Review
May 3, 2018, 9:12am

Punca Rabun Dekat dan Jauh Serta Cara Merawatnya Tanpa Rawatan


Rabun antara masalah penglihatan yang paling biasa berlaku kepada semua peringkat umur dalam masyarakat. Kini, masalah rabun juga sering dialami kanak-kanak sebelum tibanya usia persekolahan lagi. Pun begitu, tidak perlu bimbang kerana terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk membantu memperbaiki tahap penglihatan.

punca rabun dekat dan jauh serta cara merawatnya

Kenali Apa Itu Rabun Jauh Dan Rabun Dekat

Terdapat dua jenis masalah rabun iaitu rabun jauh dan rabun dekat. Rabun jauh ialah keadaan di mana seseorang tidak dapat melihat objek yang jauh dengan jelas, tetapi dapat melihat objek dekat dengan jelas. Perkara sebaliknya berlaku pada individu yang mengalami rabun dekat iaitu objek yang dekat kelihatan kabur, tetapi objek jauh pula boleh dilihat dengan jelas.

punca rabun dekat dan jauh

Rabun Jauh

Rabun jauh, adalah apabila mata tidak dapat menumpu dengan baik yang menyebabkan objek jauh kelihatan kabur. Rabun jauh adalah proses semula jadi yang terbentuk dengan pantas terutamanya ke atas kanak-kanak sekolah atau remaja, dan terus berlaku semasa proses membesar.

punca rabun jauh dan cara merawat

Punca Rabun Jauh

Setakat ini, tiada teori tepat mengenai punca berlakunya rabun jauh. Bagaimanapun, faktor keturunan mempunyai pengaruh terhadap berlakunya rabun jauh. Kemungkinan seorang anak yang ibu bapanya menghidap rabun jauh untuk mengalami masalah sama ialah 40 peratus.

Ada teori mengatakan, rabun jauh berlaku jika seseorang gemar membaca pada jarak dekat. Sesetengah pakar lain pula mengatakan, kerana rabun jauhlah seseorang itu membaca pada jarak dekat. Rabun jauh bukan sejenis kecacatan. Sebenarnya struktur mata orang yang rabun jauh adalah normal.

rawatan myopia

Apa yang berlaku ialah, biji mata mereka lebih besar dan panjang berbanding orang yang tidak rabun. Imej yang masuk ke dalam mata tidak dapat difokus dengan tepat ke atas retina, tetapi terfokus pada kedudukan di depan retina. Situasi ini dapat diumpamakan dengan perbezaan manusia berambut lurus dan berambut kerinting, ada yang bercermin mata dan ada yang tidak bercermin mata. Tahap kerabunan tidak bertukar atau bertambah akibat cermin mata selalu dipakai. Sebenarnya, sama ada cermin mata dipakai atau tidak, tahap kerabunan akan meningkat setiap enam bulan di mana kuasa cermin mata harus ditukar. Ini satu proses semula jadi yang dialami individu yang rabun. Penambahan tahap kerabunan berlaku sehinggalah individu berkenaan mencapai usia dewasa iaitu apabila meningkat umur 18 hingga 25 tahun.

Rabun Dekat

Rabun dekat adalah kesukaran melihat objek dekat. Rabun dekat disebabkan imej ditumpukan di belakang retina bukan di atasnya. Ia boleh jadi disebabkan bebola mata yang terlalu kecil atau kuasa menumpu terlalu lemah. Apabila seseorang itu rabun dekat, otot mata mereka harus bekerja kuat untuk memfokuskan objek ke atas retina. Jika usaha ini terlalu kuat, akan terjadi tanda seperti kekaburan, sakit di atas kening dan mata yang selalu letih dan berair, terutama selepas membuat kerja yang menggunakan penglihatan dekat seperti menjahit dan membaca.

punca rabun dekat dan cara merawat

Punca Rabun Dekat

Gejala rabun dekat kemungkinan besar menderita rabun dekat apabila mengalami gejala-gejala di bawah ini:

 • Objek jauh terlihat jelas, tapi objek dekat tampak tidak fokus dan buram.
 • Mata terasa lelah usai melihat objek dekat, seperti menggunakan komputer atau membaca
 • Harus mengerlingkan mata untuk melihat dengan jelas.
 • Kesulitan membaca.
 • Mata terasa panas dan gatal.
 • Sakit kepala.

cara merawat rabun jauh

Rabun dekat umumnya terjadi pada orang yang berusia di atas 40 tahun. Selain beberapa faktor yang disebutkan di atas, ada juga faktor lain yang walaupun jarang namun bisa menyebabkan terjadinya rabun dekat, yaitu tumor di sekitar mata, diabetes, masalah pembuluh darah di retina atau foveal hypoplasia, dan mata yang tidak berkembang sempurna saat bayi masih di dalam kandungan atau disebut sindrom mata kecil.

Berita Baik Untuk Anda Yang Mempunyai Masalah Rabun

Nikmati aroma dan kelazatan kopi sambil meningkatkan penjagaan dan kesihatan mata. Kopi mata ini diperkaya dengan khasiat LUTEIN yg berkesan untuk mengatasi masalah mata rabun, katarak, silau dan sebaginya. Ada 3 produk penjagaan mata dari Kopi Mata ini diperkatakan telah banyak memberikan kesan positif pada orang ramai iaitu Kopi CEN-Roma, Cen-Coco dan Cen Mocha. Setiap produk ini mempunyai kelebihannya masing-masing.

kopi mata untuk merawat mata

Kopi Cen-Roma

Kopi Cen-Roma adalah Kopi putih traditional adalah diproses menggunakan teknologi khas dengan mencampurkan marjerin dengan biji kopi yang dipanggang. Kopi putih ini tidak mengandungi sebarang bahan tambahan, kepahitan kopi asli dan kafein pula direndahkan, maka ia tidak akan menjejaskan kesihatan badan. Kopi ini berkesan meningkatkan imunisasi, antioksiden, melindungi sistem kadiovaskular serta sendi-sendi dan lain-lain. Cen-Roma bukan sahaja minuman kopi, tetapi mempunyai ramuan khas yang mengandungi 0.34% daripada Lutein di dalam setiap paket dan satu-satunya produk supplement mata dengan kopi di dunia.

rawatan rabun dekat dengan kopi mata

Bagaimana Kopi CEN-Roma Bertindak?

Kopi CEN-Roma ini telah diramuankan mengandungi 0.34% kandungan “LUTIEN” dalam setiap paketSecara asasnya kandungan lutien inilah yang menyebabkan kopi CEN-Roma ini amat baik dalam penjagaan mata. Untuk mendapatkan kesan yang paling baik “FloraGloLutien” telah digunakan sebagai bahan utama dalam penghasilan kopi ini. Ramuan utama FloraGloLutien dihasilkan dari extrak bunga marigold yang ditanam secara meluas di Negara Afrika dan Thailand tanpa terdedah kepada sebarang racun perosak.

kopi rabun jauh

Kopi Cen-Coco

Kopi Cen-Coco pula diformulasikan daripada serbuk koko bergred terbaik dengan kebaikan semula jadi malt dan susu tepung tanpa lemak serta diperkayakan dengan LUTEIN untuk memberikan anda minuman coklat lazat yang memuaskan rasa dan menyihatkan tubuh.

kopi cen-coco untuk rabun dekat dan jauh

Ringkasan Kebaikan Minuman :

 • Membantu menyokong perkembangan dan fungsi otak
 • Membantu menyokong struktur dan fungsi mata
 • Membantu memberikan sokongan nutrisi untuk kehamilan, ibu-ibu dan bayi-bayi
 • Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
 • Membantu meningkatkan nisbah Kolesterol Baik dari Kolesterol Tidak Baik
 • Membantu meningkatkan fungsi saluran darah
 • Membantu melindungi daripada kehilangan ingatan, demensia dan gangguan tingkah laku
 • Membantu mengurangkan risiko daripada penyakit jantung (kardiovaskular)
 • Melambatkan proses penuaan (kaya dgn antioksida)

khasiat kopi untuk rabun dekat dan jauh

Hanya Bancuh Dan Minum Kopi Mata, Anda Mampu Merawat Masalah Rabun Anda Dengan Pantas

Kopi Mata rumus khas bagi merawat mata serta kaya dengan Lutien yang tinggi Karetinoid yang merawat mata hanya dengan minum sahaja. Kopi ini dalam sachet yang mudah dikoyak dan dibancuh. Kanak-kanak juga boleh minum kopi mata ini. Nak anak anda tidak terganggu semasa belajar dengan rabun dan speknya? Ini lah penyelesaiannya.

khasiat glutein rabun dekat dan jauh

Kenapa Ramai Yang Mempercayai Kopi Mata?

 • Lebih 100,000 Kotak Terjual Sejak Pelancaran
 • Hanya bancuh dan minum. Mudah dibawa kemana-mana.
 • Menggunakan bahan-bahan organik dan semulajadi.
 • Mudah untuk fokus ketika memandu waktu malam tanpa masalah silau
 • Alternatif yang lebih murah berbanding pembedahan lasik
 • Menambahkan keyakinan diri bila berhadapan dengan masyarakat.

cara merawat rabun dekat dan jauh

Siapa Yang Perlu Mendapatkan Kopi Mata?

 • Mereka yang teringin untuk bebas tanpa perlu bergantung pada cermin mata
 • Mereka yang gemarkan aktiviti lasak tanpa perlu bergantung pada cermin mata
 • Mereka yang asyik-asyik tukar spec mata baru sebab spec selalu patah, bengkok atau hanyut dalam sungai
 • Mereka yang teringin bergaya dengan sunglass yang fancy-fancy dan tak perlu pakai kanta lekap (contact lens)
 • Mereka yang selalu memandu ketika waktu malam atau selalu melalui jalan yang gelap

rabun jauh dan dekat boleh dirawat

Rawatan Mudah Merawat Masalah Mata Tanpa Rawatan Pembedahan

Kopi mata sudah banyak dikenali dibeberapa negara sebagai paduan beragam herbal yang memiliki manfaat nyata untuk menjaga fungsi mata agar tetap dalam kondisi sehat, dikombinasikan dengan perbandingan yang tepat dan diproses dengan teknologi canggih serta modern, guna menjamin kandungan efektif dari setiap komposisinya. Juga dikategorikan sebagai produk kesehatan mata terbaik yang dapat menjaga kinerja mata dari penurunan fungsi penglihatan akibat usia, lingkungan maupun gaya hidup. Inilah dia penawar rawatan mata tanpa melakukan sebarang pembedahan!

bagaimana punca rabun dekat dan jauh serta cara merawatnya

Manfaat Utama Kopi Mata

 • Produk ini dapat memenuhi nutrisi yang dibutuhkan mata, memperbaiki sirkulasi di bagian mata, menjaga kesehatan kapiler, mengurangi lelah, sakit dan kering pada mata.
 • Melindungi lensa mata, mencegah penurunan daya penglihatan, mengobati sekaligus mencegah glaukoma pada orang tua, katarak dan presbyopia.
 • Mencegah dan mengatasi mata kering, mata merah, mata gatal, rabun jauh dll yang disebabkan oleh penggunaan mata yang terlalu lama maupun radiasi dari komputer atau TV.

bagaimana kopi mata merawat rabun mata

Kepentingan Lutien Pada Kopi Mata Untuk Memberi Kesihatan Mata Yang Baik

Lutein kaya dengan karotenoid (b-karotena), iaitu nutrient yang penting sekali untuk melindungi

mata daripada cahaya UV. Lutein boleh didapati di dalam kale ,bayam, brokoli atau sayuran-sayuran berwarna merah atau jingga, kuning dan hijau. Mata di kawasan macula adalah terdiri daripada lutein. Ia melindungi kita dari cahaya merbahaya UV. Apabila badan tidak dapat menghasilkan lutein, ia akan berkurangan apabila kita meningkat usia. Penambahan tahap lutein melalui diet adalah penting seperti meminum kopi mata Cen-Roma.

rawatan rabun mata dengan minum kopi

Kelebihan Lain Kopi Mata

 • Penyatuan tulang dan mencegah osteoporosis.
 • Membantu peredaran darah.
 • Mengawal selia hormon badan.
 • Meningkatkan kebarangkalian pembiakan.
 • Mempertingkatkan sistem imun semulajadi manusia.
 • Mengurangkan asid dalam tubuh badan manusia.
 • Baik utk Usus / diet
 • Mempertingkatkan kecergasan dan tenaga manusia.
 • Meringankan tekanan.
 • Berganda nafsu keintiman.
 • Mengelak keletihan saraf.
 • Melambatkan proses penuaan.

Mereka Telah Berjaya Merawat Masalah Mata Rabun, Katarak, Selapuk Dan Sebagainya. Anda Bila Lagi?

testimoni kopi mata terbaik rawatan mata testimoni kopi mata terbaik rawatan mata testimoni kopi mata terbaik rawatan mata testimoni kopi mata terbaik rawatan mata

Jom, Rawat Masalah Mata Anda Dengan Kopi Mata Sekarang!

Mencegah terjadinya rabun dekat sama seperti pada penderita rabun jauh, walau tidak sepenuhnya dapat dihindari tapi anda tetap dapat mengurangi risikonya dengan mengamalkan Kopi mata ini. Dengan demikian Anda dapat mengatasi rabun jauh yang diderita! Hubungi no tertera di bawah untuk pembelian :

kopi rawatan rabun dekat dan jauh

KOPI MATA | RAWAT MASALAH MATA DENGAN KOPI
Hubungi:
Tekan untuk telefon (013-8227512) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Stokis Kopi Mata Negeri Sarawak

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: