Umum
Oct 16, 2013, 4:03pm

Penyakit Jantung Koronari dan Pilihan Rawatan


Media

5 Oktober 2013, saya telah dijemput untuk menghadiri taklimat kesihatan mengenai penyakit jantung koronari dan pilihan rawatan terkini di PARKROYAL Penang Resort. Taklimat ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada rakyat malaysia bahawa penyakit jantung merupakan “Musuh Nombor Satu” dalam kehidupan yang paling ditakuti.

Taklimat Kesihatan ini bermula pada jam 10.30 pagi dan berakhir pada 1.00 petang. Tiga pakar kardiologi seperti di bawah, adalah dijemput untuk memberi taklimat kepada media.

Dr Simon Lo
Organising Chairman of CCI 2013,
Consultant Cardiologist/Interventional Cardiologist,
Gleneagles Medical Centre, Penang

Dr Chang Sau Kong
Consultant Cardiologist,
Adventist Hospital

Prof Stephen Lee
Chief of Cardiology,
Professor and Senior Consultant,
Department of Medicine,
Queen Mary Hospital,
University of Hong Kong

Pendaftaran untuk media

Bilik khas untuk media

Kaunter Maklumat

Ruang pameran mengenai Percutaneous Coronary Intervention and stents.

Taklimat bermula Oleh Dr Simon Lo bercakap tentang Penyakit Koronari Arteri di Malaysia dan gambaran Campurtangan kardiovaskular Kompleks (CCI) 2013.

Cardiovascular disease is currently the No. 1 killer in Malaysia, contributing to 25.4% of the total mortality rate in Malaysian hospitals in 2010. Among the treatments available for coronary heart diseases (CHD), percutaneous coronary intervention (PCI) is an option to surgery which can help to improve narrowed coronary arteries and maintain normal blood flow to prevent weaknesses of cardiac muscle.

3

Dr Simon Lo  menjelaskan bahawa orang mendapat masalah jantung disebabkan oleh kekurangan senaman, obesiti, merokok, pemakanan yang tidak sihat, pengambilan alkohol dan lain-lain. Kumpulan yang berisiko tinggi adalah mereka yang mempunyai penyakit tekanan darah tinggi, kencing manis, kolesterol tinggi, putus haid dan lain-lain. Menurut statistik, orang Melayu lebih mudah untuk mendapat penyakit ini. Walaubagaimanapun, 40% daripada pesakit koronari ini tidak mempunyai simpton-simpon awal langsung.

4

Seterusnya taklimat oleh Dr Chang Sau Kong. Kami diberi taklimat mengenai “Percutaneous Coronary Intervention” dikenali sebagai “Coronary Angioplasty” adalah prosedur yang digunakan untuk membuka dan mengecil “Coronary Arteries of The Heart

Berikut terdapat beberapa rawatan untuk “Blocked Coronary Arteries”. Secara umum.

  • Pesakit dengan gejala dan penyempitan teruk (50-70%) pada 1 hingga 2 arteri koronari boleh dirawat dengan angioplasti koronari & stenting.
  • Pesakit dengan penyakit yang teruk 3 kapal boleh dirawat dengan angioplasti & stenting atau pembedahan pintasan.
  • Pesakit dengan sympoms dan penyakit kecil boleh dirawat dengan ubat-ubatan

5

Taklimat yang terakhir oleh Prof Stephen Lee mengenai COMBO EGO yang merupakan Dual Therapy Stent. Pada pandangan Prof Stephne Lee, jenis stent terbaru ini adalah salah satu yang terbaik. Prof menyebut bahawa ia adalah sangat penting untuk arteries sembuh dengan baik selepas pembedahan. The stent bersalut harus dikebumikan dalam arteri. Di sisi lain, ia akan dapat menghalang arteri daripada tersumbat kembali.

Media

Prof Stephen Lee menunjukkan satu siri gambar-gambar dan video menarik keadaan arteri selepas meletakkan stent kombo. Berikut adalah animasi link video YouTube oleh OrbusNeich bagaimana  Combo Stent bekerja.

Sebenarnya COMBO Dual Therapy Stent by OrbusNeich (www.orbusneich.com), belum lagi meluas. Setakat ini, teknologi tersebut hanya terdapat di hospital Kuala Lumpur.

7

Sesi Q&A

DSC_0111

Penerangan bagaimana stent akan diletakkan.

Akhir sekali, media diberi peluang untuk bertanyakan soalan dan jawapan mengenai Penyakit Jantung Koronari dan Pilihan Rawatan Terkini dan Pakar kardiologi menjelaskan bagaimana darah mengalir ke jantung dan cara angioplasty  dilakukan.

Secara keseluruhan, taklimat ini sangat menarik dan memberi peluang kepada saya untuk mendapat ilmu yang baru oleh mereka yang pakar. Terima Kasih kepada broframestone.com atas jemputan ini.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: