Review
Sep 19, 2017, 6:22pm

Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat


Sakit sendi dan sakit lutut memanglah sesuatu perkara yang tidak digemari atau disenangi oleh sesiapa sahaja. Kalau adanya sakit lutut, sakit sendi, sakit tulang dan sebagainya, amatlah payah untuk kita melakukan kerja-kerja seharian kerana terpaksa menanggung beban sakit sepanjang masa. Kadang-kadang ia datang dengan secara mendadak tampa sebarang amaran atau petunjuk. Kadang-kadang ia bermula dengan sakit atau ketidakselesaan yang kecil atau sedikit tetapi lama-kelamaan ia melarat menjadi sakit yang perit. Apakah punca-punca saki sendi dan sakit lutut ni ya? Mari kita lisat dengan lebih teliti.

Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Terdapat beberapa punca-punca anda menghidapi penyakit sendi atau panyakit lutut. Anda mungkin akan terkejut tetapi jantina memainkan peranan dalam punca penyakit sendi atau penyakit lutut, yang mana kaum wanita lebih berpotensi untuk sakit lutut berbanding lelaki. Ini adalah kerana wanita mempunyai tulang punggung yang lebih lebar daripada lelaki, oleh sebab itu ia akan menyebabkan lebih tekanan pada otot peha dan sendi lutut. Faktor hormom juga mengambil peranan terutama sekali bagi wanita yang putus haid / menopause kerana mereka lebih berisiko untuk sakit lutut.

Ubat Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Antara faktor-faktor lain yang menyebabkan anda berisiko untuk mengalami sakit sendi dan sakit lutut selain dari jantina adalah seperti berikut:

Keturunan – Jika ada anggota keluarga anda yang mengalami penyakit sendi  (yang dapat diwarisi @ genetik), anda mungkin berisiko untuk ada masalah yang sama. Contohnya osteoarthritis (OA).

Faktor umur – Semakin meningkat usia , tulang dan sendi semakin lemah dan pelincir semakin berkurang.

Pekerjaan – Pekerjaan yang memerlukan anda berdiri, berjalan atau duduk terlalu lama seperti pemandu lori, pelayan restoran, guru dan lain. Pekerjaan yang memerlukan anda angkat berat berlebihan, lebih berisiko untuk sakit sendi lutut

Berat badan yang berlebihan / obesiti – Masalah ini akan menyebabkan tekanan berlebihan kepada sendi terutama lutut dan pinggang.

Trauma – Anda akan berisiko untuk sakit kembali di sendi yang anda pernah tercedera (biasanya kerana terjatuh) terutama di lutut. Sekiranya anda pernah terjatuh sewaktu bersukan terutamanya atlet dan mereka yang kuat bersukan, anda berkemungkinan besar akan sakit kembali di sendi terbabit terutama apabila semakin meningkat usia.

Mengenali Punca-Punca Sakit Sendi Dan Sakit Lutut

Terdapat pelbagai punca-punca sakit sendi dan sakit lutut sebenarnya, tetapi pada kebiasaannya, punca penyakit sendi dan penyakit lutu terdari daripada tiga jenis penyakit sendi yang biasa atau common iaitu:

Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat Dan Selamat

Osteoarthritis (OA) ialah keradangan pada sendi  di mana ia berlaku apabila tulang rawan (cartilage) telah mula haus, hipertropi tulang pada margin (perubahan pada bahagian tulang), ligament (tisu berserat yang menyambung sesame tulang) menjadi lemah,  perubahan dalam membrane synovial (gel/pelincir). dan adanya keradangan (inflammation)  Oleh itu, Ia akan menyebabkan kesakitan, bengkak, tegang dan mengehadkan pergerakan. OA merupakan penyakit sendi yang paling ‘common’ atau paling kerap didapati oleh mereka yang menghadapi sakit sendi atau sakit lutut, dan ia kebiasaanya terjadi pada golongan umur pertengahan hingga yang berusia. Sendi yang biasanya terlibat adalah sendi lutut, tangan, tulang belakang dan pinggang.

Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya

Rheumatoid Arthritis  adalah penyakit autoimmune yang melibatkan semua sendi. Ini berlaku apabila sistem pertahanan badan tersilap menyerang tisu badan sendiri. Rheumatoid arthritis merupakan penyakit progresif yang kronik menyebabkan keradangan pada sendi  dan susah untuk melakukan pergerakan terutama di jari,pergelangan tangan, kaki dan pergelangan kaki. Kebiasaannya, panyakit ini  akan menyebabkan sakit, bengkak dan tegang pada sendi. Ia juga boleh melibatkan organ badan yang lain termasuk lah jantung,kulit,peparu dan salur darah.

Akibat Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Osteporosis merupakan penyakit tulang menjadi rapuh dan menyebabkan ia mudah patah. Penyakit ini berlaku apabila pembentukan tulang baru tidak selari dengan pembuangan tulang lama. Sendi yang biasanya terlibat ialah pinggang (hip), pergelangan tangan (wrist)  dan tulang belakang (spine). Ia kebiasaannya berlaku kepada golongan yang berumur tetapi dalam setengah kes kaum-kaum muda juga menghidap penyakit ini.

Pastinya bagi mereka yang menghidapi penyakit-penyakit sendi atau penyakit-penyakit tulang ini, mereka akan berusaha untuk mendapatkan cara-cara untuk mengenali punca-punca sakit sendi dan lutut dan juga mencari atau mendapatkan cara-cara untuk mengubatinya supaya dapat merawat serta melegakan kesakitan pada lutut dan sendi anda. Di sini terdapat beberapa petua atau cara-cara yang boleh diamalkan bagi mereka yang mengalami sakit sendi atau sakit lulut.

Petua Merawat Sakit Lutut Dan Sakit Sendi Dengan Cepat

Di sini ada disenaraikan beberapa petua untuk atasi masalah saklt lutut atau sakit sendi yang mungkin dialami oleh anda. Mari kita lihat apakah petua-petua yang boleh diamalkan.

Rehatkan Sendi Lutut. Bila mengalami kesakitan sebaiknya rehatkan lutut sebanyak mungkin. Contohnya 12 jam hingga 24 jam. Jangan memaksa menggunakannya kerana ini akan merosakkan lagi dalaman sendi lutut.

Senaman. Bila sakit sudah tiada atau berkurangan, lakukanlah senaman setelah mendapat kebenaran dari doktor. Lakukanlah senaman yang lembut dan sederhana seperti berjalan-jalan, mengayuh basikal atau berenang. Senaman juga sangat penting untuk menguatkan otot di sekeliling sendi agar sendi akan lebih stabil. Jika sendi masih sakit dan bengkak elakkan senaman dahulu.

Kurangkan Berat Badan. Berkeadaan obes dan berbadan berat akan membebankan sendi pinggul dan sendi lutut. Walaupun hanya sedikit kurang dalam berat badan, ia tetap dapat mengurangkan bebanan pada sendi tersebut.

Memanaskan Sendi. Memanaskan sendi dengan dengan menggunakan air suam dalam botol atau pad atau mandi air suam selama 20 minit sekali untuk beberapa kali sehari boleh membantu meredakan kesakitan.

Ubat-ubatan. Ubat penahan sakit atau ubat anti radang sangat membantu mereda dan menghilangkan kesakitan. Ia boleh didapati dari klinik atau farmasi. Sekiranya ada gejala gastritis harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Krim panas juga boleh meredakan kesakitan.

Gunakan Alat Bantu. Alat Bantu boleh membuat lebih mudah untuk menjalani harian anda tanpa menekankan sendi yang menyakitkan anda. Tongkat mungkin mengambil berat badan dari lutut anda atau pinggul sewaktu berjalan.

Selain daripada petua-petua di atas, terdapat satu supplement yang dapat membantu anda dalam mengubati sakit sendi dan sakit lutut. Produk supplement ini adalah berasaskan herba yang terbukti berkesan untuk merawat masalah-masalah sakit sendi dan tulang, dan pada masa yang sama ia juga dapat membantu menguatkan bahagian sendi dan tulang. Mari kita perkenalkan dengan lebih lanjut produk ini ya.

Memperkenalkan Produk GCHerbs Joint8 Untuk Ubati Sakit Sendi Dan Sakit Lutut

Produk GCHerbs Joint8 adalah supplement berasaskan herba yang mana ia sangat berkesan untuk merawat masalah-masalah sakit sendi dan tulang. Selain dsri itu juga, GCHerbs Joitn8 juga dirumus khas untuk mengubuati serta merawat penyakit yang melibatkan bahagian sendi-sendi serta tulang-tulang pada badan anda, termasuklah penyakit osteoarthritis, rheumatoid arthritis, osteoporosis dan sebagainya. Kesan daripada pengambilan supplment GCHerbs Joint8 ini anda boleh dapati seawal 5 hari pengambilan.

Solusi Masalah Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Antara manfaat-maanfaat yang dapat diperolehi dengan penggunaan GCHerbs Joint8 ini adalah ia dapat membantu menguatkan tulang dan sendi, dapat menghilangkan kesan keradangan (anti inflammatory atau anti radang) termasuklah rasa sakit, kejang dan bengkak pada sendi, dan juga mempunyai kesan rawatan yang serupa dengan ubat aspirin tetapi bebas daripada kesan-kesan sampingan aspirin. Selain dari itu juga, ia mampu merawat penyakit osteoarthritis dan rheumatoid arthritis dan juga dapat mengurangkan risiko osteoporosis atau tulang rapuh. Produk GCHerbs Joint8 adalah diluluskan dan diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan 100% halal.

Kandungan GCHerbs Joint8 Untuk Ubati Sakit Sendi Dan Sakit Lutut

Produk GCHerbs Joint8 berasaskan daripada herba-herba dan tidak mengandungi bahan-bahan kimia atapun bahan-bahan tiruan, menggunakan 100% produk semulajadi daripada tanaman-tanaman serta herba-herba yang telah diamalkan serta digunakan secara turun-temurun dalam mengubati sakit sendi, sakit lutut, penyakit osteoarthtiris, rheumatoid arthritis dan osteoporosis. Antara bahan-bahan herba yang digunakan dalam GCHerbs Joint8 adalah seperti berikut:

Produk Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Ekstrak white willow:  Digunakan sejak zaman dahulu lagi, untuk merawat osteoarthritis. Ia mempunyai fungsi yang sama seperti Aspirin (salah satu ubat NSAIDs)  tapi bebas kesan sampingan dan anti radang.

Ubat dan Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Radix Gentianae Macrophyllae:  Merupakan herba tradisional cina yang digunakan untuk merawat Rheumatoid Arthritis. Juga mempunyai fungsi untuk kurangkan haba dan merawat demam selsema.

Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Radix Anglicae Pubescentis:  Herba ini juga merupakan herba tradisional cina yang digunakan untuk merawat penyakit rheumatic ( sakit sendi)  dan osteoporosis (penyakit tulang menjadi rapuh). Ia juga mempunyai  fungsi anti radang, analgesic (hilangkan rasa sakit ) dan anti alahan.

Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Caulis Spatholobi:  Digunakan secara tradisional untuk merawat sindrom stasis darah, penyakit sendi dan menoxenia (masalah mestruasi tidak normal). Ia juga mampu melancarkan perjalanan darah dan bersifat anti bakteria,anti kanser dan ‘neuro protection’ (melindungi sel saraf daripada cedera/luka).

Punca Sakit Sendi, Lutut dan Cara Mengubatinya Dengan Cepat

Radix Clematidis: Digunakan di China secara meluas untuk merawat arthritis dan dapat mengurangkan kesakitan.

Dapatkan Produk GCHerbs Joint8 Untuk Sakit Sendi dan Lutut SEKARANG!

Produk GCHerbs Joint8 adalah dirumus khas untuk mengubati serta mengurangkan sakit di bahagian lutut dan sendi-sendi di badan anda akibat penyakit ostroarthritis, rheumatoid arthritis, osteoporosis dan sebagainya. Selain daripada ia dapat mmbantu mengilangkan kesan keradangan termasuklah sakit, bengkak, kejang dan sebagainya, pada masa yang sama ia juga dapat membantu melancarkan kembali peredaran darah serta menguatkan kembali sendu dan dan tulang anda. Produk ini adalah sebenarnya berdasarkan amalan mengubati sakit sendi secara turun-temurun yang menggunakan herba white willow bark extract yang khususnya merawat penyakit osteoarthritirs, dan terbukti berkesan. Ayuh dapatkan produk GCHerbs Joint8 anda sekarang!

 

Jom dapatkan Produk GCHerbs Joint8 Untuk Sakit Sendi dan Lutut SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

A-3-08, The Street Mall One South, Jalan OS, Taman Serdang Perdana, Seksyen 6, 43300 Seri Kembangan, Selango

   
Jom dapatkan Produk GCHerbs Joint8 Untuk Sakit Sendi dan Lutut SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Produk GCHerbs Joint8 Untuk Sakit Sendi dan Lutut SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: