Motivasi
Oct 31, 2012, 1:51pm

Takut Dan Harap Wajib Bagi Seorang Hamba


Alhamdulillah Syukur Ke Hadrat Allah,
Allah masih beri kesempatan pada kita untuk meneruskan hidup. Dan semoga Allah berikan hidayah kepada kita semua. Sudah lama agaknya tidak menaip dan pada kali ini insyaAllah PH ingin berkongsi dengan sahabat iaitu Antara Takut Dan Harap. InsyaAllah semoga penulisan ini memberi maanfaat kepada sahabat-sahabat sekalian.

Takut Dan Harap

Takut dan Harap. Apakah sebenarnya sifat takut dan sifat harap? Mengapa Sifat Takut dan Harap Perlu ada Bagi Seorang Hamba? Jika tiada sifat ini apakah yang akan berlaku ? Terkadang kita percaya Allah itu Ada, Nabi Muhammad itu Rasulullah dan Islam Agama kita. Tapi mengapa dalam diri kita tiada sifat Takut Dan Harap.

Sifat Takut Dan Harap

Khauf (Takut)

Khauf membawa erti takut kepada Allah SWT atau pun perasaan bimbang. Ianya merupakan suatu sifat atau perasaan yang datang dalam diri seseorang mukmin.

Firman Allah SWT maksudnya : “Sesungguhnya orang yang berhati-hati kerana takut (khasyah) Rabb mereka. Dan orang-orang yang beriman terhadap ayat-ayat Rabb mereka. Dan orang-orang yang tidak mempersekutukan (sesuatupun) dengan Rabb mereka, Dan orang-orang yang memberikan apa yang telah mereka berikan, dengan hati yang takut (kerana mereka tahu bahawa) sesungguhnya mereka akan kembali kepada Rabb mereka. Mereka itu bersegera untuk mendapat kebaikan-kebaikan, dan merekalah orang-orang yang segera memperolehnya.” (Surah al-Mukminun ayat 57-61)

Di dalam kitab Musnad Imam Ahmad dan Sunan at-Tirmidzi dari Aisyah r.ha yang berkata: “Aku bertanya kepada Rasulullah tentang ayat ini. (Dan orang-orang yang memberikan apa yang telah mereka berikan, dengan hati yang takut) (Al-Mukminun: 60), apakah mereka adalah orang-orang yang berzina, minum khamr dan mencuri?”

Baginda menjawab, “Tidak wahai (Aisyah) anak Abu Bakar As Siddiq, akan tetapi mereka adalah orang-orang yang berpuasa, melaksanakan solat, bersedekah dan mereka khawatir (amalan mereka) tidak diterima.”

Al-Hasan berkata, “Mereka telah beramal demi Allah dengan semua ketaatan-ketaatan dan mereka telah bersunggah-sungguh padanya, serta mereka takut (seandainya amalan-amalan mereka) ditolak. Sesungguhnya seorang mukmin itu menggabungkan antara berbuat baik dengan takut (tidak diterima amalannya), sedangkan orang munafik menggabungkan antara berbuat buruk dengan (merasa) aman (dari seksa Allah).

Rasa khauf atau takut kepada Allah SWT ini wajib ditanam di dalam diri sebab Allah Maha Hebat seksaan~Nya kepada orang-orang yang menderhakai~Nya. Orang yang derhaka ialah orang yang melanggar larangan Allah dan meninggalkan suruhan Allah.

Dengan adanya rasa takut kepada Allah, seorang mukmin akan berusaha untuk mentaati perintah Allah SWT dan meninggalkan larangan Allah SWT. Lantas, perbuatan amal kebajikan yang dilakukan atas dasar khauf, bukanlah sebenarnya mengharapkan pahala dari Allh SWT, sebaliknya adalah untuk mengharapkan keampunan Allah atas dosa-dosa yang telah dilakukan.

Rajak (Mengharap)

Firman Allah Taala, “…Janganlah kamu berputus asa dari mengharap rahmat Allah. Sesungguhnya tiada yang berputus asa dari mengharap rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” (Surah Yusuf ayat 87)

Allah SWT. berfirman:

Katakanlah: “Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas (melakukan dosa) terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu terputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah Az Zumar ayat 53)

Rajak ialah rasa pengharapan. Mengharapkan kepada Allah. Harapan seorang makhluk kepada Allah SWT sebagai Pencipta. Mengharapkan kurniaan Allah di dunia mahu pun di akhirat. Rasa rajak mesti mengiringi rasa khauf. Rasa pengharapan mesti mengiringi rasa takut. Agar Perasaan takut tidak menjerumuskan seseorang ke lembah putus asa. Begitu juga rasa harap mesti diringi dengan rasa khauf, agar seseorang mukmin tidak terlalu yakin dengan amal perbuatan. Tidak terlalu yakin akhirnya menjerumuskan diri ke arah bongkak, ujub, takbur dan riyak.

Perlukah Sifat Takut Dan Harap

Sahabat cuba tengok bagaimana perjalanan para nabi dan sahabat ? Apakah mereka ada sifat takut dan harap ? Pernah dengar kisah Nabi Ibrahim nak bina kaabah bersama-sama Nabi Ismail ?

Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama Nabi Ismail meninggikan binaan asas-asas (tapak) Baitullah (Kaabah) itu, sambil keduanya berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui.”

“Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: Orang-orang Islam (yang berserah diri) kepada-Mu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.“ (Al-Baqarah: 127 & 128)

MasyaAllah sahabat , Para nabi pun ada sifat harap. Menadah tangan dan berdoa dengan penuh rendah diri dan membesarkan Allah. Allah dah pilih dia sebagai nabi tapi masih takut Allah tak terima. Apa lagi kita sahabat? Hamba yang banyak berdosa. Allahu ! 🙁

Mewujudkan Sifat Takut dan Harap Dalam Diri

Wahai tuhanku, Aku tidak layak untuk syurgamu, SubhanaAllah 🙁 Kita memang tak layak jika hendak dibandingkan dengan Para-para sahabat dan nabi. Kita dapat kesenangan dalam agama.

Ya Allah memang kami tidak layak untuk syurgamu tapi kami banyak dosa tetapi kami tidak sanggup menanggung seksa api nerakamu. Inilah sifat Takut dan Harap bagi seorang yang beriman wahai sahabat.

Jika Allah beri azab, Allah beri azab yang amat pedih sahabat ! Sebagai hamba yang lemah biarlah kita selalu berharap dan takut, banyak cerita akhirat. Antaranya banyak ingat mati dari perkara dunia. Bila banyak ingat akhirat, maka banyaklah akhirat dalam hati kita. Jika banyak ingat tentang dunia, maka dunialah dalam hati kita.

Rasulullah S.a.w bersabda : Yang paling banyak mengingati kematian antara mereka dan paling bagus persiapannya selepas kematian. Mereka itu orang yang cerdik.” (Riwayat Imam Ibnu Majah)

Bagaimana Nak Semai Perasaan Takut dan Harap ?

Orang yang tak ada rasa takut dan harap adalah orang yang sombong pada Allah. Nauzubillah. Jika kita mahu lahirkan perasaan takut dan harap yang pertama. Perlulah banyak sebut tentang akhirat. Bila kita ingat akhirat mesti kita akan takut nak melakukan dosa. Ingat bahawa dunia ini hanya sementara, Akhirat kekal selamanya. Allahu.

Seterusnya, banyakkan kait kehidupan dengan Allah. SUBHANALLAH, cantiknya…! ALLAHUAKBAR, hebatnya…! MASYA-ALLAH, comelnya…! Ingatlah, tiada kuasa yang lebih Hebat melainkan kuasa Allah SWT. Oleh sebab itu, kembalikanlah semuanya kepadaNya. Tidak ada ruginya kita mengingati Allah dengan mengungkapkan ungkapan zikrullah, bahkan, insya-Allah, kita akan diberi ganjaran pahala oleh Allah SWT kerana mengingatiNya. Amin.

InsyaAllah sahabat, marilah sama-sama kita merasa takut dengan azab dan seksaan Allah SWT kerana dosa dan maksiat yang kita lakukan, pada masa yang sama kita mengharapkan rahmat dan belas kasihan Allah SWT mengampunkan semua dosa-dosa kita, menerima taubat kita kepada-Nya sebagai hamba yang dhaif dan banyak kesalahan. Mengharapkan pengampunan dan redha-Nya samaada di dunia dan akhirat.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: