Review
Feb 27, 2018, 4:58am

Mohon Pinjaman Wang Mudah, Cepat dan Berdaftar


Pada zaman ini, terdapat pelbagai institusi seperti bank-bank dan syarikat kewangan yang memberikan pinjaman peribadi dengan pakej-pakej tertentu bagi memudahkan orang awam. Lazimnya, terdapat beberapa sebab bantuan kewangan ini dibuat. Antaranya ialah sebagai pembiayaan pelajaran, loan rumah, belanja perkahwinan ataupun untuk menambah modal perniagaan. Untuk pengetahuan semua, ada pelbagai jenis institusi kewangan di Malaysia yang menawarkan perkhidmatan pinjaman wang mudah, cepat dan berdaftar.

Cara Pinjaman Wang Mudah

Pinjaman Peribadi adalah jelas cara yang paling mudah untuk mendapatkan wang tunai tambahan untuk memenuhi keperluan kewangan tambahan anda. Hakikat bahawa lebih ramai orang mendapatkan pinjaman peribadi daripada peminjam pinjaman banyak yang terdapat di pasaran. Sebaik sahaja anda menerima wang anda, anda boleh menggunakan wang untuk apa sahaja yang anda perlukan.

Mohon Pinjaman Wang Secara Dalam Talian Atau Online

Mendapatkan pinjaman peribadi daripada internet adalah jelas mudah. Anda tidak perlu pergi ke pejabat pemberi pinjaman pinjaman kerana semua proses itu boleh dilakukan secara dalam talian. Pinjaman peribadi dalam talian juga memberi anda lebih banyak privasi manfaat kerana tiada siapa tahu bahawa anda memohon pinjaman. Jika anda ingin memohon pinjaman peribadi dalam talian, anda perlu memastikan bahawa anda mengambil pinjaman dari pemberi pinjaman pinjaman yang menawarkan kadar pinjaman yang terbaik dan perkhidmatan yang terbaik.

Pinjaman Koperasi, Pinjaman Terbaik Dan Mudah Untuk Kakitangan Kerajaan

 Antara cara Pinjaman Wang Mudah

Pinjaman Koperasi ialah sejenis pinjaman peribadi yang ditawarkan kepada kakitangan kerajaan persekutuan dan negeri, pihak berkuasa tempatan (majlis), badan berkanun dan kakitangan institusi entiti sekutu kerajaan negeri yang tertentu (lembaga). Pinjaman ini adalah ditawarkan oleh pihak koperasi (seperti Koperasi Ukhwah, Gemilang, Kobeta) atau yayasan (seperti Yayasan Ihsan Rakyat atau Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis) di Malaysia. Selain itu, beberapa bank tertentu juga bekerjasama dengan entiti tempatan (seperti Public Bank-MCCM Resources dan RHB-iDestinasi) untuk menyediakan Pinjaman Koperasi dengan skim bayaran balik potongan gaji melalui Biro ANGKASA.

Ciri-ciri Utama Pinjaman Koperasi

Buat Pinjaman Wang Mudah

Untuk bayaran balik Pinjaman Koperasi dilakukan melalui perkhidmatan potongan gaji yang disediakan oleh biro angkasa atau Akauntan Negara. Jumlah pembiayaan bermula daripada RM2,000 hingga RM250,000 Tidak bercagar dan penjamin tidak diperlukan dana serbaguna – penyatuan dan penstrukturan hutang, pembelian rumah atau kereta, permulaan atau perkembangan perniagaan, pendidikan, bil perubatan, dan lain-lain

Perbezaan antara Pinjaman Koperasi dan Pinjaman Bank

Mesti anda tertanya-tanya apakah perbezaan antara pinjaman bank dan koperasi bukan? Walaupun serupa dalam pelbagai aspek, Pinjaman Koperasi mempunyai beberapa ciri-ciri yang tersendiri iaitu :

1. Bayaran balik

Pinjaman Wang Mudah yang Terbaik

Pembayaran balik Pinjaman Koperasi adalah melalui potongan terus daripada gaji peminjam dan diuruskan oleh Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Biro ANGKASA) atau Jabatan Akauntan Negara. Biasanya, bayaran balik pinjaman bank dilakukan melalui autodebit atau bayaran ansuran bank-in secara manual. Meskipun begitu, terdapat situasi di mana bank komersial menawarkan pilihan potongan gaji.

2. Tempoh

Pinjaman Wang Mudah Yang Cepat

Tempoh Pinjaman Koperasi lazimnya sehingga 10 tahun, berbanding tempoh 5 hingga 7 tahun yang ditawarkan oleh kebanyakan bank

3. Kriteria Kredit

Pinjaman Wang Mudah yang Bagus

Oleh sebab pembayaran balik melalui potongan gaji, kriteria kelulusan bagi Pinjaman Koperasi adalah lebih mudah berbanding pinjaman bank. Permohonan golongan peminjam yang mempunyai rekod CTOS negatif, komitmen tinggi atau yang ditandakan dengan “akaun perhatian khas” di CCRIS masih ada peluang untuk diluluskan.

4. Kadar Faedah & Jumlah Bersih Bayaran Keluar (Payout)

Pinjaman Wang Mudah di Malaysia

Kadar faedah Pinjaman Koperasi biasanya lebih rendah jika dibandingkan dengan bank komersial. Namun, seseorang itu perlu tahu bahawa Pinjaman Koperasi tidak membayar 100% jumlah pinjaman kepada peminjam. Jumlah bayaran keluar (payout) ini ialah antara lingkungan 70% hingga 98% bergantung pada pihak Koperasi. Oleh itu, sentiasa ambil tahu tentang kadar faedah serta jumlah bayaran tunai (cash in hand) yang akan diterima;

5. Jenis Pemohon

Kaedah Pinjaman Wang Mudah

Pinjaman Koperasi dikhaskan untuk penjawat awam manakala permohonan pinjaman bank terbuka kepada pekerja swasta, bekerja sendiri serta pekerja sektor awam.

Kenapa Pinjaman Bank Sukar Diluluskan?

Selain Pinjaman Wang Mudah

Hal Ini berlaku kerana Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan garis panduan yang ketat kepada bank-bank tempatan dalam memberi kemudahan Pembiayaan Peribadi kepada Penjawat Awam & Kakitangan Kerajaan. Secara tidak langsung menyukarkan pemohon untuk mendapatkan perkhidmatan tersebut.

Kesukaran Pinjaman Bank Menyukarkan Peminjam

Ini secara tidak langsung menarik minat pemohon untuk mendapatkan kemudahan pinjaman dan pembiayaan peribadi dari pihak Koperasi berbanding bank tempatan. Berbeza dengan kemudahan pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh bank tempatan. Pihak pengurusan bank akan mengambil kira semua komitment luar pemohon dan juga segala rekod pinjaman pemohon kerana terikat dengan garis panduan yang diberikan oleh Bank Negara Malaysia kepada bank-bank tempatan. Secara tidak langsung menyukarkan pemohon untuk mendapatkan kemudahan Pembiayaan Peribadi dari bank tempatan.

3 Sebab Mengapa Anda Patut Mempertimbangkan Pinjaman Koperasi

Cara-cara Pinjaman Wang Mudah

Anda tidak perlu bimbang lagi sekiranya permohonan untuk meminjam di bank ditolak, anda boleh cuba untuk membuat pinjaman dengan koperasi pula. Di bawah adalah 3 sebab mengapa anda patut mempertimbangkan pinjaman koperasi untuk menyelesaikan segala masalah kewangan anda :

1. Alternatif Untuk Permohonan Pinjaman Bank Komersial Yang Tidak Diluluskan

Biasanya, proses kelulusan Pinjaman Koperasi lebih fleksibel jika dibandingkan dengan bank komersial. Ini adalah kerana skim bayaran balik adalah melalui potongan gaji (Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Biro ANGKASA) atau Jabatan Akauntan Negara). Kebanyakan koperasi menerima permohonan peminjam yang mempunyai rekod CCRIS / CTOS negatif (contoh: akaun perhatian khas atau melebihi 3 bulan bayaran lewat) mahupun peminjam yang tiada sejarah kredit. Koperasi kemungkinan dapat meluluskan pinjaman bagi mereka yang mempunyai komitmen kewangan yang tinggi.

Mencari Pinjaman Wang Mudah

Namun begitu, Pinjaman Koperasi hanya akan diluluskan jika jumlah potongan di slip gaji tidak melebihi 60% daripada pendapatan kasar peminjam bagi memastikan peminjaman yang bertanggungjawab.

2. Selesaikan Bayaran Tertunggak Dan Padamkan Rekod Negatif CCRIS / CTOS

Rekod bayar balik pinjaman yang tidak konsisten (termasuk juga pinjaman yang mana anda sebagai penjamin) akan mengakibatkan rekod kredit negatif. Jika ini berlaku, kemungkinan besar pihak bank tidak akan meluluskan pinjaman rumah, kereta atau permohonan kad kredit anda. Dalam perkara ini, lebih baik untuk memohon Pinjaman Koperasi dan gunakan hasilnya untuk menyelesaikan hutang yang tertunggak. Ini bukan sahaja akan memadam rekod negatif CCRIS/CTOS anda tetapi memberikan fleksibiliti yang anda perlukan.

Pinjaman Wang Mudah dengan Cepat

Meskipun begitu, anda disarankan supaya berdisiplin dan membayar balik semua komitmen dan pinjaman anda tepat pada masanya untuk mengekalkan rekod kredit yang cantik.

3. Gabungkan Hutang Kad Kredit Dengan Kadar Faedah Rendah Pinjaman Koperasi

Walaupun anda mempunyai sejarah kredit yang baik, Pinjaman Koperasi mungkin bermanfaat dalam mengurangkan beban kewangan anda. Jika anda mempunyai baki kad kredit dimana berfaedah 15 atau 18% setiap tahun atau pinjaman peribadi dengan faedah tinggi, anda boleh gunakan Pinjaman Koperasi untuk menggabungkan dan membayar balik hutang yang tinggi ini. Sebagai contoh, Public Bank menawarkan sehingga 10 tahun tempoh pinjaman peribadi dengan kadar faedah serendah 4.88% setiap tahun sahaja.

Pinjaman Wang Mudah yang Ada

Sebelum anda memohon pinjaman peribadi, pertimbangkan Pinjaman Koperasi untuk kadar faedah rendah, proses kelulusan yang mudah dan manfaatnya dalam mencegah rekod CCRIS / CTOS negatif. Sentiasa semak butiran produk kewangan, kadar faedah dan tempoh sesuatu pinjaman. Mengikut keadaan kewangan peribadi anda, anda mungkin mendapati Pinjaman Koperasi sebagai penyelesaian yang lebih sesuai untuk anda.

Pinjaman Koperasi Pilihan Utama Kakitangan Kerajaan Di Malaysia

Pinjaman Wang Mudah dan Cepat

Pinjaman Peribadi Koperasi adalah diantara produk dan perkhidmatan utama yang ditawarkan oleh beberapa koperasi terkemuka di Malaysia pada ketika ini. Ianya menjadi pilihan utama Kakitangan Kerajaan & Penjawat Awam yang berjawatan tetap bagi mendapatkan kemudahan Pembiayaan Peribadi dari koperasi berbanding dari bank-bank tempatan yang turut menawarkan perkhidmatan yang sama. Secara tidak langsung situasi ini meningkatkan lagi permintaan kepada perkhidmatan Pinjaman Peribadi yang ditawarkan oleh koperasi.

Berapakah Jumlah Yang Boleh Dipinjam Dan Cara Pembayaran Balik Pinjaman Koperasi?

Untuk jumlah yang dipinjam pula, semuanya bergantung kepada bank atau koperasi yang anda pilih. Anda boleh meminjam sehingga RM250,000 dengan RHB Islamic Bank atau RM150,000 dengan Public Islamic Bank dan RCE Yayasan. Terma pinjaman adalah fleksibel, di antara 1 hingga 10 tahun. Jumlah maksimum pinjaman anda ditentukan oleh latar belakang peribadi anda, profil kredit, keadaan kewangan semasa dan komitmen yang lain.

Pinjaman Wang Mudah dan Senang

Pinjaman anda dibayar balik pada setiap bulan melalui potongan gaji secara automatik yang akan diproses sama ada oleh Jabatan Akauntan Negara atau Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa).

Pinjaman Peribadi Koperasi Lebih Patuh Syariah

 1. Khas untuk Kakitangan Kerajaan
 2. Potongan melalui biro potongan angkasa dan potongan unit gaji
 3. Interest tetap serendah 5.29%
 4. Tempoh pinjaman 2thn – 10thn
 5. Had pinjaman bermula RM3,000 hingga RM200,000
 6. Proses 5 hari – 3minggu (bergantung kepada koperasi)
 7. Kelayakan potongan tidak melebihi 60% dari Slip Gaji terkini dan tidak mengambil kira komitmen di luar Slip Gaji
 8. Kakitangan Kerajaan berjawatan tetap (minimum 6bln) / kontrak (minimum 6bln) layak memohon
 9. Komitmen tinggi / CCRIS / CTOS / AKPK / PTPTN / Blacklist LAYAK MEMOHON

Pinjaman Wang Mudah dengan Kami

Senarai Koperasi Yang Ditawarkan :

 1. KOWAMAS
 2. RCE (YIR / YYP)
 3. KOPERASI KEKAL
 4. KOMABE
 5. KOP PETRONESA
 6. KOP BORNEO
 7. KOP UKHWAH

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Membuat Pinjaman

Pinjaman Wang Mudah yang Di Tawarkan

Jika anda ingin membuat pinjaman dari pihak koperasi, sediakan segala dokumen yang diminta bagi memudahkan proses pinjaman di lakukan. Pastikan anda telah sediakan dokumen seperti :

 1. IC  yang disahkan majikan
 2. 3 bulan Slip Gaji terkini yang disahkan majikan
 3. Surat Pengesahan Jawatan yang menggunakan Letterhead Jabatan
 4. Surat Pengesahan Jawatan KW04 ~ untuk yang memohon di KOWAMAS
 5. Borang Potongan Angkasa / Surat Kebenaran Potongan Gaji – bergantungkepada koperasi
 6. Pengesahan Account – ada details nama/no.ic/no.account
 7. Bank statement – 3 bulan terkini
 8. Bil api / bil air yang mempunyai alamat rumah

Ciri-ciri Pinjaman Wang Mudah

Setiap dokumen berbeza bergantung kepada koperasi yang dipohon. Kami akan terangkan secara details semasa proses penyediaan dokumen tersebut. Kami bukan Ah-Long. Kami adalah koperasi yang berdaftar di bawah SKM *Suruhanjaya Koperasi Malaysia*. Semua permohonan dan transaksi dilindungi sepenuhnya dan mengikut syarat-syarat SKM.

Ramai Telah Lulus Pinjaman Dengan Mudah Dan Pantas

Pinjaman Wang Mudah yang Bagus

Antara Pinjaman Wang Mudah yang Ada

Pinjaman Wang Mudah Yang sangat Mudah

Mohon Pinjaman Wang Mudah, Cepat Dan Berdaftar Sekarang!

Sekiranya anda benar – benar memerlukan pinjaman segera, tunggu apa lagi! Sila hubungi mereka untuk khidmat nasihat dan pinjaman di pautan yang tertera di bawah :

Jom Buat Pinjaman Peribadi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Buat Pinjaman Peribadi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Buat Pinjaman Peribadi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: