Review
Sep 29, 2017, 12:12pm

Punca-Punca Kulit Muka Bermasalah Dan Cara-Cara Mengatasinya


Kulit adalah organ terbesar dalam struktur tubuh badan manusia berupa lapisan paling luar yang melindungi otot-otot serta organ manusia. Fungsi kulit tidak hanya memberikan pelindungan pada bahagian tubuh dalaman, tetapi juga memberi deria rasa ketika disentuh. Secara saintifiknya, kulit mengawal suhu badan, menyimpan air, lemak dan vitamin D.

kulit muka bermasalah

Kulit bersifat elastis dan berat kulit kira-kira 16% dari berat badan. Kulit manusia terbahagi kepada dua lapisan utama iaitu epidermis dan dermis. Lapisan kulit paling tebal adalah bahagian tapak tangan dan tapak kaki. Bagaimana pula dengan kulit bahagian kulit muka?

5 Jenis Kulit Muka Bermasalah

Pada umumnya kulit muka manusia adalah berbeza-beza. Memiliki kulit muka yang cantik adalah idaman setiap orang untuk tampil lebih menarik. Kulit memerlukan vitamin A, C dan E untuk sentiasa sihat dan cantik. Manakala selenium dan zink juga diperlukan sebagai antioksidan yang membantu memperbaiki kolagen dan pemutihan kulit. Selain itu, pemakanan yang sihat juga merupakan faktor utama untuk mendapatkan kulit yang sihat. Setiap manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter sehari untuk mengekalkan kelembapan kulit.

rawatan kulit muka bermasalah
Setiap manusia tidak pernah dapat lari daripada masalah kulit muka. Ada sahaja masalah kulit muka yang bakal mengganggu penampilan seseorang. Apapun, anda perlu mengetahui jenis-jenis masalah kulit muka terlebih dahulu untuk mendapatkan rawatan kulit muka yang betul dengan permasalahan kulit muka. Terdapat 5 jenis masalah kulit muka yang biasa terjadi pada manusia iaitu kulit normal, kulit kering, berminyak, sensitif dan kombinasi.

rawatan untuk kulit muka bermasalah

Punca-Punca Kulit Muka Bermasalah

Sebenarnya ada banyak punca yang membuatkan anda mengalami masalah kulit muka. Ianya juga bergantung kepada jenis kulit muka masing-masing seperti yang telah disebutkan tadi.

Kulit Normal

punca kulit muka bermasalah

Sangat bertuah jika anda memiliki kulit muka yang jenis normal ini kerana kulit normal biasanya kurang mempunyai masalah kerana kandungan minyak dan sifat kering yang terdapat pada kulit adalah seimbang.  

Kulit Kering

merawat kulit muka bermasalah

Kulit kering pula disebabkan oleh kekurangan air dalam badan. Apabila ini terjadi, bukaan pori-pori kecil tidak kelihatan dan jika ini berterusan anda akan berhadapan dengan masalah kulit nanti.

Kulit Berminyak

kulit muka emma maembong bermasalah

Kulit berminyak terjadi kerana bukaan pori-pori yang lebih besar dan boleh menyebabkan masalah jerawat dan jeragat. Selain itu, kulit jenis berminyak juga boleh disebabkan oleh faktor keturunan, makan makanan berlemak, hormon tidak seimbang dan salah memilih produk penjagaan muka.

Kulit Sensitif

cara mengatasi kulit muka bermasalah

Kulit sensitif terjadi apabila kulit muka terdedah dengan udara yang kotor, pendedahan cahaya matahari dan juga faktor pemakanan yang tidak sihat.

Kulit Kombinasi

perawatan kulit wajah bermasalah secara manual

Kulit kombinasi merangkumi bahagian-bahagian tertentu pada bahagian kulit muka yang diselaputi minyak iaitu dahi, hidung dan dagu. Pada bahagian lain tidak berminyak dan kering.

Cara-Cara Mengatasi Masalah Kulit Muka

Jika anda menghadapi masalah-masalah kulit tersebut. Usah bimbang kerana setiap permasalahan pasti ada jalan penyelesaiannya. Amalkan gaya hidup yang sihat dan ketahui cara-cara mengatasi masalah kulit muka

Minum Air Masak Secukupnya

produk untuk kulit muka bermasalah

Ini adalah cara paling asas untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik. Tahukah anda bahawa 90% dalam tubuh manusia adalah air. Dsiebabkan itu, air sangat diperlukan dalam tubuh badan untuk mengekalkan kesihatan kulit.

Dengan pengambilan air masak secukupnya secara tidak lansung akan dapat mengatasi masalah kulit kering. Sekaligus juga dapat mengatasi masalah kulit berminyak kerana air secukupnya dapat menjaga metabolisme dan boleh mengurangkan kadar minyak dalam tubuh badan. Kurangkan pengambilan minuman air yang bergula.

Pemakanan Yang Sihat

shaklee untuk kulit muka bermasalah

Selain membekalkan air secukupnya dalam tubuh badan, pemakanan yang sihat juga perlu di ambil kira kerana ianya mempengaruhi kesihatan kulit juga. Perbanyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai nutrisi untuk kulit anda.

Buah dan Sayuran sangat membantu dalam mempercepatkan proses regenerasi kulit dan sebagai antioksidan dalam tubuh badan anda. Elakkan makanan yang berlemak, berminyak dan makanan yang tidak sihat.

Bersenam

cara merawat kulit muka bermasalah

Ingin mendapatkan kulit yang sihat, anda perlulah rajin bersenam. Dengan mengamalkan senanam secara rutin dapat memberikan manfaat yang terbaik untuk kulit anda.

Dengan melakukan senaman dapat menghilangkan sel-sel kulit mati serta kotorannya dan tubuh badan juga akan menjadi lebih sihat.

Pemilihan Produk Yang Sesuai Untuk Kulit Muka Bermasalah

tanda kulit muka bermasalah

Anda juga harus bijak dalam memilih produk penjagaan kulit yang sesuai dengan jenis kulit muka anda. Jangan beli sesuatu produk mengikut jenis kulit orang lain kerana kulit manusia adalah berjenis-jenis. Paling penting, anda kena bijak memilih produk yang selamat digunakan. Jika tidak, ia akan lebih merosakkan kulit muka anda terutamanya jika produk tersebut mempunyai bahan-bahan terlarang dan membahayakan.

Jika anda masih tidak menjumpainya produk yang sesuai dengan kulit muka anda, anda boleh mencuba Mary Kay Botanical Effect yang mampu mengatasi masalah kulit muka dengan berkesan.

Kenali Mary Kay Botanical Effect

penjagaan kulit muka bermasalah

Mary Kay adalah satu jenama produk yang dikenali ramai dimana produk ini merupakan produk yang terbaik untuk kecantikan kulit muka kerana ianya selamat digunakan dan sangat berkesan. Disebabkan itu, produk ini sentiasa mendapat perhatian dan dipercayai ramai. Anda boleh menggunakan produk ini tanpa ragu-ragu dan dapat mengatasi masalah-masalah kulit yang lain seperti:

  • Jerawat sangat banyak
  • Kulit terlalu kering/berminyak
  • Oily dekat T-zone
  • Liang pori besar
  • Banyak whitehead/blackhead
  • Muka gelap kesan sunburn
  • Kulit rosak sbb salah pakai produk
  • Kulit gelap dan kusam

marykay-all-botanical-effects
Mary Kay Botanical Effect Terbaik Untuk Atasi Masalah Kulit Muka. Di Jamin Selamat dan Berkesan!

Keistimewaan produk Mary Kay Botanical Effects adalah menggunakan bahan-bahan semulajadi dan kotak yang dihasilkan juga diperbuat daripada bahan kitar semula. Ternyata produk Mary Kay ini sangat mementingkan penghasilan produk yang selamat digunakan dan berkualiti tinggi selaras dengan namanya di pasaran.

Untuk penjagaan kulit yang lebih mudah, Mary Kay telah memperkenalkan set lengkap untuk memudahkan penjagaan kulit anda seharian. Terdapat beberapa set lengkap yang boleh digunakan mengikut jenis kulit masing-masing iaitu

Formula 1: Kulit kering dan sensitif
Formula 2: Kulit normal 
Formula 3: Kulit berminyak

marykay-botanical-effects
Set lengkap terdiri daripada cleanse (pencuci muka), freshen (toner), Hydrate (Pelembap) dan Mask.

Botanical Effects Cleanser

botanical-effect-cleanserBerfungsi untuk membersihkan kulit muka dari segala kekotoran, makeup, habuk dan berbagai lagi jenis kotoran. Pencuci muka jenis tidak berbuih kerana pencuci muka jenis berbuih mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kulit muka bertambah kering dan lama kelamaan kulit akan mengelupas dan seterusnya bertambah nipis.

Dengan menggunakan botanical effects cleanser akan memberikan kesan kulit muka yang lebih bersih, sihat dan lembut.

Botanical Effects Freshen

 

marykay-botanical-effect-refresh

Didatangkan dalam bentuk spray untuk memudahkan penggunaan anda. Freshen digunakan untuk membersihkan muka dari saki baki kotoran di muka selepas dicuci. Boleh juga digunakan sebagai penanggal makeup.

Membantu mengetatkan dan mengecilkan liang roma yang terbuka. Freshen ini perlu di guna selepas menggunakan cleanser atau mask untuk menutup kembali pori-pori di kulit muka.

Botanical Effects Hydrate

marykay-botanical-effect-hydrate

Botanical Effects hydrate pula perlu di pakai selepas menggunakan freshen untuk melembap kulit muka sepanjang hari. Tanpa menggunakan pelembap, kulit muka akan kelihat kurang bermaya dan menyebabkan masalah kulit yang lain seperti jeragat dan berkedut.

Botanical Effects Mask

marykay-botanical-effect-mask

Tidak lengkap rasanya jika tidak memakai mask untuk tujuan membantu menanggalkan sel-sel kulit mati, mengecilkan pori-pori, membersihkan pori-pori tersumbat, menganjalkan kulit, dan membersihkan kulit muka daripada white head dan blackhead.

Mask perlu di pakai secara konsisten untuk dapatkan kulit yang anjal seperti memakai botox.  Selain set penjagaan kulit muka yang lengkap, terdapat juga produk penjagaan kulit muka yang boleh di gunakan untuk mengatasi masalah kulit anda.

Atau anda boleh gabungkan produk-produk lain yang diperkanalkan oleh Mary Kay dengan set lengkap tadi.

Testimoni Pengguna Mary Kay

Mary Kay

Dapatkan Produk Mary Kay Untuk Selesaikan Kulit Muka Bermasalah Anda !

Mary Kay

Ramai wanita di luar sana telah memilih produk Mary Kay sebagai produk penjagaan kecantikan mereka. Google sahaja tentang produk Mary Kay ini dan ada akan dapat melihat berjuta testimoni positif daripada pengguna Mary Kay sendiri. Sebelum anda menggunakan produk Mary Kay, anda perlu mendapatkan nasihat daripada pakar kecantikan Mary Kay yang bertauliah untuk mengenali jenis kulit anda dan jenis produk yang perlu anda digunakan.

Hubungi Sekarang!

Konsultasi PERCUMA!!!

Tidak sukar untuk menjaga kulit anda sebenarnya jika anda bijak menggunakan produk yang sesuai dengan kulit anda. Jagalah kulit anda sebelum masalah kulit anda menjadi lebih teruk.

Jom dapatkan Produk Mary Kay Untuk Selesaikan Kulit Muka Bermasalah Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan Produk Mary Kay Untuk Selesaikan Kulit Muka Bermasalah Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Produk Mary Kay Untuk Selesaikan Kulit Muka Bermasalah Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: