Review
Aug 18, 2018, 11:45am

Pelaburan Saham Islamik Untuk Jangka Masa Panjang Dan Pulangan Tinggi


Ramai antara kita pada hari ini semakin bijak menguruskan wang simpanan yang mereka miliki dengan membuat pilihan untuk melabur di mana – mana institusi pelaburan seluruh Malaysia. Sekiranya anda bijak menganalisa saham dengan memilih saham yang betul serta melabur pada waktu yang sepatutnya, anda dapat menikmati keuntungan yang berlipat ganda.

pelaburan saham islamik terbaik

Namun, anda harus ingat hakikatnya dunia pelaburan saham ini, semakin tinggi nilai pelaburan anda maka semakin tinggi risiko kerugian yang bakal anda alami. Oleh yang demikian, anda dinasihatkan supaya mempelajari ilmu analisa saham terlebih dahulu sebelum menceburkan diri di dalam mana – mana pelaburan saham. Anda mesti memahami ke semua terma penting dalam saham termasuklah cara pemilihan saham yang betul melalui pendekatan fundamental analysis dan juga technical analysis.

Pelaburan Unit Trust Public Mutual

Ada pilihan yang lebih bijak sekiranya anda tiada masa dan tidak berminat untuk menghadiri seminar berkenaan pelaburan saham ini. Apa yang anda perlu lakukan adalah membuat pelaburan di Unit Trust di mana semua urusan akan diuruskan oleh pengurus dana yang terlatih dan pakar dalam bidang pelaburan. Unit Trust tidak tertumpu pada satu jenis pelaburan sahaja dan risiko yang perlu ditanggung juga rendah berbanding dengan bentuk pelaburan yang lain.

analisis pelaburan saham islamik

Apabila anda membuat pelaburan dalam unit trust, anda tidak perlu membuat analisa saham dan kajian yang terperinci kerana anda mempunyai pengurus dana yang akan membuat fundamental analysis dan technical analysis. Pengurus dana yang akan bertanggungjawab untuk memilih saham yang berkualiti untuk anda.

Kelebihan Melabur di Unit Trust Public Mutual Berbanding Pelaburan Lain

kelebihan pelaburan saham islamik public mutual

Unit Trust Public Mutual merupakan syarikat pelaburan swasta yang pertama di Malaysia. Konsep pelaburan pula 100% pelaburan berlandaskan syariah. Maka di Public Mutual tiada isu pelaburan haram atau bunga yang melampau sehinggakan membebankan para pelabur. Anda akan mengeluarkan sejumlah modal untuk membuat pelaburan di Unit Trust Public Mutual dan modal ini tidak akan hilang begitu sahaja kerana anda masih boleh membuat pengeluaran pada bila – bila masa anda perlukan.

pelaburan saham islamik rendah risiko

Anda akan menikmati pulangan sekurang – kurangnya 8% setahun dan anda boleh mencapai pulangan sehingga 20% atau mungkin lebih bagi tempoh setahun. Anda juga tidak perlu risau kerana pengurus dana yang menguruskan saham anda mempunyai pengalaman dalam bidang pelaburan dan saham lebih dari 30 tahun.

pelaburan saham islamik tanpa risiko

Modal permulaan juga rendah iaitu serendah RM 1000 manakala tambahan pelaburan minima hanya RM 100 pada bila – bila masa anda ingin membuat penambahan. Sekiranya anda tidak mempunyai modal yang mencukupi, anda tidak perlu risau kerana anda boleh mengeluarkan 20% daripada Akaun 1 KWSP anda. Sistem KWSP akan melakukan proses pemindahan duit ke Public Mutual untuk keselamatan duit anda.

pelaburan saham islamik kwsp

Sebab Anda Perlu Membuat Pelaburan di Public Mutual

1. Pelan Perancangan Persaraan

kepentingan pelaburan saham islamik

Umumnya semua telah mengetahui bahawa semua golongan yang bekerja akan bersara suatu hari nanti. Ada antara anda telah membuat perancangan untuk bersara dengan lebih awal dan ada juga yang akan menggunakan tempoh bekerja semaksima yang boleh. Namun adakah anda terfikir jumlah simpanan apabila tiba hari persaraan anda nanti? Dengan mendapat khidmat nasihat daripada Unit Trust Public Mutual, anda akan diberi bantuan untuk merancang dengan lebih baik dan teliti untuk persediaan setelah bersara nanti. Anda tidak perlu bersusah payah membuat pekerjaan lain untuk menampung kos kehidupan setelah tamat tempoh pekerjaan anda malah anda dapat menikmati lebih pulangan walaupun anda sudah bersara.

2. Pelan Simpanan Sendiri Untuk Jangka Masa Panjang

pelaburan saham islamik persaraan

Ramai golongan muda terutamanya tidak mengambil serius tentang isu menabung dari awal. Mereka yang bergaji besar suka menghabiskan gaji untuk bersuka ria kemudian akhirnya merana kerana tidak dapat keluar daripada belenggu hutang yang banyak. Pelan simpanan sendiri ini merupakan pelaburan yang dibuat untuk sesuatu tujuan tertentu seperti untuk kegunaan kenduri kahwin, menyambung pelajaran atau untuk digunakan ketika kecemasan. Anda hanya perlu faham tujuan pelaburan dibuat dan selebihnya pengurus dana Unit Trust Public Mutual akan membantu anda membuat pelan simpanan berdasarkan keperluan simpanan anda.

3. Memenuhi Keperluan dan Kehendak Semasa

pelaburan saham islamik keperluan

Hari ini adakah anda sedang menanggung hutang yang berlipat ganda banyaknya? Anda belum terlambat sekiranya anda segera berjumpa dengan pengurus dana di Unit Trust Public Mutual. Di Unit Trust Public Mutual, terdapat juga pelan pelaburan yang direka khas untuk membantu anda bebas daripada masalah – masalah kewangan seperti hutang kad kredit yang tiada penyelesaiannya, hutang rumah, hutang kereta dan lain – lain komitmen yang anda hadapi setiap bulan. Dengan perancangan kewangan yang betul daripada pihak Unit Trust di Public Mutual, anda pasti boleh membayangkan kehidupan anda yang selesa tanpa perlu memikirkan kos perbelanjaan yang kian meningkat.

4 Tips Untuk Mencapai ‘Financial Freedom’

tips pelaburan saham islamik

#1. Tentukan Matlamat Kewangan Anda Dengan Jelas

Sebagai contoh, ketika anda bersara pada usia anda 55 tahun, anda perlu ketahui dengan jelas berapakah jumlah simpanan yang akan anda perolehi ketika itu. Terdapat pelbagai teknik pengiraan yang akan di ajar oleh Pengurus Dana anda di Unit Trust Public Mutual. Pengiraan ini sangat penting untuk anda berasa yakin dan selamat setelah bersara nanti.

pelaburan saham islamik perancangan

#2. Merancang Bajet Simpanan Setiap Bulan

Setelah anda ketahui matlamat kewangan anda dengan jelas, maka anda lebih mudah untuk menguruskan kewangan dengan lebih teliti. Anda perlu komited untuk merancang sejumlah amaun untuk dijadikan simpanan setiap bulan.

pelaburan saham islamik kiraan

#3. Memulakan Simpanan Atau Pelaburan Seawal Yang Boleh

Anda tidak harus melengahkan masa untuk membuat simpanan atau pelaburan kerana anda tidak akan tahu apakah risiko yang menunggu pada hari esok. Pelaburan yang dibuat mestilah konsisten kerana semakin lama anda menyimpan, semakin banyak faedah yang anda perolehi.

rahsia pelaburan saham islamik

#4. Cepat Berjumpa Pengurus Dana Unit Trust Anda

Pengurus Dana di Unit Trust Public Mutual boleh membantu anda untuk merangka perancangan simpanan dan pelaburan yang sesuai berdasarkan keperluan simpanan anda. Mereka juga akan menerangkan dengan lebih lanjut berkenaan cara serta strategi untuk menggandakan wang anda.

nasihat pelaburan saham islamik

Jom Daftarkan Pelaburan Saham Islamik Di Unit Trust Public Mutual!

Anda pasti mahukan kebebasan kewangan dengan segera bukan? Anda boleh bertindak sekarang untuk segera menyelesaikan bebanan kredit demi kehidupan yang tenang bebas hutang. Anda hanya perlu menghubungi wakil kami untuk keterangan yang lebih lanjut. Cepat hubungi Perunding Kewangan Unit Trust anda sekarang!

pelaburan saham islamik ejen

ENCIK MOHD NIZAM | UNIT TRUST CONSULTANT ANDA
Hubungi: Tekan untuk telefon (010-5302631) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Nizam Mohtar

Nak masuk saham public mutual SEKARANG?

Sila telefon ke +60105302631 atau WhatsApp SEKARANG!

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Nak masuk saham public mutual SEKARANG?

Sila telefon ke +60105302631 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Nak masuk saham public mutual SEKARANG?

Sila telefon ke +60105302631 atau WhatsApp SEKARANG!