Review
Jul 23, 2018, 3:57pm

Punca Aircond Kereta Rosak dan Tidak Sejuk


  •  
  •  
  •  
  •  

Ramai lagi yang masih tak tahu pasal servis aircond. Sebab selain daripada penjagaan enjin kereta, sistem aircond atau penyaman udara kereta juga perlu dijaga diperiksa dan perlu servis secara berjadual. Sistem aircond kereta berfungsi menggunakan gas yang dimampatkan oleh Compressor. Gas ini akan mengalir melalui condenser dan seterusnya akan melalui ke cooling coil yang berada di dalam bahagian kereta dan dibantu oleh blower yang akan meniup angin melalui cooling coil dan mengeluarkan angin yang bersuhu sejuk.

punca aircond kereta rosak

Punca Aircond Kereta Rosak dan Tidak Sejuk

Secara asas begitulah kesimpulan pusingan sistem aircond kereta. Untuk menjaga kereta pada jangka masa yang panjang sistem aircond kereta kereta perlu dijaga servis setiap tahun dan ini tips penjagaan untuk sistem aircond kereta.

1. Tidak Servis

tidak service punca aircond mudah rosakSebenarnya kalau jaga servis setahun sekali adalah sangat baik jika aircond kerap digunakan. Bukan saja boleh jaga cooling coil tahan sampai maximum 15 tahun, komponen lain pun boleh tahan lama. Terutama Compressor pun boleh tahan 15 tahun. Banyak sangat Boleh JIMAT!

2. Tidak Cuci / Tukar Cabin Air-Filter

jaga aircond filter Kalau aircond kerap guna, sangat bagus jaga penapis angin atau cabin air-filter. Minimum 1 bulan sekali bila buat servis enjin, boleh tukar sekali cabin air-flter sendiri. Jimat & bagus untuk sistem. Kalau tak jaga ia boleh jadi punca cooling coil terlalu kotor dan angin blower tak kuat, sebab tu aircond tak berapa sejuk. Lebih kronik lama kelamaan cooling coil boleh bocor. Kos repair mmg MAHAL!

3. Angin Air-cond Berbau Hapak Dan Tidak Selesa

punca aircond berbau hapak

Ini berlaku kerana terdapat angin luar yang masuk ke dalam sistem saluran angin air-cond kereta anda atau air-cond anda telah terlalu lama tidak di servis hingga menyebabkan semua habuk dan basah telah berkulat dan mengeluarkan bau busuk.

4. Dalam Perjalanan Jauh, Selepas Beberapa Ketika, Air-cond Tidak Sejuk

punca aircond lambat sejuk

Perkara ini berlaku kerana suis yang mengawal ‘ON’ dan ‘OFF’ air-cond tidak dapat berfungsi dengan baik atau injap yang mengawal gas masuk ke dalam cooling coil rosak menyebabkan kemasukan gas ke dalam cooling coil berlebihan dan menjadikan cooling coil beku atau ais terjadi sehinggakan menghalang pengaliran gas keluar dan menyebabkan hanya sebahagian cooling coil yang sejuk dan sebahagian lagi panas.Sekiranya ini terjadi, berhentikan kereta anda selama beberapa ketika (sehingga tiada lagi ais di paipgas) dan laraskan thermostat ke suhu yang paling kurang sejuk. Sekiranya berlaku lagi, maksudnya,injap atau suis air-cond anda perlu di tukar.

5. Kipas Bergerak Laju Tapi Air-cond Masih Tidak Sejuk

kenapa aircond tidak sejuk

Cuba biarkan air-cond terpasang dan perhatikan salah satu paip yang menyalurkan gas air-cond.Sekiranya ada kelihatan, bintik-bintik air mula kelihatan maka aliran gas daripada kompresor ke cooling coil tidak ada masalah.Tapi jika air-cond masih juga tidak sejuk, besar kemungkinan, injap yang mengawal kemasukan gas ke dalam cooling coil tersumbat atau rosak. Untuk menukar injap ini cooling coil perlu dibuka dan gas perlu dibuang.

Punca Sebenar Masalah Aircond Kereta Anda?

punca sebenar aircond rosak

Ramai yang tersilap repair dan habis ribuan ringgit namun masalah aircond kereta tak selesai. Sepatutnya anda kena check sebaik mungkin apa Masalah sebenar aircond kereta anda. Mekanik Kami akan pastikan sebaik mungkin anda tahu dan faham apa punca sebenar masalah aircond kereta anda

Rawat Masalah Aircond Anda Dengan  8Line Coil Treatment

penyelesaian kepada aircond tak sejuk

8LINE Coil Treatment. 8line merupakan salah satu teknologi Jerman yang direka khas untuk membersihkan cooling coil kereta tanpa perlu kita membuka dashbord kereta. Produk ini sesuai untuk semua jenis kereta seperti Alza, Axia, Myvi, Honda dan lain-lain

Kelebihan 8LINE Coil Treatment

kelebihan 8line coil technology
  • Keberkesanan untuk membersih cooling coil (tanpa perlu membuka dashboard)
  • Berkesan untuk menyahkan bakteria (kulat) yg terperangkap di bahagian cooling coil kereta.
  • Terdapat bauan harum yg menyegarkan iaitu “Apple Green”
  • Isi kandungan 500ml (separuh air mineral botol besar)

Hasil Selepas Penggunaan 8line. Anda Akan Dapat Rasa Perbezaan Seperti :

  • Aircond bau wangi (apple green)
  • Aircond kereta tiba-tiba berubah menjadi sejuk
  • Rasa udara aircond tu segar dan nyaman jee bila sedut.
  • Bau hapak dah makin hilang
  • Kekotoran dan kulat yang terperangkap pada Cooling coil dibersihkan dan mengalir terus keluar mengikut saluran air aircond.
  • Rasa nak sembur je lagi 8line nii sebab syok dah tau keberkesanan dan boleh buat sendiri.

8 Sebab Anda Perlukan 8Line Coil Treatment

bagaimana 8line coil mencuci aircond

#1 – Membersihkan Saluran Aircond

8LINE Coil Treatment mampu membersihkan saluran aircond yang tersumbat akibat terlalu lama tidak diselenggara.

#2 – Dapat Menyahkan Karat

8LINE Coil Treatment akan menyahkan kotoran dan karat yang berada didalam Cooling Coil akibat terlalu lama tidak dibersihkan

#3 – Panjangkan Jangka Hayat Aircond

8LINE Coil Treatment menyebabkan jangka hayat sistem & komponen aircond kereta anda bertambah lama terutamanya cooling coil dan kompressor, disebabkan komponen aircond kereta anda khasnya cooling coil bersih daripada kekotoran serta bebas karat.

#4 – Udara Segar, Bersih, Nyaman dan Wangi

8LINE Coil Treatment akan menyebabkan udara daripada aircond kereta anda menjadi segar dan nyaman dengan bau Apple green yang sememangnya wangi.

cara atasi aircond tak sejuk

#5 – Jimat Belanja kerana DIY

Kos untuk membersihkan Cooling Coil adalah sekitar RM400 dan keatas. 8LINE membantu anda menjimatkan wang dan masa daripada menunggu lama di kedai kerana 8LINE sangat mudah iaitu cuci cooling coil tanpa perlu membuka dashboard.

#6 – Aircond Bertambah Sejuk

8LINE Coil Treatment bertindak menyingkirkan kotoran yang terperangkap dan tersumbat didalam Cooling Coil dan hasilnya akan menyebabkan sistem aircond kereta anda kembali berfungsi seperti kereta yang baru dibeli serta aircond kereta bertambah sejuk selepas digunakan.

#7 – Sebagai Anti Bakteria

8LINE Coil Treatment bertindak sebagai Agen Anti Bakteria yang akan membunuh kuman di dalam Cooling Coil kenderaan anda

#8 – Bau Hapak Tiada Lagi

8LINE Coil Treatment menyebabkan bau hapak dan bau rokok dinyahkan dari kenderaan anda selepas digunakan.

8Line Coil Treatment Sesuai Untuk Semua Jenis Kereta

8line coil treatment sejukkan aircond dengan pantas

Melalui kajian kami,  87% pemilik kereta melakukan kesilapan dengan mengabaikan penjagaan sistem aircond kereta mereka sehingga mengakibatkan jangka hayat sistem aircond kereta tidak boleh bertahan lama dan memberi kesan terhadap kos baikpulih yang terpaksa dikeluarkan. Tahukah anda, dengan menggunakan 8LINE Coil Treatment, anda boleh rawat masalah aircond kereta dengan mudah? Dan paling istimewanya produk ini boleh digunakan oleh semua jenis kereta di Malaysia.

Lihat Apa Kata Pengguna 8LINE Coil Treatment

testimoni pengguna 8line coil technology testimoni pengguna 8line coil technology testimoni pengguna 8line coil technology

Rawat Masalah Aircond Anda Dengan 8LINE Coil Treatment Sekarang!

pencuci aircond tak sejuk

Tercari – cari cara sejukkan aircond tanpa keluarkan duit yang banyak? Cubalah 8Line Coil Treatment. Merawat dan membersihkan kekotoran dalam saluran aircond anda dan pastinya menyejukkan aircond anda kembali kepada normal. Hubungi nombor tertera mahupun order di website mereka.

8LINE COIL TREATMENT | RAWAT MASALAH AIRCOND TAK SEJUK DENGAN PANTAS Hubungi: Tekan untuk telefon (017-5578583 ) | Tekan untuk WhatsApp Youtube: zaolas auto

Jom order 8Line Treatment SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Jom order 8Line Treatment SEKARANG!