Review
Mar 22, 2018, 10:18am

Petua Untuk Anak Belajar Membaca Dengan Lebih Cepat


Shares607

keluarga anak belajar membaca dengan lebih cepat

Sebagai ibu bapa, pasti anda tidak senang duduk sekiranya anak-anak masih belum boleh membaca pada usia yang sepatutnya. Kadang-kadang ada anak-anak yang sudah ke sekolah tadika seawal 4 tahun tetapi masih belum boleh membaca ketika berumur 6 tahun atau masuk darjah 1. Masalah ini bukan sahaja merisaukan ibu bapa, tetapi juga menjadi masalah dan kerisauan para guru yang mengajar. Anak-anak memerlukan perhatian sejak dari kecil lagi. Perhatian yang harus kita berikan bukan sahaja dari segi pembelajaran, malah perhatian harus diberikan ketika dia bermain, bercakap dan berinteraksi. Dengan itu, anak akan berasa dihargai dan tidak menyendiri kerana mereka mengetahui kita sentiasa ada melayani kerenah mereka. Hal-hal seperti itu sebenarnya mempengaruhi kepantasan anak membaca apabila mula belajar membaca kelak. Namun, banyak kes dimana anak-anak yang sepatutnya sudah tahu membaca tetapi masih tidak boleh membaca. Jangan risau, terdapat sedikit sebanyak petua yang boleh anda ikuti untuk anak belajar membaca dengan lebih cepat.

1. Teknik Pembelajaran Yang Santai Dan Menggembirakan

Petua Untuk Anak Belajar Membaca Dengan Lebih Cepat

 

Anak-anak masih kecil dan keseronokan bagi mereka adalah bermain dan menonton televisyen dengan watak kartun kesukaan mereka dan lain-lain lagi.  Anda boleh menjadikan sesi pembelajaran mereka sebagai sesi santai dan menggembirakan dengan menghadirkan watak-watak kartun yang mereka suka. Sebagai contoh, anda boleh membeli buku cerita kartun dan mengajar mereka membaca kosa kata, sebutan dan sebagainya.  Dengan wujudnya watak kartun idaman mereka, mereka boleh belajar membaca dengan lebih cepat dan anda haruslah memantau dan mengajar mereka supaya sesi pembelajaran menjadi lebih lancar.

2. Medium Video Sebagai Bahan Bacaan

carta anak belajar membaca dengan lebih cepat

Selain itu, anak-anak juga akan lebih belajar membaca dengan cepat sekiranya menggunakan bahan-bahan bacaan yang menarik selain daripada buku iaitu video atau audio. Sebagai contoh yang mudah, anda boleh gunakan video you tube sahaja untuk mengajar anak-anak membaca. Pada zaman globalisasi ini, telah banyak video-video pembelajaran yang telah diupload bagi mengajar anak-anak anda membaca dengan lancar dan cepat. Video kanak-kanak bahasa melayu dan bahasa inggeris juga lengkap untuk digunakan. Anda cuma perlu cari sahaja di aplikasi youtube.

3. Ulang Sebanyak Mungkin

budak anak belajar membaca dengan lebih cepat

Petua yang sering dilakukan oleh ibu bapa dalam mengajar anak-anak adalah mengulangi apa yang diajar. Bukan sahaja dari segi membaca, malah dari segi menulis juga ibu bapa perlu memastikan sesi pembelajaran yang sama diulang lagi supaya anak menjadi mahir menulis. Begitu jugalah dengan pembelajaran membaca. Anda boleh mengajak mereka membaca pada waktu pagi dan membaca lagi sebelum tidur pada waktu malam setiap hari sehingga mereka benar-benar tahu membaca.

4. Memberi Hadiah

hadiah anak belajar membaca dengan lebih cepat

Sekiranya anak berjaya membaca dengan baik, anda harus memberi hadiah yang ringkas seperti gula-gula atau ais krim sebagai tanda penghargaan kepada mereka.  Mereka akan rasa sangat gembira dan dihargai. Justeru mereka akan seronok untuk belajar membaca dan memastikan mereka berjaya membaca lagi. Sekiranya itu dilakukan secara kerap, sehingga satu tahap anda tidak perlu menyuruh mereka membaca lagi kerana mereka sendiri yang akan membaca kepada anda.  

5. Jadikan Persekitaran Rumah Sebagai Pusat Bacaan Keluarga

rak anak belajar membaca dengan lebih cepat

Amalan membaca perlu diterapkan sejak anak kecil lagi. Walaupun anak baru sahaja mula belajar membaca, persekitaran rumah yang dipenuhi dengan buku bacaan akan menjadikan jiwa anak lebih berminat untuk membaca. Selain itu, bukan sahaja anak yang perlu diberikan perhatian, tetapi anda sendiri boleh membaca supaya dapat menunjukkan pada anak-anak dimana anda juga membaca. Ia akan menjadikan hubungan anda dan anak bertambah rapat dan tanpa disedari anak secara diam-diam akan mengikut perilaku anda. Apabila si dia sudah mula belajar membaca, anda boleh fokus mengajarnya membaca untuk lebih berkesan.

6. Sentiasa Berinteraksi Dengan Mereka

mak anak belajar membaca dengan lebih cepat

Anak yang mempunyai banyak masa bersama ibu bapa tidak menjamin akan kecekapan mereka untuk membaca tetapi apa yang menjamin kepantasan mereka untuk membaca adalah berapa kerapkah mereka berinteraksi dengan anda. Berinteraksi membawa maksud melayani mereka bersembang dengan anda, selalu bercakap dan bertanya mereka soalan dan lain-lain lagi komunikasi dua hala. Dengan adanya interaksi ini, sel-sel otak akan bergerak dan kelak mereka akan mudah untuk membaca dengan lebih cepat.

7. Kiddy Kit Edu Play Set Dari Arayyan Kids

comel anak belajar membaca dengan lebih cepat

Bagi anda yang ingin anak belajar membaca dengan lebih cepat dan lebih berkesan, anda boleh menggunakan Kiddy Kit Edu Play Set. Kiddy Kids Edu Play Set adalah set pembelajaran lengkap yang terdiri daripada pelbagai item seperti buku, cd, pensel warna, puzzle dan lain-lain lagi. Set ini sangat padat dengan pelbagai barangan yang boleh digunakan untuk proses pembelajaran secara santai dirumah. Kiddy Kit Edu Play Set ini dihasilkan oleh Arayyan Kids yang telah diasaskan oleh sepasang suami isteri yang telah banyak membantu ramai ibu bapa dalam menangani masalah anak lambat membaca. Arayyan Kids Global Holdings Sdn Bhd telah tercetus pada tahun 2010 lagi dengan produk set pembelajaran beserta gabungan supplement buah-buahan yang sangat bagus untuk anak-anak. Kedua-dua produk ini sangat hangat diperkatakan oleh seluruh masyarakat kerana ia sangat berkesan dalam membantu pelajaran dan perkembangan minda anak anda.

Fenomena Kiddy Kit Edu Play Set Dari Arayyan Kids

buku anak belajar membaca dengan lebih cepat

Set pembelajaran kanak-kanak yang terhebat di Malaysia ini telah menjadi fenomena dalam kalangan masyarakat ibu bapa dan keluarga yang mempunyai masalah anak sukar membaca dan ingin menjadikan anak-anak mudah faham pelajaran dan sebagainya. Ia mendapat permintaan yang sangat tinggi dan mendapat sambutan ramai kerana keberhasilan produk ini menjadikan anak-anak sudah pandai membaca dengan cepat. Untuk pengetahuan anda, Arayyan Kids telah menerima anugerah Usahawan Terbaik dalam International Malindo Enterprenuer Awards. Selain itu, anda juga mungkin pernah melihat Arayyan Kids di TV AlHijrah, majalah Pa & Ma dan lain-lain lagi media. Arayyan Kids sangat terkenal dan menjadi pilihan ramai ibu bapa.

sijil anak belajar membaca dengan lebih cepat

petua anak belajar membaca dengan lebih cepat

Kandungan Kiddy Kit Edu Play Set

kumpulan anak belajar membaca dengan lebih cepat

Terdapat 16 item atau bahan-bahan didalam Kiddy Kids Edu play Set.  Antaranya adalah buku-buku pelajaran, cd, puzzle, pensel warna dan lain-lain lagi.

1. Buku Asas Huruf

cara anak belajar membaca dengan lebih cepat

2. Buku Basic Alphabet

apakah anak belajar membaca dengan lebih cepat

3. Buku Basic Shapes

bagaimana anak belajar membaca dengan lebih cepat

4. Basic Mazes

mana anak belajar membaca dengan lebih cepat

Selain itu, terdapat banyak lagi item yang disediakan di dalam Kiddy Kit Edu Play Set seperti alat tulis, warna dan sebagainya. Malah, bukan sahaja buku dan alat tulis, Arayyan Kids juga menyediakan makanan tambahan berupa buah-buahan yang sangat bagus untuk diamalkan oleh anak-anak. Suplemen tablet Arayyan Kids adalah berasaskan susu kambing.

comel anak belajar membaca dengan lebih cepat

Kelebihan Kiddy Kids Edu Play Set

iklan anak belajar membaca dengan lebih cepat

  • Kiddy Kids Edu Play Set ini adalah produk pembelajaran awal kanak-kanak yang direka khas dalam Bilingual iaitu bahasa melayu dan bahasa Inggeris. Anak anda akan dapat mempelajari kedua-dua bahasa tersebut.
  • Anak-anak bukan sahaja harus membaca tetapi pembelajaran ini melibatkan proses pembelajaran 3M iaitu membaca, menulis dan mewarna. Mereka tidaklah bosan kerana banyak ativiti yang berbeza yang boleh mereka lakukan.
  • Produk pembelajaran ini dilengkapi dengan 16 item termasuklah buku, cd, alat tulis crayon, set mini puzzle, pensel warna dan macam-macam lagi. Ia amat berbaloi kerana anak anda sangat meminati belajar secara santai dengam teknologi dan bahan-bahan yang disediakan ini.
  • Memudahkan kanak-kanak mengenali huruf, nombor beserta sebutan dan bacaan.
  • Ia merupakan set pembelajaran yang boleh diganti dengan mainan yang sedia ada kerana terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan seakan-akan mainan

tablet anak belajar membaca dengan lebih cepat

  • Boleh dibawa ke mana sahaja oleh ibu bapa atau kanak-kanak kerana ia sangat ringan dan boleh digunakan dimana sahaja. Sebagai contoh, balik kampung pun boleh dibawa.
  • Kanak-kanak lebih cenderung untuk menyiapkan kerja-kerja buku set yang menarik ini berbanding bermain  game handfon dan membuang masa.
  • Memperkukuhkan minda kanak-kanak sebeluk memasuki alam persekolahan yang mencabar.
  • Harga mampu milik dan sangat berpatutan

Arayyan Kids Supplement Tablet

kunyah anak belajar membaca dengan lebih cepat

Selain daripada buku-buku dan bahan-bahan pembelajaran yang disediakan, Arayyan Kids juga menyediakan makanan tambahan berbentuk tablet iaitu tablet chewable susu kambing yang juga terdiri daripada buah-buahan seperti delima, kurma, kismis, aprikot, berries dan sebagainya. Supplement Arayyan Kids ini dapat mencergaskan minIa juga bertindak sebagai pencegah penyakit.

buah anak belajar membaca dengan lebih cepat

Arayyan Kids Penyelesaian Masalah Anak Anda

pensil anak belajar membaca dengan lebih cepat

Tablet supplement Arayyan Kids merupakan penyelesaian utama kepada masalah anda iaitu memudahkan anak belajar membaca dengan lebih cepat. Anak anda akan menjadi lebih aktif dan lebih suka berfikir dengan cara membaca serta belajar setelah mengamalkan Arayyan Kids supplement. Terdapat banyak kelebihan tablet Arayyan terutamanya dalam merangsang pembelajaran anak anda. Selain dari makanan tambahan sunnah nabi ini, set pembelajaran kanak-kanak yang merupakan one stop kids solution juga menjadi pembantu atau sumber pembelajaran anak anda. Dengan mengikuti Kiddy Kit Edu Play Set, anak anda mampu memahami setiap pelajaran dan tiada masalah lagi untuk membaca dengan lebih cepat.

nombor anak belajar membaca dengan lebih cepat

Harga Kiddy Kids Education Play Set

kuning anak belajar membaca dengan lebih cepat

Arayyan Kids menawarkan diskaun dan promosi kepada anda yang benar-benar berminat dalam mendapatkan set pembelajaran ini. Harga asal sebanyak RM169.90 untuk satu set ditawarkan dengan harga RM79 sahaja bagi anda yang menetap di semenanjung Malaysia. Untuk Sabah Sarawak pula anda boleh dapatkan Kiddy Kit Edu Play Set ini dengan harga RM89 sahaja untuk 1 set. Murahkan? Dengan promosi ini, anda boleh dapatkan Set kiddy Kit edu Play ini dengan segera. Anak-anak juga pasti akan memperlihatkan hasil setelah menggunakan Kiddy Kit Edu Play set ini.

penghantaran anak belajar membaca dengan lebih cepat

anak belajar membaca dengan lebih cepat dan mudah

Testimoni Mereka Yang Telah Menggunakan Kiddy Kit Edu Play set

anak belajar membaca dengan lebih cepat dan laju

Ramai ibu bapa yang telah memilih Kiddy Kit Edu Play Set daripada Arayyan Kids sebagai satu sesi pembelajaran tambahan bagi anak-anak mereka. Kesuntukan masa dan kesibukan mereka bekerja tidak membimbangkan lagi kerana anak-anak sudah tahu dan semestinya akan melakukan pelajaran set harian mereka sewaktu ibu bapa tiada dirumah. Mereka bukan sahaja pandai membaca dengan lebih cepat, tetapi mereka juga telah pandai dan mahir berfikir secara kritis dan kreatif serta mengikuti pembelajaran dengan baik tanpa ada masalah.

anak belajar membaca dengan lebih cepat dan matang

anak belajar membaca dengan lebih cepat testimoni

testimoni anak belajar membaca dengan lebih cepat

Dapatkan Kiddy Kit Edu Play Set Untuk Mencerdaskan Minda Anak Anda Sekarang!

Sebagai ibu bapa, kita harusnya memupuk minda anak menjadi lebih kreatif dan dengan informasi yang bersesuaian. Dengan harga hanya RM79 ini sudah pastinya satu pelaburan yang sangat – sangat berbaloi untuk perkembangan anak kecil kita. Jom dapatkan Kiddy Kit Edu Play Set dan Chewable Arayyan Kids Supliments Tablet dengan menghubungi nombor dan melayari media sosial yang tertera di bawah ini ye.

KIDDY KIT EDU PLAY SET |  ARAYYAN KIDS
Hubungi: Tekan untuk telefon (019-4908769) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: @kidsarayyan
Instagram: ArayyanKids

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: