Review
Jul 18, 2019, 11:00am

Panduan Jualan Hartanah Beli Rumah Pertama Yang Selamat Dan Cantik


Hartanah adalah satu pelaburan besar yang melibatkan pelbagai proses, maka amat penting untuk anda membuat pilihan yang tepat ketika membeli rumah pertama anda. Lakukan penyelidikan. Kenal pasti sebab membeli rumah pertama anda. Adakah untuk tujuan pelaburan atau tempat tinggal? Bergantung pada tujuan, anda perlu menyelidik lokasi dan jenis hartanah untuk anda mencapai matlamat yang ditetapkan.

Jualan Hartanah Malaysia

Berikut Merupakan Panduan Jualan Hartanah Beli Rumah Pertama Yang Selamat Dan Cantik

1. Pilih Lokasi Yang Sesuai

Jualan Hartanah Senang

Jika pembeli tersebut adalah seorang pelabur, maka soalan lokasi akan dijawab dengan kriteria pelaburan yang ingin dicapai seperti pulangan pelaburan “return on investment” setiap tahun, potensi kenaikan nilai pasaran hartanah tersebut, kadar “respon” penyewa jika diiklankan rumah tersebut dan lain-lain persoalan kriteria. Manakala jika membeli tersebut atas tujuan untuk duduk sendiri, maka persoalan yang akan dipenuhi selalunya, jarak kedai dengan rumah, ada sekolah berhampiran, laluan ke jalan utama, jarak dengan tempat kerja, kemudahan permainan untuk anak-anak, dan kadang-kadang ada juga yang ingin membeli rumah berhampiran dengan ibubapa mereka.

2. Pilih Rumah Ikut Kemampuan

Jualan Hartanah Murah

Tentukan jenis rumah yang sesuai dengan kapasiti pembelian kita. Bila mana lokasi telah ditentukan, sebagai contoh anda ingin beli di kawasan Cheras dengan kapasiti pembelian sebanyak RM 200k, maka sudah tentu jenis rumah yang ada ialah jenis apartment kos tengah atau rendah. Jenis rumah akan berubah mengikut kapasiti pembelian anda. Anda akan jadi insan yang sangat bertuah jika dapat menjumpai sebuah rumah TERES di cheras ingin dijual pada harga RM 200k. Jika ada iklan tersebut, terus “call” dan “set” viewing secepat mungkin dan bawa bersama buku cek anda untuk tulis deposit kalau dah berkenan.

3. Semak Kelayakan Pinjaman

Jualan Hartanah Terhebat

Berkait rapat dengan kemampuan membeli hartanah. Anda boleh semak kelayakan pinjaman dengan mudah seperti bertanya dengan pegawai bank. Antara soalan yang mereka akan tanyakan ialah pendapatan dan komitmen bulanan.

4. Prosedur Beli Rumah

Jualan Hartanah Padu

Penting untuk anda ketahui secara asas proses yang terlibat dari mula anda membayar deposit sebagai tanda jadi beli sehingga anda menerima kunci tanda pemilikan rumah tersebut (vacant possession). Terdapat beberapa proses yang akan terlibat dalam pembelian hartanah yang akan dilalui bergantung kepada jenis dokumen hakmilik (geran) dan jenis pegangan hartanah tersebut samada pegangan bebas atau pajakan (freehold or leasehold).

5. Deposit & Kos Beli Rumah

Jualan Hartanah Seronok

Yang paling utama, sebelum keluar “shopping” mencari hartanah yang sesuai, pastikan yang anda sudah sedia ada 10% deposit pembelian. Sebagai contoh sasaran membeli rumah bernilai RM 300,000, maka kita sudah pun menyediakan 10% (RM 30,000) dalam simpanan kita.
Namun, perlu diingatkan, dalam membeli rumah, ada kos lain yang terlibat iaitu kos guaman, laporan penilaian, duti setem dan kos guaman pinjaman. Anggaran kos ini biasanya 5% dari harga pembelian rumah.

6. Semak Latar Belakang Pemaju

Jualan Hartanah 2019

Semak latar belakang pemaju. Kaji bila syarikat ditubuhkan, rumah atau pejabat yang telah dibangunkan sebelum ini. Kalau ada masa, pergi tengok rumah tersebut dan lihat hasil kerja mereka. Buat carian secara “online” apa kata orang awam tentang pemaju tersebut. Buat carian di google “NAMA PEMAJU penipu”. Mungkin ada yang pernah menulis di “online” pengalaman pahit mereka membeli rumah dari pemaju tersebut.

7. Dapatkan Khidmat Nasihat Perunding Hartanah Berdaftar

 

Terdapat banyak terma dan panggilan dalam masyarakat kepada individu yang buat kerjaya ini. Iaitu membantu pemilik menjual hartanah mereka. Antaranya broker, ejen, perunding, dan konsultan. Di dalam kerjaya ini, dia ada badannya yang tersendiri yangJualan Hartanah 2020ara untuk mengenali mereka ini ialah ada no pendaftaran ren da nada tag perunding atau “ren tag”. Jadi untuk pastikan yang anda sedang berurusan dengan seorang professional berdaftar, tanyakan “ren tag” mereka.

Dapatkan Khidmat Nasihat Dari HartanahMsia4u

Jualan Hartanah Best

HartanahMsia4u dilatih untuk menjadi professional dalam membantu menjual dan membeli hartanah dan akan cuba pastikan yang transaksi yang dilalui oleh pelangganya berjaya sehingga selesai. HartanahMsia4u telah mempunyai pengalaman membantu ramai pemilik dan pembeli hartanah dalam urusan jual beli rumah. Kepada anda yang sedang mencari rumah atau ingin menjual rumah dan perlukan bantuan pakar, boleh dapatkan perkhidamtan cekap dan pantas dari HartanahMsia4u.

HartanahMsia4u Menguruskan Jualan Hartanah Di Selangor

Jualan Hartanah 2019 2020

Dengan melantik HartanahMsia4u bagi membantu proses pembelian rumah anda – berterus-teranglah dengan keperluan anda seperti lokasi pilihan, jenis rumah, saiz unit, tempoh pinjaman, tempoh tanah dan anggaran bajet. Dengan ini, anda akan memudahkan urusan HartanahMsia4u untuk mencari rumah idaman anda. Perkhidmatan dari HartanahMsia4u sangat aktif di Selangor terutama di PUTRAJAYA, BANGI, KAJANG, SERDANG, SERI KEMBANGAN, PUCHONG, DENGKIL, SEPANG, NILAI, SHAH ALAM dan kawasan-kawasan berhampiran.

Servis Yang HartanahMsia4u Tawarkan Termasuklah :

Jualan Hartanah Hebat

Khidmat nasihat kepada pemilik rumah.

Khidmat nasihat dari segi harga semasa (Market Value) dan harga jualan terbaik, prosedur jual-beli, permintaan dan penawaran dan perundingan berkaitan jual-beli rumah.

Pembiayaan semula atau Refinancing

Dengan pembiayaan semula, anda tidak perlu menjual rumah anda untuk mendapatkan tunai segera.

Semak harga pasaran.

Dengan menyemak harga pasaran sebelum mengiklankan penjualan, anda dapat mengetahui secara dasarnya berapakah nilai keuntungan jualan dan dapat merangka strategi jualan seperti had harga rundingan dan sebagainya.

Khidmat peguam dan pembiayaan.

Khidmat peguam bagi S&P, dokumen perjanjian pembiayaan dan pembiayaan bank

Perlukan Khidmat Jualan/Belian Hartanah? HartanahMsia4u Boleh Bantu Anda!

Jom dapatkan khidmat rundingan jual beli hartanah dengan HartanahMsia4U SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan khidmat rundingan jual beli hartanah dengan HartanahMsia4U SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan khidmat rundingan jual beli hartanah dengan HartanahMsia4U SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: