Review
Mar 18, 2018, 12:14am

Repair Smartphone Murah di Bangi iPhone & Android Warranty 1 Tahun


  • 14
  •  
  •  
  •  
    14
    Shares

semakin canggih penggunaan telefon tersebut terutama smartphone, semakin cepat habis hayat bateri tersebut. Kalau dulu dua tiga hari sekali baru dicas, sekarang ini mungkin anda perlus mengecas dalam sehari atau lebih kerap penggunaannya, mungkin 2-3 kali sehari. Mujur kini ada ‘power bank’ yang dapat membantu anda untuk memanjangkan hayat telefon anda.

Antara Repair Smartphone murah di Bangi

Bateri telefon adalah ibarat denyutan nadi telefon itu. Kalau tidak dijaga dengan baik, ia boleh mendatangkan masalah seperti bateri rosak atau bateri kembung. Kalau nak tahu bateri itu kembung mudah sahaja, keluarkan bateri dan letakkan di permukaan yang licin dan cuba putarkan. Kalau bateri itu boleh berputar seperti gasing, alamatnya terpaksalah keluarkan duit untuk beli bateri baru.

11 Tips Menjaga Bateri Handphone

Beteri mudah rosak terlalu biasa berlaku bagi pengguna telefon bimbit. Mengapa ianya berlaku? Jom baca di bawah.

1. Cas Pertama Kali Mesti Full

Kedai Repair Smartphone murah di Bangi

Apa pun jenis bateri handphone, proses mengecas untuk kali pertama sangat penting dalam menentukan usia bateri. Ini kerana apabila kita mengecas bateri, seluruh sel dalam handphone berfungsi; maka disebabkan itulah cas untuk kali pertama disarankan waktunya lebih panjang (seperti disyorkan).

Perlu diingat bahawa pengecasan pertama bateri selama 8 jam adalah konsep yang tidak benar buat masa kini. Pengecasan bateri selama 8 jam adalah diperlukan untuk handphone model lama yang menggunakan bateri jenis Ni-Mh atau Ni-Cd.

Untuk bateri jenis Lithium (kebanyakan handphone sekarang guna bateri jenis ni), tempoh pengecasan pertama selama 3 jam sudah cukup. Paling lama pun 4 jam. Dan sepatutnya jika pertama kali menggunakan handphone baru, anda kena gunakannya sehingga habis bateri, kemudian barulah dicas selama 3-4 jam.

2. Pastikan Kuasa Bateri Kosong Sepenuhnya Sebelum Dicas

Terdapat kedai Repair Smartphone murah di Bangi

Pastikan bateri dalam keadaan kosong sebelum diisi. Ini adalah menghindari memory effect ketika menggunakan bateri baru. Biasanya bateri hendaklah berada dalam keadaan tidak terlalu kosong, kerana bateri baru sudah boleh digunakan untuk menghidupkan handphone meski pun ia tidak mempunyai kekuatan tenaga yang lama . Bagi mengosongkan bateri anda hendaklah menghidupkan handphone sampai low batt.

Namun bateri yang digunakan handphone zaman sekarang adalah jenis Lithium ion adalah lebih baik dari jenis Nikel Cadmium ketika mula-mula keluaran awal handhphone kerana ada dead memori. Bateri jenis Nikel Cadmium ini perlu dipastikan bateri habis caj ini sebelum dicajkan semula berbeza bateri Lithium ion boleh caj bila-bila masa sahaja.

3. Jimatkan Penggunaan Bateri Handphone Dengan Mematikan Features Yang Jarang Digunakan

Mencari kedai Repair Smartphone murah di Bangi

Anda harus ingat bahawa bateri handphone anda ada umur berdasarkan kitar hayat pengecasannya. Semakin banyak anda menggunakan kuasa bateri anda, maka semakin kerap anda perlu mengecas bateri berkenaan, bererti kitar hayat cas bateri handphone anda akan cepat habis. Untuk mengelakkan hal tersebut, anda perlu berjimat dengan mematikan features yang tidak atau jarang anda gunakan.

Ada beberapa features yang banyak menggunakan tenaga yang biasa terdapat dalam handphone canggih/smartphone, yang terkadang kita sendiri tidak begitu sedar kewujudannya, namun tetap aktif meskipun kita tidak ingin menggunakannya seperti Bluetooth, Wi fi, 3G, push email, WIFI scanning, background application dan lain-lain. Disable features tersebut jika ia tidak digunakan. Mengurangkan brightness skrin handphone dapat memanjangkan jangka hayat bateri.

4. Jangan Biasakan Menelefon Sambil Mengecas Handphone Anda

Cari-cari Repair Smartphone murah di Bangi

Ini juga termasuk kebiasaan buruk beberapa pengguna handphone. Selain tidak baik untuk kesihatan (kerana ketika mengecas tahap radiasi dan suhu bateri bertambah), menelefon sambil mengecas handphone juga akan menggunakan kuasa bateri, sehingga secara tidak disedari, ini akan memanjangkan proses pengisian tenaga di dalam bateri.

5. Tutup Handphone Ketika Mengecas

Anda Perlu tahu Repair Smartphone murah di Bangi

Biasakan untuk mematikan handphone atau sekurang-kurangnya mematikan vibrate features ketika sedang mengecas. Mematikan handphone ketika mengecas adalah tindakan yang bijak, Ini kerana ketika handphone ON, arus elektrik yang keluar masuk akan merosakkan molekul dalam bateri bateri akibat daripada penambahan beban pada proses kimia dalam bateri.

6. Jangan Sesekali Terlebih Tempoh Cas Bateri

Mencari kedai yang boleh Repair Smartphone murah di Bangi

Ini juga salah satu kebiasaan buruk yang sering dipraktikkan. Terkadang kita malas atau lupa untuk segera menghentikan proses mengecas, walaupun sebenarnya bateri handphone kita sudah penuh. Paling dahsyat, kita biasanya suka melakukan proses mengecas ketika hendak tidur. Proses mengecas normal untuk bateri modern biasanya sekitar 2-4 jam, bila kita membiarkannya semalaman dalam kondisi cas (anggap kita tidur sekitar 6 jam), maka bateri akan mengalami “overcharge” selama 2–3 jam, dan ini bukanlah baik untuk bateri kita. “Overcharging” bateri adalah salah satu pembunuh tersembunyi yang dapat mempercepat kematian umur bateri.

7. Jangan Menelefon Dalam Keadaan Bergerak

Yang Boleh Repair Smartphone murah di Bangi

Menerima atau membuat panggilan dalam kenderaan memerlukan tenaga yang tinggi. Ini kerana handphone berusaha untuk mencari signal dari BTS yang terdekat. Aktiviti inilah yang memakan tenaga bateri yang banyak. Apatah lagi jika anda menggunakan sambungan internet dalam keadaan bergerak.

8. Jangan Letak Handphone Anda Di Tempat Yang Panas

Repair Smartphone murah di Bangi yang sangat bagus

Suhu udara yang panas adalah musuh utama setiap komponen gadget/peralatan elektronik. Baik panas atau sejuk yang berlebihan boleh merosakkan komponen tersebut, termasuk juga bateri handphone. Tertinggal di dalam kereta di cuaca panas terik, bermakna anda perlu bersedia untuk beli bateri baru.

9. Gunakan Charger Yang Original Dan Berkualiti

Cara cari kedai Repair Smartphone murah di Bangi

Charger yang original direka dengan aliran arus yang sesuai untuk mengecas bateri handphone tersebut. Charger orang lain atau menggunakan charger yang tidak sesuai akan mempengaruhi aliran daya ke bateri dan dalam jangka panjang boleh merosakkannya.

10. Elakkan Cas Handphone Dalam Kereta

Boleh Repair Smartphone murah di Bangi yang bagus

Ketika mengecas handphone dalam kereta, kita menggunakan port pemetik api sebagai sambungan. Voltage pada kereta sangatlah tidak stabil, terutama ketika kenderaan sedang berjalan dan menyebabkan arus yang masuk ke dalam bateri juga tidak stabil. Maka apabila anda selalu mengecas dalam kereta, komponen bateri akan mudah rosak. Anda disyorkan menggunakan produk yang berkualiti dan original.

Kami boleh Repair Smartphone murah di Bangi

Tapi jika bateri telefon tidak lagi berfungsi dengan baik walaupun di jaga dengan elok bagaimana mahu membetulkannya dan mendapatkan servis yang baik, cepat dan selamat? Mesti pening kepala anda bukan jika tidak mengetahui kedai – kedai yang benar- benar selamat untuk menghantar telefon anda yang sudah rosak. Jika anda berada di kawasan Bangi, anda patut bersyukur kerana terdapat satu kedai membaiki telefon dengan cepat, pantas dan paling penting ia sangat murah dan berbaloi.

Repair Smartphone Murah di Bangi | iPhone & Android Warranty 1 Tahun

Selain kedai yang Repair Smartphone murah di Bangi

Sheikh Mobile Bangi menyediakan servis repair pelbagai brand seperti Apple, Samsung, Lenovo, Sony, Huawei dan sebagainya. Kami berpengalaman lebih 10 tahun dalam industri baik pulih dan repair smartphone termasuk table atau ipad dan seumpama dengannya. Mereka hanya mengambil masa 20 minit sahaja masa diperlukan untuk membaiki minor problem untuk semua jenis phone.

Repair Phone Face to Face Siap Dalam 20 Minit Dengan Harga Berpatutan Dan Servis Meyakinkan

Repair Smartphone murah di Bangi yang bagus

Anda tidak perlu tinggalkan phone untuk repair, mereka buat depan anda ( untuk minor problem ). Untuk masalah minor seperti LCD, battery replacement anda tidak perlu tinggalkan phone anda, hanya tunggu dan melihat kami baik pulih phone anda kurang dari 1 jam dan selalunya akan  mengambil masa hanya 20 minit sahaja utk minor problem. Di samping itu juga, kami akan memberi Nasihat dan Tips berguna tentang penjagaan handphone kepada pengguna.

Sheikh Mobile Bangi Menyediakan Perkhidmatan Runner Bagi Anda Yang Sedang Sibuk

Kami menawarkan Repair Smartphone murah di Bangi

Sheikh Mobile Bangi Juga Menyediakan Perkhidmatan Runner. Anda hanya perlu menghubungi untuk membuat tempahan temujanji. Di mana hendak berjumpa? Baik pulih  phone di tempat anda kerana anda yang harus menentukan lokasi pertemuan itu nanti. selain itu, Tambahan charge akan dikenakan bergantung atas lokasi. Penting untuk anda, perkhidmatan runner ini hanya untuk ‘Minor’ Problem sahaja.

Kelebihan Memilih Sheikh Mobile Bangi Berbanding Kedai Baik Pulih Phone Yang Lain

Antara kelebihan yang anda akan perolehi ialah;

Repair Smartphone murah di Bangi dan bagus
  • 100% milik bumiputra
  • Membaiki semua jenis smartphone iphone asus lenovo sony huawei samsung etc .
  • 20 – 30 minit siap ( bergantung atas kerosakan )
  • Spare part berkualiti tinggi
  • Warranty minimum selama 3 bulan
  • Percuma tips penjagaan smartphone
  • Harga yang berpatutan
  • Dipercayai dan diyakini selamat

Testimoni Pelanggan Yang Datang Ke Sheikh Mobile Bangi

Ramai yang telah menggunakan perkhidmatan baik pulih smart phone di Sheikh Mobile Bangi dan ia terbukti selamat, pantas dan murah.

” Saya dah datang kedai ni banyak kali tukar bateri dan lcd iphone. Boleh siap 15 minit je repair iphone saya. Jimat masa boleh spend dengan family. Kedai pun selesa anak boleh lari main – main “ – Asyraf Gym Trainer

“2 kali datang kedai ni tukar bateri iphone 6plus saya dan isteri . Harga murah dan buat kerja cekap. Ni kali ni datang nk beli iphone pula buat phone seken…” – Pilot dari Putrajaya

“Akak ajak satu family datang repair phone kat sini sebab mereka ni buat kerja cepat siap. peramah boleh sembang – sembang dan paling penting dapat diskaun dan free gift… 🙂 “ – Kak Aziani dari Sungai Merab

Anda perlu tahu kedai Repair Smartphone murah di Bangi Mencari kedai Repair Smartphone murah di Bangi Kedai Repair Smartphone murah di Bangi yang bagus Ada kedai Repair Smartphone murah di Bangi

Smart phone Anda Alami Masalah? Dapatkan Rawatan Baik Pulih Di Sheikh Mobile Bangi  Sekarang!

Jika anda terpaksa hantar smart phone untuk di baiki atau di servis, pilihlah Sheikh Mobile Bangi. Hal ini kerana mereka mempunyai pengalaman dalam bidang baik pulih telefon. Selain itu, anda tidak perlu risau kerana mereka akan baik pulih smart phone anda di depan mata anda. Jika smart phone anda mempunyai masalah, cepat – cepat hubungi mereka di talian di bawah:

SHEIKH MOBILE BANGI | REPAIR SMART PHONE MURAH DI BANGI Hotline  1 : Tekan untuk telefon (019-7870202) | Tekan untuk WhatsApp Hotline 2 : Tekan untuk telefon (010-3525202) | Tekan untuk WhatsApp Facebook : Sheikh Mobile Bangi Instagram : @SheikhMobile

Alamat : Sheikh Mobile Bangi 17G Jalan 8/35, Seri Bangi, 43650 Bangi, Selangor

Waktu Operasi: Weekdays : 11am -10pm Weekends : 11am -10pm Jumaat halfday : 3pm-10pm