Review
Mar 23, 2018, 9:42am

Punca, Tanda dan Cara Mencegah Sakit Jantung Dengan Berkesan


Tahukah anda bahawa lebih daripada 80% kematian di dunia kini adalah disebabkan oleh sakit jantung? Berdasarkan kajian, satu pertiga daripada mereka yang menderita akibat penyakit jantung pasti berakhir dengan kematian. Statistik menunjukkan setiap 20 saat serangan penyakit jantung akan terjadi kepada pesakit jantung.

statistik pesakit jantung malaysia

Dan setiap satu minit satu kematian berlaku hanya disebabkan oleh penyakit jantung juga. Penyakit ini tidak mengenal sama ada anda lelaki atau perempuan, tua mahupun muda. ‘Acute Coronary Syndrome‘ merupakan nama bagi penyakit ini dalam istilah perubatan. Ketahuilah bahawa di Malaysia ia merupakan antara penyakit utama yang menjadi faktor nombor satu yang membunuh ramai orang. Penyakit jantung ini selalunya datang secara tiba tiba dan dalam keadaan yang mengejut. Dalam ilmu perubatan, ‘Acute Coronary Syndrome‘ terbahagi kepada 3 bahagian.

 1. ST-Elevation Myocardial Infarction(STEMI)
 2. Non ST-Elevation myocardial infarction(NSTEMI)
 3. Unstable angina

bahagian dalam jantung yang tersumbat

Mari kita membahaskan setiap satu komponen ini supaya lebih jelas memahami tentang penyakit ini. Myocardial merujuk kepada otot jantung. Infarction pula bermaksud kematian sel disebabkan kekurangan oksigen yang pergi ke kawasan tersebut. Manakala angina pula bermakna sakit dibahagian dada yang penyebabnya adalah kurangnya oksigen yang pergi ke kawasan otot jantung tersebut.

Punca Terjadinya Sakit Jantung

punca sakit jantung terjadi

Serangan atau penyakit jantung akan terjadi apabila plak berkembang di arteri dan saluran darah yang membawa kepada jantung.  Ini dapat menghalang nutrien penting dan oksigen daripada mencapai dan memberikan zat kepada hati anda. Plak pula adalah zat lilin yang terdiri daripada kolestrol, molekul lemak dan mineral.  Plak terakumulasi dari masa ke masa apabila lapisan dalam arteri rosak. Perkara ini terjadi adalah disebabkan oleh beberapa faktor.

merokok punca sakit jantung

 • Merokok
 • Kadar kolestrol yang tinggi
 • Kelebihan berat badan
 • Faktor usia
 • Riwayat kesihatan keluarga
 • Pola hidup yang buruk
 • Pengambilan Alkohol yang berlebihan
 • Pengambilan kafein yang berlebihan
 • Tekanan atau stress
 • Pengambilan dan penyalahgunaan dadah

Tanda-Tanda Menghadapi Penyakit Jantung

Sakit Dada

sakit dada antara tanda penyakit jantung

Ini merupakan tanda klasik serangan jantung tetapi ramai yang mengambil remeh sahaja akan hal ini. Sakit di bahagian dada adalah disebabkan arteri yang tersumbat pada aliran darah sehingga menyebabkan perjalanan darah tidak lancar. Kesakitan di bahagian dada itu dapat dirasakan seperti tekanan berat ataupun kuat di bahagian dada.

Sakit Rahang Dan Leher

sakit rahang dan leher tanda sakit jantung

Ketidakstabilan darah dibahagian dada hingga kepala akan mengakibatkan sakit kepala yang kronik. Ia juga mengakibatkan berlakunya kesakitan radiasi di bahagian leher dan rahang yang juga dikaitkan dengan kesusahan serta kesakitan jantung yang berlaku melalui dada. Kesakitan ini selalunya akan merebak ke bahagian kepala, gigi dan juga belakang badan. Pendek kata, kesemuanya akan berasa sakit!

Sesak Nafas

sesak nafas antara tanda sakit jantung

Adalah menjadi suatu kebiasaan apabila anda mengalami kesukaran bernafas ketika serangan jantung terjadi. Ini kerana pembuluh darah anda menebal dan telah menjadi penghalang aliran darah ke tubuh, malah ia juga akan menyukarkan proses aliran darah.

Pening Kepala

sakit kepala tanda sakit jantung

Apabila jantung mengalami masalah, oksigen untuk sampai ke otak akan terjejas.  Tanpa oksigen yang mencukupi anda mungkin akan berasa pening sekaligus faktor ini akan menyebabkan badan anda terasa loya.

Cara Mencegah Sakit Jantung Dengan Berkesan

Makan Banyak Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran

cara mencegah sakit jantung dengan buah buahan

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi vitamin, mineral dan bersifat antioksidan. Ia sangat penting untuk jantung yang sihat. Ia adalah serat semulajadi yang mampu merendahkan kolestrol yang merupakan punca utama penyakit jantung. Ia telah diakui secara meluas bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran sangat penting untuk pencegahan penyakit.

Olahraga

cara mencegah sakit jantung dengan bersenam dan bersukan

Kekuatan dan kebugaran jantung dapat ditingkatkan dengan melakukan olahraga secara rutin. Disamping itu, tekanan darah serta kolestrol dapat diturunkan dengan berolahraga paling kurang 30 minit sehari dan minimal 5 hari seminggu.  Anda boleh mencuba pelbagai olahraga terutamanya aktiviti kardiavaskular seperti berlari, berjogging dan sebagainya.

Berhenti Merokok

berhenti merokok cara mencegah sakit jantung

Jika anda ingin menjalani kehidupan yang sihat, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah berhenti merokok. Merokok menyebabkan kerosakan pada arteri sekaligus meningkatkan risiko serangan jantung. Orang yang merokok 2 hingga 4 kali sehari lebih cenderung mendapat penyakit jantung.

Minum air Putih

minum air masak cara mencegah sakit jantung

Anda seharusnya rajin untuk meminum air putih kerana ia dapat menjaga kesihatan jantung. Menurut kajian, setiap manusia normal memerlukan sekurang kurangnya 8 gelas air putih setiap hari. Tetapi bagi anda yang ingin mencegah penyakit jantung anda harus memperbanyakkan atau menggandakan kadar minum air anda.

Minum Jus Az Zahra PIO

minum jus azahra pio untuk mencegah sakit jantung

Salah satu cara mencegah penyakit jantung adalah dengan meminum Jus Az Zahra PIO.  Jus ini mengandungi madu asli, bawang putih, halia, cuka epal dan lain-lain lagi. Bahan-bahan berkhasiat ini telah terbukti secara saintifik dapat mencegah penyakit jantung. Hal ini kerana, jus ini mempunyai nutrisi dan khasiat bagi melawan penyakit kronik.

juz azahra cara mencegah sakit jantung terbaik

Untuk pengetahuan anda, Jus Az Zahra Pio ini dikeluarkan oleh syarikat Az Zahra Sendirian Berhad dan telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Jelas, ia sememangnya halal, tiada bahan larangan dan sangat sihat untuk diminum bagi anda yang mempunyai masalah kesihatan dan ingin mencegah masalah sakit jantung. Jus Az Zahra telah diasaskan oleh Datin Sri Hajjah Elyn yang telah membuktikan khasiat dan kehebatan jus ini.

Kandungan Dan Bahan-Bahan Jus Az Zahra Pio

Madu Asli

cara mencegah sakit jantung dengan madu

Ternyata madu amat berkesan untuk mengubati beberapa penyakit selain dapat melancarkan organ pernafasan serta saraf. Antioksidan yang terdapat di dalamnya dapat membekalkan sumber tenaga dan menghaluskan kulit.

Lemon

cara mencegah sakit jantung denqan lemon

Lemon berperanan sebagai antibakteria mahupun antivirus terhadap badan. Ia juga dapat meningkatkan kekebalan sistem badan. Selain itu, lemon juga dapat mengurangkan berat badan dan memulihkan sistem penghadaman.

Bawang Putih

cara mencegah sakit jantung dengan bawang putih

Penggunaan bawang putih sesuai untuk kesihatan jantung dan membantu sistem kekebalan badan. Sebagai salah satu tumbuhan yang mempunyai sifat antioksidan juga, bawang putih dapat memelihara kesihatan pusingan darah dan memperkukuhkan imuniti badan.

 Halia

cara mencegah sakit jantung dengan halia

Halia digunakan untuk mengubati selsema, sakit kepala, rahang dan saluran darah. Nutrisi pada halia ini juga melancarkan perjalanan darah serta melegakan sakit pada sendi. Halia juga dapat membantu proses membuang angin dengan mudah serta menurunkan berat badan anda.

Cuka Epal   

cara mencegah sakit jantung dengan cuka epal

Salah satu kandungan Jus Az Zahra Pio adalah cuka epal.  Cuka epal bertindak sebagai tonik untuk penyakit-penyakit berbahaya seperti diabetes, kanser dan penyakit jantung. Di samping itu, cuka epal juga mampu membakar kolestrol yang tinggi serta mengurangkan berat badan.

Kurma Ajwa

kurma ajwa cara mencegah sakit jantung

Makanan sunnah seperti kurma ajwa yang terkandung di dalam Jus Az Zahra ini dapat menjadi sumber penambah tenaga kepada anda. Selain itu, ia mampu menguatkan ingatan, meredakan tekanan darah serta melancarkan dan menguatkan fungsi jantung. Terdapat banyak lagi kelebihan kurma ajwa yang menjadi pilihan ramai ini.

Buah Tin

buah tin cara mencegah sakit jantung

Salah satu buah yang terdapat di dalam Al-Quran semestinya berkhasiat tinggi. Di samping dapat mencegah serangan jantung ia juga dapat menurunkan kadar kolestrol yang berlebihan. Antara khasiat lain buah tin adalah ia dapat mencegah diabetes, darah tinggi dan osteoporosis.

7 Khasiat Utama Jus Az Zahra Pio

cara mencegah sakit jantung dengan minum jus azzahra pio

Jus Az Zahra Pio mempunyai pelbagai khasiat terhadap kesihatan yang anda patut tahu. Ianya sangat bagus untuk kesihatan dalaman dan luaran anda apatah lagi untuk penyakit jantung. Jus Az Zahra boleh diminum pada semua peringkat umur termasuklah ibu mengandung, golongan kanak-kanak, orang tua dan lain-lain lagi. Semestinya lelaki juga boleh mengamalkan minuman jus yang berkhasiat ini. Terdapat banyak khasiat utama yang terdapat di dalam Jus Az Zahra PIO ini.

 • Membersih dan mencuci saluran jantung yang tersumbat akibat kolestrol.
 • Membuang toksin dan kotoran di sekeliling usus.
 • Membuang lemak badan dan kolestrol yang berlebihan.
 • Merawat serta membuang penyakit banyak angin dalam badan.
 • Melancarkan kitaran haid.
 • Meningkatkan tenaga dan kesegaran tubuh badan.
 • Merawat sistem pencernaan dan penghadaman yang bermasalah.
 • Mencegah dan menghilangkan batuk yang berlarutan serta mengatasi masalah asthma.
 • Membaiki saluran pernafasan supaya lebih mudah bernafas
 • Melegakan selsema yang berterusan

kandungan jus azzahra baik untuk mencegah sakit jantung

Jus Az Zahra PIO ini yang dirumus dari bahan-bahan dan ekstrak asli yang sangat baik diamalkan setiap hari untuk mengekalkan kesihatan dalaman dan kecergasan tubuh badan. Jus ini mengandungi herba-herba semulajadi serta gabungan daripada ekstrak asli yang terdiri daripada tumbuhan bersifat antioksidan. Disamping itu, jus ini tidak mempunyai pewarna dan perisa tiruan yang merbahaya pada kesihatan tubuh. Bukan sahaja sihat dan berkhasiat, namun rasanya cukup sedap lagi menyelerakan. Beberapa orang pengamal Jus Az Zahra PIO ini termasuk pengasas jus ini sendiri berjaya mengatasi masalah yang mereka alami melalui perantaraan jus ini. Jus Az Zahra PIO ini juga mempunyai khasiat untuk menyuburkan seseorang iaitu pasangan suami dan isteri. Ia juga boleh diminum untuk ikhtiar hamil dan telah terbukti sebelumnya.

Testimoni Mereka Yang Telah Menggunakan Jus Az Zahra PIO

Terdapat banyak testimoni yang telah berjaya menyelesaikan masalah mereka setelah mengamalkan Jus Az Zahra Pio ini. Ramai yang telah berpuas hati dan telah menjadi pengguna tetap untuk Jus kesihatan ini. Jom kita lihat antara testimoni pengguna Jus Azzahra PIO ini.

testimoni pengguna yang berjaya atasi sakit jantung dengan jus azzahra testimoni pengguna yang berjaya atasi sakit jantung dengan jus azzahra testimoni pengguna yang berjaya atasi sakit jantung dengan jus azzahra

Jom Gunakan Jus Az Zahra PIO

Setiap daripada anda perlu mendapatkan Jus Az Zahra PIO dan harus diamalkan oleh anda sekeluarga. Selain harganya yang berpatutan serta khasiatnya yang sangat hebat dan terbukti, Jus Az Zahra PIO ini juga telah mendapat permintaan ramai kerana ia mampu membantu mereka mencegah penyakit dan menyihatkan tubuh badan. Bagi anda yang ingin menurunkan kadar bacaan gula dalam darah, menurunkan kolestrol, darah tinggi serta diabetis, pengambilan Jus Az Zahra secara konsisten sangat penting dalam kehidupan seharian. Dengan pengambila jus ini juga, anda boleh mendapatkan khidmat nasihat, cara pengambilan dan lain-lain lagi pertanyaan bersama dengan kumpulan Az Zahra Sdn Bhd. Jus Az Zahra PIO dijamin terbaik dan dapat menyelesaikan masalah kesihatan tubuh badan anda. Adakah anda telah mencubanya? Jom minum Jus Az Zahra Pio setiap hari untuk kesan yang sangat menakjubkan!

dapatkan jus azzahra pio untuk mencegah sakit jantung

JUS AZ ZAHRA PIO |  CARA MENCEGAH SAKIT JANTUNG DENGAN BERKESAN
Hotline: Tekan untuk telefon (019-8188138) | Tekan untuk WhatsApp
Pejabat HQ: Tekan untuk telefon (082-513339)
Facebook: @azzahraproductsdnbhd
Instagram: @azzahra_pio_jus_kolestrol
Website: http://www.azzahraproduct.com

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: