Review
Nov 14, 2018, 3:56pm

Sembuhkan Luka Jahitan Bersalin Dengan Cepat Dan Selamat


luka bersalin

Sama ada bersalin secara normal ataupun secara czer, luka bersalin  perlu diberi perhatian yang penuh sewaktu berpantang. Luka bersalin akan dijahit oleh jururawat setelah anda selesai melahirkan anak dan terdapat pelbagai jenis luka jahitan bersalin bergantung kepada cara seseorang individu bersalin.  Episiotomi adalah situasi guntingan yang dibuat pada bahagian perineum untuk memberi ruang bayi keluar dengan lancar tanpa koyakan serta bayi lemas. Namun, luka jahitan bersalin dapat disembuhkan dengan cepat dan selamat sekiranya anda menggunakan cara dan kaedah yang betul.

Kesan Luka Jahitan Bersalin Tidak Dirawat Dengan Baik

luka lambat sembuh terdedah kepada kuman

Akibat dan kesan jika anda tidak merawat luka jahitan bersalin dengan betul sangat tinggi impaknya. Ia turut melibatkan keadaan rahim yang lambat mengecut serta menyebabkan darah nifas tidak lawas sepenuhnya.    Luka bersalin anda pula akan lambat kering dan sembuh. Tahukah anda urut-urat badan wanita banyak yang terputus setelah melahirkan anak? Itu juga merupakan punca kenapa seluruh badan wanita mengalami sakit-sakit terutamanya di bahagian peranakan dan luka jahitan bersalin.  Sakit sendi, pinggang, urat dan terasa bisa-bisa pada badan juga perlu anda rawat supaya tidak menjadi lebih teruk lagi.

Cara Sembuhkan Luka Jahitan Bersalin Dengan Cepat Dan Berkesan

#1  Keringkan Luka Jahitan Bersalin

keringkan luka bersalin

Luka jahitan bersalin tidak boleh dibiarkan lembab berpanjangan.  Anda harus mengeringkan luka jahitan bersalin sekurang-kurangnya beberapa minit setiap hari dengan cara biarkan ia terdedah kepada udara atau angin. Mungkin boleh dilakukan selepas mandi atau ke bilik air.

#2  Makan Ubat Tahan Sakit Dan Sapu Ubat Antiseptik

penggunaan ubat antiseptik dan tahan sakit

Ubat tahan sakit atau panadol yang bertulis ‘Paracetamol’ seringkali diberi oleh doktor sekiranya anda berasa sakit termasuklah sakit pada luka jahitan bersalin. Selain dari mengambil ubat, anda perlu sapu ubat antiseptik pada bahagian jahitan luka bersalin.

#3  Jangan Terlalu Aktif Bergerak

kurangkan aktiviti semasa dalam pantang

Sewaktu berpantang, anda tidak boleh bergerak secara berlebihan seperti naik turun tangga, berdiri terlalu lama, jalan laju dan sebagainya.  Ia amat bahaya untuk keadaan luka jahitan bersalin dan rahim anda. Pastikan anda selesa dengan setiap pergerakan yang anda lakukan.

#4  Mandi Air Suam

mandi air suam

Mandi air suam dapat menghilangkan rasa sakit juga bisa-bisa pada badan dan luka jahitan bersalin berbanding menggunakan air sejuk. Disamping dapat menghapuskan kuman serta bakteria, air suam melegakan sendi badan dan menyegarkan seluruh tubuh anda yang keletihan sepanjang hari.  Bekas luka jahitan bersalin dibasuh dengan air suam ketika mandi atau membuang air sedikit sebanyak memberi keselesaan kepada anda.

#5  PostMamma | La Mamma Postnatal

jus post mamma untuk wanita bersalin

Jus PostMamma adalah produk keluaran Ellsee dan Annisabiz yang sesuai untuk semua wanita berpantang dan setelah melahirkan anak.  PostMamma adalah kategori makanan tambahan kesihatan atau supplemen jamu moden yang mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral serta zat untuk merawat luka jahitan bersalin dengan cepat dan selamat.  Setanding dengan kandungannya, PostMamma juga mempunyai pelbagai khasiat dan kelebihannya tersendiri dalam menyembuhkan luka jahitan bersalin dan lain-lain lagi tetapi ia tidak boleh diminum oleh mereka yang mempunyai sakit buah pinggang, cyst dan fibroid.

Bahan Kandungan Jus PostMamma

PostMamma mengandungi 17 herba dan makanan sunnah yang berkesan menyembuhkan luka jahitan bersalin dengan cepat dan selamat.  Antara herba yang terkandung dalam PostMamma adalah delima, madu, buah tin, kurma, habbatussauda, cengkih, cekur, kunyit asam jawa, kayu manis, temulawak, serapat, manjakani dan lain-lain lagi. Kebanyakan bahan kandungan ini berfungsi menyembuhkan luka dalaman dan luaran mereka yang berpantang, malam berkesan dalam menghilangkan sembelit, memberi kekuatan dan meningkatkan imunisasi badan dan sebagainya.

kandungan dalam jus post mamma

Khasiat PostMamma

 • Membantu proses penyembuhan luka bersalin dengan cepat dan selamat
 • Membantu mengecutkan rahim dan melegakan kesakitan
 • Memperbanyakkan dan menjadikan susu ibu menyusu lebih pekat
 • Melawas dan melancarkan darah nifas
 • Membantu mengurangkan berat badan
 • Menyembuhkan luka czer dengan cepat dan selamat
 • Melegakan sakit badan, sendi, urat dan bisa-bisa dari badan
 • Membantu menurunkan demam kuning bayi
 • Memberi tenaga luaran dan dalaman
 • Menstabilkan emosi ibu berpantang
 • Mencegah sembelit dan masalah pencernaan
 • Menaikkan seri wajah ibu berpantang

khasiat jus post mamma

Kelebihan PostMamma

PostMamma terbaik untuk sembuhkan luka jahitan bersalin dengan cepat dan berkesan berbanding produk kesihatan lain kerana terbukti kandungan PostMamma lebih berkhasiat dan penuh dengan zat penyembuhan.

kelebihan jus post mamma

 • PostMamma Tidak Panas

Ia boleh terus diambil selepas bersalin kerana tidak bersifat panas malah jika bayi kuning pula, si ibu boleh terus meminumnya untuk menurunkan kuning bayi.

sembuhkan luka dengan cepat

 • Luka Cepat Kering Dan Sembuh

Luka jahitan bersalin akan mudah kering dan sembuh tanpa perlu anda membiarkan ia kering sendiri menggunakan kipas dan sebagainya lagi.  Luka jahitan bersalin juga tidak ngilu dan sakit semakin hilang dengan mengamalkan PostMamma.

jus post mamma sedap diminum

 • PostMamma Mudah Diminum

Anda tidak perlu bancuh atau sediakan apa-apa kerana anda boleh terus minum PostMamma begitu sahaja. Mudah kan? Hanya minum mengikut panduan yang diberikan.

kelebihan jus post mamma

 • PostMamma Sedap Dan Enak

Rasa buah-buahan fresh dalam PostMamma ini menaikkan selera para ibu untuk minum dalam keadaan sakit.  Kini, anda tidak perlu menelan jamu yang pahit lagi.

jus post mamma pilihan wanita moden

 • PostMamma Pelbagai Khasiat

Banyak khasiat PostMamma yang dapat anda nikmati setelah menggunakannya. Selain dari menyembuhkan luka jahitan bersalin dengan cepat dan selamat, PostMamma juga dapat menurunkan demam kuning bayi dan lain-lain lagi.

Pakej Mama Sihat | Tawaran Terbaik PostMamma

pakej mama sihat

PostMamma membuka tawaran untuk Pakej Mama Sihat dan anda berpeluang untuk mendapatkan Percuma Losyen panas wangi dan beg. Losyen wangi inspired perfume international ini boleh digunakan sebagai rawatan tradisional dengan cara sapu sahaja pada bahagian perut sebelum memakai bengkung, sapu di dahi  sebagai pilis dan param untuk mengelakkan sakit kepala atau masuk angin. Malah, sapuan di kaki dan betis mengelakkan angin masuk dalam badan.

Harga Dan Pelbagai Pakej Pantang

harga promosi jus post mamma

Terdapat banyak lagi pakej pantang yang ditawarkan oleh Annisabiz dan Ellsee. Namun, anda boleh mengambil mengikut botol, kombo dan juga pakej.  Sebotol PostMamma bernilai RM100, untungnya anda mendapat tawaran harga dan boleh membuat pembelian RM90 sahaja. Set kombo boleh didapatkan dengan RM160.

Apa Kata Pengguna PostMamma?

testimoni jus post mamma testimoni jus post mamma testimoni jus post mamma Sembuhkan Luka Jahitan Bersalin

Dah Baca Testimoni? Jangan Berlengah Lagi. Dapatkan Jus Mamma Hari Ini Juga!

Ramai berpuas hati dengan khasiat dan kelebihan PostMamma terutamanya dalam menyembuhkan luka jahitan bersalin dengan cepat dan selamat. PostMamma adalah pilihan terbaik untuk semua ibu bersalin dan mengalami masalah demam kuning bayi.

dapatkan jus post mamma hari ini

POSTMAMMA | SEMBUHKAN LUKA JAHITAN BERSALIN DENGAN CEPAT DAN SELAMAT
Whatsapp:  Tekan untuk telefon (018-4027399) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Annisabiz Mall – Annisabiz.com
Instagram: @lamamma.annisabiz
Website: ellseefatih.com/hanisah

Dapatkan Jus Mamma Hari Ini Juga!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Dapatkan Jus Mamma Hari Ini Juga!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Dapatkan Jus Mamma Hari Ini Juga!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: