Review
Apr 12, 2018, 6:03pm

Petua Hindari Sikap Anak Malas Belajar


Tidak semua anak akan mempunyai perasaan ingin belajar, malah 89% jumlah kadar anak-anak adalah anak yang tidak suka belajar atau lebih mudah dikatakan malas belajar. Sebagai ibu bapa, pastinya kita akan merasa sangat bimbang dan tak tahu bagaimana untuk kita lakukan supaya anak-anak rajin belajar.

kenapa anak malas belajar

Walaupun anak ke sekolah pada setiap hari, namun belajar di rumah dan menelaah pelajaran sangat penting bagi mengingati pelajaran yang dipelajari serta menyiapkan kerja-kerja sekolah yang diberi oleh guru untuk siapkan di rumah. Ada kes dimana anak terlalu malas dan tidak mahu melakukan kerja sekolah, akhirnya ibu bapa yang menyiapkannya. Menyiapkan kerja rumah anak dengan mengajar kepada anak tidak menjadi masalah kerana itu juga merupakan salah satu proses pembelajaran tetapi sekiranya ibu bapa yang melakukan kerja sekolah anak 100% dan anak tidak mahu mendengar apa yang diajarkan oleh ibu bapa, ia merupakan sesuatu yang berbahaya tahap kritikal untuk anak-anak! Anda tidak boleh berlengah lagi.

atasi masalah anak malas belajar

Sebelum terlambat, anda boleh ikuti tips-tips untuk menjadikan anak rajin dan petua untuk hindari sikap anak malas belajar. Anak-anak anda berpotensi untuk melakukan perubahan menjadi lebih rajin belajar tanpa sedikit pun mereka sedari petua dan cara yang anda lakukan. Pendek kata, anda tak perlu ambil masa yang lama untuk melihat mereka mula menjadi rajin belajar. Jom amalkan tips-tips hindari sikap anak malas belajar.

Tips #1 – Suasana Belajar Yang Santai

petua atasi masalah anak malas belajar

Bermain adalah seseuatu yang menyeronokkan manakala belajar adalah sesuatu yang membosankan bagi anak anda. Inilah masanya untuk anda tukarkan suasana pembelajaran mereka kepada suasana yang lebih santai. Selama ini mungkin mereka lebih suka menonton televisyen atau bermain game, anda boleh selitkan pelajaran ketika mereka menonton televisyen dan lebihkan sesi dua komunikasi. Mereka akan lebih tertarik untuk bercakap kepada anda. Sekiranya pelajaran dilakukan secara tidak santai, mereka akan lebih mengantuk dan tidak berminat.

Tips #2 – Belajar Secara Kreatif

petua elak anak malas belajar

Bagi anak yang sukakan komputer dan bermain game, anda boleh sediakan latihan pelajaran untuk mereka siapkan di dalam komputer dengan menggunakan microsoft word, drawing dan sebagainya. Bagi anak anda yang suka mewarna, anda boleh jadikan pelajaran yang ingin dipelajari boleh anak anda mewarnanya. Secara automatiknya mereka akan lebih berminat bukan sahaja untuk mewarna tetapi juga untuk membaca dan sebagainya.

Tips #3 – Jangan Beri Tekanan

petua hindari anak malas belajar

Petua untuk hindari anak malas juga adalah dengan cara jangan memberi tekanan kepada anak. Tekanan akan membuatkan mereka menjadi lebih malas dan tidak bermotivasi. Anda harus menasihati dengan baik, lembut dan berhikmah. Bukan bermaksud anda perlu melembut suara selalu, anda harus menerangkan kepada anak dengan jelas mengapa mereka perlu belajar, kepentingan belajar dan anda juga perlu sediakan sesuatu yang menyeronokkan untuk belajar.

Tips #4 – Berikan Hadiah Saguhati

hadiah petua hindari anak malas belajar

Anak anda akan lebih seronok belajar sekiranya anda memberikan penghargaan kepada mereka. Penghargaan boleh diberikan berupa pujian, hadiah, gadget, gula-gula dan lain-lain lagi. Anak anda akan berasa dihargai dan disukai oleh kita. Mereka akan menjadi lebih rajin dan tidak akan malas belajar lagi.

Tips #5 – Buat Jadual Harian

buat jadual hindari anak malas belajar

Anak anda haruslah mempunyai sebuah jadual harian kerana ia akan memudahkan anak anda untuk mengikuti jadual tersebut dan dapat menguruskan masa mereka dengan bijak. Dengan jadual harian, mereka akan penuhi masa belajar, menonton televisyen, bermain dan lain-lain aktiviti harian dengan lancar dan baik.

Tips #6 – Sentiasa Menyokong Anak

petua untuk hindari anak malas belajar

Sokongan daripada ibu bapa seperti anda sangat bernilai kepada anak-anak. Nilainya lebih besar daripada emas permata. Anda harus menyokong anak-anak anda dalam menjadikan mereka lebih aktif dan meminati bidang pelajaran. Dengan sifat saling menyokong dan memberi dorongan, anak-anak akan mendengar cakap dan nasihat anda untuk fokus dan rajin belajar.

Tips #7 – Mengamalkan Fast Q

petua untuk hindari anak malas belajar dengan fast q

Petua dan tips yang paling berkesan dalam menjadikan anak anda rajin belajar adalah dengan memastikan anak anda mula mengamalkan Fast Q. Fast Q adalah sebuah formulasi yang mempunyai kandungan hebat dan baik untuk anak anda dalam mempelajari subjek-subjek yang susah dan sukar bagi mereka seperti Kimia, Biologi, Add Math, Math, Fizik, Statistik dan Calculus. Fast Q sangat selamat, halal dan berkesan untuk diamalkan. Anda akan melihat perubahan kepada anak anda dalam tempoh yang pantas selepas amalkan supplement Fast Q ini. Ia telah mendapat sambutan ramai ibu bapa dan guru-guru dalam memastikan anak-anak mengamalkan Fast Q bagi kebaikan mereka. Apakah kandungan yang terdapat di dalam makanan tambahan Fast Q ini?

Kandungan Suplement Fast Q

Fast Q mengandungi pelbagai kandungan yang berunsurkan alam semulajadi asli, protein dan vitamin yang penuh dengan pelbagai zat dan khasiat. Oleh itu, tidak hairanlah jika suplement Fast Q memberikan manfaat yang hebat kepada anak-anak.

formula fast q untuk anak malas belajar

Untuk pengetahuan anda, formulasi atau kandungan Fast Q telah diuji sejak tahun 2004 lagi dan proses R & D telah dilakukan bersama Universiti Malaysia Sabah. Mari kita lihat apakah kandungan yang terdapat di dalam Fast Q.

1. Susu Kambing

susu kambing petua elak anak malas belajar

Susu kambing sangat terbaik untuk anak kerana khasiatnya seakan hampir dengan khasiat susu ibu. Susu kambing premium juga sangat bagus untuk kesihatan dan minda anak anda.

2. Omega

omega petua elak anak malas belajar

Omega sangat bagus untuk IQ dan minda anak anda. Dengan kandungan omega, ia mempengaruhi minda anak untuk lebih senang menghafal dan memahami. Omega kaya dengan pelbagai jenis vitamin.

3. Pegaga

pegaga petua elak anak malas belajar

Pegaga mengandungi pelbagai jenis khasiat dan salah satunya adalah khasiat untuk emosi dan otak. Ia dapat menenangkan fikiran, mengurangkan stress, juga berfungsi sebagai tonik untuk otak dan lain-lain lagi. Anak anda akan mudah menerima pelajaran tanpa pening kepala untuk memikirkan banyak kali. Mereka juga akan mempunyai ingatan yang kuat.

4. Oat

oat petua anak malas belajar

Oat sangat mengenyangkan dan penuh dengan serat. Anak anda akan menjadi bertenaga ketika waktu belajar walaupun pada awal pagi atau tengah malam. Anda tidak perlu risau tentang keletihan atau kebosanan mereka untuk belajar, dengan Fast Q mereka akan sentiasa belajar dengan bertenaga dan segar.

5. Coklat

coklat petua anak malas belajar

Mengikut kajian, coklat adalah makanan yang berfungsi untuk membaiki emosi anda menjadi lebih baik, begitu juga dengan anak anda. Khasiat dan teksturnya yang sangat berkualiti tinggi mampu memberikan kesihatan yang berterusan kepada minda, emosi dan tubuh anak anda.

6. Madu

madu petua hindari sikap anak malas belajar

Madu merupakan makanan sunnah Nabi SAW yang mempunyai pelbagai fungsi dari segi mental dan fizikal. Bagi anak-anak yang masih muda dan belajar, madu menjadikan akal mereka lebih kuat, cerdas dan pintar. Dengan akal yang baik, pelajaran akan dicerna dengan baik oleh minda.

7. Kismis

kismis petua hindari sikap anak malas belajar

Kismis sangat baik untuk kesihatan tubuh badan dan otak. Sebab itulah daripada kecil lagi ibu bapa selalu beri kita makan kismis dan terdapat pelbagai produk di pasaran yang dilengkapi dengan kandungan kismis. Ia sangat baik untuk otak dimana akan lebih mudah untuk anak memahami dan menghafal ilmu.

Perubahan Dan Kesan Selepas Amalkan Fast Q

Kesan Fast Q boleh dilihat seawal dalam masa 3 hari sahaja. Anda akan melihat perubahan yang dialami oleh anak anda dan pasti akan akan gembira dengan perubahan yang terjadi pada diri mereka.

perubahan selepas mengamalkan fast q

 • Anak mudah bangun dari tidur dan kelihatan segar serta badan kelihatan ringan
 • Emosi anak anik tidak mudah terganggu walaupun terdapat pelbagai cabaran di sekolah,ketika mengulang kaki dirumah dan sebagainya.
 • Keyakinan diri akan bertambah setelah mengamalkan Fast Q ini sehingga anak anda sudah berani dalam menjawab soalan guru dan macam-macam lagi.
 • Anak anda tidak akan bosan ketika belajar malah mereka menjadi lebih bersemangat dan fokus belajar sehingga tidak sedar bahawa masa sudah berlalu.
 • Pelajar dan anak anda akan lebih excited atau tidak sabar untuk belajar perkara yang baru. Minat mereka sudah anda untuk belajar. Anda sudah tidak perku risau kerana mereka sendiri yang akan belajar tanpa disuruh oleh anda.
 • Anak akan memberi perhatian sepenuhnya ketika waktu belajar
 • Fast Q menjadikan anak anda belajar dalam keadaam yang tidak tertekan dan tidak stress lagi. Sekiranya mengalami stress, anak anda boleh mengambil 1 atau 2 table Fast Q dan kemam, tekanan akan mula hilang.
 • Anak anda akan lebih bersabar dan cuba memahami ilmu yang sukar sekiranya berasa susah. Namun, mereka tidak akan berputus asa seperti sebelum ini.
 • Proses menghafal dan memahami akan menjadi lebih mudah dan cepat.
 • Pelajar atau anak anda akan menjadi lebih bertenang dan menghilangkan sifat pemarah dan baran mereka. Mereka akan lebih bertenang dan tidak suka bergaduh.
 • Anak akan menjadi lebih bertenaga, aktif dan tidak penat. Walaupun bersekolah pada waktu pagi, bersukan pada waktu petang tetapi pada waktu malam mereka tidak akan lebih untuk belajar.

Cara Amalkan Fast Q Untuk Lebih Berkesan

Mengamalkan Fast Q tidaklah susah dan anak anda boleh mengikuti cara-cara yang betul untuk memastikan keberkesanan Fast Q terhadap mereka. Sebelum makan, mereka perlu mengambil 2 tablet Fast Q dan kemam atau hisap Fast Q tersebut sehingga cair dalam mulut. Keenakan coklat yang terasa di dalam mulut ini lebih elok lagi jika dibiarkan lebih lama di dalam mulut. Coklat akan mencair dan meresap ke dalam tubuh badan mereka.

cara amalkan fast-q untuk elak sikap anak malas belajar

Selain itu, pada hari peepriksaan, 6 biji tablet atau lebih boleh diambil di antara selang masa pada hari tersebut. Bagi mereka yang mempunyai peperiksaan pada waktu pagi dan petang, setelah tamat peperiksaan pada waktu pagi, mereka boleh mengambil dua biji tablet untuk dimakan pada waktu itu bagi mendapatkan ketenangan emosi dan menghilangkan stress sebelum mula menduduki peperiksaan pada waktu petang pula. Perubahan boleh dirasai sekiranya mereka benar-benar konsisten mengambil Fast Q setiap hari.

Tips Memaksimumkan Keberkesanan Fast Q

tips maksimumkan keberkesanan fast - q untuk minda

 • Kurangkan mengambil makanan atau minuman yang mempunyai pewarna termasuklah makanan segera atau makanan ringan terutamanya pada waktu yang hampir dengan peperiksaan.
 • Elakkan persekitaran yang negatif seperti buli, caci maki, dimarah atau diherdik, diperlekeh atau situasi yang menyebabkan anak anda stress atau tidak gembira.
 • Dapatkan khidmat nasihat percuma daripada kumpulan Fast Q kerana tidak semua anak anda mempunyai sistem tubuh dan persekitaran pembelajaran yang sama. Oleh itu, anda boleh berkongsi pengalaman anak anda supaya Fast Q dalam memberi khidmat nasihat untuk anak anda mendapatkan keberkesanan Fast Q dengan lebih maksimum.

Testimoni Mereka Yang Menggunakan Fast Q

testimoni pengguna fast-q

antara testimoni anak rajin belajar dengan fast-q

testimoni anak yang menggunakan fast-q (1) testimoni anak yang menggunakan fast-q (2)

Dapatkan Fast Q Untuk Atasi Anak Malas Belajar SEKARANG!

Ramai yang telah berpuas hati dengan kelebihan dan keberkesanan Fast Q terhadap anak mereka. Tidak dinafikan lagi Fast Q sangat membantu dalam menyelesaikan masalah pelajaran anak-anak dan memberikan kesan yang terbaik kepada mereka. Jom dapatkan Fast Q untuk pembelajaran yang berkesan dan cemerlang!

subjek susah jadi senang

PUAN KHATY | EJEN FAST Q – PETUA HINDARI SIKAP ANAK MALAS BELAJAR
Hubungi: Tekan untuk telefon (014-8671584) | Tekan untuk WhatsApp

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: