Review
Jan 5, 2018, 3:05pm

Simptom Sakit Jantung Yang Wajib Anda Cakna dan Cara Mengatasi


Negara Malaysia merupakan negara yang kaya dengan adat resam dan juga budaya, jadi negara kita adalah salah satu tempat yang menawarkan pelbagai jenis makanan mengikut budaya. Terdapat pelbagai makanan yang menunjukkan kepelbagaian budaya kita seperti chicken chop, nasi lemak, capati, roti canai dan juga yong tau fu. Tetapi, tahukah anda bahawa pemakanan adalah salah satu faktor yang membuatkan anda menghidapi penyakit – penyakit yang boleh membawa maut seperti sakit jantung?

simptom sakit jantung yang perlu anda tahu

Sakit jantung merupakan pembunuh yang senyap dan kadangkala ia boleh membawa maut tanpa anda sedari. Ada juga yang meninggal di dalam tidur disebabkan oleh penyakit jantung. Terdapat pelbagai lagi faktor yang menyebabkan anda terkena serangan jantung seperti faktor umur dan juga cara hidup yang tidak sihat seperti menghisap rokok dan juga meminum arak. Untuk mendapatkan pencegahan ataupun rawatan sebelum terlambat, anda boleh melihat simptom sakit jantung dan juga cara mengatasinya seperti di bawah.

tanda - tanda simptom sakit jantung

Simptom Sakit Jantung Yang Anda Perlu Cakna

Anda boleh memastikan anda mendapat rawatan awal sebelum terlambat dengan mengenal pasti simptom – simptom penayakit jantung yang seringkali diabaikan oleh semua orang kerana ia tidak begitu jelas. Anda boleh terus mendapatkan bantuan doktor untuk mendiagnosis anda sekiranya anda mempunyai simptom – simptom di bawah;

 • Lidah Atau Gusi Menjadi Bengkak Atau Sakit

simptom sakit jantung lidah sakit

Sekiranya anda terasa lidah atau gusi anda membengkak tanpa ada sebab – sebab yang munasabah, anda perlu mendapatkan bantuan doktor untuk memastikan anda tidak mempunyai penyakit. Terdapat pelbagai lagi faktor yang boleh menyebabkan ianya bengkak seperti cuaca panas atau kekurangan air, tetapi anda boleh mendapatkan kepastian dengan doktor agar anda sentiasa cakna dengan kesihatan anda. Berkemungkinan jantung anda ada masalah seperti lemak berlebihan, injap jantung lemah atau saluran koronari tersumbat.

 • Kebas Pada Tangan Kiri Dan Kanan

simptom sakit jantung tangan kebas

Pernahkah anda terasa kebas pada telapak tangan kiri ataupun kanan anda secara tiba – tiba? Ini bermaksud anda berkemungkinan bakal diserang penyakit jantung kerana perasaan kebas yang berpanjangan bermaksud jantung anda akan gagal berfungsi dengan baik untuk mengepam darah. Ini meningkatkan risiko anda untuk terkena penyakit jantung. Untuk perempuan pula, anda akan mengalami perasaan kebas pada kedua – dua belah tangan anda dalam masa yang berpanjangan sebelum anda diserang penyakit jantung.

 • Rasa Sakit Pada Dada

simptom sakit jantung sakit dada

Sakit pada dada merupakan salah satu faktor utama yang boleh membawa kepada serangan jantung yang boleh membawa maut. Seringkali sakit dada yang boleh menyebabkan anda terkena serangan jantung adalah sakit dada pada ulu hati yang sedikit ke  sebelah kiri. Hal ini kerana jantung kita terletak ke sebelah kiri dan kegagalan mereka untuk berfungsi dengan baik akan menyebabkan kita terasa sakit. Anda juga akan merasakan jantung anda dihempap oleh benda yang berat dan kesakitan yang luar biasa.

 • Leher Rasa Terbakar

simptom sakit jantung leher terbakar

Orang – orang yang pernah mengalami serangan jantung sering menggambarkan bahawa ketia mereka hampir diserang penyakit jantung, leher mereka akan rasa terbakar dan mereka akan mengalami ketidak keselesaan di bahagian leher seperti dicekik oleh sesuatu. Ketidakselesaan ini boleh merebak ke bahagian dada ataupun bahu anda. Ini boleh memberikan tanda bahawa anda akan mengalami penyakit jantung, jadi anda boleh berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan dengan lebih awal.

Cara Mengatasi Penyakit Jantung Sebelum Terlambat

simptom sakit jantung dan cara mencegah

Anda boleh mencegah penyakit jantung sebelum ia datang kepada anda dengan mengikuti tips – tips di bawah. Ia dapat membantu anda mengatasi penyakit yang boleh membawa maut ini dan juga menjaga kesihatan anda dengan baik;

1. Sarapan Menggunakan Bubur Gandum

simptom sakit jantung dan cara mencegah dengan bubur jagung

Anda boleh memulakan hari anda dengan sarapan yang baik agar kesihatan jantung anda lebih terjaga. Sarapan yang baik akan memberikan anda tenaga yang berterusan dan juga kesihatan yang baik. Anda boleh memakan bubur gandum sebagai makanan ruji anda pada waktu sarapan. Gandum mempunyai kandungan beta – glucan yang tinggi dan membolehkan anda mengurangkan kolestrol di dalam badan anda. Ia akan membentuk gel tebal dan mengikat kolestrol di dalam usus untuk mengelakkan ia masuk ke dalam aliran darah.

2. Menjaga Kebersihan Gigi Dengan Baik

simptom sakit jantung dan cegah dengan berus gigi

Untuk pengetahuan anda, kebersihan gigi dan gusi seringkali dikaitkan dengan masalah jantung. Penyakit gusi merupakan salah satu tanda awal yang anda bakal menghadapi penyakit jantung jadi adalah penting untuk anda menjaga kebersihan gusi dan juga gigi. Hal ini kerana bakteria yang wujud di dalam mulut yang boleh merosakkan gigi dan gusi anda juga boleh menyebabkan radang di bahagian jantung dan seterusnya membuatkan anda terkena serangan jantung.

3. Menjaga Pola Tidur Anda

simptom sakit jantung dan cegah dengan menjaga tidur

Kekurangan tidur boleh menyebabkan anda sentiasa berada di dalam keadaan tekanan yang seterusnya boleh merosakkan kesihatan anda. Serangan jantung juga merupakan salah satu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan tidur. Anda perlu menjaga pola tidur anda dengan baik agar anda boleh mendapatkan rehat sekurang – kurangnya tujuh jam sehari. Anda juga perlu mengelakkan tidur di dalam keadaan cahaya yang terang kerana ia membuatkan tidur anda terganggu dan seterusnya membuatkan anda tidak mendapat rehat yang mencukupi.

4. Mengurangkan Pengambilan Gula

simptom sakit jantung dan cegah dengan kurangkan gula

Mengurangkan pengambilan gula bukan sahaja boleh mengelakkan anda daripada terkena penyakit diabetis, malah ia juga akan menghalang anda daripada terkena penyakit jantung. Hal ini kerana, satu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa gula adalah salah satu faktor yang menyebabkan anda terkena penyakit jantung. Dr. James DiNicolantonio, seorang ilmuwan penelitian kardiovaskular di St Luke Mid America Heart Institute menyatakan bahawa diet yang mengurangkan gula adalah lebih baik dari mengurangkan garam kerana ia boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi.

5. Cegah Penyakit Jantung Dengan Shaklee VIVIX

simptom sakit jantung dan cegah dengan vivix

Kesihatan yang baik merupakan salah satu anugerah  yang indah jadi anda perlu menjaganya dengan teliti untuk mengelakkan anda terkena penyakit yang tidak diingini. Shaklee VIVIX merupakan salah satu supplemen yang diperbuat daripada campuran botanikal 4 ekstrak tumbuhan (ekstrak anggur Muscadine, ekstrak polygonum cospidotum, ekstrak elderberry eropah dan ekstrak lobak unggu). Campuran ekstrak – ekstrak ini mengandungi kadar polifenol yang terhasil secara semulajadi tetapi kadarnya mungkin berbeza mengikut tuaian.

simptom sakit jantung dan cegah dengan vivix shaklee

Polifenol adalah sebatian fitokimia yang terdapat di dalam tumbuhan – tumbuhan semulajadi. Lebih 8,000 polifenol telahpun dikenalpasti di dalam makanan seperti teh, anggur, coklat, buah – buahan, minyak zaitun, dan lain – lain. Reservatrol adalah salah satu jenis polifenol. VIVIX diklasifikasikan sebagai makanan di bawah bidang FSQD (Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan) Kementerian Kesihatan Malaysia.

simptom sakit jantung dan cegah dengan shaklee vivix

Anda boleh mengambil VIVIX bersama makanan harian anda dan jika anda hanya mahu menggunakan cecair VIVIX tanpa mencampurkan dengan apa – apa makanan, anda boleh mengambil satu sudu teh (5 ml) sehari. Anda boleh melihat siapa yang memerlukan VIVIX seperti di bawah;

 • Pesakit Kencing Manis
 • Pesakit Darah Tinggi
 • Pesakit Jantung
 • Pesakit SLE
 • Pesakit Gout
 • Pesakit Kanser
 • Pesakit Nyanyuk
 • Pesakit Sakit Sendi
 • Pesakit Radang Usus
 • Pesakit Lemah Daya Tahan Penyakit

Kelebihan Menggunakan Shaklee VIVIX

simptom sakit jantung dan rawat dengan shaklee

Selain baik untuk orang yang mempunyai penyakit, VIVIX juga boleh diamalkan oleh orang yang sihat dan bertenaga kerana ia mempunyai pelbagai kelebihan yang lain dan akan memanfaatkan tubuh badan anda. Kelebihan tersebut akan disenaraikan di bawah;

1. Mengekalkan Tahap Gula Di Dalam Darah

 

simptom sakit jantung paras gula dalam badan

Badan anda akan mengeluarkan insulin untuk memastikan tahap gula di dalam darah anda sentiasa berada di dalam keadaan yang rendah. Namun begitu, insulin tidak akan dapat dihasilkan sekiranya tahap gula di dalam badan anda terlalu tinggi dan seterusnya membuatkan anda mendapat penyakit diabetis. Semakin rendah tahap gula anda, semakin sihat tubuh badan anda dan membolehkan anda mengelak daripada penyakit – penyakit yang merbahaya.

Polefenol adalah salah satu bahan yang terbukti mempunyai potensi untuk mengekalkan tahap gula di dalam darah anda agar ia stabil. Ia dapat membantu menstabilkan tahap gula di dalam darah anda dengan mengawal penyerapan gula di dalam tubuh badan anda, meningkatkan sensitiviti insulin, stimulasikan perembesan insulin dengan lebih awal dan juga meningkatkan pemecahan glukos.

2. Mendapatkan Kulit Yang Lembap Dan Glowing

simptom sakit jantung dan kulit lebih cantik

Kulit yang lembap dan juga glowing merupakan salah satu impian setiap orang tidak kira lelaki mahupun wanita. Ia dapat membantu meningkatkan keyakinan anda untuk berhadapan dengan orang ramai dan juga membuatkan anda yakin untuk tampil lebih bergaya. Polefenol adalah salah satu bahan yang meningkatkan penghasilan kolagen untuk kulit anda menjadi lebih anjal dan juga tidak menjalani proses penuaan. Ia juga meningkatkan penghasilan tisu kulit yang baharu dan ini membolehkan anda kelihatan lebih flawless dan juga awet muda.

simptom sakit jantung dan cara minum vivix

VIVIX yang mempunyai polefenol boleh membantu anda untuk mencapai kulit dan juga wajah yang tanpa cela dengan memberikan perlindungan kulit anda daripada cahaya UV yang merbahaya, mengurangkan masalah penuaan pramatang dan juga penghasilan kedutan, menyokong penghasilan kolagen yang sihat dan memberikan anda kulit yang awet muda dan lebih anjal.

3. Menyokong Fungsi Jantung Yang Baik

simptom sakit jantung vivix menyokong fungsi jantung

Jantung merupakan salah satu organ yang paling penting untuk kita meneruskan hidup. Ia juga merupakan organ yang paling bekerja keras di dalam tubuh badan kita. Polefenol mampu memberikan jantung yang berfungsi dengan sihat kerana ia merupakan sumber antioksidan yang sangat tinggi. Ia boleh meningkatkan pengaliran darah jantung anda dan juga memberikan kesihatan pada pembuluh darah anda agar ia dapat berfungsi di dalam keadaan yang optimum.

Polefenol juga telah terbukti mampu membantu meningkatkan kesihatan jantung anda melalui beberapa kajian dengan mengurangkan radang di dalam saluran jantung anda, menggalakkan saluran darah dan juga lapisan saluran darah yang baik, serta mengekalkan tahap pengumpulan platlet yang sihat.

Testimoni Pengguna VIVIX daripada Shaklee

Anda boleh melihat testimoni – testimoni positif yang diberikan oleh pengguna – pengguna Shaklee VIVX seperti di bawah;

simptom sakit jantung dan testimoni vivix-2

Jantung sihat, gula turun, batuk hilang dan bertenaga!

simptom sakit jantung vivix set kecantikan

VIVIX mampu memberikan kulit wajah yang licin dan semakin cerah

simptom sakit jantung dan testimoni vivix

VIVIX juga sesuai dimakan oleh pesakit SLE

simptom penyakit jantung dan vivix untuk wanita pantang

Berpantang sambil mengamalkan VIVIX dan rasai sendiri keajaibannya

Dapatkan Shaklee VIVIX Sekarang Untuk Menjamin Kesihatan Anda!

Tiada jalan yang mudah untuk mengekalkan kesihatan yang baik tetapi anda boleh memudahkan cara untuk menjadi sihat dengan mendapatkan VIVIX sebagai makanan harian anda. Anda boleh menempah VIVIX dengan menghubungi talian berikut;

simptom sakit jantung dan khasiat vivix

Jom Dapatkan Vivix SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Vivix SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Vivix SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: