Review
Jul 27, 2018, 3:32pm

Rahsia Hafiz Untuk Tips Mudah Hafal Al-Quran


Sebagai seorang muslim yang beragama Islam pastinya kita perlu ada asas untuk boleh membaca Al-Quran namun tidak dinafikan masih ada ramai di antara kita di luar sana yang masih lagi mempunyai masalah tidak dapat membaca Al-Quran, bahkan ada yang sama sekali tidak dapat membaca tulisan jawi juga.

Ada Tips Mudah Hafal Al-Quran

Apa boleh buat, mungkin semasa kecil dulu ibu ayah telah hantar pergi ke kelas mengaji tetapi diri sendiri asyik memonteng kerana malas. Bila dah besar ni baru terfikir. “Esok anak aku tanya bab mengaji bagaimana nak jawab? ” Ketika tu, pastinya sebagai ibu ayah kita akan mula tersentak dan mengerti betapa perlunya mempunyai asas ilmu untuk membaca Al-Quran yang sememangnya sangat wajib untuk kita pelajari baik untuk kesenangan di dunia mahupun di akhirat.

Walaubagaimanapun, malangnya apabila tersedar umur sudahlah lanjut di dalam kategori umur 30an. Kala ini terdetik pula rasa malu untuk ke kelas asas mempelajari Al-Quran dan huruf jawi ini kerana rata-ratanya kelas begini dihadiri oleh kanak-kanak yang masih lagi berada di tahap sekolah rendah.

Antara Tips Mudah Hafal Al-Quran

Nak tahu bagaimana para hafiz mendapatkan bacaan yang betul, lancar hingga tahap menghafal? Antaranya adalah dengan belajar dari ustaz yang boleh dipercayai.

Jika anda tidak mempunyai banyak komitmen, jangan risau kerana masih ada ustaz yang dapat memahami masalah sebegini hingga sanggup datang secara terus ke rumah untuk memberi ilmu yang ada padanya. Secara tidak langsung ianya dapat menghindarkan rasa malu dan rendah diri yang selama ini sering menjadi penghalang untuk ke kelas-kelas agama yang mengajar cara membaca Al-Quran bermula daripada tahap yang paling asas itu.

Ustaz yang di maksudkan ini namanya adalah Ustaz Afnan Nasa. Dengan adanya insan seperti Ustaz Afnan Nasa, alhamdulillah semakin hari semakin ramai yang dapat mengenal huruf-huruf jawi sehingga ke tahap membaca Al-Quran dengan betul.

Selain ada Tips Mudah Hafal Al-Quran

Ustaz Afnan Nasa ini bukan hanya dapat datang terus hadir ke rumah mereka yang ingin mendapatkan khidmat beliau untuk mempelajari cara bacaan Al Quran dengan betul ini malah Ustaz Afnan Nasa juga sudi mengajar selama lima hari berturut-turut bermula hari Isnin sehingga hari Jumaat mengikut kehendak si pelajar itu sendiri. Maka tidak mustahillah jika ada di antara ‘pelajar’ beliau yang dapat menguasai ilmu membaca Al Quran ini dengan lancar hanya dalam masa 2 bulan sahaja dengan izin Allah.

Keseronokan setelah dapat mempelajari Al Quran sememangnya tidak dapat digambarkan setelah dapat membaca dengan lancar tanpa tersekat-sekat tetapi dari hari ke hari masih lagi ingin terus memperbaiki diri terutama untuk terus memperbetulkan kekurangan dalam bunyinya, dengungnya, panjang pendeknya, dan berbagai lagi pembelajaran untuk di baca dan di fahami akan maksudnya.

Terdapat Tips Mudah Hafal Al-Quran

Sebenarnya, sekiranya sering membaca Al-Quran ini, semakin di baca makin ingatan akan menjadi semakin baik dan tajam kerana itu untuk mendapatkan bacaan yang baik perlulah berusaha untuk mempraktikkan diri untuk sentiasa membacanya. Secara tidak langsung mana yang salah akan dapat diperbetulkan.

Jangan sesekali menaggap tidak boleh dan akan gagal kerana yang menjadi penentu untuk apa saja yang dilakukan adalah diri kita sendiri. Di dalam dunia ini mana ada seorang manusia pun yang terus dilahirkan dengan reti serba serbi. Sebagai contoh seorang bayi yang perlu meniarap, merangkak dan kemudian barulah boleh berjalan hingga tahap berlari.

Mencari Tips Mudah Hafal Al-Quran

Tiada beza juga ketika si bayi itu sedang belajar untuk berkata-kata. Sebelum boleh mula bercakap dengan susunan ayat dalam sebutan yang betul. Setidak-tidaknya bayi ini sentiasa cuba dan terus mencuba untuk mempertingkatkan kemahiran diri mereka untuk berjalan dan bertutur. Apa yang penting adalah usaha dan juga masa.

Salah satu daripada tips yang diamalkan oleh para hafiz untuk terus memberi iltizam pada diri bagi menjadi lebih mudah dalam urusan membaca sehingga ke tahap menghafal Al-Quran ini adalah dengan menetapkan satu inspirasi yang boleh menjadikan diri rasa sentiasa bersemangat dan berkobar-kobar untuk berusaha tanpa berputus asa.

Adanya Tips Mudah Hafal Al-Quran

Yang pasti, Ustaz Afnan Nasa boleh membantu untuk membimbing sesiapa saja yang mempunyai kemahuan untuk menguasai ilmu membaca Al-Quran daripada pangkat paling awal hingga ke tahap boleh membaca dengan lancar ini dengan cara yang betul.

Jika tidak pernah sentuh Al-Quran sekalipun jangan sesekali risau dan berasa malu kerana Ustaz Afnan Nasa sentiasa sudi menjadi pembimbing pada sesiapa saja yang sudi untuk di bimbing. Ustaz Afnan Nasa akan cuba sedaya upaya membantu daripada proses mengenal huruf jawi hinggalah ke tahap boleh menyebut huruf dan membaca Al-Quran berserta dengan hukum tajwid kerana bacaan ayat yang ringkas sekalipun belum tentu betul bacaannya jika tidak disertakan dengan hukum tajwid yang tepat.

Ciri Tips Mudah Hafal Al-Quran

Tiada masa untuk belajar secara berdepan dengan Ustaz Afnan Nasa ini? Jangan risau! Jika tidak punya masa kelapangan untuk membuat temujanji dan mengajak Ustaz Afnan Nasa ini ke kediaman, beliau masih boleh memberi bantuan kepada sesiapa saja yang benar-benar berminat melalui atas talian.

Ini kerana, masih ada cara untuk belajar bersama sama dengan Ustaz Afnan Nasa ini melalui group (kumpulan) di facebook. Selain daripada itu turut terdapat sebuah ebook yang dengan tajuk 12 Tips Menghafal Al Quran Untuk Golongan Dewasa khas untuk sesiapa saja lelaki dan wanita yang ingin belajar menguasai cara membaca Al-Quran teruatama untuk golongan yang berusia 30 tahun dan ke atas.

Mencari Tips Mudah Hafal Al-Quran

Berapakah harga ebook ini? Percaya atau tidak ianya telah disediakan untuk kegunaan semua hanya secara percuma!! Ya PERCUMA!! Apa yang perlu dilakukan hanyalah memuat turun untuk digunakan pada bila-bila masa yang disukai.

Apa Tunggu Lagi? Segera Dapatkan Ebook PERCUMA Ini Sekarang !!!

ANDA PASTI TIDAK AKAN MENYESAL

Cari Tips Mudah Hafal Al-Quran

EBOOK PERCUMA MUDAH HAFAL AL-QURANTIPS MUDAH HAFAL AL-QURAN
Website: http://mudahnyahafazanquran.com/ebook
Facebook Group: Tahsin Al-Quran dan Tips Hafazan
Hubungi: Tekan untuk telefon (013-3122754) | Tekan untuk WhatsApp

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: