Review
Jan 20, 2018, 9:25am

Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur


Masalah keputihan, atau lelehan lendir yang berwarna putih atau kelabu yang keluar daripada farajh, adalah menjadi perkara yang seringkali dihadapi oleh kaum wanita, bukan sahaja di negara Malaysia tetapi juga dihadapai oleh kebanyakan wanita di seluruh dunia. Tahukah anda bahawa terdapat statistik yang menunjukkan bahawa hampir 75% daripada wanita yang sudah berkahwin menghadapi masalah keputihan apabila mereka telah melakukan aktiviti seksual bersama pasangan wanita. Mungkin bagi sesetengah wanita, keputihan ini adalah perkara biasa, tetapi ramai kaum wanita tidak mempunyai kesedaran tentang risiko dan bahaya penyakit keputihan ini. Walaupun sudah menghadapi masalah ini, tidak ramai yang ingin mengambil tahu punca keputihan yang sebenar dan menganggap ianya sesuatu yang normal.

punca keputihan 01

Adalah menjadi perkara yang penting bahawa para wanita seharusnya mendapatkan atau mengetahui sedikit sebanyak pengetahuan yang asas mengenai masalah keputihan ini supaya mereka boleh membezakan antara pengeluaran lelehan lendir faraj secara semulajadi dengan penyakit keputihan yang serius yang memerlukan rawatan perubahan. Masalah keputihan ini juga boleh menjadi punca haid yang tidak teratur, kerana sesetengah wanita mengalami masalah ini. Kita akan lihat apakah punca-punca keputihan yang banyak dan bagaimana merawat haid tidak teratur.

Faktor Kebersihan | Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

punca keputihan 03

Perkara ini sudahpun sedia maklum oleh semua kaum wanita tidak kira usia, di mana kebersihan di bahagian sulit wanita atau faraj sememangnya perlu dijaga dengan baik agar dapat mengurangkan risiko daripada apa-apa penyakit yang melibatkan jangkitan kuman. Para wanita adalah digalakkan untuk mencuci bahagian sulit mereka dengan air yang bersih, dan setelah itu untuk memastikan kawasan sulit tersebut dikeringkan selepas mencuci. Ini adalah amat penting untuk dilakukan terutama sekali selepas membuang kecil dan selepas aktiviti seksual. Ini adalah kerana kelembapan pada bahagian faraj akan mengalakkan pertumbuan dan jangkitan dari mikro organisma seperti kulat dan bakteria

Faktor Hormon | Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

Bagi mereka yang mempunyai keputihan yang banyak dan juga ingin merawat haid yang tidak teratur, tahukah anda bahawa angguan keseimbangan hormon dalam tubuh boleh juga boleh menyebabkan seseorang wanita menghadapi penyakit kuputihan? Ketidakseimbangan hormon dalam darah bagi mereka yang menghadapi kepuithan ini adalah disebabkan oleh beberapa perkara yang tersenarai di bawah:

punca keputihan 02

 • Perembesan hormon estrogen iaitu hormon pembiakan pada wanita hamil membolehkan kulat lebih mudah melekat pada dinding faraj.
 • Pengambilan ubat, khasnya antibiotik yang berlebihan untuk jangka masa yang panjang menyebabkan bakteria semula jadi pada bahagian faraj mati dan ini secara tidak langsung menyumbang kepada pertumbuhan microorganisma patogen seperti bakteria atau kulat.
 • Wanita yang mengalami tekanan akibat daripada masalah peribadi atau gangguan emosi yang lain akan mempengaruhi aktiviti normal otak dalam mengkordinasikan penghasilan hormon yang seimbang.
 • Pengambilan pil perancang keluarga atau pil pencegah kehamilan turut menyumbang kepada ketidakseimbangan hormon dalam darah.

Faktor Gaya Hidup | Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

punca keputihan 05

Gaya hidup seseorang wanita sangat mempengaruhi status kesihatan beliau. Wanita yang aktif dalam aktiviti seksual yang tidak sihat, misalnya melakukan aktiviti seks rambang dengan lebih daripada seorang pasangan lebih cenderung untuk mendapat pelbagai jangkitan pada bahagian faraj, dan ini adalah merupakan salah satu punca keputihan yang banyak.

Faktor Kesihatan | Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

punca keputihan 04

Wanita yang menghadapi penyakit kencing manis, lebih mudah mendapat penyakit keputihan disebabkan oleh kandungan gula yang tinggi dalam rembesan faraj yang membolehkan pertumbuhan kulat yang banyak dan berkembang biak di bahagian faraj. Selain itu wanita yang mempunyai sistem daya tahan badan yang rendah atau terjejas seperti pesakit AIDS, barah, atau leukimia juga berhadapan dengan risiko yang tinggi untuk mendapat jangkitan faraj.

Mikro Organisma dan Bakteria | Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

Terdapat pelbagai bakteria pada bahagian faraj wanita yang dikenali sebagai bakteria semula jadi. Antara bakteria semula jadi yang sangat berguna pada bahagian faraj dikenali sebagai Lactobacillus. Lactobacillus merupakan sumber utama asid laktik (lactic acid) yang mengekalkan PH bahagian faraj antara 3.5 hingga 4.6 iaitu dalam persekitaran keasidan. Keadaan berasid ini mampu melindungi faraj daripada jangkitan kuman.

punca keputihan 07

Jangkitan kuman yang merupakan punca keputihan yang banyak, akan berlaku apabila fungsi bakteria semula jadi diganggu oleh faktor luaran, misalnya penggunaan produk pencuci bahagian intim yang tidak sesuai boleh mengubah persekitan yang berasid seterusnya membunuh normal flora yang sedia ada. Keadaan ini mendorong kepada pertumbuhan organism komensal yang lain secara berlebihan sehingga berlaku jangkitan.

Cara-cara Mengatasi Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

Mencegah adalah sentiasa lebih baik daripada mengubati. Pengetahuan dan kesedaran mengenai cara-cara menghindari penyakit keputihan adalah sangat penting kepada kaum wanita agar gaya hidup yang sihat dan selamat dapat diamalkan. Sebagai langkah pencegahan daripada penyakit keputihan, berikut adalah amalan-amalan yang disarankan kepada semua wanita. Amalan-amalan ini secara keseluruhan adalah digalakkan untuk setiap kaum wanita ikuti kerana ini dapat sedikit sebanyak punca keputihan yang banyak dan pada masa yang sama dapat merawat haid tidak teratur.

punca keputihan 06

Antara amalan-amalan yang disenaraikan di bawah ini adalah seperti berikut:

 • Sentiasa memastikan bahagian faraj berada dalam keadaan bersih dan kering.
 • Elakkan penggunaan pembersih faraj yang menganggu kestabilan pH atau menyebabkan kegatalan.
 • Sentiasa menukar atau mengganti tuala wanita semasa menstruasi (haid).
 • Gunakan pelapik seluar dalam (panty liner) pada saat yang diperlukan sahaja. Elakkan juga pemakaian seluar dalam yang ketat dan diperbuat daripada kain satin.
 • Jangan menggunakan sebarang produk wangian seperti bedak atau ubat sembur pada bahagian faraj.
 • Elakkan pengambilan ubat secara berterusan tanpa nasihat doktor.
 • Kurangkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.
 • Amalkan gaya hidup sihat dengan mengelakkan aktiviti seks rambang atau hubungan kelamin dengan lebih daripada seorang.
 • Elakkan kehadiran benda asing di dalam faraj seperti kondom yang tertinggal selepas aktiviti seks.
 • Basuh bahagian sulit dengan air yang bersih dan buang air kecil selepas aktiviti seks.
 • Berjumpa dengan pegawai perubatan dengan segera dan melakukan pemeriksaan faraj / vagina jika terdapat sebarang tanda-tanda yang dinyatakan di atas.
 • Melakukan apa-apa aktiviti yang menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan seperti melancong.

Produk E-Sangkuriang – Atasi Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

Di samping melakukan amalan-amalan untuk menjaga bahagian sulit wanita, terdapat satu produk di pasaran yang dapat mengatasi punca keputihan yang banyak dan merawat haid tidak teratur. Produk yang dinamakan sebagai E-SANGKURIANG adalah satu produk yang mempunyai 1,001 khasiat dan kembaikan bagi merawat kesihatan para wanita.

punca keputihan 09

Antara kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi daripada penggunaan produk E-Sangkuriang untuk atasi punca keputihan yang banyak dan merawat haid tidak teratur, antaranya adalah ia mampu memberi lebih tenaga pada wanita, menyuburkan rahim, mencegah serta merawat masalah keputihan, mencegah serta merawati penyakit senggugut, menguruskan haid yang tidak teratur di samping dapat merawat sakit-sakit badan. Tambahan pula, penggunaan E-Sangkuriang juga dapat membantu melancarkan peredaran darah, menguatkan rahim, merawat kulit kering, merawat rambut gugur dan mengetatkan badan yang kendur dan para wanita yang menggunakan produk ini tampak awet muda.

punca keputihan 08

Tahukan anda bahawa produk E-Sangkuriang ini bukan sahaja terhad kepada golongan wanita tetapi juga ada untuk golongan lelaki juga? Ya, E-Sangkuriang juga ada untuk kaum lelaki yang mana produk Sangkuriang ii dapat membantu meningkatkan kesihatan badan, menguatkan hati, memberikan rawatan yang lebih baik untuk batu karang, meningkatkan daya ingatan, menggalakkan pertumbuhan rambut dan sel kulit yang sihat, meningkatkan prestasi daya otot yang lebih baik, dan juga untuk melancarkan peredaran darah serta meperkuatan daya tahanan lelaki.

punca keputihan 12

Ramuan E-Sangkuriang Yang Dapat Mengatasi Punca Keputihan Yang Banyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

Ramuan-ramuan yang terkandung dalam produk E-Sangkuriang ini yang boleh digunakan untuk atasi punca keputihan yang banyak dan merawat haid tidak teratur, terdiri daripada bahan-bahan 100% semulajadi dan diadun khas untuk memberi khasiat yang maksimum untuk para wanita. Produk ini yang semestinya diamalkan oleh para kaum wanita sekiranya mereka mementingkan kesihatan mereka dan juga untuk mengelakkan daripada jangkitan kuman dan bakteria yang menjadi punca keputihan yang banyak.

punca keputihan 10

Antara ramuan-ramuan yang terdapat dalam produk E-Sangkuriang ini adalah seperti berikut:

Pueraria Mirifica

 • Membekalkan hormon estrogen untuk pertumbuhan bentuk badan wanita & mengekalkan keremajaan kulit.

Ekstrak Manjakani

 • Kandungan Astringen & Tanin mengembalikan keanjalan otot vagina dan mengetatkan rahim.

Ekstrak Keladi Liar (Wild Yam)

 • Dapat mengurangkan sakit senggugut semasa haid & simptom PMS (menopous).
 • Kesan penegangan payu dara, melegakan kesakitan yang berkaitan dengan endometrium.

punca keputihan 13

Hydrolyzed Collagen

 • Mengembalikan kekenyalan dan keanjalan kulit yang hilang
 • Merangsang penghasilan semula sel kulit baru diseluruh badan
 • Memperbaiki struktur pertumbuhan rambut, kuku dan gigi

Ekstrak Sireh

 • Mengembalikan keanjalan otot vagina & mengetatkan rahim

Ekstrak Nenas

 • Mengurangkan kekejangan otot, sendi& arthritis.
 • Membantu mengurangkan tanda sinus

punca keputihan 15

Kacip Fatimah

 • Memulihkan kitaran haid
 • Mengatasi masalah keputihan
 • Merawat dan mengelakkan daripada senggugut
 • Menguatkan dan menengangkan tisu abdominal payu daya dan vigina

Ceri Acerolla

 • Menguruskan diabetes
 • Mengekalkan jantung yang sihat
 • Mengawal proses hormon & metabolik
 • Meningkatkan sistem imun & pencernaan & fungsi kognitif

punca keputihan 16

L-cysteine

 • Melindungi kulit dari gelap akibat sinaran UV
 • Menghilangkan bintin hitam dengan menyahkan melanin
 • Menghalang pembentukan melanin punca kulit gelap
 • Merangsang penghasilan gluthathione secara semulajadi dalam tubuh untuk menghalang penghasilan melanin

Ekstrak Madu

 • Merupakan salah satu makanan sunnah dan penawar kepada 1001 jenis penyakit
 • Dipercayai dapat melegakan kekejangan
 • Mengurangkan tekanan dan memberi rasa relaks dan tenang kepada pengamalnya.
 • Sangat baik untuk peredaran darah dan membantu dalam masaln\ah kapilari darah dan arteriosklerosis

Dapatkan Serta Amalkan Produk E-Sangkuriang Dan Atasi Punca Keputihan Yang Benyak dan Merawat Haid Tidak Teratur

Sekiranya anda mementingkan kesihatan tubuh badan anda dan anda juga menghadapai masalah keputihan dan haid yang tidak teratur, jangan tunggu-tunggu lagi! Dapatkan produk E-Sangkuriang yang anda boleh amalkan untuk atasi punca keputihan yang banyak dan merawat haid tidak teratur, ia akan dapat membantu masalah anda serta anda tidak perlu bergantung kepada pil-pil atau ubat-ubatan lain, hanya amalkan E-Sangkuriang setiap pagi dan malam sebelum tidur. Dapatkannya sekarang!

punca keputihan 11

Jom Dapatkan E-Sangkuriang SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan E-Sangkuriang SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan E-Sangkuriang SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: