Review
Jan 23, 2018, 4:26pm

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi


Bercakap mengenai masalah kesihatan berkaitan kulit, antara yang paling biasa tetapi menjengkelkan adalah masalah ruam pada kulit serta gatal pada kulit.. Gatal dapat terasa pada tempat tertentu atau seluruh tubuh. Kulit kemerahan atau ruam adalah gejala yang sering mengiringi rasa gatal. Lazimnya dilihat berlaku pada kawasan kulit yang mudah berpeluh, ruam menjadi masalah kulit yang membimbangkan ramai orang.

atasi gatal kulit 01

Ruam merupakan masalah biasa di kalangan kanak-kanak mahupun orang dewasa. Ruam boleh terjadi dalam pelbagai situasi. Sebahagian daripada ruam boleh menjadi serius, tetapi kebanyakannya adalah tidak merbahaya. Ada sebahagian daripadanya adalah serius dan memerlukan rawatan perubatan. Sebahagian ruam terjadi dan sembuh dengan cepat, manakala sebahagian daripadanya mengambil masa yang lama. Ada juga ruam yang terjadi sembuh dengan cepat dan ada juga yang ambil masa beberapa hari untuk sembuh.

Mengapa Terjadinya Kulit Gatal Dan Ruam

 

atasi gatal kulit 03

Ruam tidak merbahaya tetapi lazimnya menyebabkan kegatalan, kadangkala sehingga terluka. Antara alergen utama yang menyebabkan berlakunya ruam atau dermatitis ialah:

 • Tumbuhan beracun seperti ivy, oak atau sumac.
 • Sabun, bahan pencuci, syampu, minyak wangi, kosmetik atau losyen.
 • Barang kemas atau fabrik.
 • Peralatan baharu, mainan, alat, atau objek lain.

Ruam juga boleh berlaku dengan jangkitan virus seperti herpes zoster, jangkitan kulat contohnya yis, jangkitan bakteria dan jangkitan kelamin (STI). Ruam juga boleh berlaku sebagai tanda-tanda penyakit yang lebih serius, seperti penyakit hati, penyakit buah pinggang atau sesetengah jenis kanser.

atasi gatal kulit 20

Ruam juga didapati muncul selepas terdedah kepada serangga atau parasit seperti hama. Anda boleh mendapat ruam apabila anda berjalan ke kawasan luar bandar atau mengembara di dalam hutan. Kulit yang terasa kering dan gatal menjadi gejala awal ruam. Kulit akan mengalami iritasi dan timbul ruam kemerahan yang apabila muncul gejala ini maka anda akan mulai menggarunya. Semakin digaruk, gatal yang anda alami umumnya akan semakin buruk. Kondisi ini biasanya akan diikuti dengan timbulnya benjolan kecil yang melepuh bahkan adanya infeksi. Luka melepuh ini boleh mengeluarkan cairan atau menjadi kulit yang kering dan pecah-pecah.

atasi gatal kulit 21

Kondisi seluruh gejala seperti kulit kering, gatal, inflamasi dan pecah-pecah umumnya akan muncul dan menghilang. Selama kondisi ini terjadi lapisan kulit mungkin akan menebal dan membuat bagian tersebut terasa kasar. Menggaru bukanlah jalan pernyelesaian bagi gatal dan ruam. Menggaru kulit tubuh yang gatal dapat membuatnya luka dan meninggalkan kesan. Berikut adalah Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi yang dapat anda ikuti:

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#1 Tepung sagu

atasi gatal kulit 02

Ambil sesudu makan tepung sagu dan campurkan dengan sedikit air. Titiskan cuka sebanyak empat titis. Setelah dikacau, sapukan bahan itu pada bahagian yang gatal. Lakukan setiap hari sehingga bintik-bintik gatal akibat peluh itu hilang dari tubuh anda.

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#2 Garam Kasar

atasi gatal kulit 05

Bagi menghilangkan kesan daripada gigitan nyamuk dan menghilangkan gatal-gatal pada kulit, campurkan garam dan air. Jangan biarkan garam itu terlarut. Kemudian sental garam itu di bahagian yang kena gigitan.

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#3 Daun Rambutan

atasi gatal kulit 04

Daun rambutan juga boleh mengatasi masalah kulit kepala yang gatal. Masukkan daun rambutan dalam satu bekas yang berisi 3 gelas air, hancurkan daun rambutan . Setelah itu perah 2 biji limau nipis serta kacau hingga sebati. Tapis air tadi, sapukan rata-rata biar ia menyerap pada kulit kepala. Sebaik-baiknya anda amalkan 2 minggu sekali

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#4 Gambir

atasi gatal kulit 07

Sekiranya ada masalah gatal pada kulit dan kelenkang, ambil sekeping gambir, masukkan ke dalam piring kecil kemudian basahkan gambir dengan sedikit air supaya ia kembang. Sapu pada bahagian gatal.

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#5 Daun Kunyit

atasi gatal kulit 06

Cari daun kunyit, daun asam jawa dan daun pokok duri keman.Tumbuk sehingga lumat dengan campuran sedikit garam. Kemudian sapu pada tempat gatal.

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#6 Lemon

atasi gatal kulit 09

Lemon mengandung vitamin C dan merupakan solusi terbaik dalam menghadapi masalah kulit.  Cukup oleskan cairan lemon pada daerah yang terkena ruam atau gatal dan biarkan kering. Lemon akan menyembuhkan gatal dengan cepat.

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#7 Kulit Pisang

atasi gatal kulit 08

Kulit pisang yang biasa kita buang ke tempat sampah ternyata mampu sebagai solusi terbaik untuk mengubati penyakit gatal. Caranya ambil kulit pisang dan tempelkan bagian dalam kulit pisang pada kulit yang terasa gatal. Kemudian pijat-pijat kulit pisang secara halus dan perlahan. Tunggu reaksinya setelah Anda melakukannya secara rutin dan teratur.

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#8 Daun Salam

atasi gatal kulit 12

Selain biasa digunakan sebagai penyedap masakan, daun salam juga dapat dijadikan sebagai bahan untuk mengatasi rasa gatal pada kulit. Cara menggunakannya iaitu dengan cara mencuci terlebih dahulu daun salam tersebut hingga bersih, kemudian ditumbuk hingga halus. Lalu daun salam yang telah ditumbuk tersebut anda oleskan pada kulit yang terasa gatal.

Petua Atasi Gatal Kulit dan Ruam Secara Semulajadi
#9 Lidah Buaya

atasi gatal kulit 10

Tanaman yang juga dikenali dengan nama aloe vera ini memiliki anti-inflamasi, antibakteri dan antijamur yang memberikan keajaiban bagi kulit. Oleskan lidah buaya secara teratur. Hal ini kerana untuk mengurangi kemerahan pada kulit akibat ruam dan biarkan selama 30 minit dan bilas. Lakukan tiga kali sehari untuk menyingkirkan ruam dan gatal kulit sepenuhnya.

Atasi Gatal Kulit dan Ruam Dengan Forever Aloe Vera Gelly

atasi gatal kulit 11

Forever Aloe Vera Gelly adalah gel tebal mengandungi humektan dan pelembap, serupa dengan daun dalaman Aloe Vera. Senang diserap, Aloe Vera Gelly melega, melindungi dan menenangkan kulit terengsa dan disediakan khas untuk aplikasi topikal yang melembap dan merapi.

Keindahan Forever Aloe Vera Gelly adalah kandungan Aloe Vera yang distabilkan 100% yang melicinkan tisu sensitif dengan selamat. Ciri-cirinya adalah melegakan parut dan menenangkan kulit serta sebagai gel menenangkan selepas terkena sinaran matahari.

Keistimewaan Forever Aloe Vera Gelly

Selain dari Ramuan asas iaitu Aloe Vera, bahan lain dalam menghasilkan Forever Aloe Vera Gelly adalah Allantoin, Aloe Barbadensis Gel ( Stabilized Aloevera Gel ), Ascorbic Acid, Carbomer, Diazolidinyl Urea, Disodium EDTA, Glycerin, Methylparaben, Tocopherol ( Vitamin E Natural ), Triethanolamine dan Water Aqua.

atasi gatal kulit 13

Dengan ramuan – ramuan yang terkandung dalan Forever Aloe Vera Gelly maka terhasil keistimewaan yang amat menakjubkan. Antara keistimewaannya adalah :

 1. Gel sapuan yang melegakan dan tidak berminyak
 2. Digunakan untuk melincirkan tisu-tisu sensitif
 3. Sebagai rawatan untuk melegakan masalah kulit seperti luka ringan, lecur dan keadaan kesensitifan kulit yang lain.
 4. Boleh membantu melagakan rasa gatal, lebam, radang dan sakit serta membantu memerangi jangkitan.
 5. Diperbuat daripada gel Aloe Vera mantap, merupakan gel lut cahaya yang kaya dengan humektan dan pelembap.
 6. Dapat membantu melembapkan kulit.
 7. Mudah diserap dan sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit berminyak.
 8. Lebih berkesan jika disapukan pada kulit yang dibersihkan dahulu.

Forever Aloe Vera Gelly Untuk Semua Jenis Kulit

cara hilangkan ruam dengan cepat

Tidak seperti gel sapuan Aloe Vera lain di pasaran, Forever Aloe Vera Gelly dibuat daripada gel sebenar Aloe Vera yang telah distabilkan 100%. Ia sesuai untuk semua jenis kulit dan boleh digunakan untuk:

 • Melegakan kulit akibat luka kecil, melecet, kulit terbakar dan selaran matahari atau sun burn
 • Melegakan kegatalan kulit akibat gigitan serangga
 • Melegakan ruam panas & ruam lampin.
 • Melegakan kegatalan & kerengsaan akibat demam campak & chicken pox
 • Melegakan kulit selepas bercukur & rawatan wax.
 • Mengelakkan kerosakan rambut akibat klorin selepas berenang.
 • Kesihatan kulit kepala — hilangkan kelemumur, kerak kepala, eczema, kegatalan.
 • Kesihatan rambut – melembab dan melebatkan rambut dan mengurangkan keguguran rambut.
 • Melegakan rasa gatal bagi kulit bermasalah alergik seperti urticarial atau hives (gegata).
 • Melembabkan kulit sebelum bersolek — pelembab asas atau base moisturiser.
 • Melegakan buasir luaran
 • Melembabkan dan menyihatkan kuku.

atasi gatal kulit 23

Forever Aloe Vera Gelly adalah gel sapuan yang melegakan dan tidak berminyak. Ia sangat berkesan untuk melincirkan tisu-tisu kulit yang sensitif. Gel ini sangat berguna untuk merawat dan memberi kelegaan kepada luka-luka kecil, lecur ringan dan lain-lain masalah kulit yang sensitif.

Forever Aloe Vera Gelly diperbuat daripada gel aloe vera yang distabilkan dan kandungan asasnya menyamai kandungan daun aloe vera sebenar. Ia adalah gel lut cahaya yang kaya dengan humektan dan pelembab. Gel ini mudah diserap dan sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit berminyak.

Sapu – Sapu Dah Hilang Segala Kegatalan

Selain dari luka, gatal atau masalah yang lain, Forever Aloe Vera Gelly ini boleh dijadikan cool fever, jadi bila anda demam boleh la sapukan di atas dahi. Forever Aloe Vera Gelly ini tahan lama dan ianya sangat berbaloi. Hanya dengan satu produk berkesan untuk semua.

atasi gatal kulit 15

Cara penggunaannya pula sangat ringkas dan mudah. Iaitu anda perlu bersihkan kulit sebelum digunakan dan sapu Forever Aloe Vera Gelly  ditempat yang bermasalah.

Awas! Produk Forever Vera Gelly tidak boleh dimakan sama sekali. Forever Aloe Vera Gelly dirumus khas untuk penggunaan luaran dan tidak sesuai untuk konsumsi ke dalam badan. Untuk mengambil aloe vera sebagai supplement dalaman, anda boleh lah memilih produk Forever Aloe Vera Gel atau Forever Aloe Berry Nectar yang diperkaya dengan rasa dan nutrisi epal dan kranberi.

Testimoni Pengguna Forever Aloe Vera Gelly

Ramai yang telah mencuba produk Forever Aloe Vera Gelly dan mereka telah pun berpuas hati dengan penggunaan produk tersebut. Anda juga boleh melihat testimoni – testimoni yang ditinggalkan oleh para pengguna produk Forever Aloe Vera Gelly yang gembira dengan kesan yang diterima setelah menggunakan produk ini.

atasi gatal kulit16

Kegatalan semakin berkurangan dengan hanya menggunakan Forever Aloe Vera Gelly

atasi gatal kulit 17

Jerawat dan parut semakin pudar selepas menggunakan Forever Aloe Vera Gelly.

atasi gatal kulit 19

Kesan lecur hilang

atasi gatal kulit18

Walaupun ada beratus-ratus produk luar sana, namun produk Aloe Vera Gelly ini kekal menjadi pilihan ramai kerana keberkesanan dan keselamatan produk ini terbukti. Penyelesaian bagi masalah anda sudah ada di depan mata

Jom Dapatkan Aloe Vera Gelly SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Aloe Vera Gelly SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Aloe Vera Gelly SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: