Review
Nov 15, 2018, 5:24pm

Punca Haid Tidak Teratur Dan Cara Atasinya


Anda seorang wanita? Runsing dan buntu dengan masalah yang anda hidapi seperti keadaan haid yang tidak teratur, masalah hormon yang telah lama berlarutan dan membelenggu anda atau senggugut teruk yang berlarutan membuatkan anda tidak tahan lagi. Setiap wanita akan gusar dan gelisah pabila masalah ini berlaku pada diri. Namun begitu apakah punca utama masalah ini berlaku?

derita masalah haid

Punca Utama Haid Tidak Teratur

Menurut kajian yang dijalankan, terdapat banyak faktor yang menyebabkan perkara ini berlaku. Antaranya ialah;

1. Perubahan Berat Badan Mendadak

punca haid tidak teratur

Ada yang mungkin sedang diet atau mengalami penambahan berat badan secara mendadak. Oleh itu, pastikan anda mengubah corak pemakanan anda secara perlahan-lahan dan tidak terlalu membuat perubahan drastik. Keadaan ini boleh mengganggu keseimbangan hormon lalu menjejaskan pusingan haid anda.

2. Stres

stress punca haid tidak teratur

Punca lewat haid yang paling sering dialami adalah stres. Mungkin tekanan akibat gangguan di pejabat, tekanan hidup berkeluarga, masalah kewangan, dan pelbagai lagi masalah dalam kehidupan seharian. Stres menyebabkan hormon GnRH kurang dihasilkan oleh badan, lalu menjejaskan proses ovulasi dan menstruasi anda.

3. Sakit

masalah kesihatan penyebab haid tidak teratur

Masalah kesihatan seperti demam atau penyakit lain juga boleh menjadi punca lewat haid. Walau bagaimanapun, ia selalunya bersifat sementara. Jika ianya berpanjangan, anda perlu mendapatkan nasihat doktor.

4. Pertambahan Aktiviti Fizikal

aktiviti fizikal

Sesetengah daripada anda mungkin melakukan lebih banyak senaman ketika dalam proses menjayakan diet anda. Oleh itu, tubuh biasanya akan mengambil sedikit masa untuk beradaptasi dengan perubahan ini. Period yang datang lewat mungkin akan berlaku selama beberapa bulan sebelum dapat disesuaikan dengan tubuh anda.

5. Pra-Menopause

pra menopaus

Sebelum anda memasuki tempoh menopause atau ‘putus haid’, anda akan melalui tempoh fasa pra-menopause. Ketika waktu ini, period anda mungkin menjadi kurang dari segi jumlahnya atau jumlah hari. Selain itu, tempohnya juga datang secara tidak berkala, bukannya normal seperti selalu.

6. Pengambilan Perancang Kehamilan

pengambilan supliment hormon

Pengambilan perancang kehamilan seperti suntikan depo, implan, pil perancang, dan sebagainya juga mampu menjejaskan haid anda. Ada yang menyebabkan haid anda lewat, sedikit, atau langsung tidak datang. Pengambilan ubat-ubatan lain atau suplemen juga kadangkala mempunyai kesan terhadap haid anda yang biasanya normal.

Anda Perlu Berhati-Hati..

Ini adalah salah satu tanda berlaku ketumbuhan, cyst, fibroid dan sel yang tidak normal dalam rahim anda serta anda juga berisiko sukar hamil walaupun telah bertahun-tahun kahwin.

risiko susah mengandung

Takutnya!!! Apakah Cara Untuk Mengatasinya?

Kini anda jangan risau lagi!! Kami ada jalan penyelesaiannya untuk anda. Mahukah anda kami bantu berikan penyelesaian untuk permasalahan anda dengan kos yang murah dan mudah lagi berkesan.

apcel aprikot atasi punca haid tidak teratur

Apcel Apricot Tablet 800MG adalah ekstrak biji aprikot California berkualiti tinggi, juga dikenali dengan nama Vitamin B-17. Produk ini telah diperhebatkan dalam bentuk tablet, anda hanya perlu kemam-kemam sahaja, sangat mudah. Lulus KKM serta selamat diamalkan.

Benarkah Apcel Apricot Tablet 800mg Mampu Menyelesaikan 1001 Masalah Dalaman Wanita?

Buah apricot mengandungi pelbagai khasiat yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, produk ini dicipta kerana ini menyelesaikan 1001 masalah dalaman wanita. Antara khasiat buah apricot adalah :

buah aprikot

1. Anti Oksidan

Selain buah lainnya, anda boleh mendapatkan khasiat anti oksidan pada buah ini. Manfaat aprikot untuk anti oksidan diperkuat dengan kandungan vitamin C. Anda boleh terbebas dari bahaya radikal bebas dengan memakan buah ini secara rutin setiap hari.

meningkatkan ketajaman mata

2. Meningkatkan Ketajaman Mata

Khasiat aprikot yang kedua iaitu meningkatkan ketajaman mata. Dengan mengamalkan buah ini, mata anda akan lebih tajam penglihatannya. Selain tajam, anda juga akan mendapatkan mata dengan keadaan dan fungsi yang sihat dan terhindar dari keadaan mata yang rabun.

aprikot mencegah kanser

3. Mencegah Kanser

Masih berhubungan dengan fungsi anti oksidan. Kandungan dalam buah aprikot berkhasiat juga untuk mencegah kanser. Vitamin dan nutrisi yang ada pada buah ini akan mencegah rosaknya sel tubuh penyebab kanser. Penyakit kanser yang berbahaya pun boleh anda cegah, seperti kanser payudara dan leukimia.

mengawal tekanan darah

4. Mengawal Tekanan Darah

Buah aprikot mengandungi kalium. Buah ini berkhasiat untuk mengawal tekanan darah di dalam tubuh anda. Tekanan darah yang lebih terkawal tentunya mampu membuat aliran darah anda menjadi lebih lancar.

atasi tekanan darah

5. Mencegah Masalah Dalaman Wanita

Selain dapat mencegah masalah cyst, Apcel Apricot Tablet 800MG juga mampu merawat masalah yang sering dihadapi wanita seperti senggugut, kitaran haid tidak teratur, kesukaran untuk hamil, dan masalah hormon. Jika anda mempunyai ciri-ciri seperti yang dinyatakan boleh mengambil  Apcel Apricot Tablet 800MG untuk menstabilkan kembali tahap kesihatan diri.

Kelebihan Apcel Apricot Tablet 800MG

Mendapat faedah kesihatan daripada Extract Biji Apricot California Alami sendiri keajaibannya anugerah alam semula jadi yang tiada tolok bandingnya.  Antaranya Kelebihan Apcel Apricot Tablet 800MG ialah;

  • Produk Lulus KKM (MAL15040010TC).
  • Tanpa Bahan Kimia.
  • 100% Bahan Semula jadi.
  • Tiada Kesan Sampingan.
  • Lelaki Dan Wanita Boleh Ambil.
  • Pengambilan Mudah Hanya Kemam-Kemam Sahaja.
  • 1st In Malaysia (Apricot Tablet).
  • 100% Ekstrak Apricot Seeds California Berkualiti Tinggi.
  • Dosage 800MG.
  • Boleh Diambil Seawal Usia 8 Tahun.

kebaikan apcel aprikot

Tawaran Harga Mampu Milik

Cuma RM75 sebotol (SM) serta RM80 (SS) dan mengandungi 60 tablet. Ini adalah harga adalah yang terendah bagi kategori Apricot Seeds Vitamin B17 Ekstrak.

harga apcel apricot

Bagaimana? Anda sudah yakin? Nak Lihat Testimoni Pengguna?

Jom kita tengok testimoni menakjubkan daripada mereka yang telah berjaya dengan Apcel Apricot Tablet 800MG.

testimoni pengguna apcel aprikot testimoni pengguna apcel aprikot testimoni pengguna apcel aprikot testimoni pengguna apcel aprikot

Ini hanyalah sebahagian sahaja testimoni yang kami kongsikan. Ada banyak lagi testimoni. Ayuh, jangan tunggu sehingga masalah anda semakin parah. Beri peluang pada diri anda untuk kembali sihat, ceria, gembira dan  bahagia di samping keluarga tercinta. Hubungi mereka sekarang!

APCEL APRICOT TABLET 800MG | PENYELESAIAN BAGI WANITA
Hubungi: Tekan untuk telefon (019-4445743) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Apcel Apricot Tablet 800mg
Blog: apcelapricot.blogspot.com

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: