Review
Sep 26, 2017, 12:43pm

Makanan Larangan Untuk Ibu Mengandung Dan Tips No.8 Paling Bagus


Saat yang paling bahagia, bila mendapat perkhabaran isteri disahkan mengandung Sudah pasti itu adalah moment yang paling indah buat pasangan suami isteri. Bermula dari saat itu, banyak perkara yang  perlu dititikberatkan terutamanya dari segi pemakanan. Pemakanan yang sihat sangat penting buat ibu-ibu yang sedang mengandung. Jadi, elakkan dari mengambil makanan yang boleh mengundang bahaya kepada kandungan. Di sini saya ingin kongsikan dengan anda beberapa makanan larangan untuk ibu mengandung dan 8 jenis makanan bagus untuk ibu mengandung.

diet-ibu-mengandung

Makanan/Minuman Larangan Untuk Ibu Mengandung

 • Makanan yang tidak dipasteur dengan baik contohnya seperti keju lembut yang diperbuat daripada susu yang tidak dipasteur yang boleh membiakkan bakteria merbahaya kepada ibu dan bayi dalam kandungan. Sekiranya ingin mengambil keju, pastikan keju tersebut telah dilabel dengan tulisan “telah dipasteur”. Tapi untuk lebih selamat, baik elakkan terus dari mengambilnya.

makanan-tidak-dipasteur

 • Daging mentah atau separuh masak kerana ia mengandungi bakteria. Pastikan daging yang ingin dimakan telah dimasak dengan sempurna.
 • Sushi. Kepada ibu-ibu yang sedang mengandung dan meminati makanan yang berasal dari jepun ini, anda perlu berpantang selama 9 bulan daripada memakannya kerana Sushi adalah makanan yang kurang sesuai dan kurang selamat untuk ibu mengandung. Sayur dan ikan yang digunakan tidak dimasak dengan sempurna.
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak dibasuh. Ketika mengandung adalah saat-saat yang bagus untuk mengamalkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Tapi perlu diingat, pastikan ianya dibasuh dengan sempurna kerana terdapat parasit yang boleh membahayakan kandungan anda pada buah-buahan dan sayur-sayuran sekrianya ianya tidak dibasuh dengan sempurna.

buah-tidak-dibasuh

 • Susu yang tidak dipasteur contohnya susu segar yang diperah dari lembu atau kambing yang belum melalui proses pempasteuran. Ia boleh memudaratkan ibu dan bayi yang dikandung.
 • Minuman & Makanan yang berkafein. Ini perlu dielakkan sama sekali kerana kafein boleh menjejaskan berat badan bayi dalam kandungan dan boleh memberi risiko keguguran, kelahiran pramatang dan mengganggu penyerapan zat besi yang diperlukan oleh ibu yang mengandung.

minuman-bercaffein

 • Alkohol, Minuman Berkarbonat & Makanan Ringan. Alkohol boleh mengganggu perkembangan janin dan mengganggu emosi terhadap bayi dalam kandungan. Manakala minuman berkarbonat pula mengandungi gula yang terlalu tinggi dan boleh menyebabkan kadar gula dalam darah tidak seimbang, berisiko mendapat kencing manis serta menyumbang kepada ketidakstabilan paras gula tubuh bayi yang dikandung. Makanan ringan pula perlu dielakkan kerana ianya tidak mengandungi nutrien dan mengandungi MSG yang tinggi.

tanpa-msg

Jadi, buat ibu-ibu yang sedang mengandung jagalah pemakanan anda sebaiknya supaya tidak membahayakan anda dan juga bayi anda. Pemakanan yang sihat sangat penting bagi memastikan kandungan membesar dengan sihat. Apa pula makanan yang bagus untuk ibu mengandung? Jom kita semak satu persatu.

8 Jenis Makanan Bagus Untuk Ibu Mengandung

makanan-berkhasiat-untuk-ibu-mengandung

 1. Telur – mengandungi protien yang sangat penting sebagai bahan binaan sel-sel dan organ bayi
 2. Kekacang – Mengandungi polyunsaturated fat dan omega 3 yang penting untuk pembentukan otal bayi. Makan bersama kismis.
 3. Gandum – Jagung, oat, barli adalah sumber makanan yang baik serta mengandungi vitamin E, selenium & phytonutrients
 4. Ikan – Ikan yang berminyak seperti salmom & mackerel mengandungi omega 3 & DHA yang baik untuk pertumbuhan & fungsi otak.
 5. Ayam & Daging Merah – Daging lembu dan kambing yang telah dibuang lemak serta kulit (ayam) adalah sangat berkhasiat untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu
 6. Sayur & Buah-Buahan – Mengandungi pelbagai jenis vitamin, iron, serat dan anti-oksidan untuk menangkis dan mengelakkan dari serangan penyakit.
 7. Yogurt & Susu – Mengandungi protien, kalsium & sumber bakteria baik dalam perut kita seperti probiotik.
 8. Susu Coklat & Susu Kurma Super Dhia – Sangat bagus untuk ibu mengandung dan bayi dalam kandungan.

Susu Coklat & Susu Kurma Super Dhia

superdhia

Tips no. 8 adalah makanan paling bagus untuk ibu mengandung. Super Dhia terdapat dalam 2 jenis perisa iaitu Super Dhia Hazelnut with Chocolate Malt dan Super Dhia Dates with Instant Malt. Susu coklat dan susu kurma Super Dhia ni sangat bagus diambil oleh ibu yang sedang mengandung dan memberi banyak manfaat. Antara manfaatnya yang anda perolehi dari pengambilan Super Dhia Hazelnut with Chocolate Malt  ialah :-

 • Membantu meningkatkan memori dan hafalan
 • Membantu menguatkan hafalan
 • Membantu menajamkan mata dan minda
 • Membantu memulihkan keletihan saraf
 • Membantu menguatkan daya ingatan
 • Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
 • Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung
 • Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
 • Melambatkan proses menuaan.

superdhia-hazelnut

Selain manfaat daripada coklat, ibu-ibu yang sedang mengandung juga akan mendapat nutrisi dan kelebihan daripada kacang Hazelnut yang terdapat didalam minuman Super Dhia ini kerana kacang Hazelnut kaya dengan kandungan vitamin B dan ianya memiliki aroma khas yang dapat membangkitkan rasa minuman tersebut. Dengan terkandungnya kacang hazelnut ini juga, lengkaplah kandungan nutrisi didalam susu formula tersebut kerana ianya memiliki khasiat yang sangat baik untuk kesihatan tubuh, rendah lemak dan membantu dalam program diet seimbang. Selain itu juga, kacang hazelnut ini dapat mencergaskan minda, menurunkan kadar kolestrol dalam darah dan juga baik untuk jantung. Ia juga dapat mencegah kanser.

Hazelnut

Sepertimana yang kita tahu, kurma adalah makanan sunnah yang banyak khasiatnya. Jadi, dengan pengambilan Super Dhia Dates with Instant Malt ini, anda akan mendapat khasiat kurma yang terdapat dalam minuman ini. Antara khasiat kurma adalah :-

 • Kaya dengans erat dan potassium
 • Cepat diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera
 • Penguat memori
 • Baik untuk wanita mengandung/bersalin
 • Penawar racun
 • Merawat penyakit
 • Mengubati ganguan usus dan sembelit

superdhia-kurma

Mengapa Ibu Mengandung Perlu Minum Susu?

Ibu Mengandung Perlu Minum Susu

Pengambilan susu semasa hamil sangat penting kerana susu adalah sejenis makanan yang amat kaya dengan nutrien. Ia adalah sumber vitamin dan mineral yang baik seperti vitamin A, kumpulan vitamin B (riboflavin, niasin, vitamin B6 dan vitamin b12), magnesium, fosforus, zink dan kalsium. Selain itum susu juga turut membekalkan protien yang diperlukan untuk pembinaan tisu serta karbohidrat dan lemak yang berfungsi sebagai pembekal tenaga. Sebab itulah, ibu yang sedang hamil sangat disarankan untuk mengambil susu. Jadi, dengan pengambilan susu Super Dhia ini, anda akan dapat khasiat tambahan iaitu khasiat daripada kurma, coklat dan hazelnut.

Bagaimana Untuk Mendapatkan SUPER DHIA ini ?

bagaimana cara meningkatkan daya ingatan

Ramai ibu bapa mempercayi SUPER DHIA, anak-anak pun suka dengan rasa susu coklat dan kurma SUPER DHIA ini. Anda boleh mendapatkan Super Dhia Hazelnut with Chocolate Malt dan Super Dhia Dates with Instant Malt boleh didapati dengan menghubungi :

Jom order Susu Kurma / Hazelnut SUPER DHIA SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

No. 520,Jalan Bukit Puteri 11/27, Bandar Puteri Jaya,08000 Sungai Petani, Kedah

   
Jom order Susu Kurma / Hazelnut SUPER DHIA SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Susu Kurma / Hazelnut SUPER DHIA SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: