Review
Apr 24, 2019, 10:29am

Servis Buat Akaun Syarikat Dan Cukai Untuk Syarikat Ent dan Sdn Bhd


Shares789

Mempunyai sesebuah perniagaan adalah satu misi yang agak mencabar. Ini kerana ia akan melibatkan urusan pengurusan akaun dan sadisnya masih ramai dikalangan para peniaga ini yang tidak mempunyai kemahiran untuk menyediakan akaun dengan betul dan teratur. Malah ada di kalangan golongan para peniaga ini yang sama sekali tidak mempunyai sebarang akaun untuk perniagaan masing-masing.

servis akaun syarikat dengan cepat

Apabila di tanya rata-rata menjawab menggunakan bukti transaksi wang dari bank sahaja sebagai panduan jumlah duit yang perlu keluar dan masuk termasuk baki wang terkini untuk syarikat. Sebenarnya cara ini adalah sangat salah. Penyata jumlah duit yang keluar masuh dari akaun bank tidak boleh dijadikan sebagai penyata akaun syarikat. Kedua-duanya adalah tidak sama dan ianya juga masih tidak lengkap untuk menyimpan maklumat kewangan sesebuah perniagaan yang sebenar.

servis akaun syarikat pada harga murah

Kegagalan Memiliki Akaun Syarikat Boleh Menyebabkan Peniaga Menghadapi Masalah

Suka ataupun tidak soal akaun syarikat memang wajib ada untuk sesebuah perniagaan. Kegagalan mempunyai akaun syarikat yang betul dan tersusun boleh mengundang padah. Bayangkan jika pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tiba di premis anda dan apabila di tanya , anda sama sekali tidak mempunyai akaun syarikat yang sempurna. Bahkan detail yang ada menimbulkan rasa curiga kepada pihak LHDN. Siapa yang susah?

servis akaun syarikat (3)

Antara masalah utama  yang boleh menjadi punca kenapa sesetengah perniagaan itu tidak dapat mempunyai penyediaan akaun syarikat yang betul adalah :

1) Kurang Peka Tentang Kepentingan Penyediaan Akaun Syarikat

Majoriti dari para peniaga ini berasakan akaun syarikat itu tidak penting. Ada juga yang berpendapat akaun syarikat itu adalah satu rekod mudah yang boleh disiapkan hanya dengan memasukkan butiran ringkas menggunakan rekod transaksi duit keluar masuk syarikat dari bank. Baki terkini yang ada di dalam bank bukanlah untung sebenar untuk sesebuah syarikat dan jumlah untung rugi sebenar ini hanya akan dapat diketahui melalui akaun syarikat yang telah disiapkan dengan baik.

servis akaun syarikat

2)  Gagal Untuk Menyimpan Resit Dan Rekod Yang Sepatutnya

Segala resit jual beli perlu di simpan dengan baik dan teratur. Ia juga perlu direkodkan supaya segala maklumat tidak hilang. Malangnya ramai penaga bersikap sambil lewa dengan tidak mengemaskini akaun dengan maklumat terbaru. Apabila segala maklumat tidak dijaga dengan baik maka sudah tentu menjadi satu masalah bagaimana untuk menyediakan akaun dengan betul dan sepatutnya.

servis akaun syarikat pada harga murah

3) Tidak Mempunyai Kemahiran Untuk Menyediakan Akaun Sendiri

Terdapat juga kes di mana si empunya syarikat ini memang tahu dan memang faham yang perniagaannya perlukan sebuah akaun yang sempurna. Namun apakan daya beliau sendiri tidak punya sebarang kemahiran bagaimana untuk menyediakan akaun syarikat miliknya dengan betul.

servis akaun syarikat dengan cepat

4) Tiada Masa Lebih Kerana Sibuk Dengan Urusan Urusniaga

Lumrah bagi seorang peniaga akan sentiasa sibuk dengan urusan urusniaga. Malah selalunya para peniaga ini mempunyai semangat kerja yang tinggi sebagai seorang penjual. Akibatnya masa yang lebih diperuntukkan untuk operasi perniagaan telah menyebabkan masa untuk menyiapkan akaun syarikat tidak ada. Walaupun tahu akaun syarikat itu penting tetapi kengkangan masa telah membuatkan urusan menyiapkan akaun syarikat itu menjadi semakin tertangguh dari hari ke hari.

servis akaun syarikat (3)

Yang pasti, para peniaga tidak perlu terus gusar. Segala masalah di atas itu sebenarnya masih ada cara untuk diatasi. Tidak mengapa anda anda tidak mempunyai kemahiran dan masa kerana anda masih boleh memiliki akaun syarikat  sendiri yang kemas dan teratur dengan menggunakan bantuan mereka yang mahir di dalam bidang ini.

Bagi anda yang berada di sekitar Kuala Lumpur, Selangor dan Terengganu, anda sangat bernasib baik kerana di tiga negeri ini telah ada pihak yang menyediakan servis akaun syarikat untuk sesiapa saja yang berminat. Pihak yang dimaksudkan ini adalah AHK Advisory Services.

servis akaun syarikat pada harga murah

Antara Kelebihan Utama AHK Advisory Services Yang Paling Ketara

Kelebihan pihak AHK Advisory Services dalam memberikan servis akaun syarikat ada banyak. Dan antara kelebihan utama tersebut yang paling ketara adalah seperti :

  1. Mahir Menyediakan Akaun Syarikat Untuk Tempoh Tertentu

Akaun untuk sesebuah syarikat ini boleh dilakukan untuk tempoh yang tertentu. Dalam erti kata lain, akaun ini boleh di buat mengikut tempoh yang anda mahukan. Anda boleh tentukan sendiri samada mahukan penyediaan akaun syarikat anda secara bulanan (Monthy) , suku tahun (Quaterly) mahupun tahunan (Yearly).

servis akaun syarikat tanpa ragu-ragu

  1. Mempunyai Pengalaman Membuat Akaun Untuk Pelbagai Jenis Perniagaan

Pihak AHK Advisory Services bukan saja mempunyai pengetahuan bahkan juga pengalaman sepanjang melakukan servis akaun syarikat bagi yang berminat. Tidak kisah apakah perniagaan yang anda lakukan, pihak AHK Advisory Services boleh membantu anda menyiapkannya. Antara jenis syarikat yang dimaksudkan ini adalah seperti :

  • Syarikat pembinaan
  • Meniaga runcit/ restoran
  • Business online
  • Bengkel kenderaan
  • Klinik
  • dan lain-lain lagi

servis akaun syarikat dengan cepat

  1. Harga Yang Berpatutan Untuk Servis Urusan Akaun dan Cukai

Harga yang perlu di bayar untuk mendapatkan servis akaun syarikat dari pihak AHK Advisory Service ini terbahagi kepada dua. Yang pertama untuk penyediaan akaun dan yang ke dua adalah untuk mengisi borang B bagi cukai individu. Harga untuk urusan penyediaan akaun syarikat adalah dalam anggaran RM1,000 bergantung kepada jualan syarikat berkenaan manakala upah servis untuk urusan mengisi borang cukai pula hanyalah sebanyak RM250 sahaja.

servis akaun syarikat dengan cepat

Perkara Utama Yang Perlu Diberi Perhatian Untuk Sesebuah Akaun Syarikat

Untuk pengetahuan anda, untuk sesebuah akaun syarikat yang baik perlu terdapat tiga perkara utama yang perlu di beri perhatian. Tiga perkara utama ini memang perlu ada untuk sesebuah syarikat dan sama sekali tidak boleh dipandang remeh begitu saja. Tiga perkara utama tersebut adalah penyata aliran tunai, penyata untung rugi dan juga imbangan duga.

servis akaun syarikat (2)

Penyata Untung Rugi

Penyata untung rugi juga penting. Dengan penyata untung rugi ini mana-mana perniagaan yang dijalankan akan dapat mengetahui berapakah sebenarnya jumlah keuntungan bersih yang telah berjaya dihasilkan. Penyata untung rugi ini perlu ada bagi memastikan dengan sahih samada perniagaan anda itu sedang menghasilkan keuntungan atau kerugian.

servis akaun syarikat pada harga murah

Imbangan Duga

Imbangan duga dapat membantu anda mengetahui kedudukan syarikat dari mula anda jalankan urusan berniaga hinggalah kepada tempoh yang terkini. Imbangan duga ini juga membolehkan anda mengetahui kedudukan sebenar kewangan syarikat sebelum anda boleh membuat keputusan seperti membeli bangunan, memberi bonus pada pekerja, membuat pelaburan, membuat pinjaman dengan bank dan sebagainya.

servis akaun syarikat pada harga murah

Penyata Aliran Tunai

Penyata aliran tunai berfungsi sebagai penunjuk sebenar tentang operasi perniagaan sejak mula dijalankan sehingga tempoh terkini. Dengan adanya rekod aliran tunai ini anda akan dapat tahu dengan mudah bagaimanakah corak duit yang keluar masuk untuk perniagaan anda itu selama ini. Anda juga boleh mengetahui jumlah wang syarikat yang sebenar tanpa sebarang masalah. Lebihan baki wang yang ada bolehlah anda gunakan untuk strategi bagaimana untuk mengembangkan syarikat nanti.

servis akaun syarikat pada harga murah

Memiliki Akaun Yang Tersusun Untuk Sesebuah Perniagaan Adalah Sangat Menguntungkan

Apalah gunanya mempunyai sesebuah syarikat perniagaan jika sama sekali tidak tahu berapakah untung dan berapakah rugi yang sedang berlaku. Kerana itu adalah penting untuk setiap peniaga bagi memiliki akaun syarikat sendiri yang tersusun. Ini bagi memahami lebih jelas keadaan kewangan syarikat. Anda masih keliru mengapa servis akaun syarikat ini penting? Mari lihat senarai akhir yang disediakan di bawah ini tentang betapa beruntungnya anda jika memiliki akaun syarikat sendiri.

servis akaun syarikat

#1 – Sebagai Pengukur Sama Ada Untung Ataupun Rugi Bagi Mengenalpasti kedudukan kewangan syarikat

Apabila akaun telah lengkap maka akaun tersebut boleh menjadi alat pengukur untuk menentukan perniagaan yang dijalankan selama ini samada untung atau rugi. Jika rugi anda boleh cari jalan bagaimana untuk cuba naikkan semula keuntungan dan jika sememangnya sedang ada dalam keadaan untung maka anda boleh buat keputusan bagaimana untuk menggunakan keuntungan tersebut dengan cara yang waras.

servis akaun syarikat pada harga murah

#2 –  Dokumen Penting Bagi Mendapatkan Kelulusan Pinjaman

Memohon pinjaman yang lebih mudah untuk diluluskan adalah dengan memberikan akaun syarikat yang lengkap. Bank mana tidak suka berurusan dengan syarikat yang tersusun akaunnya. Lengkapnya akaun anda dapat memberi cermina bahawa perniagaan anda itu sangat kemas dan baik. Sama ada Bank Tempatan (CIMB, MAYBANK, PUBLIC BANK ) atau institusi  lain seperti MARA, TEKUN, MBSB, PNB dan sebagainya, dengan memberi bersama akaun syarikat akan menyebabkan urusan menjadi jauh lebih mudah.

servis akaun syarikat tanpa ragu-ragu

#3-  Cukai Dan Audit

Merancang percukaian syarikat bagi tahun semasa juga perlu. Semua rekod-rekod perakaunan syarikat perlu disimpan selama 7 tahun perakaunan. Ianya juga diperlukan bagi memudahkan urusan pengiraan cukai dan pengauditan.

servis akaun syarikat (1)

#4 –  Membuat analisa Untuk Rancangan Masa Depan Yang Seterusnya

Akaun yang telah lengkap menjadi pengukur prestasi pada tahun tersebut di samping menjadi garis panduan untuk rancangan masa hadapan sesuatu perniagaan.Contohnya jika seorang usahawan ingin mengeluarkan produk baru, maka rekod-rekod lampau kos-kos yang terlibat perlu dirujuk bagi mendapatkan gambaran kos yang terlibat.

servis akaun syarikat dengan cepat

#5 – Mengenalpasti dan mengelak penyelewengan

Kelebihan jika mempunyai akaun syarikat yang betul adalah dapat mengenalpasti sekiranya ada berlaku penyelewangan oleh mana-mana individu ataupun pihak yang ada kaitan dengan syarikat dengan cepat sebelum terlambat.

servis akaun syarikat tanpa ragu-ragu

Anda Seorang Peniaga? Mahu Miliki Akaun Syarikat Sendiri Tapi Kurang Arif? Hubungi Pihak AHK Advisory Services Sekarang Juga !

Tidak kisahlah perniagaan anda besar mahupun kecil. Yang penting anda perlu berfikiran jauh ke depan. Tidak tahu sediakan akaun syarikat sendiri tidak mengapa, anda boleh dapatkan servis akaun syarikat daripada pihak yang pakar seperti AHK Advisory Services ini. Untuk sebarang pertanyaan lanjut, anda boleh terus hubungi wakil pihak AHK Advisory Services melalui detail yang tertera di bawah ini.

AHK Advisory Services | Servis Akaun Syarikat Dan Percukaian
Hotline :  Tekan untuk telefon (017-3526890) | Klik Untuk Whatsapp

Jom dapatkan akaun syarikat SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan akaun syarikat SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan akaun syarikat SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: