Review
Mar 2, 2018, 9:26am

Punca Anak Mudah Sakit Dan Cara Mencegahnya Supaya Sihat


Sistem pertahanan badan bagi bayi dan kanak-kanak adalah masih belum matang dan ia akan berkembang selari dengan tumbesaran mereka. Jadi, sekiranya kanak-kanak kecil mengalami jangkitan demam selsema, sungguhpun mencapai sehingga 5-6 kali setahun, ia masih dianggap normal.

Antara Punca Anak Mudah Sakit

Walaubagaimanapun, jika anak selalu sakit dengan terlampau kerap, ibu bapa tentu risau. Di mana agaknya silap kita dalam menjaganya? Adakah anak selalu sakit disebabkan cara penjagaan yang salah atau masalah pada persekitaran yang tidak sihat?

Punca Anak Mudah Sakit

Terdapat pelbagai punca anak anda mudah jatuh sakit. Antaranya adalah;

1. TERDEDAH PADA VIRUS DI PUSAT JAGAAN

Sebab Punca Anak Mudah Sakit

Menurut pakar, pusat penjagaan kanak-kanak boleh diibaratkan sebagai lubuk virus dan bakteria yang boleh menyumbang kepada penyakit seperti selsema dan penyakit tangan, kaki dan mulut. Anak-anak kecil yang bergaul bersama lebih mudah dijangkiti kuman. Mereka juga masih kecil dan sering lupa untuk menutup mulut dan hidung ketika bersin atau batuk. Oleh itu, kuman lebih mudah tersebar. Ingatkan pada anak anda untuk basuh tangan selepas pulang dari taska dan segera tukar baju. Pastikan taska tersebut mengamalkan kebersihan pada cara penyediaan makanannya, persekitarannya dan pada anak muridnya.

2. SELALU MAKAN MAKANAN RINGAN

Antara sebab Punca Anak Mudah Sakit

Makanan ringan bukan sahaja tidak berkhasiat, malah menjadikan anak lebih cenderung dijangkiti penyakit. Kuatkan sistem imuniti anak anda dengan memberikannya makanan kaya ‘phytonutrien’. Menurut pakar pemakanan, makanan kaya phytonutrient mudah dikenali kerana warnanya yang terang. Buah-buahan dan sayuran yang kaya phytonutrien ialah seperti beri biru, keledek, tomato dan bayam. Lebihkan juga pengambilan makanan kaya Vitamin C seperti buah oren, vitamin D seperti tuna dan bijirin serta probiotik yang terdapat dalam yogurt untuk sistem imuniti yang lebih kuat.

3. MANGSA ASAP ROKOK

Punca Anak Mudah Sakit Selalu

Satu lagi perkara yang mungkin anda terlepas pandang adalah tentang bahayanya asap rokok terhadap bayi dan kanak-kanak. Tidak kiralah sama ada anda merokok di hadapan atau di belakang anak, situasi ‘secondhand smoker’ tetap akan menjejaskan kesihatan mereka. Ini kerana, anak-anak memiliki organ dan sistem pernafasan yang sangat sensitif. Bahkan, kanak-kanakyang tinggal bersama perokok ini lebih berisiko mengalami jangkitan kuman pneumonia dan kematian mengejut. Jika pasangan anda adalah perokok tegar dan masih belum boleh berhenti merokok, ingatkan mereka untuk mandi dan menukar pakaian setiap kali sebelum memegang bayi.

4. AIR MINUMAN YANG KOTOR

Selain sebab Punca Anak Mudah Sakit

Ada sesetengah orang pula tidak ambil peduli air tersebut bersih atau tidak. Malah ada yang menganggap air yang mereka perolehi setiap hari hanya perlu dimasak dan tidak perlu ditapis. Semua rumah mengalami masalah air kotor yang berpunca dari batang paip yang kotor. Kalau pun anda tidak kisah minum air kotor, bagaimana dengan anak-anak anda? Air apakah yang anda gunakan untuk membancuh susu mereka? Air minum yang kotor boleh menjadi punca pelbagai penyakit seperti batu karang, jangkitan buah pinggang, migrain, kelesuan dan sebagainya.

Cara Mencegah Penyakit Supaya Anak Anda Sihat

Anda boleh cuba melakukan beberapa usaha untuk meningkatkan imuniti anak agar anak anda sentiasa sihat.

 • MEMPELBAGAIKAN SUMBER SAYURAN & BUAH-BUAHAN

Mengetahui Punca Anak Mudah Sakit

Pastikan anak-anak mendapat sumber sayuran dan buah-buahan yang terdiri daripada pelbagai warna kerana setiapnya mengandungi nutrisi yang berbeza. Kalau anak susah makan sayuran dan buah, kita janganlah berputus asa untuk mencuba menu-menu baru dalam hidangan harian mereka.

 • MENAMBAH BAWANG PUTIH DALAM HIDANGAN

Mencari Punca Anak Mudah Sakit

Salah satu cara yang boleh kita lakukan untuk meningkatkan imuniti anak adalah dengan menambahkan bawang putih dalam hidangan mereka. Bawang putih mengandungi bahan anti-virus dan anti-bakteria, membantu menstimulasikan sel pertahanan, dan menambah penghasilan antibodi. Ia juga memiliki sejenis kompaun sulfur yang bersifat anti-oksidan.

 • MEMATUHI WAKTU TIDUR YANG BAIK

Punca Anak Mudah Sakit dengan cepat

Waktu tidur memainkan peranan penting dalam kesihatan seseorang, termasuklah anak kecil. Merujuk kepada National Sleep Foundation, 11-14 jam tidur diperlukan bagi anak kecil berusia 1-2 tahun, 11-13 jam tidur bagi anak kecil berusia 3-5 tahun, manakala 9-11 jam tidur diperlukan oleh kanak-kanak berusia 6-13 tahun setiap hari.

 • GALAKKAN RIADAH & AKTIVITI LUAR

Punca Anak Mudah Sakit ketika diluar

Anak kecil zaman kini lebih banyak meluangkan masa di dalam rumah berbanding di luar rumah. Oleh itu, kebanyakannya cenderung menjadi kurang aktif kerana kurang melakukan aktiviti fizikal. Oleh itu, cuba hidupkan amalan bersenam dan ajaklah anak-anak beriadah di luar dengan kerap. Aktiviti seperti ini bukan saja menyihatkan, tetapi ia turut menambah bilangan natural killer cell, sekaligus meningkatkan imuniti tubuh.

 • MENGELAKKAN ANAK DARIPADA PEROKOK & ASAP ROKOK

Terdapat Punca Anak Mudah Sakit

Merokok bukan saja menjejaskan kesihatan perokok, tetapi ia juga merbahaya kepada orang di sekeliling mereka. Jika mahu anak anda sihat dan cerdas, pilihan terbaik adalah untuk berhenti merokok.Ini kerana, asap rokok mampu membunuh dan merosakkan sel-sel yang penting dalam tubuh terutamanya anak kecil. Sekalipun merokok di luar, sisa asap rokok tetap beracun dan akan melekat pada tubuh selama berjam-jam lamanya!

 • MENGUTAMAKAN KEBERSIHAN

punca Punca Anak Mudah Sakit

Ajarkan anak menutup mulut ketika bersin, batuk, dan buang hingus yang dihembuskan pada tisu atau sapu tangan khas. Tabiat ini bukan saja membantu menampilkan identiti yang bersih, tetapi ia juga melindungi anak daripada menyebarkan kuman ke serata tempat. Bagi anak kecil pula, perhatikan mereka dengan lebih kerap sekiranya mereka sedang tumbuh gigi dan suka mengeluarkan air liur. Pastikan wajah mereka selalu dilap. Kebersihan gusi dan gigi juga penting walaupun bayi hanya minum susu ibu. Bilaskan dengan tuala lembap setiap hari.

Ke Arah Kesihatan Lebih Baik Bersama COWAY

Jenama Coway seringkali dikaitkan dengan produk penapis air dan penapis udara di rumah dan pejabat. Disini ingin kongsikan beberapa kelebihan Coway dan kenapa anda mesti jadi pengguna Coway dengan bangganya.

Cara megenal pasti Punca Anak Mudah Sakit

 • Berpengalaman luas dalam bidang air dan udara. Coway 28 tahun bertapak di Koreadan 11 tahun di Malaysia. Coway merupakan anak syarikat Woongjin di Korea. Ada pusat kajian air dan udara serta kilangnya sendiri.
 • Skim sewa yang menguntungkan. Hanya bayar sewa bulanan, pelanggan akan dapat servis percuma setiap 2 bulan dan penukaran filter percuma setiap 6 bulan. Selepas 5 tahun, mesin anda punya.
 • Barisan produk baharu setiap tahun. Kalau rasa bosan dengan mesin sedia ada, anda boleh tukar ke produk baru.

Keistimewaan Jenama Coway

Setiap produk coway telah diuji lebih dari sejuta kali. Sebab itu coway tidak boleh jual murah-murah sangat kerana pihak coway menjaminkan kualiti kepada setiap pelanggan mereka. Antara keistimewaan produk keluaran coway adalah;

Punca Anak Mudah Sakit bahu

 • Pemasangan dan penghantaran seluruh Malaysia.
 • Menawarkan servis berkala dua bulan sekali sepanjang sewa beli coway
 • Waranti penuh produk selama 5 tahun
 • Mempunyai penyelidikkan (R&D) centre di Korea
 • Setiap produk Coway telah diuji sebanyak sejuta kali.
 • Diperakui halal dari Jakim sendiri untuk setiap filter yang Coway gunakan.
 • Tiada Caj tersembunyi.
 • Penjimatan elektrik purata RM10 sebulan walaupun dipasang 24 jam sehari.

Penapis Air Coway Di Yakini Selamat Digunakan

80% Penyakit Berpunca Dari Air Kotor. Air minum yang kotor boleh menjadi punca pelbagai penyakit seperti batu karang, jangkitan buah pinggang, migrain, kelesuan dan sebagainya. Oleh sebab itu anda harus memilih Penapis Air Coway untuk langkah keselamatan Anda dan keluarga anda. Antara Kelebihan menggunakan penapis air coway adalah;

 • Menjimatkan kos

Punca Anak Mudah Sakit yang anda tidak tahu

Dengan adanya penapis air, anda tidak perlu lagi membeli air bertapis atau air minuman di dalam botol. Sekaligus ianya juga menjimatkan kos perbelanjaan anda.

 • Mengurangkan risiko kanser

Punca Anak Mudah Sakit yang kamu kena tahu

Penggunaan air bertapis dapat mengurangkan risiko kanser kolon, kanser rektum dan kanser pundi kencing dengan cara menyingkirkan klorin daripada air.

 • Singkirkan logam dan bakteria

Punca Anak Mudah Sakit dengan pantas sekali

Penapis air bermanfaat untuk menyingkirkan bahan pencemar logam dan bakteria berbahaya. Hasilnya air yang lebih bersih dengan bau dan rasa yang lebih baik.

 • Baik untuk sistem imun kanak-kanak

Punca Anak Mudah Sakit menyebabkan perlbagai masalah yang dihadapi

Air bertapis baik untuk membangunkan sistem imun kanak-kanak.

Bernafas Lebih Sihat Dengan Udara Lebih Segar Bersama Coway

Penapis udara yang baik, akan mampu menghapuskan zarah-zarah halus bawaan udara serta meningkatkan kualiti udara di tempat yang tertutup. Matlamat penapis udara adalah untuk mengurangkan kesan berbahaya kepada kesihatan akibat udara tercemar dalam tempat tertutup. Ia dilakukan dengan mengurangkan jumlah zarah-zarah halus dalam udara ke tahap minimum. Zarah-zarah halus paling kecil ini (zarah nano di bawah 0.1 mikron) merupakan penyebab utama kepada masalah kesihatan yang serius. Antara Kelebihan Penapis Udara coway adalah;

 • Menapis Kotoran & Bateria Dalam Udara

Punca Anak Mudah Sakit dengan sangat pantas

Antara punca pelbagai penyakit ada di dunia ini adalah termasuk udara yang tidak bersih. Lihat sahaja wabak yang berlaku dalam dan luar negar ini berpunca dari udara kerana penyakit-penyakit ini boleh merebak melalui udara. Dengan menggunakan penapis udara, penyakit lain yang merebakkan melalui udara seperti selsema dan sebagainya. Ini bagi memastikan diri anda dan keluarga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera,

 • Menapis Habuk di Udara

Punca Anak Mudah Sakit dengan sangat mudah

Habuk di udara tidak dapat dielakkan lagi. Habuk datang daripada dalam dan luar rumah. Sudah pasti habuk-habuk tersebut berterbangan di udara maka dengan itu penapis udara coway dapat membantu untuk menggurangkan habuk tersebut.

 • Menyah Bau & Menghapuskan Bakteria

Punca Anak Mudah Sakit dengan pelbaigai penyakit

Bau kepam dan hapak sukar di hilangkan, Begitu juga bau rokok, binatang peliharaan dan sebagainya. Bau-bau ini juga antara punca bakteria mudah merebak dalam udara. Penapis udara coway ini mampu untuk menggurangkan bau-bau tersebut bagi memastikan udara dan persekitaran dirumah lebih sihat, segar dan nyaman.

Pelbagai Reka Bentuk Dan Pilihan Dengan Coway

Penapis Air Coway Petit

mencari Punca Anak Mudah Sakit kepala

Dengan fungsi one-touch button. Anda boleh sediakan air hands free. Penapis air Coway Petit ini berkapasiti 6.5L. Mempunyai pilihan 3 suhu air dan dilengkapi fungsi SLEEP MODE serta CHILD-LOCK. Jika anda berkeluarga kecil penapis air Coway Petit sangat sesuai untuk anda.

Penapis Air Coway Villaem

Punca Anak Mudah Sakit telinga

Penapis air Coway model Villaem antara model yang sangat popular. Kapasiti yang puas hati 11.3L. Model yang lain ada 3 suhu air. Tapi model penapis air Coway Villaem ni ada 4 suhu air. Ada air biasa, sejuk, panas dan suam. Sangat memudahkan ibu-ibu sediakan susu untuk anak. Jimat tenaga serta masa, kurang dari 3 minit susu anak siap. Selain dari itu, model penapis air Coway Villaem ini juga dilengkapi pam yang mempercepatkan proses air memenuhi tangka

Penapis Air Coway Neo

Punca Anak Mudah Sakit mata

Penapis air Coway  model Neo ini berkapasiti 5.8 Liter. Dilengkapi dengan 3 suhu air iaitu panas, sejuk dan biasa. Model ini sangat sesuai bagi keluarga yang kecil kurang dari 4 orang dan mempunyai ruang dapur yang agak terhad. Penapis air Coway model ini juga dilengkapi dengan ciri-ciri jimat elektrik yang sangat bijak, model penapis air Coway Neo ni ada save mode dan juga sleep mood.

Penapis Air Coway Sally

Punca Anak Mudah Sakit lutut

Model penapis air Coway Sally ini dilengkapi dengan booster pump. Menyediakan 3 pilihan air, sejuk, biasa dan panas. Model penapis air Coway Sally ni juga dilengkapi sleep mood. Jangan risau jika ada anak-anak kecil yang suka main air kat dapur. Penapis air Coway Sally ini juga ada fungsi child lock yang sangat selamat.

Penapis Air Coway Core

Punca Anak Mudah Sakit tangan

Penapis Air Coway Core lebih berbaloi dengan kapasiti 22L. Dilengkapi 3 suhu, sejuk, panas dan biasa anda akan mempunyai cukup bekalan air setiap masa untuk kemudahan keluarga yang besar. Model penapis air Coway Core ni ada save mode dan juga sleep mode tau. Jangan risau jika ada anak-anak kecil yang suka main air kat dapur. Penapis air Coway Core ini juga ada fungsi child lock yang sangat selamat.

Penapis Air Coway Inception

Punca Anak Mudah Sakit kaki

Kelebihan penapis air Coway beralkali tinggi ini berbanding penapis air jenama lain ialah pada kualiti air yang dihasilkan sangat tinggi, air dipastikan bersih dengan melalui sistem NanoFilteration sebelum di ionkan menjadi air beralkali. Selain dari menyediakan air beralkali tinggi PH 8.5 – PH 9 – PH9.5, penapis air Coway Inception juga menyediakan kemudahan air normal 3 suhu. Seisi keluarga dapat menikmati kemudahan air bersih 3 suhu dari penapis air Coway. Selain air normal 3 suhu,  anda juga mempunyai pilihan untuk minum air PH alkali tinggi sejuk atau biasa.

Penapis Udara Coway Lombok 2

Punca Anak Mudah Sakit kulit

Udara paling segar sudah sampai! Penapis Udara Coway Lombok II pintar yang paling laris dengan penapisan 6-langkah mampu untuk menyingkirkan bau rokok dalam beberapa minit sambil mengeluarkan kluster ion negatif.

Penapis Udara Coway Indicator

Punca Anak Mudah Sakit iaitu demam

Penapis Udara Coway Indicator merupakan penapis udara coway pertama yang dilengkapi dengan Mode Jerebu, Sistem Plasma yang Eksklusif dan Smart Monitoring Application semua dalam satu.

Penapis Udara Coway Tuba

Punca Anak Mudah Sakit badan

Penapis Udara Coway Tuba merupakan penapis udara dengan kapasiti-super dan dilengkapi dengan teknologi terbaru dan paling canggih.

Dapatkan Produk Coway SEKARANG !

Untuk mendapatkan produk-produk keluaran coway ini sila hubungi Mastura sekarang juga!

Punca Anak Mudah Sakit yang kamu perlu tahu

 

Jom Pasang Penapis Air Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Pasang Penapis Air Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Pasang Penapis Air Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: