Kerjaya
Oct 21, 2017, 5:30am

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan PTD Gred M41


Rujukan Contoh Soalan Soalan Peperiksaan PTD Gred M41 ? Anda Dijemput Exam Online PTD 2017? Tahniah ! Disini adalah tempat yang tepat untuk anda hilangkan kerunsingan dan kerisauan. Saya akan membantu anda ! Oh ya, sebelum itu. PTD merujuk kepada singkatan Pegawai Tadbir Diplomatik. Ia adalah Gred M41. Berdasarkan jadual Exam Online PTD 3 November 2017 akan dijalankan secara online.

Saya sebagai bekas calon peperiksaan penguasa kastam dan rakan Tim Infokerjaya dengan rasa bertanggungjawab untuk berkongsi maklumat kepada calon peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 kerana saya yakin ramai yang mencari maklumat seperti saya pada exam PTD yang lalu.

Untuk pengetahuan anda semua berkemungkinan besar Calon Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 pada tahun 2016 ini lebih ramai daripada tahun 2014 yang lepas. InshaAllah peluang yang anda ada untuk menjawat jawatan awam ini amat besar dan jumlah kemasukkan ke PTD dibuka seramai 300 orang. Apa yang anda perlu lakukan adalah ambil dan manfaatkan peluang keemasan anda iaitu buat persiapan yang lengkap dengan mengikuti tips yang disediakan oleh saya menerusi email anda. InshaAllah

Semakan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Ramai calon yang menghadapi masalah dengan dijemput melalui SMS tetapi tak dapat email. Ada yang tak dapat email dan SMS. InshaAllah jangan risau anda masih boleh buat Semakan Peperiksaan Online PTD M41 dengan Isikan No. Kad Pengenalan Anda (Contoh : 721111105655 atau A2345567) di SEMAKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41.

Jika anda dapat seperti paparan di bawah bermakna anda adalah Calon Exam PTD 2017. Tahniah sekali lagi !

Contoh Soalan Exam PTD

Tatacara Menduduki Peperiksaan Online PTD M41

InshaAllah anda boleh rujuk Video yang dikeluarkan oleh SPA ini bagaimana tatacara menduduki peperiksaan online pegawai tadbir dan diplomatik.

3 Peringkat Sebelum Menjawat Jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Secara asasnya Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 mempunyai 2 peringkat seperti berikut :

Contoh Soalan Exam PTD 2016

Soalan Umum Mengenai Exam PTD 2017

Soalan 1 : Dimana saya perlu menjawab Exam Online PTD ini?

Jawapan : Anda bebas menjawab exam online PTD ini dimana-mana sahaja asalkan ada laptop dan akses internet.

Soalan 2 : SPA tidak menyediakan tempat untuk menjawab Exam Online PTD ke?

Jawapan : Tidak.

Soalan 3 : Soalan ESEI ada tak untuk Exam Online PTD 2014 kali ini? Jawapan : Tiada. Semuanya objektif seperti yang saya jelaskan di atas

Gambaran Contoh Soalan Seksyen A – Pengetahuan Am

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan pengetahuan am anda terhadap perkara yang berlaku di dalam Malaysia dan luar negara.

Contoh Soalan Exam PTD

Gambaran Contoh Soalan Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik,  interpretasi dan analisis data serta konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM. Melalui  pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam seksyen B ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Contoh Soalan Exam PTD 2

Exam PTD

Bagaimana ProfHariz Membantu Anda Untuk Lulus Exam PTD 2017 ?

Untuk anda mengetahui tips dan contoh soalan serta info terkini berkaitan Exam PTD 2016 anda perlulah isi maklumat anda di Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. InshaAllah berikut merupakan testimoni Calon Penguasa Kastam Gred W27 dan Gred W41 yang Allah izinkan untuk saya membantu mereka dan berjaya.

Dapatkan Review Copy Pakej Rujukan Exam Online PTD M41 2017

Contoh Soalan Exam PTD 2016

Jadi tunggu apa lagi? Bertindak atau abaikan peluang ini untuk dapatkan Review Copy serta tips dan info terkini mengenai EXAM PTD 2016 di Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 secara percuma tanpa apa-apa bayaran.

Teruskan berkongsi artikel ini di laman sosial anda semoga dapat memberi manfaat kepada saudara mara, rakan handai anda yang telah dijemput menghadiri EXAM PTD 2017. InshaAllah.

Jom pasarkan produk bersama ProfHariz SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Jom pasarkan produk bersama ProfHariz SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom pasarkan produk bersama ProfHariz SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: