Review
Sep 12, 2017, 10:16am

Punca dan Tips Merawat Sembelit


sakit-sembelit

Sembelit dikatakan akan dialami jika badan kekurangan air. Bukan itu sahaja sembelit berlaku disebabkan hormon yang tidak stabil dan juga berat badan juga menjadi punca terjadinya sembelit. Hal ini tidak dapat diambil mudah disebabkab komplikasi sembelit yang acap kali akan mengakibatkan buasir. Apa pula yang dimaksudkan dengan buasir ?

Buasir atau dari kata lain adalah koyakan pada kulit di sekeliling anus. Pendarahan rectum berlaku dan akan kelihatan darah pada najis yang dikeluarkan. Tanpa kita sedar , ia mengundang kemudaratan.

Punca Sembelit atau Buasir

Antara Punca Sembelit atau Buasir adalah :

1. Air yang kurang dalam badan

Air berfungsi untuk penghidratan. Tanpa air yang cukup , najis tidak akan lembut dan sukar untuk bergerak dalam saluran usus dengan baik. Adalah penting utamakan kuantiti air.

kurang minum air

2. Tidak mengambil makanan yang cukup serat

Ini adalah salah satu punca mengapa sukar untuk hadam makanan dengan baik. Kurangnya serat dalam darah dan juga tubuh. Serat termasuk dalam nutrisi yang sangat penting bagi proses pencernaan dan kesihatan tubuh.

kurang-pengambilan-fiber

3. Bertangguh untuk membuang air besar

Ini yang berlaku jika bertangguh. Bertangguh akan beri kesan lebih serius ketika sembelit. Mengambil masa untuk meneran dengan agak lama.

lambat-buang-air-besar

4. Tahap metabolisme rendah ( orang tua)

kekurangan vitamin D, tahap hormone ghrelin dan penurunan berat badan akan jadi lebih lembab dan perlahan sebaliknya menggalakkan rasa lapar dalam diri.

rendah-metabolisme-orang-tua

5. Kurang bersenam

Salah satu punca masalah obesiti sekaligus memberi kesan negatif. Komplikasi sembelit akan berlaku.

kurang-bersenam

6. Angin dalam badan

Sudahlah kurang air , angin juga membantutkan pembuangan anda.

kurang-angin-dalam-badan

7. Tekanan

Masalah tekanan akan mempengaruhi tubuh badan dalam pelbagai cara. Jenis tubuh badan yang tertentu akan bertindak kepada tekanan dengan mengurangkan pergerakan semula jadi usus (peristalsis).

tekanan-membawa-sembelit

8. Faktor umur

Tahap metabolisme rendah setelah menjengah ke umur yang lebih tua. Antara salah satu faktor sembelit.

faktor-tua-punca-sembelit

9. Kurang Zat besi

Ketika kandungan zat besi dalam aliran darah kurang, seluruh tubuh memerlukan tenaga dan proses penghidratan berlaku.

kurang-zat-besi

10. Ubat-ubatan

Kadang kala , kesan ubat menjadi tubuh kita panas. Selepas makan ubat , kita perlukan air secukupnya. Jika tidak komplikasi penghidratan ubat terhadap tubuh akan memberi kesan.

pengambilan-ubat

Berikut merupakan impak kanser usus dan sembelit. Rawatan yang pantas , akan dapat mencegah komplikasi daripada dijangkiti dengan serius oleh pesakit.

Simptom Yang Membawa Kepada Sembelit (Tanda awal Kanser Usus)

1. Bau Mulut

Usah dipandang ringan akan komplikasi kanser usus. Seringkali sembelit boleh menimbulkan menyebabkan beberapa simptom seperti bau mulut dan tubuh yang tidak menyenangkan, selain sukar menumpukan perhatian, mengantuk, malas, lesu kronik, artritis, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit. Kurang minum air dan makanan tinggi fiber juga boleh menyebabkan sembelit. Mereka yang mengalami hipotiroidism juga mudah mengalami sembelit.

punca-mulut-berbau

2. Kesukaran membuang air besar

Kesukaran membuang air besar adalah sangat kronik jika usia masih terlalu muda. Harus dicegah sebelum lebih serius. Tambahan pula masih lagi tidak berkahwin. Risiko untuk mendapat buasir lebih mudah.

3. Meneran dengan kuat

“Seseorang itu juga boleh memiliki gejala sembelit jika lebih 40 peratus najis yang dikeluarkan adalah keras. Lazimnya, individu normal akan mengeluarkan 75 peratus najis lembut dan proses pembuangan lebih lancar tanpa perlu meneran dengan kuat.

Apa itu Buasir Dalaman dan Luaran?

sakit-ketika-sembelit

Buasir pula mempunyai dua kategori. Satu dalaman dan satu luaran. Jika buasir dalaman, anda tidak terasa gatal atau sakit kerana ianya berada jauh di dalam rectum.

buasir

Buasir dalaman tidaklah merbahaya tetapi apabila seseorang meneran dengan kuat, ianyanya akan mencederakan permukaan buasir yang mudah pecah dan menyebabkannya berdarah. Titisan darah berwarna merah cerah akan kelihatan pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir luaran pula akan meninggalkan kesan gatal-gatal , sakit dan pedih di dubur.  Gejala inilah yang perlu diambil serius. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

kegatalan-dubur-akibat-buasir

Tanda-Tanda Buasir dan Kanser Usus Yang Anda Perlu Tahu

Antara gejala yang menjurus kepada buasir yang kronik dan kanser usus adalah:

1. Berak berdarah

Darah bercampur dengan najis, kadangkala najis bewarna hitam seperti kopi. Ini merupakan antara tanda-tanda awal kanser usus.

2. Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit

Tabiat membuang air besar bagi setiap individu adalah berlainan. Jika kekerapan membuang air besar menjadi terlalu lama, contohnya daripada tabiat hari- hari ke tandas menjadi berkurangan kepada setiap tiga atau empat hari sekali.

buasir-sembelit

3. Cirit-birit

Ini merupakan tanda-tanda kanser usus di sebelah kiri. Segera berjumpa doktor sekiranya mengalami tanda sedemikian.

4. Sembelit diselangi dengan cirit

Kanser usus yang hampir tersumbat akan menyebabkan najis keras tidak dapat melalui usus besar. Pesakit akan mengalami gejala sembelit pada ketika itu. Najis yang tersumbat ini mempunyai banyak bakteria dan akan ‘membusuk’ di dalam usus, menyebabkan air kembali diserap ke dalam usus. Ini menyebabkan najis menjadi lembik dan berair. Pada ketika ini, pesakit akan mengalami gejala cirit. Cirit yang dialami adalah lebih daripada lima kali sehinggakan sesetengah pesakit mengadu tidak dapat mengawal simptom cirit ini. Kitaran sembelit dan cirit akan berulang.

5. Tidak berak dan kentut serta muntah

Gejala ini akan berlaku apabila usus sudah tersumbat seratus peratus. Pada saat ini, jika anda tambah air dalam badan juga tidak dapat membantu malah akan menyebabkan anda muntah.

muntah-akibat-buasir

6. Hilang selera makan dan turun berat badan

Pesakit akan menjadi kurus serta hilang selera makan dalam jangka waktu yang singkat.

7. Sakit ‘perut’

Gejala yang sangat diambil mudah. Sakit pada bahagian abdomen bergantung kepada kedudukan kanser usus.

8. Tabiat ke tandas, tetapi tiada najis

Pesakit merasakan seperti mahu membuang air besar, tetapi apabila ke tandas, tiada najis yang keluar. Ini adalah disebabkan oleh kanser yang terletak pada bahagian rektum. Apabila ketumbuhan sudah memenuhi rektum, ianya memberikan mesej yang salah kepada badan seolah-olah rektum sudah dipenuhi najis. Sedangkan tiada najis di dalam rektum, yang memenuhinya adalah sel-sel kanser sahaja.

gejala-buasir

Cara Merawat Kanser Usus  Dengan Pantas dan Alternatif Merawat Kanser Usus

1. Ubah Corak Pemakanan

Banyakkan makan sayur-sayuran dan makanan penuh nutrisi. Jangan makan makanan yang boleh membantutkan sistem penghadaman.

ubah-cara-pemakanan

2. Banyakkan Minum air kosong

Usus memerlukan air yang cukup untuk lancarkan pembuangan dan keluar dengan cepat. Najis melalui proses pensejatan. Justeru banyakkan minum air kosong.

minum-air-dengan-banyak

3. Jangan bertangguh untuk membuang

Jangan bertangguh. Apabila najis sudah mampat sukar untuk keluarkan najis dengan cepat dan mudah.

4. Minum Jus buah-buahan

Buah-buahan penuh dengan vitamin dan serat. Justeru perlu seorang pesakit untuk menjaga sistem usus mereka.

minum-jus-buahan

5. Minum Teh Lemon MYRTLE

Rata-rata pengguna diberikan ‘suggestion’ untuk mencuba Teh Lemon Myrtle sebagai alternatif untuk menggantikan jus buah-buahan kerana ianya sangat mudah disediakan dan disimpan dalam sachet sahaja yang mudah dibawa ke mana-mana..

Ramai juga yang bertanya bagaimana dan perlukah mereka meyakini Teh Lemon Myrtle ini? Disebabkan itu, manfaat dan kebaikan serta testimoni yang akan dipaparkan ini sedikit sebanyak akan meyakinkan anda tentang kebaikan teh lemon dalam membantu pesakit sembelit dan kanser usus.

lemon-myrtle-malaysia

Fakta Terbaik Mengenai Teh Lemon Myrtle

Ramai rakyat Malaysia yg tidak tahu kewujudan herba yg menakjubkan ini iaitu LEMON MYRTLE. Herba ini berasal dr Australia yg diperakui mengandungi citral yg tertinggi sehingga 97% berbanding dengan Lemon biasa(3%-10%), Serai(75%) & Tea Tree (80%). Kerana itulah lemon myrtle mengandungi kadar antivirus, antifungal, antiseptik, antiviral & antioxidant yg tinggi.

Siapa yang Wajib Menggunakan Teh Lemon Myrtle Ini

  • Sesuai utk golongan yang Gastrik
  • Angin dlm badan
  • Sembelit dan Buasir / Kanser Usus

Teh Lemon Myrtle ini akan membantu

  • Menurunkan berat badan dengan menyingkirkan lemak dalam badan yg telah lama terkumpul yg menyebabkan perut anda buncit dan susah kurus.
  • Membuang toksin dalam badan
  • Menyegarkan badan
  • Meningkatkan metabolisme badan
  • Melegakan batuk & demam

teh-lemon-myrtle-by-moms-nature

Testimoni Pengguna Teh Lemon Myrtle

Teh Lemon Myrtle bukan sahaja membantu melawaskan system pencernaan, pada masa yang sama Teh Lemon Myrtle dapat mengurangkan tahap buncit seseorang. Salah satu punca buncit adalah berat badan yang berlebihan. Dengan adanya Teh Lemon Myrtle dapat mengurangkan risiko berat badan berlebihan dan hilangkan kerak usus. Ianya umpama penyelesaian 3 dalam 1 apabila dapat mengatasi semua masalah dalam satu masa.

melancarkan-pencernaan-usus

Buang najis 3 kali sehari. Sistem pembuangan terus lancar

Tidak perlu lagi mencari alternatif lain yang sukar didapati. Jawapan terhadap penggunaan Teh Lemon Myrtle sudah terjawab dan ternyata berkesan. Keberhasilan dan keseimbangan berat badan telah ternyata berkesan dengan hanya pengambilan Teh Lemon Myrtle.

masalah-buncit-hilang

Perut kempis, badan menjadi ringan dan juga tumit kaki tidak lagi sakit selepas penggunaan..

 

Teh Lemon Myrtle sebagai Detoks Badan

Mengikut trend ketika ini , banyak produk berkaitan menguruskan badan telah dihasilkan tetapi tidak berkesan. Ini kerana badan tidak mampu lagi memproses dan hadam dengan baik disebabkan keadaan badan yang sudah terlalu banyak bahan toksik yang tertinggal di dalam badan. Berbeza dengan Teh Lemon Myrtle yang juga bertindak untuk detox semula dalam badan. Tidak perlu lagi bersusah payah dapatkan buah lemon atau buah-buahan lain sebagai bahan Detox. Ambil sahaja Teh Lemon Myrtle, bancuh dan minum. Mudahkan ?

daun-teh-lemon-myrtle

Sesuai untuk Orang Yang Berusia (Tanpa Risiko)

Jika ibu bapa anda seringkali merungut tentang angin dalam badan , gastrik dan sakit perut, berilah mereka minum Teg Lemon Myrtle ini. Jadikan Teh Lemon Myrtle sebagai tanda kasih sayang anak kepada ibu bapa dan sebagai rawatan alternatif untuk mereka.

Antara kelebihan lain Teh Lemon Myrtle adalah mengatasi bau badan, nafas yang berbau, mengurangkan berat badan. Berikut adalah antara 11 kesan dan manfaat Teh Lemon Myrtle.

kebaikan-teh-lemon-myrtle

Jom Dapatkan Teh Lemon Myrtle ini SEKARANG Untuk Merawat Sembelit!

Anda boleh layari laman facebook dan instagram Teh Lemon Myrtle dengan carian nama

PUAN MISHA | TEH LEMON MYRTLE

Telefon: 016-6330803 | WhatsApp

Facebook: @lemonmyrtlemalaysia
Instagram: @lemonmyrtlemalaysia

Jom order Teh Lemon Myrtle SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Teh Lemon Myrtle SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Teh Lemon Myrtle SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: