Review
Jan 5, 2018, 4:20pm

Masalah Penyusuan Susu Ibu Dan Cara Banyakkan Susu Badan


Bagi ibu yang baru bersalin pasti menghadapi masalah penyusuan.. Tambahan pula, ianya adalah kelahiran yang pertama tanpa pengalaman sebelumnya.. Jarang sekali kita jumpa dimana perjalanan penyusuan ibu berjalan dengan lancar.. Sebenarnya perjalanan penyusuan bayi dengan susu ibu tidak selalunya lancar.. Ada saja masalah yang timbu.. Yang paling kerap dihadapi oleh ibu adalah masalah susu yang merundum..

banyakkan susu badan

Mungkin kita rasa dah berusaha pada tahap yang terbaik untuk mengekalkan produktiviti susu badan kita tetapi tetap juga berlaku masalah kekurangan susu badan..

Bagi ibu yang menyusu, sudah pasti inginkan yang terbaik untuk bayi mereka dan menyimpan target untuk menjayakan penyusuan bayi dengan susu ibu sehingga 2 tahun atau sekurang-kurangnya 6 bulan pertama.. Sememangnya ia memerlukan kesabaran yang tinggi.. Ibu perlukan motivasi, semangat, usaha dan doa yang berpanjangan dalam mencapai misi ini..

Kenapa susu ibu berkurangan? Apakah puncanya? Kita perlu kenalpasti puncanya terlebih dahulu untuk mendapatkan penyelesaiannya.. Jika anda buntu untuk mengenalpasti punca susu badan semakin berkurangan, di sini saya kongsikan dengan anda sebab-sebab kenapa susu ibu merundum.. Jom check masalah anda disini..

Punca-Punca Susu Ibu Merundum

1. Pam susu Tidak Berfungsi Dengan Baik

banyakkan susu badan dengan pam elektrik

Perkara pertama yang perlu anda pastikan adalah keadaan pam susu yang anda gunakan berada dalam keadaan yang baik.. Pastikan pam dapat berfungsi dengan baik… Terutamanya di bahagian injap dam motornya kerana ia berfungsi memberi daya hisapan yang baik.. Jika kelancaran daya hisapannya terganggu, ia akan memberikan kesan kepada produktiviti dan keselesaan semasa sesi pengepaman dijalankan..

Guna dan selenggara pam dengan cara yang betul seperti di manual penggunaan serta simpan di tempam yang selamat dan bersih..

2. Rutin Mengepam Susu Tidak Konsisten

banyakkan susu badan dengan kerap mengepam

Lebih cepat payudara kosong, maka lebih mudahlah untuk merangsang produktiviti bagi memenuhkannya kembali.. Penghasilan susu ibu adalah berkadar terus dengan pengeluarannya.. Jika sikit susu yang keluar, maka sikit jugalah yang terhasil kembali.. 5 minit mengepam adalah lebih baik dari tidak mengepam langsung…

Sebaiknya pamlah sehingga payudara kosong dan paling elok mengikut jadual mengepam yang teratur.. Pastikan juga anda mengepam secara konsisten setiap 2-3 jam sekali..

3. Bayi Kurang Menyusu Atau Sudah Mula Makan Makanan Pejal

banyakkan susu badan (2)

Susu ibu jugak akan berkurangan bila bayi kurang menyusu atau bayi sudah mula makan makanan pejal.. Ini akan menyebabkan konsep supply & demand (pengeluaran & permintaan) akan berkurangan.. Mungkin juga bayi kerap menyusu seperti kebiasaan tetapi kuantiti susu yang dihisap semakin berkurangan.. Ini juga boleh menyebabkan susu merundum..

Bila bayi semakin membesar, banyak benda baru yang mereka nak explore.. Ia adalah perkara biasa.. Kita harus bijak menghadapi situasi ini.. Sentiasa ingat akan objektif penyusuan kita agar susu sentiasa meriah..

4. Anda Sedang Mengambil Pil Perancang

cara banyakkan susu badan

Salah satu sebab kenapa susu semakin kurang adalah pengambilan pil perancang.. Pil perancang yang mengandungi estrogen boleh menyebabkan pengurangan bekalan susu ibu.. Jadi, anda harus mendapatkan nasihat pakar berkenaan kaedah perancangan keluarga yang lebih baik supaya tidak menggangu penghasilan susu ibu..

5. Anda Sedang Period/Haid

punca dan cara banyakkan susu badan

Perubahan hormon akan mempengaruhi produktiviti susu ibu.. Semasa haid, hormon wanita akan mengalami perubahan.. Jadi, anda dinasihatkan untuk terus mengepam susu macam biasa mengikut jadual yang betul.. Sekiranya anda adalah seorang yang akan mengalami kekurangan susu semasa haid, buatlah persediaan awal bagi memastikan bekalan susu mencukupi sebelum sampainya waktu haid anda..

Selain itu, anda perlu mendapatkan sumber kalsium yang secukupnya kerana ia membantu anda mengatasi masalah susu merundum ketika haid.. Jika hasilnya masih kurang memuaskan, anda boleh mengamalkan teknik power pumping..

6. Anda Sedang Diet

tips banyakkan susu badan

Semasa tempoh penyusuan ibu, faktor pemakanan memainkan peranan penting dalam penghasilan susu.. Sekiranya anda ingin mengamalkan diet semasa tempoh penyusuan ibu, anda haruslah berpada-pada dan tidak keterlaluan.. Anda juga perlu bijak dalam pemilihan pemakanan bagi memastikan susu ibu tidak terjejas..

Sebagai contoh, jangan abaikan pengambilan protien kerana ia sangat bagus untuk pengeluaran susu ibu.. Minum air kosong dengan banyak..

7. Mengalami Tekanan Dan Rehat Tidak Cukup

tekanan punca tidak dapat banyakkan susu badan

Stress membawa kesan buruk kepada penghasilan susu ibu.. Ia boleh mempengaruhi ‘let down reflect’ dan sekaligus merencatkan pengeluaran susu.. Begitu juga dengan tidur dan rehat yang tidak mencukupi.. Jadi, para ibu yang sedang menyusu dinasihatkan agar mendapatkan rehat dan tidur yang secukupnya serta kawal stress anda bagi menjamin penghasilan susu yang lumayan..

8. Mengalami Masalah Kesihatan

bagaimana banyakkan susu badan

Masalah kesihatan seperti demam, mastitis atau dehidrat boleh menyebabkan susu ibu berkurangan.. Sesetengah ubat juga berupaya memberi kesan kepada pengeluaran susu..

Jadi, jika anda mengalami masalah kesihatan dalam tempoh penyusuan, maklumkan keadaan anda yang sedang menyusu bayi dan dapatkan preskripsi terbaik dengan nasihat daripada doktor..

Cara Banyakkan Susu Badan

jadual pengepaman susu cara banyakkan susu badan

Punca-punca susu badan kurang anda dah pun tahu.. Jadi, bagaimana untuk membanyakkan susu badan kembali? Haa jangan bimbang, disini saya kongsikan juga cara banyakkan susu badan yang boleh anda amalkan… Antarnya ialah :

  • Menyusu secara direct dengan lebih kerap
  • Susun jadual mengepam dengan teratur dan pastikan anda mengikutnya setiap 3 jam. Namun, jika anda terlampau sibuk, jangan terus skip. Pump 5 minit lebih baik dari tidak mengepam langsung.
  • Tambah sesi mengepam di luar waktu pejabat. Contohnya selepas bayi menyusu di rumah. Buat power pumping pada hujung minggu atau sekali sekala.
  • Pastikan anda mengosongkan payu dara. Panjangkan 2-3 minit masa tambahan untuk mengepam dari kebiasaaan anda lakukan.
  • Buat urutan payudara dan breast compression.
  • Cuba ambil makanan tinggi protein dan milk booster. Pastikan anda makan mengikut keperluan..
  • Jaga kesihatan anda dengan rehat yang cukup, senaman dan ambil supplemen. Lakukan hobi yang anda gemari supaya anda kekal gembira dan mampu menangani stress dengan baik.

Lis Secret Membantu Menyelesaikan Masalah Ibu Menyusu dan Membantu Banyakkan Susu Badan

lis-secret-breast-cream

Lis Secret Sdn. Bhd. telah ditubuhkan pada bulan April 2016 dengan pelbagai rangkaian produk yang dihasilkan daripada 100% bahan organik semulajadi yang telah disahkan dan mereka sangat mementingkan kualiti produk serta memastikan produk yang mereka hasilkan bebas dari bahan kimia yang  boleh digunakan oleh semua peringkat golongan dari bayi hingga dewasa..

Lis Secret Sdn. Bhd. membawa jenamanya sendiri iaitu Lis Secret dengan slogan ‘Mother Nature Remedy’ membekalkan produk bayi dan produk penjagaan kulit bagi dewasa yang berasaskan 100% bahan organik semulajadi melalui outlet mereka sendiri dan juga secara online..

Liz Secret Tawar 7 Produk Organik Di Pasaran

banyakkan susu badan secara semulajadi

Berasakan bahan organik semulajadi, Liz Secret mengeluarkan 7 produk Bagi kegunaan semua peringkat golongan.. Produk bayi dan juga produk untuk dewasa.. Semua produk yang dikeluarkan oleh Liz Secret telah disahkan selamat untuk digunakan tanpa kesan sampingan kerana produk Lis Secret telah diiktiraf oleh USFDA (United State Food & Drugs Administration) dan telah mendapat kelulusan dari KKM.

Antara produk yang ditawarkan oleh Lis Secret adalah seperti Lavender Body Wash, Trisha Citrus Beauty Soap, Clary Sage Feminie Wash, Flower Power, Ylang-Ylang Breast Cream, Collagen Drink dan Lavender & Tea Tree Diaper Rash Cream..

1. Lavender Body Wash (100ml FREE 50ml)

cara banyakkan susu badan - lavender body wash

Lavender Body Wash ini dihasilkan daripada minyak zaitun, lavender, liquid glycerin, kayu putih dan tea tree yang dapat membantu menyeimbangkan PH kulit dan mengatasi masalah kulit sensitif. Antara kelebihannya yang lain adalah :-

  • Sesuai digunakan untuk masalah kulit sensitif dan amat sesuai digunakan untuk bayi
  • Boleh dijadikan mandian dan shampoo bayi (head to toe)
  • Merawat kulit seperti ekzema, psoriasis dan kayap (ring worm)
  • Menghalang jangkitan kuman pada luka yang terbuka
  • Mambantu masalah kulit yang terbakar disebabkan matahari (sunburn)
  • Anti-bakteria, anti-viral, anti-septik dan anti-fungal
  • Menghilangkan parut demam campak (chicken pox)
  • Bauan aromaterapi yang membantu menghilangkan tekanan (stress)
  • Boleh digunakan sebagai pencuci muka untuk orang dewasa

2. Trisha Citrus Soap Bar

banyakkan susu badan 01 trisha citrus soap bar

Trisha Citrus Soap ini merupakan pencuci muka dan badan yang harum sekaligus dapat membantu mengatasi masalah-masalah kulit yang dihadapi.. Ia diperbuat daripada minyak zaitun, lilin lebah, biji anggur dan minyak pati lemon. Antara kelebihan Trisha Citrus Soap ini adalah :-

  • Boleh digunakan pada kulit muka dan seluruh badan
  • Mampu menghilangkan bau badan
  • Meratakan tona kulit yang tidak sekata
  • Anti-bakteria, Anti-septik dan Anti-fungal
  • Membantu merawat masalah ekzema dan mampu menghilangkan kegatalan pada kulit badan
  • Membantu menyelesaikan masalah kulit muka berminyak dan berjerawat
  • Membantu masalah resdung
  • Mencerahkan kulit
  • Bauan aromaterapi yang membantu menghilangkan tekanan (stress)

3. Clary Sage Feminine Wash (100ml)

banyakkan susu badan 02 feminine wash

Clary Sage Feminine Wash adalah pembersih bahagian intim wanita yang berasaskan garam gunung, liquid glycerin, clary sage, rosemary, kayu putih dan citrus. Produk ini sangat bagus kerana tiada kandungan formaldehid yang boleh melemahkan sistem organ dalaman manusia.. Antara kelebihan lainnya :-

  • Mengandungi garam bukit yang boleh mempercepatkan proses penyembuhan dan mengelakkan jangkitan kuman
  • Menggunakan bahan yang diformulasikan daripada minyak essential dan bahan organik
  • Mempercepatkan proses penyembuhan luka selepas bersalin
  • Antibiotik, anti-viral, anti-septik dan anti-fungal
  • Bebas daripada bahan penyebab kanser
  • Bauan aromaterapi yang membantu menghilangkan tekanan (Stress)

4. Flower Power

banyakkan susu badan 05 flower power

Flower Power merupakan penjagaan bahagian intim wanita yang mampu mengatasi masalah seperti :-

  • Menghilangkan keputihan, lendir yang kurang menyenangkan dan mengelakkan jangkitan kulat
  • Membantu masalah cyst, fabroid dan buasir
  • Membantu mengetatkan otot vagina
  • Memperbaiki sel kulit, melembut, melembap dan mencerahkan warna kulit di sekeliling vagina
  • Memperbaiki sistem peranakan wanita selepas bersalin
  • Mengeluarkan hormon secara semulajadi
  • Membantu mengembalikan kehangatan seperti malam pertama
  • Bauan aromaterapi yang membantu mengurangkan tekanan (stress)

5. Collagen Drink

banyakkan susu badan 03 collagen drink

Collagen Drink mengandungi bahan-bahan seperti hydrolyzed, marine collagen, ekstrak blueberry, apple fruit, raseberry, strawberry, cranberry, delima dan palatinose..  Collagen Drink ini mampu menjaga dan mengatur kelembapan kulit serta sesuai untuk kesihatan dalaman dan pembetukan sel-sel baru. Antara kelebihan lain yang ada pada Collagen Drink ini ialah :-

  • Membantu menyembuhkan penyakit kanser, darh tinggi, buah pinggang, kencing manis, migrain, senggugut, sakit jantung dan penyakit kronik
  • Menghasilkan hormon secara semulajadi untuk memperbaiki sel-sel dan organ dalaman termasuk DNA kulit
  • Dipermulasikan daripada hasil gabungan buah-buahan yang tinggi antioksidan dan vitamin
  • Menguatkan tulang, rambut dan kuku
  • Mencerah, melembap dan mencantikkan kulit
  • Menyelesaikan masalah sembelit
  • Menambah tenaga

6. Lavender & Tea Tree Dyper Rash Cream (30mg)

banyakkan susu badan 04 diaper rash cream

Lavender & Tea Tree Dyper Rash Cream ini mengandungi minyak zaitun, lilin lebah, biji anggur, badam manis, tea tree, pacholi acheh, kayu putih dan lavender.. Kelebihan rash cream ini adalah :

  • Membantu masalah kulit seperti ekzema, ruam panas dan psoriasis
  • Menghilangkan parut gigitan serangga, luka-luka dan gigitan nyamuk
  • Membantu melegakan kahak di dada
  • Membantu meredakan radang kulit
  • Memelihara kulit bayi daripada terkena ruam lampin
  • Penghalang gigitan serangga atau nyamuk kerana serangga tidak sukakan kayu putih
  • Melembapkan kulit bayi
  • Boleh digunakan oleh orang dewasa sebagai pelembap
  • Bauan aromaterapi yang membantu mengurangkan tekanan (stress)

7. Ylang-Ylang Breast Cream

banyakkan susu badan - breast cream

Ylang-Ylang Breast Cream ini mengandungi bahan-bahan semulajadi seperti minyak zaitun, fennel organik yang diperlukan, rosemary, limau gedang, pati minyak Ylang-Ylang, pati minyak halia dan lilin lebah yang mampu mencantik, merawat dan memeliharan aset seorang wanita.. Antara kelebihan lain adalah :-

  • Membantu memulih luka dan rekahan di puting payudara
  • Membantu menambahkan susu badan
  • Menegangkan payudara yang kendur dan membentuk payudara secara semulajadi
  • Membantu membesarkan payudara
  • Meningkatkan hormon yang tidak seimbang
  • Menggalakkan pertumbuhan tisu payudara
  • Membantu mencerahkan puting payudara
  • Bauan aromaterapi yang membantu mengurangkan tekanan (stress)

Kebiasaannya milk booster yang ada di pasaran pada hari ini adalah dalam bentuk makanan atau minuman seperti coklat, susu dan sebagainya.. Tapi Lis Secret telah mengeluarkan milk booster dalam bentuk krim sapuan iaitu Ylang Ylang Breast Cream dimana ianya dapat menambahkan susu badan.. Ini adalah sesuatu yang baru yang patut dicuba oleh ibu-ibu yang sedang menyusu.. Bukan sahaja dapat menambahkan susu badan malah pelbagai manfaat lain boleh diperolehi dari sapuan Ylang Ylang Breast Cream..

Cara menggunakan Ylang Ylang Breast Cream ini sangat mudah.. Sekiranya anda ingin menambahkan susu badan anda hanya perlu tuamkan tuala suam dibahagian payudara anda. Kemudian anda sapukan breast cream tersebut dan biarkan selama lebih kurang 2 jam.. Akhir sekali, basuh payudara anda sehingga bersih sebelum penyusuan. Mudahkan..!!

Testimoni Pengguna Produk Lis Secret

testimoni pengguna krim tambahkan susu badan

Pengguna produk Ylang Ylang Breast Cream

feminine wash banyakkan susu badan

Pengguna produk Clary Sage Feminine Wash

testimoni ylang krim banyakkan susu badan

Pengguna produk Flower Power

Dapatkan Segera Ylang Ylang Breast Cream Dari Lis Secret Untuk Menambah Susu Badan Anda!

Tak perlu makan produk lain untuk tambahkan susu badan.. Dengan hanya menyapu Ylang Ylang Breast Cream dari Lis Secret ini sudah cukup sebagai milk booster anda.. Jadi apa tunggu lagi tu!! Dapatkan segera produk keluaran Lis Secret ini untuk mencapai apa yang anda hajati.. Segalanya hanya dengan Lis Secret..

dapatkan krim banyakkan susu badan

Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Jom Order Ylang Ylang Breast Cream SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

No. 21, Jalan kasturi 3, Kasturi Heights, 71800 Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan

   
Jom Order Ylang Ylang Breast Cream SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Ylang Ylang Breast Cream SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: