Review
Jul 7, 2017, 8:15am

Punca Penyakit Psoriasis dan Cara Merawat Ekzema


Tahukah anda apa itu ekzema atau proriasis? Ekzema / Eczema atau juga dikenali sebagai dermatitis adalah merupakan beberapa jenis penyakit yang membuatkan kulit anda menjadi merah, gatal-gatal dan ruam. Penyakit ekzema boleh juga tediri dari ekzema yang berjangka pendek di mana kulit akan terdapat lepuh-lepuh (blisters), dan pada jangka masa yang panjang ekzema akan membuatkan kulit anda menjadi tebal dan kasar.

kaedah-rawat-psoriasis

Antara punca ekzema atau secara lebih tepat lagi iaitu atopic dermatitis adalah disebabkan oleh kulit yang sensitif yang bertindak terhadap beberapa bahan atau produk seperti jenis kain yang berbeza, sabun, alahan kepada binatang dan macam-macam lagi, yang akan membuatkan kulit menjadi merah dan terdapat ruam, dan juga ada sesetengah kes yang mana kulit boleh merekah, bernanah dan berlepuh.

Penyakit Kulit

ekzema-dan-cara-merawat

Bagi mereka yang menghadapi penyakit ekzema ini, mereka mesti akan merasa resah dan gelisah kerana rupa kulit mereka yang merah, kering, keras dan ruam. Mereka juga secara tidak langsung akan kurang bersosial dan bergaul dengan rakan-rakan atau sahabat handai kerana keadaan kulit mereka sebegini dan mungkin akan membuatkan orang lain berkata perkara-perkara yang tidak enak mengenai keadaan mereka yang menghidap penyakit ekzema ini. Oleh sebab itu, mereka yang menghidapi penyakit ini seperti disisih daripada orang-orang lain.

konsultasi untuk pesakit psoriasis dan ekzema

Punca Penyakit Psoriasis

Antara punca-punca ekzema selain daripada kulit menjadi sensitif kepada bahan-bahan tertentu, termasuklah keadaan kulit yang dikenali sebagai psoriasis. Psoriaris adalah merupakan salah satu penyakit bersifat auto-immune (penyakit yang muncul akibat dari reaksi sistem imun tubuh) yang mana kulit menjadi bersopak, mempunyai ruam-ruam dan kadangkala bersisik. Ia boleh berlaku di mana-mana bahagian tubuh, terutama sekali pada kaki, punggung bawah, bahagian belakang badan, lutut, siku, dan juga kulit kepala.

psoriasis-di-kepala

Ia kebiasaanya dihidapi oleh golongan dewasa tetapi ada sesetengah kes yang mana psoriasis boleh didapati di kalangan kanak-kanak juga. Punca penyakit psoriasis ini sehingga kini masih belum diketahui dan ada yang berpendapat bahawa penyakit ini merupakan penyakit keturunan. Sesetengah orang berpendapat bahawa punca penyakit psoriasis adalah disebabkan oleh sistem imun tubuh yang terlalu aktif sehingga menghasilkan kulit baru yang berkembang lebih pesat dari normal, dan ini membuatkan kulit yang lama memerlukan lebih banyak waktu untuk mengelupas dan hasil dari inilah yang kita dapati kulit kelihatan kemerah-merahan.

ekzema-tahap-kritikal

Ramai yang cuba mencari rawatan serta kaedah-kaedah atau tips-tips untuk merawat ekzema dan juga untuk mencari apakah punca penyakit psoriaris serta bagaimana untuk mendapatkan rawatan penyakit psoriasis. Bermacam-macam petua boleh didapati di internet atau media massa tetapi kita tidak tahu sama ada cara-cara, petua-petua atau kaedah-kaedah yang dinyatakan dapat mengetahui punca peyakit psoriasis secara terperinci, dan juga kita tidak tahu sama ada cara-cara, petua-petua atau kaedah-kaedah yang dinyatakan ini adalah rawatan serta tips yang betul untuk merawat ekzema. Kini terdapat satu jenama yang dapat membantu untuk merawat penyakit psoriasis ini. Kita lihat apakah tips-tips yang dapat dikongsi untuk merawat penyakit ekzema.

rawatan-alternatif-eczema

Cara Merawat Ekzema Dengan Produk Mary Jardin

Produk Mary Jardin merupakan salah satu produk yang berasaskan Natural Skin Care, iaitu semua bahan-bahan yang terkandung dalam produk Mary Jardin adalah berasaskan daripada alam semulajadi, tanpa bahan kimia sintetik yang berbahaya. Produk Mary Jardin diasaskan oleh Dr Maryam Al Batul Azizuddin, dimana beliau pernah bertugas di Dermatology Department Sungai Buloh. Sesuai untuk semua golongan masyarakat, tidak kira lelaki atau perempuan, muda ataupun tua, termasuk bayi.

produk-rawat-ezcema

Antara produk-produk yang terdapat dalam produk Mary Jardin yang boleh diamalkan sebagai tips untuk merawat ekzema dan juga sebagai mengubati dan merawati punca psoriasis adalah seperti berikut:

 • Mary Jardin Handmade Facial Soap
 • Mary Jardin Handcrafted Luxury Face Oil
 • Mary Jardin Detox Clay Mask
 • Mary Jardin Collagen Serum 

Mari kita lihat setiap satu produk-produk berikut yang boleh diamalkan sebagai tips untuk merawat bukan sahaja ekzema tetapi juga boleh digunakan untuk merawat penyakit-penyakit kulit yang lain.

produk-rawatan-penyakit-kulit-psoriasis-ekzema

Merawat Ekzema Dengan Mary Jardin Luxury Face Oil

Mary Jardin Handcrafted Luxury Face Oil dirumuskan daripada 100% minyak botani semulajadi untuk menyuburkan masalah kulit kering dan mengembalikan keremajaan kulit. Ia membaiki kerosakan kulit dan mencukur beberapa tahun di luar kulit anda. Minyak ini membersih dengan menyerap jauh ke dalam liang roma untuk menghilangkan bintik hitam (blackheads) atau bintik putih(whiteheads) serta mampu untuk mengubati penyakit kulit seperti ekzema.

 handcrafted-luxury-face-oil-tips-rawat-ekzema

Ia juga mengandungi asid linoleik semulajadi yang tinggi bagi mencegah jerawat dan kulit kusam. Ia juga mengawal pengeluaran sebum (zat berminyak semulajadi kulit) untuk mengelakkan kulit daripada menjadi terlalu kering atau terlalu berminyak. Kaya dengan harta antioksidan dan anti-radang untuk melegakan kulit sensitif dan ekzema serta meningkatkan keupayaan reparatif fisiologi kulit. Face Oil juga memperbaiki tona kulit dan memberikan keanjalan kulit, menghasilkan kulit dengan kelihatan lebih licin dan berseri.
atasi-masalah-ekzema-dan-mengawet-muda-dengan-mary-jardin-face-oil
Ianya juga mudah diserap ke dalam kulit dan menjadikan kulit anda lembap, lembut dan terhidrat. Mary Jardin Luxury Face Oil membantu anda untuk kelihatan awet secara semulajadi tanpa pembedahan!

Cara penggunaan Mary Jardin Luxury Face Oil adalah seperti berikut:

Sapukan beberapa titik pada muka selama rangsangan mendalam penjanaan semula atau digunakan sebagaimana yang diperlukan untuk tempat merawat kawasan kering. Ia sesuai untuk semua jenis kulit; dan ia bertindak lembut pada kulit yang sensitif.

Merawat Ekzema Dengan Mary Jardin Detox Clay Mask

Mary Jardin Detox Clay Mask dirumuskan dari khazanah alam semulajadi untuk menyahtoksik dan membersihkan kulit. Pengelupasan yang ringan akan menyingkirkan sel-sel kulit mati. Ini akan menggalakkan pembaharuan dan pembaikan sel.

mary-jardin-detox-clay-mask-tips-ekzema-psoriasis

Selain itu, ianya kaya dengan vitamin dan nutrien. Sangat bermanfaat untuk kulit bermasalah dan lesu yang memerlukan belaian, rangsangan vitamin dan penghidratan. Ianya juga memberikan perlindungan untuk kulit anda melalui 3 tindakan hebat:

 1. Pembersihan liang pori secara mendalam dan pengelupasan yang lembut
 2. Pembaharuan dan pembaikan kulit.
 3. Melembapkan dan mengurangkan kerengsaan dan sensitiviti kulit.

Masker ini menyerap semua kotoran di kulit dan mengekalkan kelembapan wajah, menjadikan kulit anda kembali muda remaja! Penggunaan yang berterusan akan menjadikan kulit anda lebih licin, lebih cerah dan lebih bersih.

Cara Merawat ekzema Dengan Mary Jardin Handcrafted Facial Soap

Mary Jardin Handcrafted Luxury Facial Soap adalah hasil dari resepi tradisi dan ianya berfungsi menulenkan dan melembapkan kulit. Ia membersihkan secara mendalam ke liang kulit untuk menghilangkan kotoran dan lebihan minyak, menjadikan kulit lebih lembut, licin dan lebih berseri Ia juga mengandungi exfoliant semulajadi untuk menghilangkan kusam secara beransur-ansur, kulit yang tidak bermaya kepada baru, segar dan cantik.

sabun muka merawat ekzema

Homemade Facial Soap ini menggunakan cara cold-pressed (proses paling lama antara cara penghasilan sabun). Pembuatan handmade akan terjamin khasiat semulajadi yang terkandung, tanbahan pula pembuatan secara handmade dijamin tiada bahan kimia yang digunakan, dan ia juga mempunyai gliserin (melembabkan dan melembutkan kulit dengan lama seperti losyen).

Pembuatan sabun Mary Jardin ini sangat lama kerana perlu dijemur antara 4-6minggu bagi memastikan sabun benar-benar keras semulajadi.

Cara-cara penggunaan Mary Jardin Handcrafted Facial Soap:

Gunakan sehingga menghasilkan buih berkrim mewah dan licin pada muka. Bilas. Gunakan dua kali sehari dan menikmati pengalaman yang menenangkan.

Tiada Lagi Penyakit Kulit Dengan Mary Jardin Collagen Serum

Serum Mary Jardin berfungsi untuk baiki kulit dan bertindak sebagai sunblock, ada SPF 30. Serum Kolagen sesuai untuk kulit masalah jerawat dan jeragat. Salah satu punca jeragat kerana terdedah kepada cahaya matahari tanpa menggunakan sunblock.

serum rawatan kulit ekzema

Masalah jeragat boleh diatasi dengan penggunaan serum collagen yang mengandungi arbutin, vitamin C dan licorise. Collagen Serum Mary Jardin mengandungi Salmon collagen yang membantu dalam menggalakkan penghasilan kolagen semulajadi untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat. Tak perlu pakai sunblock berkrim dan berminyak yang boleh menyebabkan liang pori tersumbat. Mudah sahaja penggunaannya, hanya spray pada tempat yang memerlukan. Botol pula sangat cantik dan memang seksi.

Testimoni Pengguna Mary Jardin Tiada Lagi Penyakit Kulit

Lihat dengan sendiri mereka yang telah mengamalkan tips merawat ekzema dan juga masalah kulit yang lain dengan menggunakan produk Mary Jardin.

testimoni-mary-jardin-rawatan-kulit testimoni-mary-jardin-rawatan-kulit testimoni-mary-jardin-rawatan-kulit

Produk Mary Jardin dan Cara Merawat Ekzema

Dapatkan Produk Mary Jardin untuk merawat dan mencegah punca penyakit psoriasis dan ekzema, dan amalkan penggunaan Mary Jardin sebagai rawatan untuk punca penyakit prosiasis dan jadikan ia sebagai salah satu tips untuk merawat ekzema.

set-rawatan-kulit-ekzema-psoriasis-dari-mary-jardin

Harga bagi produk Mary Jardin adalah seperti berikut:

 1. Facial Soap – RM45
 2. Face Oil – RM65
 3. Detox Clay Mask – RM85
 4. Collagen Serum – RM160
 5. Basic Set (Facial Soap, Face Oil dan Detox Clay Mask) – RM175
 6. Full Set (Facial Soap, Face Oil, Detox Clay Mask dan Collagen Serum) – RM335

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi agen Mary Jardin, Cik Puan Nurul Aiman Karim di

Nak order Set Merawat Eczema?

Sila telefon ke +60132998095 atau WhatsApp SEKARANG!

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Nak order Set Merawat Eczema?

Sila telefon ke +60132998095 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Nak order Set Merawat Eczema?

Sila telefon ke +60132998095 atau WhatsApp SEKARANG!