Review
Jan 26, 2018, 11:44am

Punca Angin Dalam Badan dan Cara Keluarkan Angin Dengan Betul


Perut yang kembung boleh menyebabkan ketidakselesaan yang menghalang anda untuk menjalankan tanggungjawab harian anda. Tahukah anda perut yang kembung adalah disebabkan oleh angin di dalam badan anda. Angin yang berlebihan bukan sahaja boleh membuatkan perut anda terasa kembung, malah ianya juga boleh membuatkan anda berasa tidak selesa dan sakit – sakit satu badan kerana angin tersebut boleh merebak di dalam tubuh badan anda.

punca angin dalam badan

Anda pasti tidak mahukan angin yang berlebihan di dalam badan anda. Ini akan membuatkan anda berasa susah untuk menjalani aktiviti harian anda serta perut anda akan sentiasa berbunyi dan membuatkan anda tidak yakin untuk berhadapan dengan orang ramai. Angin di dalam tubuh badan anda boleh terjadi disebabkan oleh beberapa faktor. Tetapi, anda tidak perlu risau kerana anda juga boleh membuang angin tersebut sekiranya anda mengikut cara yang betul sekiranya anda mengikuti  tips yang bakal dikongsikan.

punca utama angin dalam badan

Punca Angin  Dalam Badan

Gas yang terhasil di dalam tubuh badan kita iaitu karbon dioksida, oksigen, nitrogen dan juga kadangkala gas methana adalah gas – gas yang menyebabkan tubuh badan kita berasa tidak selesa dan berangin. Anda boleh meilihat punca – punca yang menyebabkan tubuh badan anda berangin seperti di bawah;

bagaimana angin dalam badan berlaku

 • Sistem Penghadaman Yang Tidak TeraturMasalah ini terjadi apabila proses penghancuran makanan oleh bakteria yang berada di dalam usus besar terhadap makanan yang tidak dihadam.
 • Udara Yang DitelanSekiranya seseorang individu itu menelan lebih banyak udara, maka angin yang berlebihan lebih mudah masuk ke dalam tubuh badan mereka.
 • Stress Tekanan juga boleh menyebabkan seseorang untuk menelan lebih banyak udara dan seterusnya menyebabkan tubuh badan dipenuhi angin.
 • Makanan Penyebab Angin Ini adalah salah satu punca utama penyebab angin di dalam badan. Setiap makanan mempunyai kadar angin masing – masing. Antara makanan penyebab angin adalah sayur yang berair dan juga buah cempedak / nangka.
 • Chewing Gum Gula – gula getah juga boleh menjadi punca badan anda berangin. Setiap kali anda mengunyah gula – gula getah, anda akan menelan udara dengan kadar yang berlebihan dan ini boleh menyebabkan badan anda berangin.
 • Makanan Yang Berlemak Makanan yang bergoreng dan berlemak mengambil masa yang lebih lama untuk dihadam dalam badan anda dan boleh menyebabkan gas terkumpul di dalam badan anda.

7 Cara Mengeluarkan Angin Di Dalam Tubuh Badan Anda

Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Begitu juga dengan masalah angin di dalam tubuh badan anda. Anda boleh mengikuti tips – tips berkesan seperti di bawah untuk menghilangkan angin yang berlebihan di dalam badan anda.

cara membuang angin dengan cepat

#1. Minuman Halia

Halia merupakan petua yang paling mudah dan juga berkesan untuk membuang angin dan juga telah diamalkan sejak turun – temurun lagi. Minuman halia telahpun dipelbagaikan pada waktu kini dan anda boleh menemui minuman halia yang berbentuk bikarbonat dan juga teh. Namun, ia adalah lebih baik sekiranya anda meminum minuman halia asli kerana ia lebih berkesan untuk membuang angin di dalam badan. Anda boleh meminum air halia yang dicampur bersama lemon dan madu untuk membantu masalah penghadaman anda.

cara membuang angin dengan teh halia

#2 Makanan Yang Mempunyai Vitamin C

Vitamin C merupakan salah satu elemen yang dapat mencantikkan kulit wajah dan juga memberikan kesihatan kepada tubuh badan anda. Ia juga boleh membantu membuang angin di dalam badan dengan meningkatkan tahap imuniti di dalam badan anda agar badan anda kembali bertenaga dan sihat. Anda boleh memakan makanan yang tinggi kadar vitamin C seperti sayur – sayuran dan juga buah – buahan dan anda juga boleh mengambil supplemen yang mengandungi vitamin C yang banyak dijual di pasaran.

cara membuang angin dengan vitamin c

#3  Kurangkan Menelan Udara Dengan Banyak

Sekiranya anda sering bersendawa dan tidak berasa selesa disebabkan angin yang berlebihan, anda boleh mengurangkan masalah ini dengan mengurangkan pengambilan gula – gula getah. Kunyahan gula – gula getah boleh menyebabkan anda menelan udara tanpa sengaja dan membuatkan tubuh badan anda berangin. Anda juga dinasihatkan untuk mengunyah makanan dengan perlahan – lahan dan menutup mulut ketika makan. Pemakai gigi palsu juga boleh mendapatkan gigi palsu yang sesuai untuk mengelakkan menelan udara yang berlebihan.

elak makanan yang berangin

#4 Ubat – ubatan

Sekiranya anda lebih selesa untuk menggunakan  ubat – ubatan, pil seperti antasids, simethicone dan activated charcoal boleh membantu anda untuk mengurangkan masalah angin yang berlebihan. Selain itu, enzim laktase boleh membantu untuk menghadamkan karbohidrat di dalam makanan anda yang boleh menghasilkan angin sekiranya tidak dihadamkan dengan baik. Anda boleh mendapatkan ubat – ubatan ini dari farmasi yang dipercayai dan dapatkan nasihat doktor sebelum meneruskan pengambilan ubat ini.

makan ubat untuk buang angin

#5 Memakan Bawang Putih

Bawang putih juga merupakan salah satu unsur utama yang boleh membuang angin di dalam badan dengan cepat. Kebanyakan orang Cina selalu menggunakan bawang putih di dalam masakan kerana ia dapat membantu menyihatkan tubuh badan. Anda boleh menggunakan bawang putih dan makan secara mentah – mentah. Badan anda akan menjadi panas dan angin akan keluar secara beransur – ansur. Rasa mual dan pening akan berakhir. Anda juga boleh membakar 5 ulas bawang putih dan makan untuk mengusir angin di dalam badan.

makan bawang putih untuk buang angin dalam badan

#6 Memakan Sup Panas

Sup panas boleh membantu anda untuk mengusir angin di dalam tubuh badan. Hal ini kerana, kesan yang panas di dalam sup tersebut boleh membuatkan gas – gas di dalam tubuh anda berpecah dan kemudian dikeluarkan melalui sendawa ataupun kentut. Anda boleh mencuba pelbagai resepi sup panas dan hiaskan sedikit dengan lauk – pauk dan juga sayur – sayuran agar sup anda terasa lebih sedap. Ia juga boleh menghilangkan rasa lesu yang disebabkan oleh angin tersebut.

makan sup panas untuk keluarkan angin dalam badan

#7 Rebusan Air Daun Betik

Buah betik boleh membantu anda untuk sentiasa lawas manakala daun betik pula boleh menghilangkan angin yang berlebihan di dalam badan anda. Caranya ialah dengan merebus 4 hingga lima helai daun betik bersama satu liter air. Anda boleh meminum rebusan air tersebut ketika ia masih suam. Rasa air rebusan ini adalah pahit tetapi ia merupakan petua yang amat mujarab dalam mengusir angin di dalam tubuh badan anda.

rebusan air daun betik untuk buang angin dalam badan

Minuman Teh Syahadah [Minuman Untuk Meningkatkan Kesihatan Anda]

Sekiranya anda menghadapi masalah angin yang berlebihan dan juga membuatkan anda tidak selesa dan sering sakit kepala, anda boleh mengamalkan minuman teh Syahadah, iaitu minuman teh yang boleh membantu untuk meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan. Teh Syahadah merupakan minuman campuran botani ekstrak pegaga dan ara pasir di mana ia adalah bahan organik yang boleh memberikan pelbagai khasiat di dalam tubuh badan anda.

teh syuhadah untuk buang angin dalam badan dengan berkesan

Ia bukan sahaja boleh membantu anda untuk membuang masalah angin yang berlebihan di dalam badan anda. Malah, ia juga boleh membantu anda untuk menyelesaikan masalah – masalah berikut;

 • Lelah
 • Paru-paru berair
 • Lemah tenaga batin
 • Sumber anti oksida
 • Kecerdasan minda
 • Mengatasi masalah susah tidur
 • Diabetis
 • Darah tinggi
 • Jantung

teh syuhadah untuk buang angin dalam badan dengan sangat berkesan

Kelebihan Mengamalkan Teh Syahadah

Teh Syahadah mempunyai pelbagai kelebihan – kelebihan yang tersendiri. Anda dapat menikmati pelbagai manfaat untuk diri anda sekiranya anda mengamalkan teh Syahadah untuk menjamin kesihatan anda. Anda boleh melihat kelebihan mengamalkan teh Syahadah ini seperti di bawah;

 • Keluaran Bumiputera

Teh Syahadah merupakan keluaran bumiputera dan anda boleh mengamalkan teh kesihatan ini sekiranya anda mahu menyokong produk pembuatan bumiputera dan juga keluaran Malaysia. Teh ini juga sesuai untuk diminum oleh semua lapisan masyarakat kerana ramuannya yang sesuai dengan citarasa penduduk Malaysia.

teh syuhadah keluaran bumiputera untuk buang angin dalam badan

 • Penggunaan Bahan – Bahan Organik

Teh kesihatan ini merupakan campuran pegaga dan ara pasir di mana kedua –dua bahan ini merupakan bahan organik dan berasaskan tumbuhan. Ekstrak pegaga boleh menjana kecergasan fikiran, melancarkan peredaran darah dan juga meningkatkan kesihatan kulit. Manakala ara pasir pula boleh membantu untuk melegakan pelbagai masalah pernafasan seperti asma ataupun kahak dan ia juga merupakan anti depressi, anti hipertensi dan pelbagai lagi.

teh syuhadah menggunakan bahan organik

 • Menyelesaikan Pelbagai Masalah Dan Penyakit

Teh Syahadah yang merupakan campuran tumbuhan ini boleh membantu melegakan pelbagai penyakit yang dihidapi oleh anda. Meskipun ia tidak dapat melegakan penyakit kronik secara sepenuhnya, ia masih mampu untuk mengurangkan komplikasi – komplikasi yang dihadapi disebabkan oleh penyakit berikut.

teh syuhadah membantu atasi penyakit komplikasi dalam badan manusia

Testimoni Para Pelanggan Teh Syahadah

Anda juga boleh melihat testimoni – testimoni yang ditinggalkan oleh para pelanggan Teh Syahadah setelah mereka berpuas hati dengan kesan yang diterima setelah mula mengamalkan teh tersebut seperti di bawah;

Testimoni #1

testimoni pelanggan teh syuhadah buang angin dalam badan dengan berkesan

Pn. Azizah – 45 Tahun
Setia Alam | 019-3928266

Mengalami masalah sengal-sengal kepala dan sakit sendi. Angin badan dan suami pula En Syamsul kencing manis. Setelah seminggu mengamalkan Teh Syahadah masalah beliau beransur pulih dan badan menjadi lebih ringan, pembuangan lancar, masalah sendi dan sakit kepala hilang. Alhamdulillah.

Testimoni #2

testimoni pelanggan rawang teh syuhadah buang angin dalam badan dengan berkesan

En. Mohd – 60 Tahun
Rawang | 019-6062636

Masalah angin badan sehingga badan menjadi sembab. Perut buncit akibat angin. Makan tidak selera. Cepat penat. Seminggu mengamalkan Teh Syahadah Alhamdulillah, waktu pagi muntah, masalah angin badan berkurang, badan semakin bertenaga.

Testimoni #3

testimoni pelanggan yang berjaya buang angin dengan teh syuhadah

En. Hamidon – 57 Tahun
Pandamaran | 013-2383043

Masalah asma dan kencing manis. Asma sehingga tercungap-cungap nak bernafas susah dan ada kencing manis. Setelah minum Teh Syahadah dalam masa 5 hari ke seminggu dah boleh bekerja seperti biasa, nafas pun tiada masalah lagi. Kencing manis dari bacaan 15 turun kepada 7. Sangat cepat tindak balasnya. Alhamdulillah semuanya dengan izin Allah. Alhamdulillah.

Buang Masalah Angin Dan Jaga Kesihatan Anda Dengan Teh Syahadah Sekarang!

teh syuhadah cara buang angin dalam badan dengan berkesan

Anda boleh menempah teh Syahadah dengan menghubungi talian seperti di bawah untuk memastikan kesihatan anda berada di tahap yang baik;

 

NOTA PENTING: Wanita mengandung dan berdarah rendah adalah dilarang minum.
Nota tambahan: Stokis juga diperlukan di setiap negeri termasuk Sabah / Sarawak.

Jom Buang Masalah Angin Dan Jaga Kesihatan Anda Dengan Teh Syahadah SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Buang Masalah Angin Dan Jaga Kesihatan Anda Dengan Teh Syahadah SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Buang Masalah Angin Dan Jaga Kesihatan Anda Dengan Teh Syahadah SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: