Review
Jan 19, 2018, 11:30am

Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka


Anda berada di halaman yang betul untuk mengetahui petua dan cara hilangkan eyebag. Semestinya, lelaki mahupun wanita kedua-duanya mementingkan penampilan diri dan antara aspek penting yang sentiasa membelengu adalah lingkaran bawah mata atau lebih senang dipanggil eyebag atau mata panda.  Mempunyai eyebag atau lingkaran di bawah mata membuatkan seseorang nampak lebih berusia. Dan mengurangkan keyakinan diri seseorang untuk keluar tanpa memakai sebarang calitan make up. Ia boleh terjadi kepada sesiapa pun tidak kira lelaki atau wanita. Tetapi seperti yang kita tahu golongan wanita lebih cenderung untuk menghilang kesan lingkaran hitam di bawah mata.

cara hilangkan eyebag 06

Antara penyebab munculnya lingkaran di bawah mata atau eyebag adalah disebabkan oleh kurang tidur. Kekurangan tidur merupakan antara punca utama mengapa seseorang itu lebih mudah mendapat eyebag. Ini selalunya menandakan mereka tidak cukup rehat dan kelesuan akibat daripada tidak cukup tidur. Bukan itu sahaja, selain daripada tidak mendapat tidur yang mencukup atau sering berjaga malam, faktor lain seperti merokok, anemia, dehidrasi, anemia dan insomnia turut menyebabkan terjadinya eyebag. Setiap individu akan merasa segan untuk berhadapan dengan orang ramai. Sudah pasti ramai cuba mencari cara yang mudah serta pantas untuk menghilangkan eyebag.

Terdapat pelbagai cara hilangkan eyebag dan remedi dari rumah yang boleh diamalkan. Kami berikan beberapa petua di rumah yang boleh digunakan sebagai cara hilangkan eyebag anda.

Ais Batu | Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka

cara hilangkan eyebag 08

Ais batu merupakan cara hilangkan eyebag yang paling mudah dilakukan. Ais batu dikhabarkan cukup efektif untuk menghilngkan eyebag. Hal ini kerana, sifata ais yang sejuk dapat memeberikan kesegaran kepada kedua-dua sama ada mata mahupun kulit anda. Hanya dengan menggunakan ais dan tisu muka, mata anda mampu kembali segar. Caranya adalah dengan mencelurkan tisu muka ke dalam bekas yang berisi ais, ini akan menjadikan ias sejuk, kemudian tekapkan tisu tersebut pada mata anda. Ia tidak akan hilang dalam masa satu saat tetapi kesannya dapat dilihat apabila anda bangun dari tidur. Tentu mata anda akan segar kembali.

Sudu Sejuk | Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka

cara hilangkan eyebag 07

Selain menggunakan tisu yang dicelupkan ke dalam air, sudu juga boleh digunakan alternatif cara hilangkan eyebag. Sudu yang menjadi sejuk setelah direndam ke dalam ais batu juga dapat membantu menyegarkan kulit pada bahagian bawah mata. Amda hanya perlu merendam sudu ke dalam ais batu selama 20 minit bai memastikan sudu sejuk pada tahap yang sesuai. Kemudian gunakan sudu untuk menggosok atau mengurut pada kawasan sekitar mata dengan lembut. Teruskan sehingga hilang rasa sejuk pada sudu. Ulang cara yang sama pada kedua-dua belah mata. Teknik ini telah pun dilakukan oleh ramai orang bukan sahaja di Malaysia malah di serata dunia dan terbukti keberkesanannya.

Minyak Zaitun | Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka

cara hilangkan eyebag 10

Minyak zaitun sangat popular dengan khasiatnya yang pelbagai dan sering kali digunakan untuk menghilangkan stretch mark yang terdapat di bahagian badan, mengurangkan jerawat, menyembuhkan kulit yang terbakar, melembutkan bibir, menyihatkan rambut, melembabkan kulit serta meghilangkan selulit. Jangan terkejut kerana minyak zaitun juga boleh menghilangkan eyebag anda.

Setiap kali selepas mandi dan membersihkan diri, tidak kira pada waktu pagi atau petang, pastikan anda menyapu minyak zaitun pada kawasan lingkaran bawah mata atau tempat eyebag dan biarkan selama 30 minit. Urutkan dengan lembut dan perlahan agar ia dapat meresap ke dalam kulit dan anda akan dapat melihat kesannya selepas itu.  

Hirisan Timun | Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka

cara hilangkan eyebag 09

Selalu kita dengar dan baca petua dan cara hilangkan eyebag dengan menggunakan timun. Tujuan sebenar adalah untuk menyejukkan dan menyegarkan bahagian lingkaran bawah mata atau eyebag tersebut. Selain menggunakan sudu dan juga ais, timun turut menjadi pilihan utama untuk menghilangkan eyebag. Ini kerana timun mempunyai kandungan air yang tinggi dan apabila diletakkan di mata ia boleh memberikan cooling effect. Cooling effect membuatkan mata lebih nyaman dan menyegarkan sekaligus sangat baik untuk mata yang letih dan lesu.

Letakkan timun di dalam peti untuk memastikan timun segar dan boleh segera digunakan. Muka haruslah dibersihkan terlebih dahulu. Sangat disarankan untuk baring ketika ingin meletakkan timun ke atas mata agar timun tidak terjatuh sewaktu treatment. Kemudian letakkan timun yang telah dihiris dan disejukkan selama 30 minit ke bahagian sekitar mata. Bertenang dan gosokkan dengan perlahan. Biarkan selama 15 minit, gunakan waktu 15 minit untuk berehat dan tenangkan diri.

Pakai Krim Khas daripada Yanalis Skincare | Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka

 

cara hilangkan eyebag 11

Untuk cara yang paling mudah anda boleh apply krim khas daripada Yanalis SignatureSkincare di bahagian eyebag. Seperti yang kita tahu, telah banyak produk anti penuaan serta produk kecantikan yang yang menjamin menghilangkan kesan eyebag di reka khas untuk pengguna. Yanalis Signature sangat disyorkan kerana ia bukan sahaja sebagai cara hilangkan eyebag, malah menyegarkan kulit muka. Ini adalah satu bonus kepada mereka yang ingin membaikpulih kembali kulit yang kusam beserta eyebag yang sangat ketara.

Mengapa pilih Yanalis Signature Skincare | Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka

cara hilangkan eyebag 12

Yanalis Signature Skincare amat sesuai digunakan dan serasi untuk semua jenis kulit wanita. Hal ini kerana ia tidak mengandungi sebarang bahan yang berbahaya bahkan boleh diaplikasikan tidak kira untuk kulit yang normal, kering mahupun yang berminyak. Bahan yang merbahaya seperti merkuri membuatkan kulit cantik dengan segera tetapi juga akan memberi kesan sampingan kerana dapat merosakkan kulit apabila digunakan untuk jangka masa yang lama. Tetapi dengan Yanalis Signature Skincare anda tidak perlu risau kerana bahan utama yang digunaka merupakan ekstrak betik sebagai bahan utama selain daripada mengandungi pelbagai jenis vitamin seperti vitamin A, C dan E. Setiap vitamin mempunyai khasiatnya yang tersendiri.

Khasiat dan kelebihan menggunakan Yanalis Skincare | Petua dan Cara Hilangkan Eyebag serta Segarkan Kulit Muka

Yanalis Signature Skincare merupakan set kecantikan yang terdiri daripada pencuci muka, toner dan krim untuk dipakai pada waktu siang dan juga pada waktu malam. Setiap botol dan bekas mempunyai keistimewaan dan kelebihan yang tersendiri pada kulit. Dengan pemakaian yang betul ia dapat mempercepatkan lagi proses untuk membaik pulih kulit. Mari kita lihat exclusive set yyang ditawarkan oleh Yanalis Siganture Skincare.

Facial foam

cara hilangkan eyebag 01

Pertama sekali sudah semestinya pencuci muka atau seperti yang tertera di dalam gambar ia dipanggil sebagai facial foam. Demi memastikan kulit sentiasa bersih daripada kotoran, gunakan pencuci muka yang disediakan. Pencuci muka yang disediakan bukan sekadar membersih ahagian luaran sahaja, ia mampu membersih hinggan ke lapisan dalam kulit malah turut diperkaya dengan ekstrak buah betik. Ekstrak buah betik merupakan bahan asas yang digunakan untuk set Yanalis Signature Skincare.

Apabila muka terasa pedih, kita dapat tahu bahawa sesuatu produk itu tidak sesuai dengan kulit muka tetapi jangan bimbang kerana penggunaan facial from daripada Yanalis Skincare tidak akan membuatkan kulit anda terasa pedih bukan itu sahaja ia juga memastikan kulit kekal lembap dan tidak kering. Sekaligus ini akan menjadikan kulit lebih lembut dan cerah sekata di samping kelihatan halus, lembap dan bersinar.

cara hilangkan eyebag 13

Pencuci muka Yanalis Skincare juga tidak menghasilkan buih yang banyak demi menjaga pH asli untuk kulit yang pelbagai. Pencuci muka yang banyak buih sebenarnya boleh mengganggu fungsi kulit Buih akan mengganggu penghasilan minyak semulajadi pada kulit kita. Natural oil amat penting, kerana apabila kurangnya natural oil pada kulit kita ia akan mudah menggelupas dan kulit akan menjadi sangat kering. Walaupun tidak banyak buih ia masih membersihkan segala kotoran dan make up di muka.

Toner

cara hilangkan eyebag 04

Seterusnya adalah toner. Toner digunakan selepas mencuci muka menggunakan pencuci muka. Toner adalah satu kemestian kepada mereka yang mempunyai kulit berminyak. Toner bertindak sebagai agen untuk menyeimbangkan kembali pH kulit selepas mencuci muka. Punca kulit berjerawat dan tidak sekata, sebahagian besarnya dipengaruhi oleh pH kulit muka. Apabila pH meningkat selepas mencuci muka, toner bertindak mengembalikan kelembapan kulit serta pH yang seimbang.

Toner Yanalis Signature Skincare dihasilkan berasaskan air dan citric acid. Jika anda tidak tahu, citric acid sangat bagus untuk kulit. Ia membantu meningkatkan kadar pertumbuhan semula kulit contohnye seperti selepas menggelupas. Dengan kata lain ia membantu membuang daki serta sel-sel kulit mati. Selain itu ia turut mengggalak kadar pernafasan kulit dan membuatkan kulit sentiasa kelihatan segar.

cara hilangkan eyebag 14

Antara kelebihan lain penggunaan toner daripada Yanalis Signature Skincare adalah ia mampu mencerahkan kulit dan membunuh kuman punca jerawat. Di samping itu, ia turut diperkaya dengan vitamin C. Vitamin C menjadikan kulit lebih bersih dan sihat. Apa yag lebih menarik adalah mereka yang mempunyai kulit sensituf juga tidak perlu risau untuk menggunakan toner kerana ia buka  sahaja boleh menutup pori-pori yang besar tetapi juga menstabilkan pH semuljadi kulit.  

Day cream

cara hilangkan eyebag 03

Penjagaan kulit muka bukan hanya dengan mencuci dan memakai toner. Waktu siang merupakan saat di mana kulit akan terdedah kepada sinaran ultraviolet (UV) dan kita tau bahawa cahaya UV boleh memberikan kesan yang negative kepada kulit jika dibiarkan. Walaupun berada di bawah bumbung ia masih tida menjamin yang kulit kita bebas daripada sinaran UV. Habuk dan bakteria yang berada di sekelilig turut menjadi punca kepada kulit yang tidak sihat selain daripada perubahan cuaca.

Di sinilah di mana day cream atau krim siang memainkan peranan yang penting dalam melindungi kulit daripada sinaran UV dan cahaya matahari. Day cream Yanalis Signature Skincare dihasilkan daripada kojic acid dan arbutin. Kojic Acid dan Arbutin merupakan bahan pemutih atau agen yang membantu proses pemutihan selain menggebukan kulit.

cara hilangkan eyebag 15

Fungsi kedua-dua koic acid dan arbutin adalah untuk melindungi kulit dari melisma dan jeragat. Ia turut mengandungi spf 15 dan sangat baik dalam melindungi kulit daripada bahaya sinaran UV. Day cream Yanalis Signature Skincare mengadungi semua ciri-ciri yang diutamakan dalam menjadikan kulit lebih berseri dan terjaga iaitu mampu menghalang kotoran-kotoran dan debu-debu dari meresap ke dalam kulit, menhapuskan kulit kusam dan tona tidak sekata, menghilangkan flek-flek hitam, memudarkan parut-parut jerawat serta menghaluskan dan melicinkan kulit wajah.

Night Cream

cara hilangkan eyebag 05

Night cream atau krim malam juga memainkan peranan yang penting. Night cream dipakai bertujuan untuk memberikan sumber nutrisi pada kulit untuk memulihkan kulit daripada stress pada siang hari. Bayang kan seharian kulit kita berada dan terdedah di bawah cahaya matahari dengan berbekalkan calitan bedak. Day cream sahaja tidak mencukupi kerana pada waktu malam kulit juga memerlukan belaian yang manja dengan menggunakan night cream.

Jika day cream dihasilkan daripada kojic acid dan arbutin, night cream pula dihasilkan daripada serbuk mutiara yg bermutu tinggi. Serbuk mutiara sangat terkenal dengan fungsinya dalam proses penuaan kulit menjadikan kulit tidak nampak seperti dimamah usia. Dengan kata lain kulit kekal berseri dan wajah kelihatan lebih muda.

cara hilangkan eyebag 16

Dengan adanya night cream ia membantu dalam mengecutkan jerawat, memudarkan parut serta jeragat, meratakan lubang dan bekas jerawat bagi mereka yang mengalami masalah jerawat yang serius dan juga mengurangkan pigmentasi yang jelas di wajah. Selain itu juga, sedang wajah direhatkan pada waktu malam, night cream Yanalis akan memastikan kulit kembali gebu dan cerah, mengurangkan kulit berminyak serta blackhead dan whitehead termasuk bintik-bintik hitam.

Kita semua tidak akan terlepas daripada mempunyai sel-sel kulit mati, kedutan di wajah serta eyebag yang ketara. Semua ini turut dapat diselesaikan dengan pengunaan set Yanalis Signature Skincare.

cara hilangkan eyebag 17

Jika berminat boleh hubungi Pn Hazean di talian +60197603899 atau layari laman web di bawah untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

 

Jom Order Set Yanalis Signature SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Set Yanalis Signature SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Set Yanalis Signature SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: