Islam
Jul 31, 2011, 5:10pm

Salam Ramadhan – Amalan Bulan Ramadhan


Ahlan Wahsalan Ya-Ramadhan
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Segala pujian bagi Allah S.W.T Pemilik sekalian alam dan selawat serta salam ke atas jujungan besar Nabi Muhammad S.A.W. ahli keluarganya, sahabat-sahabat r’anhum dan sesiapa yang mengikuti dengan ikhlas hinggalah ke hari kiamat. Syukur kepada Allah S.W.T kerana masih memberi peluang kepada CEQ untuk menyambut Ramadhan Bulan Rahmat Beramal Soleh dan Berpuasa.

Kelebihan Bulan Ramadhan

Salam Ramadhan 2011 daripada CEQ kepada pembaca-pembaca weblog Prof Hariz yang tak pernah jemu-jemu datang melawat ke sini dan kepada seluruh umat islam. Allahumma Ballighna Ramadhan. Inilah doa yang diulang-ulang oleh Rasulullah s.a.w apabila mendekati bulan yang mulia ini. Apakah Persediaan Menyambut Ramadhan oleh kita ? Bermain mercun ? Membeli belah di uptown ? Memborong di Bazaar ramadhan ? Berjaga malam dengan perkara yang mensia-siakan? Tepuk Dada Tanya Iman

Sesungguhnya hamba yang soleh akan menyambut kehadiran Bulan Ramadhan ini dengan taubat yang murni kepada Allah, meminta ampunan kepada Allah dan bertekad kuat dan jujur, serta berupaya meningkatkan amal soleh dengan tetap mengharap pertolongan Allah agar Dia memudahkan kita untuk beribadah kepada-Nya. Sebelum itu mari check Lafaz Niat Puasa Edisi Video

Amalan Di Bulan Ramadhan

1. Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda.
“Ertinya : Barang siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan berharap pahala Allah, maka diampuni dosa-dosanya di masa lalu.” (Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

Tidak diragukan lagi bahawa balasan yang sangat agung tersebut tidaklah diberikan kepada orang yang sekadar meninggalkan makanan atau minuman saja! Akan tetapi hanya sebagaimana sabda Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam :

“Ertinya : Barang siapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan keji serta amal perbuatan keji, maka Allah Subhanahu wa Ta’ala tidak memerlukan puasanya yang sekadar meninggalkan makanan dan minuman” (Hadits Riwayat Imam Bukhori)

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda.
“Ertinya : Puasa itu perisai, maka apabila seseorang berpuasa, hendaklah dia tidak berbuat lucah (perbuatan yang menjurus kepada hubungan seksual), tidak berbuat kefasikan, tidak berbuat suatu kebodohan. Apabila seseorang mencaci makinya, hendaklah dia mengatakan: Saya sedang berpuasa!” (Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

Erti puasa sebenar adalah berpuasa dari segi pendengaran, penglihatan dan juga lisan, serta berpuasalah juga seluruh anggota tubuh! Janganlah keadaan kita berpuasa sama saja ketika tidak berpuasa! Puasa Tapi Tidak Solat

2. Qiyamu Ramadhan iaitu Solat Sunat Tarawih

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda :
“Ertinya : Barang siapa yang mendirikan Qiyamu Ramadhan dengan penuh keimanan dan berharap pahala Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” ( Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

Ada sebuah peringatan penting, iaitu hendaknya kita menyempurnakan solat tarawih berjama’ah di masjid bersama imam solat, agar kita dicatat sebagai orang-orang yang mendirikan qiyamu Ramadhan, sebagaimana sabda Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam :

“Ertinya : Barang siapa yang mendirikan qiyamu Ramadhan bersama Imamnya sampai selesai, maka dicatat baginya pahala Qiyamu Ramadhan semalam penuh’ ( Hadits Riwayat Ahlus Sunan)

Panduan Solat Tarawih Amalan Sepanjang Ramadhan

3. Bersedekah di Bulan Ramadhan

Rasulullah S.A.W adalah orang yang paling dermawan, dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadhan. Nabi Muhammad Shalallahu alaihi wa sallam bersabda:

“Ertiya : Seutama-utama sedekah adalah sedekah di bulan Ramadhan” (Hadits Riwayat Tirmidzi).

Bentuk-bentuk sedekah di bulan Ramadhan adalah:

– Memberi makanan

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda:
“Ertinya : Seorang mukmin yang memberikan mukmin yang lapar maka kelak Allah akan memberi makan kepadanya daripada buah-buahan syurga, dan barang siapa yang memberi minum seorang mukmin, maka kelak Allah akan memberi air minum dari syurga” (Hadit Hasan Riwayat Tirmidzi)

– Memberi Makan Orang Berbuka Puasa

Rasulullah Salallahu Alaihi Wasalam bersabda:
“Ertinya : Barang siapa yang memberi makan orang yang berbuka puasa, maka baginya pahala seperti  orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahala orang berpuasa tadi.”  (Hadits Riwayat Imam Ahmad, An Nasa’i dan dishahihkan oleh Syaikh Al Albani rahimahullah)

4.Mencari Lailatul Qadar di Bulan Ramadhan

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

“Ertinya : Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada Lailatul Qadar (malam kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar” (Al-Qodr: 1-5)

Malam Lailatul – Qadar Lebih Baik Daripada Seribu Bulan

Nabi Muhammad Salallahu alaihi wa sallam bersabda:
“Ertinya : Barang siapa yang mendirikan qiyamu lail pada saat Lailatul Qadar kerana iman dan mengharap pahala Allah, niscaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. (Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

5. Memperbanyak DZIKIR, DO’A dan ISTIGHFAR Di Bulan Ramadhan

Siang dan malam hari di Bulan Ramadhan adalah waktu yang memiliki keutamaan, maka isilah dengan memperbanyak dzikir, doa, istighfar, khususnya di waktu-waktu tertentu dikabulkannya doa, antara lain yaitu:

-Waktu berbuka puasa. Bagi orang yang berpuasa ketika berbuka puasa memiliki doa yang tidak akan ditolak oleh Allah S.W.T

Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda,
“Ada tiga orang yang do’anya tidak ditolak oleh Allah: Pemimpin yang adil, Orang yang berpuasa ketika dia berbuka, Do’a orang yang terzalimi.” (HR. Tirmidzi no. 2526 dan Ibnu Hibban 16/396).

-Sepertiga malam yang terakhir, saat Allah Subhanahu Wa Ta’ala turun ke langit dunia.

-Beristighfar di waktu sahur. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:
“Ertinya : Dan selalu memohonkan ampunan diwaktu pagi sebelum fajar.” (Adz- Dzariyat: 18)

Beberapa perbuatan yang harus kita tinggalkan atau jauhi di bulan Ramadhan, diantaranya:

-Menjadikan malam seperti siang dan menjadikan siang seperti malam. Maksudnya di malam hari dihabiskan untuk berjaga sambil bersembang, menonton TV atau perbuatan sia-sia. Sementara di siang hari dihabiskan untuk tidur.

-Berlebih-lebihan dalam makan dan minum

-Berkumpul bersama kawan-kawan untuk kegiatan yang sia-sia, mengata, mengumpat, gosip dan sebagainya. Bagi blog gosip kurang-kurangkan ekh

-Terlalu cepat makan sahur, lalu tertidur saat waktu solat subuh sehingga tidak solat subuh berjama’ah di masjid/surau.

Bangunlah Sahur Walaupun Seteguk Air

Bulan Ramadhan akan mengubah jiwa naluri seseorang. Dari sekaya-kaya menjadi semiskin-miskin kerana memahami bahawa harta itu bukan miliknya malah kepunyaan semua orang. Dirasakan juga dirinya tidaklah merdeka tetapi adalah hamba. Diketahui sekiranya tidak diterima sebarang arahan, tidak akan berupaya melakukan sebarang kerja mudah dan senang ibarat tidak dapat menyentuhkan tangan ke dalam air.

ProfHariz : Ya Allah, anugerahkanlah kepada kami kesempatan untuk berpuasa Ramadhan dan mendirikan Qiyamu Ramadhan, dan jadikanlah kami di bulan Ramadhan orang-orang yang diterima amalan-amalannya dan jadikanlah kami di bulan Ramadhan orang-orang yang dibebaskan dari api neraka. Amin.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: