Review
Dec 19, 2018, 12:07pm

Punca Rambut Bayi Nipis Dan Cara Melebatkan Rambut dari Kecil


punca rambut bayi nipis

Rambut bayi nipis merupakan masalah utama ibu bapa yang bimbang akan keadaan bayi mereka yang masih kecil tetapi masih tidak mempunyai rambut yang lebat.  Tidak semua bayi yang baru lahir sehingga berumur setahun mempunyai rambut yang tumbuh dengan baik dan lebat, ramai bayi yang mengalami masalah rambut nipis dan tidak lebat sejak lahir lagi. 

nak rambut bayi cepat lebat

Sedar atau tidak, masalah rambut bayi nipis berlaku disebabkan oleh faktor-faktor luar dan dalaman rambut bayi yang berbeza dengan keadaan dan situasi masing-masing.  Setiap bayi mempunyai punca rambut bayi nipis yang tidak sama tetapi tidak mustahil boleh diatasi dengan cara yang sama. Sebelum mengikuti cara melebatkan rambut bayi dari kecil, anda harus mengetahui punca rambut bayi nipis terlebih dahulu.

5 Punca Rambut Bayi Nipis Wajib Anda Tahu

cara nak lebatkan rambut bayi

Terdapat banyak punca rambut bayi nipis yang wajib anda tahu bagi memudahkan anda mengatasi masalah rambut bayi nipis yang sering terjadi kepada bayi sejak lahir lagi. Ia bukanlah seperti rambut gugur tetapi tahap pertumbuhan rambut bayi anda yang rendah dan lambat menyebabkan ia kelihatan nipis.

#1 – Kadar Pertumbuhan Rambut Yang Berbeza

pertumbuhan rambut bayi tak sama

Kadar pertumbuhan rambut bayi semuanya berbeza mengikut jenis genetik, hormon dan juga proses pertumbuhan rambut bayi anda.  Ada bayi yang berambut nipis pada mulanya dan semakin besar, semakin lebat rambut mereka. Malangnya, ada juga anak-anak yang masih memiliki rambut nipis walaupun sudah berumur beberapa bulan dan beberapa tahun. Kadar pertumbuhan rambut setiap bayi sememangnya berbeza dan tidak berubah jika dibiarkan begitu sahaja.

#2 – Lifestyle Bayi Yang Pasif

bayi aktif vs bayi pasif

Bayi yang aktif bergerak-gerak, cergas dan tidak selalu baring akan memberi ruang untuk rambut mereka terkena udara dan membaikpulih liang rambut berbanding dengan bayi yang pasif sentiasa berbaring akan menyebabkan rambut sentiasa tertutup serta tidak terkena udara sepenuhnya. Hal ini menyebabkan rambut bayi semakin nipis dan tidak lebat.

#3 – Kadar Hormon Bayi Yang Rendah

hormon bayi yang berbeza

Hormon bayi dipengaruhi oleh pemakanan dan juga hormon para ibu.  Kadar hormon bayi yang tidak memuaskan atau rendah menjadikan bayi kekurangan zat dari segi pertumbuhan rambut, kuku, gigi dan sebagainya.  Kadar hormon bayi yang rendah ini dianggap sebagai punca rambut bayi nipis yang sukar diatasi namun tetap mempunyai cara bagi melebatkan rambut bayi semula.

#4 – Kerak kotoran di Kepala Bayi

kerak kepala bayi punca rambut nipis

Tahukah anda, terdapat kerak kotoran di kepala bayi yang masih tidak hilang walaupun telah dicuci? Kerak kotoran di kepala bayi sebenarnya adalah kulit kepala yang masih belum tertanggal seperti kulit mengelupas di bahagian rambut bayi.  Anda boleh menyikat rambut baik dengan baik serta menggunakan minyak kelapa untuk menyihatkan rambut dan menghilangkan kotoran di kepala bayi. Rambut akan naik lebat secara sedikit demi sedikit.

#5 – Tidak Dapat Zat Makanan Seimbang

makanan kurang berzat bayi

Bayi yang tidak mendapat zat makanan seimbang akan kekurangan khasiat dalam tubuh badan mereka yang akan mengalami proses pertumbuhan termasuklah dari aspek tubuh badan, rambut dan lain-lain lagi.  Zat makanan seimbang penting diambil oleh ibu yang masih menyusu kepada bayi. Bagi bayi yang tidak mengambil susu ibu, pastikan mereka mendapat zat makanan yang berkhasiat secukupnya.

Cara Melebatkan Rambut Bayi Dari Kecil

lebatkan rambut bayi dengan cepat

Rambut bayi sangat sensitif kerana ia tumbuh daripada kulit kepala bayi yang masih nipis dan mempunyai saluran darah yang memerlukan zat serta khasiat yang pelbagai seperti protein, zat besi, vitamin, omega dan lain-lain lagi. Salah satu cara melebatkan rambut bayi dari kecil adalah ibu haruslah mengamalkan pemakanan seimbang dan berzat serta memberikan bayi sumber makanan terbaik.  

lebatkan rambut dengan minyak kelapa dara

Selain itu, anda boleh mencuba petua tradisional seperti menyapu minyak kelapa ke rambut bayi, melumur rambut dengan aloe vera, minyak zaitun, madu dan juga mencuci rambut bayi dengan air kelapa muda.  Untuk pengetahuan anda, anda boleh mendapatkan minyak buah keras untuk disapukan ke rambut bayi bagi memastikan zat meresap ke kulit kepala dan rambut untuk lebih lebat.

Mama Don’t Worry, Hair Growth Oil | Minyak Lebatkan Rambut Bayi

formula lebatkan rambut bayi

Mama Don’t Worry Hair Oil Growth adalah minyak rambut yang berfungsi untuk lebatkan rambut bayi secara semulajadi di mana ia menggunakan bahan organik tumbuh-tumbuhan dan herba terbaik dalam merawat masalah rambut bayi nipis dan melebatkan rambut dari kecil lagi.

syampoo lebatkan rambut bayi selamat

Mama Don’t Worry yang dikenali sebagai minyak akar rambut ini adalah 100% ramuan tradisional yang telah diformulasikan dengan packaging moden bagi memastikan kebersihan dan khasiatnya terjamin supaya ia kekal berkualiti dalam menangani masalah rambut bayi nipis dan merupakan cara melebatkan rambut dari kecil dengan mudah dan berkesan. Nak tahu apa bahan kandungan Mama Don’t Worry?

Mama Don’t Worry Diperbuat Daripada Sumber Semulajadi Premium

rumusan organik semulajadi untuk rawat rambut bayi

Mama Don’t Worry diperbuat 100% daripada sumber semulajadi iaitu campuran premium ekstrak biji buah keras dan biji betik yang mempunyai khasiat dalam melebatkan rambut bayi secara dalaman dan luaran setelah menggunakannya. Untuk pengetahuan anda, kegunaan biji betik dan biji buah keras dalam melebatkan rambut bayi adalah formula tradisional yang telah digunapakai zaman berzaman sehingga kini.

Biji Betik

khasiat betik untuk hitamkan rambut

Biji betik berfungsi mencegah uban dan menghitamkan serta melebatkan rambut hasil dari Glucoside Carcirindan. Ia telah dijemur terlebih dahulu sehingga kering dan digoreng tanpa minyak sehingga warnanya berubah menjadi hitam akhirnya ia dimasak menggunakan natural oil sehingga terhasilnya pati minyak biji betik.

Ekstrak Biji Buah Keras

ekstrak buah keras untuk memberi zat penting untuk rambut bayi

Ekstrak biji buah keras pula dibelah dan dibakar serta dikisar halus untuk dijadikan serbuk dan dimasukkan dalam natural oil bagi mendapatkan pati minyak biji buah keras. Kedua-dua minyak biji betik dan biji buah keras dicampur, dimasak dengan baik dan teliti bersama herba terpilih.  Wangian akar rambut si kecil ini sangat harum dengan bauan bunga tanjung asli.

Minyak Kelapa Asli

minyak kelapa terbaik lebatkan rambut

Minyak kelapa asli baik untuk menyihatkan kulit kepala dan menjadikan kepala anda lebih segar.  Minyak kelapa asli yang diformulasikan dalam Mama Don’t Worry ini membekalkan khasiat rambut untuk lebih hitam, bersinar dan lebih lebat.  Selain melebatkan rambut, minyak akar rambut ini merawat rambut bercabang.

Fungsi Mama Don’t Worry | Minyak Akar Rambut Bayi

rumusan semulajadi momma dont worry

Mama Don’t Worry membantu anda merawat rambut bayi yang nipis dan rambut anda yang tidak memuaskan dengan cara menyihatkan lapisan luaran dan dalaman rambut sehingga menjadi lebih lebat, sihat dan cantik.  Selain itu, terdapat banyak lagi manfaat minyak akar rambut bayi yang wajib anda tahu dalam mengatasi masalah rambut bayi nipis.

kebaikan rumusan momma dont worry

 • Melebatkan rambut anak anda dengan mudah
 • Mempercepatkan pertumbuhan rambut bayi
 • Mengelakkan rambut daripada tumbuh dengan jarang dan nipis
 • Memberi kesan seawal dua hari
 • Mencantikkan rambut dengan lebih lembut, lebat dan hitam
 • Melembut dan merapikan rambut bayi
 • Mewangikan rambut bayi anda dengan bauan rose lembut tanpa hapak dan bau tidak menyenangkan
 • Mengatasi masalah keguguran rambut untuk semua para wanita terutamanya ibu berpantang
 • Menghilangkan masalah rambut kelemumur dan menghindari uban rambut
 • Menguatkan akar rambut dan menyihatkan rambut serta kulit kepala
 • Membantu melebatkan dan menumbuhkan rambut bayi yang baru bercukup atau bayi yang rambutnya lambat tumbuh semula

Kelebihan Mama Don’t Worry | Minyak Akar Rambut

 • Bahan Premium Berkualiti Dan Semulajadi

bahan premium untuk lebatkan rambut

Herba dan tumbuh-tumbuhan seperti biji buah keras dan biji betik mempunyai khasiat dan zat yang tersendiri iaitu protein bagi menguatkan akar rambut dan melebatkan rambut bayi. Bahan premium berkualiti dan semulajadi daripada nenek moyang ini sangat berbaloi dan mudah anda dapatkan.

 • Wangi Dan Tidak Melekit

minyak wangi dan tidak melekit

Minyak rambut Mama Don’t Worry berbau harum seperti bunga rose yang lembut baunya malah ia sama sekali tidak melekit setelah digunakan.  Bayi pasti akan selesa dengan lumuran minyak akar rambut pada helaian rambut mereka. Selain itu, minyak akar rambut ini cepat diserap ke dalam kulit rambut anda secara tidak langsung ia membekalkan zat ke dalam rambut.

 • Bersih, Suci Dan Halal

mama dont worry dijamin halal

Mama Don’t Worry merupakan minyak rambut bayi yang bersih, suci dan halal digunakan setiap hari dan setiap masa. Ia boleh dibawa solat dan sah kerana tidak mengandungi sebarang bahan terlarang seperti bahan kimia, alcohol dan lain-lain lagi.  Rambut anda juga akan selamat dan terlindung daripada sebarang habuk, kotoran serta radikal bebas.

 • Kesan Penggunaan Yang Cepat Dan Pantas

kesan penggunaan yang cepat

Mama Don’t Worry adalah produk terbaik yang memberi kesan pantas dan cepat kepada rambut bayi yang nipis dan baru bertumbuh.  Daripada rambut bayi yang nipis, ia akan bertumbuh sedikit demi sedikit sehingga akhirnya menjadi lebih lebat dalam masa yang singkat sahaja. Anda boleh menggunakan Mama Don’t Worry untuk melihat sendiri kesannya.

 • Tiada Kesan Sampingan | Produk Mesra Alam

petua lebatkan rambut bayi

Mama Don’t Worry adalah produk mesra alam daripada bahan organik yang lengkap dengan zat yang diperlukan oleh anda bagi melebatkan rambut dari kecil dan mengelakkan rambut daripada terus menjadi nipis.  Sudah pasti tiada kesan sampingan kerana Mama Don’t Worry yang lulus KKM ini adalah produk mesra alam untuk semua pengguna.

 • Melebatkan Rambut Dari Kecil Lagi

syampoo lebatkan rambut bayi selamat

Rambut bayi anda akan lebih lebat bermula dari anda mengaplikasikan minyak akar rambut ini terhadap rambut bayi anda.  Minyak rambut Mama Don’t Worry membekalkan vitamin ke seluruh rambut bayi anda dan mempengaruhi faktor pertumbuhan rambut untuk lebih lebat, sihat dan cantik secara semulajadi.

Promosi Mama Don’t Worry | Minyak Akar Rambut Bayi

kebaikan rumusan momma dont worry

Anda boleh mendapatkan Mama Don’t Worry dengan harga promosi serendah RM79.90 sahaja malah anda akan menerima free gift serta kos penghantaran percuma ke seluruh Malaysia.  Mama Don’t Worry telah berkembang di seluruh Malaysia, singapura dan Brunei serta telah menjadi pilihan ramai pengguna.

Testimoni Mereka Yang Menggunakan Mama Don’t Worry

testimoni lebatkan rambut bayi testimoni lebatkan rambut bayi testimoni lebatkan rambut bayi testimoni lebatkan rambut bayi

Rambut Anak Tak Lebat? Cubalah Mama Dont Worry Hari Ini Juga!

promosi mama dont worry

Mama Don’t Worry sesuai digunakan untuk semua wanita, lelaki dan juga bayi yang ingin mengatasi rambut nipis dan mencari cara bagi melebatkan rambut dari kecil.  Ramai pengguna yang berpuas hati dengan kesan yang mereka alami setelah mengamalkan minyak akar rambut terbaik di Malaysia ini. Rambut semakin hitam bersinar, tumbuh lebat dan tidak nipis lagi. Jom dapatkan Mama Don’t Worry sekarang!

MAMA DON’T WORRY | CARA MELEBATKAN RAMBUT DARI KECIL
Hotline: Tekan untuk telefon(013-7738139) | Tekan untuk WhatsApp
Instagram: 
@mamadontworryhq

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: