Review
Jan 21, 2019, 11:57am

Punca dan Kesan Payudara Sakit Sebelum Haid, Penting Untuk Tahu


Hari ini, pendedahan berkenaan isu kesihatan dalaman ini perlu dilakukan seawal usia anak masuk sekolah lagi. Mereka perlu diberi pendedahan serta pengetahuan awal supaya risiko – risiko sakit payudara ini dapat dielakkan. Lebih baik mengambil langkah awal ini supaya mereka menjadi lebih berhati – hati dan bersedia untuk memasuki alam dewasa kelak.

Payudara Sakit Sebelum Haid 23

Payudara merupakan organ badan yang sangat penting terutamanya apabila anda bakal bergelar seorang ibu. Cuba anda bayangkan sekiranya anda menghidap penyakit kronik ekoran daripada tidak ambil tahu tentang payudara anda sendiri, pasti ia memberikan anda tekanan hidup. Sebagai contoh, penghidap barah payudara tahap akhir perlu membuang payudara mereka bagi mengelakkan sel kanser merebak. Adakah anda tidak gerun atau hanya berpeluk tubuh sahaja?

Payudara Sakit Sebelum Haid 5

Sudah ramai yang menanggung kesakitan pada payudara sebelum datangnya haid. Namun adakah anda lakukan pemeriksaan rapi di klinik atau hospital? Ada kajian mengatakan hampir 70% wanita akan mengalami sakit payudara pada sesuatu masa tertentu. Daripada wanita yang mengalami sakit payudara ini, kurang 3% daripadanya mengalami sakit disebabkan barah payudara. Manakala peratusan selebihnya adalah disebabkan tanda – tanda yang lain.

Payudara Sakit Sebelum Haid 17

Ketahui Punca Payudara Sakit Sebelum Haid

Payudara Sakit Sebelum Haid 18

Sangat penting untuk anda mengetahui punca payudara anda sakit sebelum datangnya haid. Setiap kali datang haid anda terpaksa menanggung derita menahan kesakitan. Sampai bila anda mahu biarkan? Jom kami kongsikan punca – punca payudara sakit sebelum haid. Anda boleh semak sekiranya terdapat salah satu punca ini yang mungkin berkaitan dengan anda.

1. Menunggu Hari Datang Bulan

Payudara Sakit Sebelum Haid 16

Ia adalah normal sekiranya payudara anda berasa sakit 2 minggu sebelum haid. Anda boleh semak kalendar haid anda. Selepas haid anda habis, tahap estrogen di dalam badan akan mula meningkat dan memuncak pada hari ke 14. Ketika inilah yang dikatakan waktu subur setiap wanita di mana proses ovulasi akan berlaku. Disebabkan hormon estrogen meningkat, saluran payudara akan membesar dan terasa padat. Ia memberi kesan sedikit rasa sakit pada payudara anda.

2. Benjolan Pada Payudara

Payudara Sakit Sebelum Haid 2

Pemeriksaan berkala pada payudara perlu dilakukan bagi mengetahui keadaan payudara anda sentiasa di bawah tahap kesihatan yang sepatutnya. Rasa sakit pada payudara yang disertai dengan benjolan bukanlah perkara yang remeh. Anda perlu segera berjumpa dengan doktor untuk dapatkan pemeriksaan lanjut kerana ia antara tanda – tanda anda terkena kanser payudara.

3. Terlalu Banyak Meminum Kopi

Payudara Sakit Sebelum Haid 11

Tahukah anda kafein akan menyebabkan saluran darah pada payudara mengembang, bengkak dan disusuli dengan rasa sakit pada payudara. Sekiranya anda mengambil kafein secara berlebihan, risiko anda untuk sakit pada payudara sangat tinggi. Oleh yang demikian, anda boleh mula mengurangkan minuman berkafein dalam rutin diet anda seharian.

4. Pemakaian Bra Yang Salah

Payudara Sakit Sebelum Haid 19

Bra yang cantik belum tentu bra yang sempurna buat anda. Banyak faktor yang perlu difikirkan sebelum memilih sehelai bra. Anda perlu mengetahui size payudara anda, jenis bra yang sesuai, dan juga material yang bebas udara. Terdapat bra yang khusus untuk ibu menyusu, bersukan serta bra untuk rutin harian biasa. Anda harus memakai bra mengikut keperluan anda dan sesuaikan dengan aktiviti yang anda lakukan.

5. Anda Berkemungkinan Hamil

Payudara Sakit Sebelum Haid 24

Payudara anda berasa sakit mungkin akan membawa berita gembira buat anda dan suami. Ada juga sesetengah wanita yang hamil, berasa sakit pada payudara ketika peringkat awal mengandung. Namun, anda harus membuat pengesahan dengan doktor terlebih dahulu.

Kepentingan Pengetahuan Sakit Payudara Sebelum Haid

Setelah mengetahui punca – punca yang boleh menyebabkan payudara anda sakit, pasti anda rasa pengetahuan ini sangat penting. Namun, masih ramai yang tidak mengambil berat tentang penjagaan yang betul walhal sakit payudara ini sepatutnya boleh dielakkan dari awal lagi. Satu penyesalan yang besar mungkin dihadapi sekiranya anda tidak mengambil tahu tentang pentingnya penjagaan payudara ini.

Langkah Yang Perlu Diambil Untuk Mengurangkan Rasa Sakit Payudara Sebelum Haid

Rasa sakit pada payudara boleh dikurangkan dan dielakkan dengan mengamalkan beberapa cara. Jom kita lihat bagaimana jalan terbaik untuk mengurangkan rasa sakit payudara sebelum haid ini.

#1 – Memakai Bra Yang Tidak Terlalu Ketat

Payudara Sakit Sebelum Haid 28

Mulai saat ini, anda harus lebih menitik beratkan soal pemakaian bra anda supaya payudara anda sentiasa terjaga. Bra anda harus selesa untuk dipakai sepanjang hari. Pada waktu malam pula, anda disarankan supaya menanggalkan bra bagi memberi payudara anda keselesaan sepanjang malam.

#2 – Mengamalkan Diet Yang Seimbang

Sebagai langkah berjaga – jaga, anda harus mula merancang menu pemakanan yang sihat untuk anda dan keluarga. Antara sumber makanan yang boleh memberi kesan pada payudara anda adalah daging, makanan laut, susu, biji – bijian dan juga sayur – sayuran segar.

#3 – Elakkan Minuman Berkafein

Payudara Sakit Sebelum Haid 13

Anda kini harus mengurangkan minuman berkafein kerana ia dapat memberi kesan yang buruk pada salurah darah payudara anda. Untuk menggantikannya anda boleh mengamalkan minuman jus buah – buahan segar atau minum air kosong secukupnya setiap hari.

#4 – Mengamalkan Supplement Yang Selamat

Payudara Sakit Sebelum Haid 25

Pernahkan anda dengar akan kewujudan pil penggalak hormon? Ia berfungsi untuk menstabilkan hormon dalam badan anda dan dapat mengurangkan rasa sakit payudara anda. Namun, pengambilan supplement ini mesti yang halal dan mendapat kelulusan KKM.

Produk Terbaru AiDara Mampu Menyerlahkan dan Mencantikkan Dalaman Wanita

Salah satu langkah penyelesaian untuk masalah sakit payudara adalah mengamalkan supplement AiDara yang kini semakin viral di pasaran. AiDara merupakan produk kesihatan yang sangat bagus untuk dalaman wanita dan menyerlahkan kecantikan seseorang wanita. Fungsi utama AiDara adalah untuk menganjalkan payudara dan juga punggung. Dengan mengamalkan AiDara anda akan dapat semula bentuk tubuh idaman anda tanpa mengeluarkan belanja yang besar atau kaedah yang lain yang lebih berisiko.

Payudara Sakit Sebelum Haid 21

Untuk anda yang sering mengalami sakit payudara disebabkan hormon dalam badan, AiDara pasti dapat membantu anda. AiDara digunakan sebagai terapi penggantian hormon yang kurang dalam badan. Selain berfungsi untuk meningkatkan hormon, anda juga dapat menikmati pelbagai lagi manfaat lain untuk kesihatan payudara, punggung serta dalaman badan anda sendiri.

Rahsia Badan Cantik Sudah Terbongkar Dengan AiDara

Payudara Sakit Sebelum Haid 1

Hanya amalkan AiDara sahaja badan yang dahulunya leper, kini sudah menjadi ramping dan terbentuk. Terutamanya mereka yang sudah berkahwin. Bentuk badan idaman yang sempurna pasti dapat membuatkan suami tertawan dan terpikat. Aset penting harus dijaga dengan baik. Namun tidak susah untuk menjaga aset anda hanya dengan mengamalkan AiDara ini. Punggung yang leper dan jatuh kini sudah membulat dan montot. Payudara yang lembik, kecil, puting hitam kini bertambah cantik dan besar mengikut kesesuaian badan anda.

AiDara Produk Lulus KKM dan Selamat Digunakan

Payudara Sakit Sebelum Haid 29

Lambakan produk kesihatan di pasaran akan membuatkan pengguna berasa takut untuk mencuba. Anda jangan risau, AiDara ini telah menunjukkan bukti ia selamat digunakan kerana AiDara mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan mempunyai logo halal. Pengamalan supplement dalaman ini sangat penting untuk memastikan ianya berstatus halal kerana risau akan memberi kesan yang buruk pada dalaman seseorang.

Ketahui Fungsi Sebenar AiDara

AiDara boleh dijadikan teman rapat setiap wanita kerana ia berfungsi menjaga kesihatan dan kecantikan dalaman anda. Jom ketahui apakah fungsi AiDara ini.

  1. Membentuk semula aset dalaman wanita.
  2. Menyesuaikan size payudara dan punggung mengikut saiz badan.
  3. Membantu masalah keputihan.
  4. Menegangkan dan menganjalkan kulit.
  5. Mengetatkan Miss V anda.
  6. Membesarkan payudara mengikut size badan.
  7.  Mencantikkan warna puting payudara.

Payudara Sakit Sebelum Haid 6

Anda kini boleh ucapkan selamat tinggal payudara kendur, lembik, kulit kasar, dan punggung yang mengendur. Amalkan AiDara, anda kini akan lebih berkeyakinan untuk bersama suami malah suami anda pasti gembira dengan aset yang anda ada.

AiDara bukan sahaja menyerlahkan payudara dan punggung anda, malah AiDara sangat bagus untuk kesihatan dalaman termasuklah penjagaan rahim, menstabilkan hormon, mengurangkan rasa sakit pada payudara, membekalkan tenaga, serta melancarkan peredaran darah anda.

Ramuan Aidara Boleh Hilangkan Rasa Sakit Payudara

Payudara Sakit Sebelum Haid 27

Pembuatan AiDara ini melibatkan proses kajian makmal untuk memastikan keberkesanan AiDara. Produk AiDara telah melalui peringkat R&D selama setahun oleh mereka yang pakar. Proses ini sangat penting bagi memastikan produk memberi kesan positif tanpa membahayakan pengguna.

Kacip Fatimah

Kalau anda perasan, banyak produk untuk kesihatan dalaman wanita mengandungi ramuan kacip fatimah termasuklah kopi kegemaran anda. Kacip fatimah mempunyai 1001 manfaat untuk kesihatan dalaman wanita termasuklah mengatasi masalah senggugut, mengatasi masalah keputihan, membantu pengecutan rahim selepas melahirkan, mengimbangi hormon estrogen, membantu mencegah kanser dan sebagainya.

Payudara Sakit Sebelum Haid 20

Kayu Serapat

Kayu serapat atau nama saintifiknya Paramaria Leavigata merupakan antara herba yang terbaik untuk kesihatan dalaman wanita. Kayu serapat ini sangat bermanfaat untuk menaikkan rahim wanita yang jatuh, pusingan haid yang tidak teratur, membantu menghilangkan masalah keputihan, mengurangkan sakit pinggang, serta menghaluskan kulit.

Payudara Sakit Sebelum Haid 15

Pueraria Mirifica

Pueraria Mirifica merupakan herba yang sangat berkhasiat dan bagus untuk kesihatan dalaman wanita. Antara fungsi herba ini adalah menghaluskan kulit, mengurangkan garis – garis halus, mengembalikan seri pada kulit, mencegah pertumbuhan jerawat dan sebagainya.

Payudara Sakit Sebelum Haid 30

Sihat Dalam, Cantik Luar Dengan Hanya Kunyah – Kunyah AiDara

Payudara Sakit Sebelum Haid 7

Wah! Sedapnya kapsul AiDara ni! Tak susah pun nak mengamalkan AiDara sebabnya sambil – sambil anda menunggu bas pun boleh kunyah – kunyah. Anda akan dapat lihat kesan seawal 2 minggu bergantung pada individu itu sendiri. Setiap orang mempunyai kesan yang berbeza sama ada cepat atau lambat. Pastinya hasil yang memberangsangkan apabila anda mengamalkan AiDara ini secara teratur dan konsisten.

Apa Kata Wanita Yang Sudah Mencuba AiDara?

Payudara Sakit Sebelum Haid 4

 

Payudara Sakit Sebelum Haid 26

Payudara Sakit Sebelum Haid 3

Payudara Sakit Sebelum Haid 8

Payudara Sakit Sebelum Haid 14

Amalkan AiDara Sekarang Untuk Dalaman Yang Sihat, Payudara Yang Cantik dan Punggung Yang Montok

Rugilah kalau anda tidak mencuba AiDara sekarang. Promosi terbaik sedang berlangsung iaitu harga AiDara sekotak hanya RM 60 sahaja. Anda boleh daftar untuk menjadi agent atau stokis AiDara seluruh Malaysia. Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi info di bawah.

Payudara Sakit Sebelum Haid 22

VITAMIN AIDARA KUNYAH – KUNYAH TERUS MONTOK
Hotline : Tekan untuk telefon (013-5328908) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Aidara Kerengga
Instagram: @aidara.my

Nak cantik dan sihat dengan Vitamin Aidara?

Hubungi talian +60135328908 atau tekan butang untuk WhatsApp

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Nak cantik dan sihat dengan Vitamin Aidara?

Hubungi talian +60135328908 atau tekan butang untuk WhatsApp

Call Whatsapp Layari Website

Nak cantik dan sihat dengan Vitamin Aidara?

Hubungi talian +60135328908 atau tekan butang untuk WhatsApp