Review
Sep 26, 2017, 3:20pm

Punca Sembelit Dan Cara Merawatnya


Penyakit sembelit sememangnya suatu keadaan yang amat menyusahkan dan membebankan dan tidak sepatutnya dipandang ringan. Penyakit sembelit atau dikenali sebagai constipation dalam bahasa Inggeris merupakan satu keadaan yang mana anda sukar untuk membuang air besar, dan kadang kala anda tidak dapat pun hendak membuang air besar. Bagi orang yang menghadapi masalah sembelit, najisnya adalah kering dan keras. Memang tidak selesa untuk anda membuang air besar dan tentunya ia amat menyakitkan. Apakah punca sembelit dan apa pula cara untuk merawatnya?

Dalam sesetengah kes, punca sembelit adalah berpunca daripada tabiat kita sendiri yang malas untuk buang air ataupun selalu menahan daripada membuang air besar. Kadangkala kita hanya selesa hendak membuang air di tandas di rumah sahaja dan sekiranya hendak membuang air ketika di tempat kerja atau di luar rumah, kita menahan daripada hendak buang air besar atas faktor tidak selesa dan sebagainya. Ini adalah satu tabiat yang buruk dan sekiranya ini berlarutan anda akan mendapat sembelit. Antara faktor lain juga termasuklah kurang cecair di dalam badan atau kurang serat / fiber di dalam badan. Meminum air yang secukupnya serta mengamalkan diet makanan yang seimbang yang termasuk dengan makanan-makanan yang penuh serat atau fiber merupakan jalan yang pantas dan mudah untuk anda mengatasi sembelit, tetapi disebabkan tabiat pemakanan kita yang tidak elok atau kurang mengamalkan minum air, maka kebarangkalian untuk mendapat penyakit sembelit adalah lagi tinggi.

Mendapat sembelit kadangkala adalah punca anda terkumpul angin di dalan badan dan juga boleh menyebabkan pelut buncit, kerana ini berpunca daripada proses penghadaman yang tidak sempurna kerana usus anda tidak lagi berada pada tahap yang optimum untuk mencerna makanan dan akibatnya anda akan berasa senak dan bloated dan juga perut anda akan menjadi buncit. Tentunya anda tidak mahukan keadaan seperti ini berlarutan sehingga bila-bila. Oleh itu kita perlu amalkan atau praktikkan tips-tips atau cara-cara untuk merawat sembelit dan juga supaya tiada lagi perut buncit. Mari kita melihat antara beberapa cara-cara atau tips-tips yang kita boleh amalkan.

Punca Sembelit Dan Cara Merawatnya InshaAllah Tiada Lagi Perut Buncit

#1:  Minum Air Secukupnya

Air adalah amat penting dan perlu untuk menjaga kesihatan anda. Sekiranya anda kurang minum air, kandungan air di dalam badan anda akan berkurangan dan kebarangkalian anda mendapat sembelit adalah tinggi. Minum air yang secukupnya setiap hari dan anda dapat sedikit sebanyak menjaga kesihatan anda dan pada yang sama dapat membantu anda mencegah atau mengurangkan penyakit sembelit. Bukannya susah pun nak minum air dengan kerap, kan? Amalkan ya.

#2: Senaman

Anda boleh melakukan senaman-senaman ringan seperti berjogging, berjalan, dan sebagainya. Membuat senaman ringan dengan kerap sedikit sebanyak dapat meingkatkan kesihatan tubuh badan. Secara tidak langsung, otot-otot dalam usus di badan kita akan dapat teransang dan seterusnya dapat membantu proses pencernaan. Jangan lupa untuk mengambil air yang secukupnya kerana senaman akan memerlukan air yang banyak untuk menimbangi kandungan air di dalam badan anda.

#3: Makan Makanan Yang Penuh Dengan Serat

Makanan yang penuh dengan serat adalah antara amalan atau petua yang terbaik yang anda boleh lakukan untuk mengelak daripada menghidapi penyakit sembelit. Makanan yang berserat akan membantu dalam pencernaan dan juga ia dapat melancarkan proses pembuangan air besar. Kurang serat di dalam badan anda akan mengundang penyakit sembelit dan juga penyakit-penyakit yang lain. Oleh itu, jangan mengambil ringan atas diet pemakanan anda. Amalkan makanan yang sihat dan perbanyakkan makanan yang berserat seperti sayuran, buah-buahan dan sebagainya dan anda akan dapat mencegah atau menghindari penyakit sembelit.

#4: Jus Prun atau Buah Prun

Buah dan jus prun (prune juice) mengandungi kandungan serat yang banyak, dan buah prun juga mengandung satu bahan yang dipanggil sorbitol yang merupakan laxative yang semulajadi. Sekiranya anda suka rasa buah enak (memang sedap pun!) maka anda boleh mengamalkan memakan buah prun ataupun meminum jus prun setiap pagi. Buah atau jus prun memang terbukti untuk melancarkan proses pencernaan dan anda lebih selesa dan senang untuk anda membuang air. Ini sedikt sebanyak dapat membantu anda untuk menjauhkan diri dari penyakit sembelit.

Kini di samping menamalkan tips-tips dan cara-cara untuk merawat sembelit dan perut buncit seperti yang dinyatakan sebentar tadi, anda juga boleh mencuba atau mengamalkan sejenis produk yang berbentuk supplement yang dapat menghilangkan perut buncit, menurunkan berat badan dan juga dapat mengatasi masalah sembelit.

GCHerbs Clean8 Produk Terbaik Untuk Merawat Sembelit

GCHerbs Clean8 merupakan sejenis produk keluaran GammaCare Sdn Bhd (nombor pendaftaran syarikat: 1126388-W) dan merupakan satu-satunya supplement yang dapat membantu menghilangkan perut yang buncit, mengurangkan berat badan dan mengubati anda dari penyakit sembelit. Ia merupakan ubat yang digunakan secara tradisional untuk merawat masalah sembelit, membersihkan usus yang kotor dan juga berupaya untuk mengubati atau merawat masalah dalaman yang berkaitan dengan usus.

Supplement ini telah mendapat pengiktirafan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia dan ditanggung halal. Clean8 adalah dirumus dengan 100% bahan-bahan herba, tiada bahan kimia dan diproses di kilang yang berstatus GMP (Goosd Manufacturing Practice). Produk GCHerbs Clean8 ini adalah hasil daripada kajian dan penyelidikan yang menyekuruh dan ia 100% selamat untuk diamalkan.

Kandungan Bahan-Bahan GCHerbs Clean8 Untuk Menangani Punca Sembelit

GCHerbs Clean8 diformulasiknan berasaskan herba-herba yang terpilih. Antara herba-herba tersebut adalah Ekstrak Aloe Barbadensis, Radix Aucklandia Lappa, Radix et Rhizoma Rheum Palmatum, Radix Polygonum Multiflorum, Semen Cassia Obtusifolia dan Folium Cassia Angustifolia. Mari kita perkenalkan dengan lebih mendalam apakah bahan-bahan yang digunakan ini.

Punca Sembelit Untuk Wanita

Ekstrak Aloe Barbadensis: Digunakan untuk merangsang sistem imun, membantu fungsi usus dengan memperbaiki sistem penghadaman dan membuang kerak usus serta bakteria jahat dalam saluran usus. Herba jenis pekatan getah aloe kering semulajadi yang diperolehi daripada ekstrak daun Lidah Buaya. Aloe Vera sememangnya terkenal bertindak sebagai pelega kesakitan, malah kandungan analgesik dalam asid salisilik tumbuhan ini sangat bagus untuk usus manusia.

Ubat Untuk Punca Sembelit

Radix Aucklandia Lappa: Bahan semulajadi ini digunakan untuk masalah diarrhea,radang usus dengan tenesmus(masalah cirit secara mengejut)yang berlaku di bahagian usus besar. Bahan ini adalah baik untuk menggalakkan fungsi dan pergerakan usus besar juga bagus untuk mereka yang sering menghadapi kesukaran untuk membuang air besar dan tenesmus. Masalah usus besar seperti cirit-birit dan disentri dengan tenesmus, oleh itu Radix Aucklandia Lappa ini lazimnya digabungkan dengan herba tradisional China iaitu herba Huang Lian sebagai ejen untuk tindakan membuang kelembapan seperti lebihan cecair, dan menghentikan disentri.

Punca Sembelit Dan cara merawatnya

Radix et Rhizoma Rheum Palmatum: Herba ini digunakan untuk sembelit, masalah usus berkaitan pengumpulan tinja dalam usus. Herba pahit dan bersifat egen penyejuk ini mempunyai tindakan melawaskan pembuangan air besar sekaligus mengelakkan pengumpulan sisa dalam usus besar. Jadi ia merupakan herba yang penting untuk merawat sembelit yang berpunca pengumpulan sisa najis. Kehadiran najis dalam jumlah besar di bahagian usus akan juga menambahkan gas dan juga suhu dalaman disertai dengan demam panas, masalah keresahan dan akhirnya menyebabkan kesan perut kembung. Herba ini boleh digabungkan dengan beberapa jenis herba fungsi sama bagi menangani simpton yang berbeza.

Kesan dan Punca Sembelit

Radix Polygonum Multiflorum: Herba ini digunakan untuk melancarkan proses pembuangan najis dengan cara ia akan melembabkan usus, dan meningkatkan kemampuan ritma pergerakan usus. Herba ini sangat sesuai untuk sembelit yang disebabkan kekurangan darah atau masalah usus menjadi kering dan kesat. Keistimewaan herba ini ia boleh digunakan secara tunggal atau digabungkan dengan herba lain untuk tujuan sama meningkatkan darah dan dan mencegah kekeringan bahagian usus besar.

Akibat Punca Sembelit

Semen Cassia Obtusifolia: Herba ini pula berkesan untuk masalah sembelit yang akan menyebabkan kehilangan air di peringkat usus besar. Usus besar biasanya secara sendirinya menyerap cecairbdari tinja dan sembelit adalah kerana penyerapan itu sendiri.Fungsi herba ini sebagai bahan laksatif yang memudahkan proses pembuangan najis. Lazimnya digabungkan dengan herba yang mempunyai fungsi pelawas dan memberi kelegaan untuk sembelit yang disebabkan penyerapan melampau air dari sisa buangan hingga menyebabkan najis mengeras dan turut menaikkan suhu dalam usus. Kajian penyelidikan moden menunjukkan bahawa ia turut mempunyai tindakan menurunkan tekanan darah dan lipid pada darah. Herba ini juga berkesan untuk masalah darah tinggi dan hiperlipidemia.

Kenali apakah Punca Sembelit

Folium Cassia Angustifolia: Herba ini bertindak sebagai ejen penyejuk dan sangat berguna apabila timbul simpton perut berasa panas akibat sembelit disebabkan pengumpulan najis yang mengeras. Selain itu, keistimewaan herba ini adalah dapat membersihkan saluran usus secara berkesan. Ia boleh diambil secara tunggal, atau digabungkan dengan herba bersesuaian untuk saling meningkatkan tindakan pemulihan dan rawatan.

Dapatkan Produk CGHerbs Clean8 Untuk Atasi Masalah Sembelit Anda SEKARANG!

Produk GCHerbs Clean8 elok sekiranya diamalkan untuk membantu anda menghindari serta memulihkan anda daripada penyakit sembelit dan pada masa yang sama ia dapat membantu anda mengurangkan angin di dalam badan anda dan juga hilang perut buncit.Dapatkan GCHerbs Clean8 sekarang dan anda akan berada di jalan yang menuju kepada kesihatan badan yang lebih baik dan sempurna dan juga amalkan pemakanan yang sihat supaya badan anda mampu mencegah penyakit-penyakit serta menuju ke arah kesihatan yang cemerlang dan sempurna.

Punca Sembelit

Gandingkan juga dengan produk-prodk lain dari GCHerbs seperti GGHerbs Distrol untuk mengawal kolestrol di dalam badan anda, GCHerbs Disples untuk mengubati masalah buasir, GCHerbs Joint8 untuk merawat sakit sendi dan lutut, serta GCHerbs Bitter Melon Plus bagi mengembalikan lagi paras gula ke tahap yang normal.

Ayuh dapatkan GCHerbs Clean8 anda sekarang!

 

 

Jom order GCHerbs Clean8 SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

A-3-08, The Street Mall One South, Jalan OS, Taman Serdang Perdana, Seksyen 6, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order GCHerbs Clean8 SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order GCHerbs Clean8 SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: