Review
Apr 6, 2018, 10:31am

Promosi Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah


Keperluan rakyat dalam aspek pembinaan rumah yang lebih besar dan rekaan bangunan yang lebih berkualiti kini semakin mendesak untuk mereka mendapatkan perkhidmatan pelukis pelan rumah.  Buktinya ialah semakin banyak terbina rumah-rumah kediaman yang cantik di Malaysia.

Cara Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Secara asasnya, proses pengubah suaian binaan, pembinaan rumah baru dan juga khidmat melukis plan berbentuk 3D perlu dilakukan denga teliti. Ini adalah untuk memastikan hasil yang diinginkan dapat diperolehi dan mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Selaku pelukis pelan rumah, seharusnya merasa bangga di atas sumbangan yang terbaik dalam perkhidmatan pelukis pelan rumah.

Pelukis Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Ini kerana kerjaya sebagai pelukis pelan rumah atau senibina lain bukan hanya terperap di dalam sebuah bilik berhawa dingin dan melukis pelan semata-mata. Mereka perlu memastikan pelan yang dihasilkan dihantar kepada Majlis Bandaraya, Majlis Perbandaran, Majlis Bandaran atau Majlis Daerah untuk mendapatkan kelulusan. Semua ini bergantung kepada saiz projek yang dikendalikan. Semakin besar projek yang diterima, maka semakin banyaklah pihak yang terlibat.

Cabaran Sebagai Seorang Pelukis Pelan

Lihat Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Sebagai seorang pelukis pelan tidak kira samada pelan rumah atau mana-mana pelan senibina yang lain, mempunyai beberapa cabaran tertentu. Antara yang mereka terpaksa berdepan ialah pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan kelulusan pelan. Setiap pelan yang dihasilkan dalam menyediakan perkhidmatan pelukis pelan rumah dan bangunan perlu memenuhi syarat-syarat kelulusan.

Bincang Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Jika terdapat sebarang pindaan dari pihak berkuasa tempatan, menjadi tanggungjawab seorang pelukis pelan untuk memperbaikinya sebelum menghantar semula bagi tujuan mendapatkan kelulusan kedua dan seterusnya. Meskipun terdapat begitu banyak pindaan yang perlu diberi perhatian, para pelukis pelan tidak ada pilihan lain selain melakukan pengubah suaian ke atas pelan asal melalui komputer dan mencetaknya semula sebelum tarikh akhir yang ditetapkan.

Petua Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Kemudian helaian cetakan itu juga perlu dilipat kemas bergantung kepada kehendak sesetengah majis perbandaran sebelum ditanda tangani oleh arkitek dan pemaju. Setelah selesai proses ini, barulah pelan yang dipinda tadi dibawa semula untuk mendapatkan kelulusan. Perlu diingat bahawa setiap kali pindaan berlaku maka proses yang sama harus diulang. Ini sangat memakan masa, tenaga dan kos cetakan semula.

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Pantas

Sebenarnya kelulusan pihak berkuasa tempatan perlu dilakukan untuk tujuan mengubah syarat, melakukan ubah suai tambahan (renovation) atau pendudukan semantara. Mana-mana premis dan perumahan taman berada di bawah pentadbiran pihak berkuasa tempatan. Tanpa pelan binaan atau membuat sebarang pengubah suaian binaan sebelum mendapat kelulusan dari pihak berkuasa tempatan, pemilik rumah boleh didenda sehingga 10 kali ganda daripada bayaran permohonan.

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Gembira

Walau bagaimanapun, seorang pelukis pelan tetap mempunyai kelebihan tersendiri dimana mereka boleh memilih untuk bekerja secara sendiri iaitu freelance ataupun bekerja di bawah mana-mana syarikat pembinaan. Sebagai pelukis pelan freelance, perkhidmatan yang boleh dilakukan juga terhad kepada kerja-kerja pengubah suaian yang berskala kecil sahaja dan tidak memerlukan pelan yang begitu kompleks. Mereka juga boleh memilih untuk menjadi runner kepada mana-mana syarikat pemaju.

Keperluan Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Ramai yang mungkin beranggapan bahawa bayaran perkhidmatan pelukis pelan rumah agak mahal dan keterlaluan. Disebabkan hal inilah, ada di antara mereka yang mengambil jalan singkat melakukan kerja-kerja pengubah suaian rumah tanpa mendapatkan kelulusan pihak berkuasa tempatan mahupun majlis.

Pensel Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Untuk pengetahuan semua, sekiranya ingin melakukan sebarang ubah suai rumah (renovation) mengikut citarasa tersendiri, memerlukan kepada perkhidmatan pelukis pelan rumah yang berdaftar dan bertauliah. Ini penting supaya tidak wujud sebarang masalah ketika memohon kelulusan dari pihak berkuasa tempatan. Sebelum itu, elok difahami terlebih dahulu mengapa perkhidmatan pelukis pelan rumah ini memerlukan sejumlah bayaran.

Hasil Kerja Pelan Yang Jelas Dan Terperinci

Untuk menghasilkan lukisan pelan yang diluluskan bukanlah perkara mudah. Terdapat beberapa elemen yang perlu dilengkapkan terlebih dahulu. Kerana itulah kepakaran sebagai seorang pelukis pelan. Mereka mampu menghasilkan kerja yang jelas dan terperinci.

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Cepat

Kos Yang Telah Dihabiskan Untuk Mendapatkan Ilmu Senibina

Umumnya untuk menjadi seorang pelukis pelan rumah, terdapat beberapa disiplin ilmu yang perlu dipelajari terlebih dahulu. Ia termasuklah ilmu lukisan pelan secara manual dan ilmu digital yang membolehkan mereka menghasilkan rekaan 3D.

Masa Yang Diperuntukkan Untuk Menghasilkan Lukisan Pelan

Ramai yang tidak mengetahui bahawa untuk menghasilkan lukisan pelan memerlukan masa yang agak panjang. Ini belum lagi termasuk sekiranya berlaku sebarang pindaan daripada pihak berkuasa tempatan. Tambahan pula setiap perkhidmatan itu dilakukan berdasarkan dateline tertentu.

Printer Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Kos Printing Yang Terpaksa Ditanggung

Kos printing ini bukan satu perkara yang remeh dimana ia bukannya menggunakan kertas A4 biasa. Kebanyakkan kos printing juga agak tinggi dan akan menjadi lebih bermasalah jika berlaku pindaan pada pelan rumah kerana pela nasal sudah tidak boleh digunakan lagi.

Kos Sampingan

Kos sampingan ini termasuklah kos penggunaan elektrik, keperluan software yang lebih baik dan pelbagai lagi kos seumpamanya yang perlu ditanggung oleh seorang pelukis pelan.

Lukisan Pelan

Informasi ini mungkin tidak difahami oleh sesetengah individu tambahan pula ianya merujuk kepada bidang kerja seorang pelukis pelan rumah dan binaan bangunan lain. Secara asasnya lukisan pelan atau senibina itu mengandungi beberapa elemen asas yang menyatakan bentuk ruang dan saiz reka bentuk bangunan secara lebih terperinci. Untuk sesebuah lukisan pelan yang lengkap, merangkumi beberapa elemen seperti:

Pelan

Merujuk kepada kedudukan tapak projek dalam lingkungan tertentu secara kasar. Biasanya pelan ini merujuk kepada lokasi kawasan yang mempunyai radius 5km dari tapak projek.

Pelan Lokasi

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Laju

Merupakan gambaran secara kasar kedudukan tapak projek di dalam lingkungan taman perumahan atau kawasan kediaman berhampiran pada skala tertentu.

Pelan Tapak

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Indah

Pelan tapak pula mengandungi perincian yang lebih jelas berkenaan tapak rumah serta bangunan berhampiran dengan skala yang berbeza berbanding pelan lokasi.

Pelan Lantai

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Cantik

Mengandungi pelan tingkat bawah, pelan tingkat atas serta pelan bumbung.

Pandangan

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Terbaik

Pandangan pula merujuk kepada padangan rupa bentuk bangunan yang dilukis seperti pandangan hadapan, pandangan belakang dan pandangan sisi kiri serta kanan.

Keratan

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Bagus

Keratan bangunan pula menunjukkan binaan ruang dalaman sesebuah bangunan yang ingin dibina.

Sanitari

Lukisan sanitari adalah lukisan susun atur segala kelengkapan dapur termasuk bilik air dan sistem kumbahan rumah.

Sistem Bekalan Air

Menunjukkan susun atur sistem perpaipan di dalam rumah.

Lukisan Terperinci

Lukisan ini merujuk kepada lukisan yang dikehendaki oleh pihak berkuasa tempatan dan agensi berkaitan. Lukisan ini mempunyai reka bentuk yang lebih terperinci.

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Pelan

Promosi Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Syarikat Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Nalia Nahrawi Enterprise, sebuah Syarikat Pelukis Pelan Malaysia membuat promosi untuk perkhidmatan pelukis pelan rumah. Promosi tersebut merangkumi kesemua pelan ubahsuai (renovation), pelan pembinaan rumah baru dan juga servis menghasilkan pelan 3D. Lebih menarik, harga yang ditawarkan sangat berpatutan mengikut majlis daerah masing-masing.

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Nahrawi

Nalia Nahrawi Enterprise ini diuruskan oleh Nalia Binti Nahrawi, selaku pengurus manakala Mohamad Iqbal Bin Yusak merupakan pelukis pelan yang dipertanggungjawabkan dalam hal-hal lukisan pelan. Perkhidmatan pelukis pelan rumah adalah termasuk proses mendapatkan kelulusan majlis daerah dan perbandaraan setempat. Perkhidmatan syarikat ini tidak terhad kepada kawasan sekitar sahaja malah perkhidmatan mereka meliputi seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Gulung v

Antara kepakaran tim Nalia Nahrawi Enterprise ialah dalam menyediakan:

  • Pelan pengubah suaian rumah dan pelan binaan tambahan (renovation)
  • Pelan untuk membina sebuah rumah baru
  • Pelan pembinaan rumah banglo
  • Pelan pembinaan rumah kedai
  • Pelan pembinaan kilang
  • Pelan pembinaan surau dan masjid
  • Pelan binaan gazebo dan pergola
  • Plan 3D menggunakan software terkini

Kenapa Perlu Menggunakan Khidmat Nalia Nahrawi Enterprise?

Syarikat Nahlia Nahrawi Enterprise sangat komited dan berpengalaman dalam mengandalikan hal-hal yang berkaitan pelan pembinaan. Bukan itu sahaja, pihak mereka mampu melaksanakan perkhidmatan ini dari awal penghasilan plan sehinggalah kepada mendapatkan kelulusan pihak berkuasa tempatan.

Ruang Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Selain itu, sebagai sebuah syarikat yang berkecimpung agak lama dalam bidang ini setiap rekaan rumah juga berbeza kerana apa yang dipentingkan ialah citarasa pelanggan. Maka, cetusan idea yang menarik mampu menambat hati para pelanggan.

Sekiranya terdapat masalah atau inginkan penambahan dalam reka bentuk pada pelan asal, pihak syarikat Nalia Nahrawi Enterprise tidak akan mengenakan sebarang bayaran kepada pelanggan mereka. Ini antara servis terbaik yang boleh diberikan mereka kerana kepuasan pelanggan merupakan matlamat utama.

Prosedur Kerja Yang Terancang Dalam Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Berdasarkan kepada inforgrafik yang dikongsikan, jelas membuktikan bahawa syarikat Nalia Nahrawi Enterprise mempunyai perancangan gerak kerja yang efisyen dalam menjalankan perkhidmatan pelukis pelan rumah.

Heart Dominant

Bermula dengan peranan Heart Dominant iaitu daripada pihak pelanggan, proses perbincangan dan fasa mendapatkan sebut harga berlaku antara kedua-dua pihak. Harga yang ditawarkan itu juga boleh dirunding dengan syarat pelanggan bersetuju dengan tawaran yang diberikan. Sebagai persetujuan, bayaran pendahuluan sebanyak 60% akan dikenakan. Selagi mana bayaran tidak dijelaskan, segala gerak kerja tidak akan berlaku.

Smarts Dominant

Fasa seterusnya dikenali sebagai Smarts Dominant iaitu daripada pelukis pelan. Pelukis pelan akan melakukan tugasan tersebut setelah fasa pertama selesai. Jika terdapat sebarang masalah atau penambahan, pelukis pelan akan berusaha mereka bentuk semula sehingga mendapat kepuasan kedua-dua belah pihak.

Guts Dominant

Guts Dominant merupakan fasa ketiga yang bakal berlaku selepas mendapat kelulusan daripada pihak di Jabatan Arkitek. Jika terdapat sebarang pindaan pada fasa ini daripada pihak majlis, maka pihak arkitek akan mengenakan caj tambahan kepada pemilik rumah hanya jika berlaku perubahan melebihi dua kali pertukaran.

Luck Dominant

Fasa terakhir yang dikenali sebagai Luck Dominant merupakan fasa memulakan projek binaan rumah iaitu selepas berjaya mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa tempatan dan pihak majlis. Pada fasa ini, pelanggan perlu menjelaskan keseluruhan baki bayaran seperti yang telah dipersetujui.

Senyum Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Dokumen Wajib Yang Diperlukan Untuk Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Ciri Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Antara Projek Yang Diuruskan Oleh Syarikat Nalia Nahrawi Enterprise

Banglo Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Kedai

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Ubahsuai

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Setingkat

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Banglo

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah 2 Tingkat

Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Banyak

Dapatkan Promosi Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Untuk Ubahsuai, Bina Rumah Baru, Plan 3D Sekarang!

Mencari orang berkemahiran dalam lukisan 3D amatlah sukar tambahan lagi dengan kelayakan dan kemahiran yang tinggi. Sekiranya anda sedang mencari pelukis pelan rumah ini, jom hubungi mereka yang pakar. Nak yang pakar hubungi nombor di bawah ye!

NALIA NAHRAWI ENTERPRISE | PELUKIS PELAN RUMAH 3D
Hotline 1:
Tekan untuk telefon (017-7537403) | Tekan untuk WhatsApp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (017-7895378) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Pelukis Pelan Malaysia
Email: intanalia90@gmail.com @ iqmalyusak90@gmail.com

Alamat:
No. 54, Jalan Nenas 9, Taman Kota Masai, 81700 Pasir Gudang, Johor

Cawangan:
No. 49D Kampung Batu 7, Blok 2, 86200 Simpang Renggam, Johor

Jom Promosi Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Untuk Ubahsuai SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Promosi Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Untuk Ubahsuai SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Promosi Perkhidmatan Pelukis Pelan Rumah Untuk Ubahsuai SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: