Review
Feb 19, 2018, 8:39am

Punca Kembung Perut Bayi dan Cara Mengatasinya


Sekiranya bayi anda kerap menangis tanpa sebab, itulah tandanya bahawa si kecil itu mengalami kembung perut. Kembung perut berlaku adalah disebabkan oleh angin atau faktor-faktor yang membuatkan bayi tidak selesa. Boleh jadi mungkin kerana pemakanan,pemakaian serta penjagaan diri bayi tersebut. Terdapat banyak punca kembung perut bayi yang perlu anda ambil tahu bagi mengatasi masalah kembung perut bayi.

punca kembung perut bayi dan cara mengatasinya

Punca Perut Bayi Kembung

1. Bayi Menangis Berlebihan

Bayi sering menangis akan menjadikan ruang udara tekak terbuka dan akan menyebabkan masuk angin. Hal yang tidak kita sedari ini berlaku pada bila-bila masa ketika bayi menangis. Ianya adalah normal pada semua bayi yang berusia beberapa hari sehingga beberapa tahun. Namun begitu, bayi kerap menangis ini merupakan punca utama di mana dia mudah masuk angin dan kembung perut.

bayi menangis berlebihan punca kembung perut bayi dan cara mengatasinya

2. Sistem Pencernaan Belum Bersedia dan Sempurna

Bayi masih kecil dan hanya perlu minum susu sahaja kerana sistem pencernaan di dalam tubuhnya masih lagi belum sempurna. Sistem pencernaan bayi masih lagi dalam penghasilan untuk lebih sempurna dan berfungsi. Setiap sudut, ruang dan organ di dalam tubuh bayi sangat lembut dan belum kuat. Disebabkan itu jugalah, terdapat cara yang perlu diikuti untuk mengangkat atau mendukung bayi. Begitu juga dengan sistem pencernaannya, sekiranya terkesan dengan makanan atau susu yang tidak sesuai masuk ke perutnya, maka akan berlakulah kembung perut.

sistem pencernaan belum sempurna punca kembung perut bayi dan cara mengatasinya

3. Tidak Pakaikan Barut Pada Bayi

Kenapa bayi perlu dipakaikan barut? Rupa-rupanya bayi yang tidak dipakaikan barut akan mudah masuk angin dan kembung perut. Bayi yang baru lahir sebenarnya tidak kenyang dan akan meminum susu dengan banyak. Sekiranya memakai barut, bayi akan berhenti apabila perut sudah penuh dan tidak akan berasa untuk muntah. Antara punca bayi kembung dan meragam ialah kerana bayi tidak dipakaikan barut perut dan kesejukan.

tak pakai barut bayi punca kembung perut bayi dan cara mengatasinya

4.  Pemakanan Ibu ketika Tempoh Penyusuan Bayi

Selain punca-punca yang dinyatakan, pemakanan ibu juga merupakan faktor yang menyebabkan bayi kembung perut. Ibu yang tidak menjaga pantang dari segi pemakanan akan menghasilkan susu yang turut terhasil dari makanan yang tidak berpantang. Selalunya makanan pantang adalah makanan yang bertujuan untuk membuang angin. Sekiranya ibu mengamalkan makanan berkhasiat dan berpantang dari segi makanan, sudah tentu bayi juga tidak terkena tempias kembung perut setelah meminum susu ibu.

pemakanan ibu semasa menyusu punca kembung perut bayi dan cara mengatasinya

5.  Kuantiti Makanan Yang Tidak Sepadan

 Kadang kala, kembung perut yang berlaku kepada bayi juga adalah disebabkan oleh sistem pencernaan tidak dapat menghadam dan mencerna makanan yang berlebihan dan juga makanan yang kurang pula menjadikan sistem pencernaan tidak puas dengan kuantiti makanan tersebut. Oleh itu, angin sedikit demi sedikit memasuki sistem penghadaman dan pencernaan menyebabkan perut bayi menjadi kembung.

kuantiti makanan semasa menyusu punca kembung perut bayi dan cara mengatasinya

Cara Mengatasi Perut Bayi Kembung

Terdapat pelbagai cara bagi mengatasi masalah perut bayi kembung.  Kebanyakan cara ini telah diamal sejak zaman dahulu lagi dan mempunyai sebab-sebab dan manfaat-manfaat tertentu dalam menangani masalah perut bayi kembung.

cara mengatasi masalah kembung bayi

 1. Tepuk Belakang Badan Bayi Untuk Sendawakannya

Pernah anda melihat bayi ditepuk selepas diberi susu? Selalunya, ramai ibu bapa yang mengamalkan menepuk belakang badan bayi setelah bayi selesai minum susu. Tepukan belakang badan bayi ini bertujuan supaya bayi sendawa. Kesilapan segelintir ibu bapa yang selalu dilakukan adalah selepas menyusu, bayi mereka dibiarkan terus tidur. Sebenarnya, selepas bayi menyusu, anda perlu mengeluarkan angin atau sendawa bayi terlebih dahulu untuk mengelakkan kembung perut. Kejadian dan proses penghadaman bayi selepas makan sama seperti anda juga, yang kerap mengeluarkan angin sendawa atau angin dari perut selepas makan untuk mengelakkan sakit perut. Begitu juga dengan bayi. Sekiranya tidak dikeluarkan angin, bayi akan terus menangis dan meragam kerana kembung dan sakit perut.

sendawakan bayi cara untuk atasi masalah kembung perut

2.  Menyapu Dan Menggunakan Minyak Angin Untuk Bayi

Kenapa ya bayi selepas mandi disapukan minyak itu ini, kemudian baru dipakaikan baju? Minyak yang disapu sebenarnya berperanan mengeluarkan angin dalam badan bayi. Selepas mandi, bayi akan kesejukan dan kemungkinan besar perut akan dimasuki angin. Untuk mengelakkan bayi kembung perut, ibu-ibu akan menyapu minyak angin bayi pada perut bayi. Kembung perut juga berlaku bukan hanya selepas minum susu, tetapi juga selepas mandi. Lebih elok untuk mengatasi bayi kembung perut, anda haruslah sapukan minyak angin bayi dan urut pada bahagian perut, betis dan belakang badan bagi membantu mengeluarkan angin dan memudahkan sistem penghadaman.

sapu minyak yuyi pada perut bayi

3.  Ibu Perlu Makan Dan Minum Menu Berkaitan ‘Buang Angin’ Ketika Berpantang

Salah satu cara bagi mengatasi masalah kembung perut bayi juga adalah dengan cara menjaga pemakanan para ibu. Ibu yang sedang berpantang dan menyusukan anak dengan susu badan boleh mengamalkan makanan atau herba yang dapat membuang angin dalam badan ibu dan secara automatiknya, para ibu dapat menyalirkan susu dan khasiat kepada bayi tanpa ada unsur ‘berangin’ yang banyak. Dengan cara itu, bayi juga sukar mengalami masalah kembung perut. Untuk cara yang paling berkesan, ibu boleh mengamalkan meminum air rebusan halia atau makanan lain yang dapat membuang angin seperti lebihkan bawang dan halia dalam masakan.

makanan-buang-angin-oleh-si-ibu-menyusu

4.  Melebihkan Halia Dan Bawang Putih Dalam Masakan Ibu

Selalunya, bayi yang masih lagi menyusu dengan susu ibu lebih senang untuk kembung perut. Oleh itu, adalah amat penting bagi ibu menjaga pemakanannya dengan lebih sempurna. Ibu perlulah melebihkan masakan makanan berhalia dan bawang putih. Kedua sayur itu berfungsi memudahkan sistem penghadaman dan pembuangan angin, malah memberi kesan kepada susu bayi juga. Pemakanan ibu adalah pemakanan bayi kerana susu ibu terhasil daripada makanan dalam badan ibu.

makanan yang mempunyai banyak bawang putih dan halia

5.  Memakaikan Barut Pada Bayi

Cara mudah dan segera yang boleh digunakan adalah memakaikan barut pada si kecil. Tujuan barut dipakaikan adalah untuk menghalang dan mencegah perut bayi daripada berangin dan menghangatkan bayi supaya lebih selesa. Namun, barut juga penting supaya bayi sentiasa baring dengan selesa dalam posisi yang betul supaya tidak berlaku masalah badan lemah kerana tulang bayi masih lembut sewaktu ini. Oleh itu, terdapat banyak kebaikan memakaikan barut pada bayi. Berjuta-juta ibu bapa di dunia ini memakaikan barut pada bayi untuk mengelakkan berlakunya kembung perut. Barut dipakai selepas mandi dan juga sebelum pakaikan baju bayi.

memakaikan barut pada bayi

Barut Bayi By Auntydadas – Barut Besar Dan Eksklusif

Barut bayi By Auntydadas adalah salah satu barut bayi yang bersifat anti-angin dimana ia sangat sesuai dipakai oleh bayi anda bagi mengatasi masalah kembung perut. Barut By Auntydadas ini juga menampilkan barut bersaiz besar dan juga eksklusif. Pendek kata, barut By Auntydadas adalah sangat selesa dan sesuai dipakai oleh kebanyakan bayi. 

barut bayi ekslusif yang besar

Secara fakta, barut bersaiz besar adalah lebih selesa dipakai berbanding saiz kecil.  Anda boleh mengemaskan barut mengikut saiz bayi anda dan barut besar boleh dipakai lama sehingga beberapa bulan tetapi sekiranya anda menggunakan barut yang biasa berada di pasaran, ia terlalu kecil dan tidak muat. Takkan anda nak pakaikan barut yang ketat-ketat pada buah hati anda si kecil? Dia juga akan berasa tidak selesa. Selain besar,  barut By Auntydadas juga amat eksklusif. Dengan corak dan warna yang cantik, kemas dan nampak mewah itu, ia sesuai dihadiahkan atau dibelikan sebagai koleksi barang bayi anda.

Ciri-Ciri dan Kelebihan Barut Bayi By Auntydadas

Barut bayi By Auntydadas ini sangat terkenal dalam kalangan para ibu yang suka menjadikan barut sebagai produk wajib setiap bayi mereka. Barut yang amat selesa dipakai oleh bayi ini mempunyai ciri-ciri yang baik dan bagus untuk bayi anda.

ciri ciri barut untuk bayi elak kembung

1. Ukuran Barut

Ukuran barut bayi ini tidak sama dengan ukuran barut yang sering dijual di pasar raya dan pasaran di luar sana. Ukuran barut ini adalah sedikit besar berbanding barut kecil yang dijual dimana-mana. Saiz barut By Auntydadas ini dipilih lebih besar bagi memudahkan bayi menjalani kehidupan dengan lebih selesa dan ceria. Ukuran panjang barut ini adalah 18.5 inch dan lebar 6.5 inch. 

ukuran barut bayi auntydadas

2. Kemasan Tali

Barut By Auntydadas ini mempunyai kemasan tali di mana anda boleh adjust atau ikat mengikut kekemasan dan keselesaan bayi. Ia adalah supaya barut yang dipakaikan tidak begitu ketat. Barut yang ketat menyebabkan bayi tidak selesa dan akan menambah kesakitan pada bahagian perutnya. Anda perlu hati-hati dalam membeli barut di pasaran yang tidak tahu tentang keburukan barut yang ketat.

tali kemasan barut bayi yang tidak merimaskan

3. Material Barut

Barut ini diperbuat daripada fabrik material jenis cotton. Ia adalah 100% cotton. Keseronokan dan keuntungan menggunakan barut ini ialah anda boleh gunakan selama mana yang anda mahukan. Barut ini tahan lama dan boleh dipakai kerana ia besar. Jadi bayi boleh pakai dari lahir sehinggalah beberapa bulan seperti 2 hingga 3 bulan. Anda tidak perlu susah-susah membeli barut lain lagi kerana risau barut ini tidak muat.

material kain barut bayi

4. Pelbagai Warna Dan Corak Menarik

Sesiapa yang memasuki laman sosial instagram By Auntydadas pasti akan rambang mata melihat barut-barut bayi yang dijual. Terdapat pelbagai jenis corak dan warna barut bayi yang anda boleh pilih. Coraknya pula sangat bersesuaian dengan bayi tidak kira bayi perempuan ataupun lelaki. Barut By Auntydadas ini cantik sangat sampaikan pelanggan sanggup membeli dengan kuantiti yang banyak.

pilihan corak barut bayi yang menarik

5. Harga Berpatutan Dan Mampu Milik

Setanding dengan konsep dan rekacipta yang eksklusif, harga barut By Auntydadas sangat berpatutan dan mampu milik. Dengan hanya RM19.90 sehelai, anda sudah boleh memilikinya.

harga barut bayi eksklusif mampu milik

6. Mendapat Kepuasan Pelanggan

Anda boleh melihat beribu-ribu testimoni pada bahagian instagram By_Auntydadas. Testimoni ini menunjukkan pelanggan benar-benar berpuas hati dengan barut By Auntydadas ini. Selain mendapat kepuasan pelanggan, barut By Auntydadas ini sangat-sangat disyorkan bagi anda yang ingin menggelakkan dan mengatasi masalah kembung perut bagi bayi anda.

kepuasan pelanggan yang menggunakan barut bayi auntydadas

Para Artis Yang Menggunakan Barut By Auntydadas

Terkejut kita tengok Shaheizy Sam dengan Samtilla pun gunakan barut By Auntydadas tau!

artis yang menggunakan barut bayi auntydadassamtilla guna barut bayi auntydadas

Testimoni Ibu Bapa Tentang Barut By Auntydadas

Ramai ibu bapa yang menggunakan barut keluaran By Auntydadas ini dan mereka amat berpuas hati!

 testimoni pengguna barut bayi auntydadas (1) testimoni pengguna barut bayi auntydadas (2) testimoni pengguna barut bayi auntydadas (3) testimoni pengguna barut bayi auntydadas (4)

Dapatkan Barut Bayi By Auntydadas Sekarang!

Sekiranya anda mencari barut bayi yang boleh tahan lama sehingga bayi tersebut besar, dan tak payah fikir untuk membeli barut yang baru setiap 3 bulan, maka inilah pilihan terbaik. Kain barut bayi 100% cotton dan bersaiz besar serta sangat selesa kepada kulit bayi. Jadi, jangan fikir lama – lama untuk mula menempah barut bayi eksklusif By Auntydadas ini ye. Boleh WhatsAppp mereka atau layari facebook dan instagram mereka. Jom kita!

barut bayi byauntydadas

Jom Order Barut Bayi Auntydadas SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Barut Bayi Auntydadas SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Barut Bayi Auntydadas SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: