa adalah sumber tenaga untuk sel-sel otak yang sihat tetapi sel-sel kanser hanya bergantung pada metabolisme glukosa untuk bertahan (glikolisis).

Mencari tahu tanda tanda barah otak

Tumor otak, bagaimanapun, tidak dapat memetabolisme keton yang dihasilkan oleh badan semasa ketosis metabolik seperti sel-sel yang sihat. Mengambil makanan yang mengandungi jumlah protein yang mencukupi, lemak yang sihat, dan karbohidrat yang rendah mencetuskan pengeluaran keton dan boleh menghilangkan pertumbuhan sel malignan. Diet ketogenik mengurangkan tekanan oxidative dan keradangan di otak dan menutup bekalan nutrien kepada tumor.

Langkah #6 : Sekatan Kalori

Sekatan pemakanan, termasuk puasa, adalah pendekatan terapeutik dengan sifat anti-karsinogen yang serupa sebagai diet ketogenik.

Terdapat ciri tanda tanda barah otak

Pembatasan kalori mengurangkan keradangan, menghalang metastasis kanser, menghalang sel-sel kanser dari membiak, dan juga menghasilkan keton pada bahan bakar neuron.

Langkah #7 : Berhati-Hati Dengan Peranti Mudah Alih

Bidang elektromagnetik yang dipancarkan oleh telefon bimbit dikategorikan sebagai karsinogen manusia yang mungkin oleh Badan Penyelidikan Kanser (IARC) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Antara tanda tanda barah otak

Radiofrekuensi berasal dari kedua-dua peranti dan bateri yang telah dijumpai dalam satu kajian untuk memberi kesan kepada kadar survival pesakit tumor otak.

Mengapa Anda Perlu Mempunyai Medical Card Pelan AXA eMedic Online Card Daripada Policy Street?

Setiap orang mempunyai impian. Pernahkah anda bertanya pada diri sendiri, apakah perkara paling penting yang anda akan berikan kepada keluarga dan anak anda sepanjang anda hidup ini? Hari tidak selalu cerah dan payung pun tidak selalu terbuka. Bayangkan jika suatu hari salah seorang dari keluarga anda menghadapi masalah kesihatan dan memerlukan rawatan yang menelan beribu ringgit, bagaimana anda hendak mencari duit sebanyak itu?

tanda tanda barah otak yang bahaya

Jadi, sebagai langkah penyelesaian, anda harus pastikan bahawa mereka memiliki Pelan AXA eMedic Online Card kerana ia bukan sahaja dapat membantu menyelesaikan masalah kos perubatan malahan ia juga akan Membolehkan anda mendapatkan rawatan yang terpantas di hospital swasta yang ternama

Layari https://products.policystreet.com/axa/emedic/overview untuk maklumat lanjut berhubung AXA eMedic Online Card Daripada Policy Street.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: