Review
Mar 8, 2018, 1:16pm

Punca Rambut Gugur Dan Rosak Serta Kelemumur


Seperti wajah, rambut juga perlu diberikan perhatian dan penjagaan rapi. Bagi sesetengah orang, penjagaan rambut sama penting dengan kulit wajah, namun tidak kurang juga yang mengabaikannya hingga timbul pelbagai masalah rambut. Bagaimanapun, pasti ramai antara kita pernah berdepan masalah rambut seperti rosak, kusut, bercabang, terlalu kering malah menjadi kembang.

punca rambut gugur

Ada Beberapa Faktor Yang Menjadi Punca Rambut Gugur dan Rosak Serta Kelemumur

Kecantikan individu itu tidak hanya diukur melalui penampilan wajah yang berseri, namun ia dinilai secara menyeluruh bermula daripada rambut sehingga ke hujung kaki. Masalah rambut gugur yang dihadapi kebanyakan wanita boleh menghilangkan keyakinan diri apabila hari demi hari, rambut menjadi semakin tipis sehingga menampakkan kesan penuaan. Antara faktor penyebab rambut kering, gugur dan rosak serta ada kelemumur adalah :

1. Menutup Kepala Dalam Tempoh Yang Lama

menutup kepala terlalu lama punca rambut rosak dan gugur

Masalah kelemumur dan rambut gugur selalunya berpunca daripada kulit kepala yang tertutup dalam tempoh lama hingga mengundang peluh. Akhirnya peluh bercampur minyak semula jadi lalu menyebabkan kelemumur. Liang rongga rambut juga akan mudah terbuka hingga menyebabkan timbul pula masalah rambut gugur. Walaupun bertudung penjagaan rambut tetap perlu diutamakan.

2. Tidak Mengeringkan Rambut Dengan Betul

punca rambut gugur kerana tidak mengeringkan dengan betul

Perkara paling perlu dititikberat, tidak kira panjang mana sekali pun rambut, tempoh yang lama perlu untuk memastikan rambut betul-betul kering sebelum mengenakan tudung. Jika mahu cepat boleh menggunakan pengering rambut dengan suhu bersesuaian. Elakkan daripada terus memakai tudung dalam keadaan rambut masih lembap kerana mudah diserang kelemumur, berbuah serta mudah putus.

3. Kerap Mewarnakan Rambut

warnakan rambut punca rambut rosak

Faktor seterusnya individu yang suka bertukar-tukar fesyen rambut serta mewarnakan rambut. Sekejap memilih untuk meluruskan rambut, kemudian minat mengeriting rambut tanpa mengambil kira soal penjagaan rambut sebetulnya.

4. Faktor Cuaca Yang Tidak Menentu

faktor cuaca mempengaruhi kesihatan rambut

Cuaca, cara pemakanan, keadaan fizikal atau keturunan antara faktor utama masalah rambut gugur dan rosak serta masalah kulit kepala. Masalah lain berkaitan rambut ialah kerap berkelemumur. Bagi yang bertudung pula, tempoh lama menutup kepala akan berpeluh dan mengeluarkan minyak menyebabkan lubang pori tertutp dan menjadi tempat pembiakan bakteria sehingga merosakkan sel serta nutrien rambut. Akibatnya, masalah rambut gugur dan kelemumur menjadi serius dan tentunya mendatangkan kebimbangan lebih lagi apabila masalah itu mampu menjejaskan penampilan

5 Bahan Berkesan Untuk Mengatasi Masalah Rambut Gugur,  Kelemumur, Kering Dan Rosak

Selain bergantung kepada produk rawatan rambut, ada baiknya jika rawatan secara semula jadi dilakukan dengan menggunakan bahan yang ada di rumah, malah ia lebih selamat tanpa bahan kimia berbahaya. Mungkin kesibukan tugas menyebabkan anda lebih senang ke salun, namun rawatan secara tradisional lebih baik dan selamat tanpa kesan sampingan. Sesetengah produk rawatan moden, boleh memberi kesan pada rambut pada masa depan.

1. Minyak zaitun

Minyak zaitun ialah bahan yang sering digunakan untuk mengatasi masalah rambut kering. Minyak zaitun banyak mengandung vitamin E dan antioksidan yang dapat membuat rambut menjadi sihat kembali.

minyak zaitun membantu merawat rambut

Caranya mudah, panaskan minyak zaitun hingga suam-suam kuku dan oleskan pada bahagian rambut sambil diurut. Jangan lupa untuk menggunakan penutup rambut. Biarkan selama kira-kira 30 minit dan bilas bersih. Lakukan langkah ini seminggu dua kali supaya mendapat hasil yang baik.

2. Mayonis

Mayonis memiliki khasiat iaitu melembutkan dan menyinarkan rambut. Mayonis mengandungi banyak protein.

mayonis boleh membantu membaiki rambut

Caranya, oleskan mayonis pada kulit kepala dan rambut. Pakai penutup kepala dan biarkan selama sejam. Bilas dengan menggunakan air suam, ramas, serta lakukan langkah ini sekurang-kurangnya sekali seminggu.

3. Madu

Madu memiliki khasiat yang banyak. Selain bermanfaat menyihatkan badan, madu juga mengandungi khasiat yang tinggi untuk kesihatan rambut. Madu yang digunakan sebagai perapi akan membuat rambut lebih halus, lembut dan lembap.

madu juga membaiki masalah rambut

Cara menggunakannya mudah iaitu selepas rambut disyampu dan dibilas, sapukan madu pada rambut, lakukan sekurang-kurangnya seminggu sekali agar hasilnya dapat dilihat dengan lebih cepat.

4. Telur

Gunakanlah telur sebagai perapi rambut. Telur dapat melembutkan dan memberi khasiat kepada rambut anda.

gunakan telur sebagai perapi rambut

Caranya mudah, oleskan telur yang sudah dipukul ke atas kulit kepala dan rambut anda, kemudian urutkan ia, biarkan sekitar 15 minit dan bilas hingga bersih.

5. Minyak bijan

Minyak bijan memiliki banyak nutrisi yang diperlukan rambut kering.

minyak bijan rawat masalah rambut

Caranya mudah, campurkan tiga sudu makan minyak bijan dengan halia parut kemudian oleskan di atas kepala. Urut kulit kepala dan rambut anda hingga minyaknya rata. Biarkan selama lebih kurang lima minit dan bilas bersih. Lakukan sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu.

6. Santan

Santan semestinya memberikan kesan yang sangat efektif untuk perawatan rambut secara turun temurun. Untuk warga India, kebiasaannya mereka menggunakan santan asli untuk rawat masalah rambut mereka sehingga kini. Untuk pengetahuan anda, santan mempunyai vitamin yang bagus untuk rambut iaitu niacin dan folate. Bahan ini boleh membantu melancarkan darah dan menyihatkan rambut dengan segera.

santan kelapa bagus untuk rambut

Cara amalkan cukup mudah, ambil santan yang diperah. (Pastikan santan daripada kelapa tua dan bukan kelapa muda) kemudian lumurkan pada kulit kepala dan perap dalam 5-10 minit dan cuci sehingga bersih. Cuma satu masalah bila guna santan asli ini, baunya yang kurang menyenangkan.

Boleh ke Guna Produk Penjagaan Rambut Di Pasaran?

Tidak salah menggunakan produk rambut di pasaran, cuma pastikan ia tidak mengandungi bahan kimia berlebihan yang boleh menjejaskan kesihatan kulit kepala. Sekali sekala anda boleh memanjakan diri dengan melakukan rawatan rambut di rumah dengan bahan semula jadi.

shampoo di pasaran sesuai ke untuk rambut gugur

Beberapa bahan tradisional telah saya nyatakan di atas sebagai perawat rambut kering dan mengembang secara semula jadi.

Red Olivia Mengatasi Masalah Rambut Gugur, Kelemumur, Rosak Dan Kering Paling Berkesan

Masalah kelemumur, rambut berminyak dan gugur sebenarnya sukar diatasi hanya dengan kaedah perapian biasa seperti syampu. Rawatan intensif perlu untuk mengelakkan impak lebih teruk kepada akar rambut yang mengakibatkan nipis, gugur dan rosak. Oleh itu, saya ingin kongsikan pada anda cara paling mudah menjaga rambut supaya kekal sihat dengan hanya mengamalkan produk Red Olivia.

rawat rambut dengan produk red olivia

Bagi wanita bertudung masalah menjadi lebih serius kerana rambut yang tidak dijaga rapi akan lebih berminyak dan berpeluh. Wanita bertudung lebih berkecenderungan gugur yang banyak, selain kelemumur tebal yang boleh menyebabkan kepala berbau. Lebih teruk jika suka cuci rambut pada waktu pagi dan pakai tudung ketika belum betul keringnya.

Gabungan Rawatan Tradisional dan Moden Red Olivia Terbaik Untuk Segala Jenis Masalah Rambut

Rawatan rambut dengan menggunakan produk Red Olivia adalah hasil gabungan cara tradisional dan moden menjadikan pengalaman berbeza untuk masalah. Red Olivia memberikan penyembuhan holistik menggunakan khasiat dari bahan semulajadi. Rawatan rambut dengan menggunakan produk ini tidak menyakitkan tetapi memberi pelbagai kebaikan. Menggunakan herba semulajadi, rawatan ini membantu menggalakkan pertumbuhan anak rambut dengan cepat, membunuh bakteria, kurangkan kelemumur dan berkuping.

rawat punca rambut gugur dengan red olivia hair perfume

Red Olivia Sesuai Digunakan Semua Golongan

Walaupun produk ini masih baru di pasaran tetapi dah lama wujud untuk kegunaan keluarga dan sahabat terdekat. Red Olivia telah komersialkan bermula pada tahun 2016 atas permintaan ramai kerana ianya menjadi keperluan seisi keluarga. Kebaikan Red Olivia yang mampu merawat pelbagai jenis masalah rambut menjadikannya produk utama untuk penjagaan rambut yang mesti ada di rumah.

red olivia sesuai untuk semua

Memakai Red Olivia Seperti Penjagaan Sebenar Di Salun Kecantikan

Tidak perlu mengeluarkan belanja besar untuk mendapatkan rambut cantik dan sihat di salun kecantikan lagi kerana khasiat yang terkandung pada bahan Red Olivia adalah semulajadi dan sememangnya terbaik untuk rambut. Jika dahulu anda perlu ke salun kecantikan sekurangnya 2 kali dalam sebulan, kini anda boleh menjaga rambut hanya di rumah. Masa dan duit juga dapat dijimatkan.

red olivia seperti terapi rawatan rambut di spa

5 Bahan Red Olivia Dari Sumber Semulajadi Terbaik Untuk Rambut

Kebaikan Red Olivia dari bahan semulajadi ternyata memberikan kesan terbaik untuk mengatasi masalah rambut anda. Lihat kebaikan bahan dari Red Olivia di bawah :

1. Minyak Zaitun

bahan dalam red olivia hair perfume

 • Mencegah dan menyembuhkan keguguran rambut
 • Menambah kelembapan kulit kepala
 • Rambut lebat dan berkilat
 • Mengurangkan masalah rambut bercabang
 • Menyembuhkan kulit kepala kering & bersisik
 • Mempunyai sifat antibakteria dan antikulat

2. Minyak Biji Anggur Hitam

minyak anggur hitam untuk rawat rambut gugur dan kelemumur

 • Mengawal kelembapan kulit kepala
 • Ringan dan nipis
 • Membentuk perlindungan rambut
 • Vitamin E
 • Antioksidan dan bantu pertumbuhan rambut

3. Minyak Habbatus Sauda

minyak habbatus sauda

 • Dikenali sebagai jintan hitam
 • Mengandungi lebih daripada100 nutrien
 • Merawat penipisan rambut dan botak
 • Merawat keguguran rambut

4. Minyak Kasturi

minyak kasturi terbaik rawat rambut gugur

 • Berbau segar
 • Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak
 • Menenangkan jiwa
 • Memberi kekuatan pada roh
 • Menghilangkan rasa gementar
 • Memperkuat organ luaran tubuh

Kelebihan Red Olivia Memastikan Keadaan Rambut Terjaga Rapi Setiap Masa

kelebihan hair perfume red olivia

 • Melembutkan rambut dan menguatkan akar rambut.
 • Menambah keanjalan dan kekuatan rambut.
 • Mengawal dan mengurangkan kelemumur secara pantas.
 • Merawat rambut gugur, rosak bercabang, berbau, gatal.
 • Melambatkan penumbuhan uban.
 • Boleh digunakan pada kening, bulu mata, janggut dan kulit.
 • Bahan-bahan organik dan selamat digunakan untuk seisisi keluarga termasuk bayi.
 • Bersifat ringan dan nipis cepat serap dan tidak berminyak.
 • Menyerap cepat kedalam kulit dan rambut dan tidak terlalu berminyak (pengganti perapi rambut dan pelembap kulit).
 • Melembapkan & melembutkan kulit seperti body lotion.
 • Pengganti ’hair conditioner’ selepas syampu rambut.
 • Boleh digunakan sebagai make-up remover yang tidak merosakkan tekstur kulit.
 • Mempunyai sifat antibakteria, antioksidan & sangat membantu pertumbuhan rambut
 • Kaya dengan nutrisi Vitamin E, Vitamin K, Omega 3, Omega 6 & Zat Besi
 • Menenangkan minda (aromatheraphy)
 • Mewangikan dan menyegarkan rambut secara natural.
 • Mengelakkan rambut berbau kepam walau berhijab atau bertutup dalam jangka masa yang panjang.

Hasil Merawat Masalah Rambut Dilihat Serta Merta

Dengan menjadikan bahan dari sumber semulajadi sebagai bahan terbaik Red Olivia, ramai mengatakan kesan yang dapat diihat setelah mencubanya seawal 1 minit sahaja. Red Olivia berfungsi merawat masalah rambut anda sedikit demi sedikit dan akhirnya rambut anda akan kembali bersinar, kuat dan sihat.

kesan hair perfume red olivia hampir serta merta

Tak Percaya? Lihat Testimoni Pengguna Red Olivia di Bawah

testimoni pengguna red olivia hair perfume testimoni pengguna red olivia hair perfume testimoni pengguna red olivia hair perfume

Tunggu Apa Lagi, Dapatkan Segera Red Olivia Sekarang!

Haa, lihat testimoni dan kebaikan Red Olivia je dah cukup membuktikan kini, telah ada rawatan paling mudah dan berkesan untuk segala penyelesaian masalah rambut seperti gugur, kelemumur, kering, dan rosak. Dapatkan segera dengan hubungi pengedar sah Red Olivia di bawah.

Jom Dapatkan Segera Red Olivia SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Segera Red Olivia SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Segera Red Olivia SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: