Review
Apr 6, 2019, 6:31pm

Kisah Rumah Tangga Bahagia Dan Cara Kekalkan Rumah Tangga Bahagia


Satu malam, mama bertengkar dengan papa kerana papa berkata sesuatu yang mama tidak suka. Pada sebelah paginya, mama tetap menyediakan sarapan pagi untuk saya dan papa. Tapi mama dan papa tetap tidak bercakap antara satu sama lain. Pagi itu, ketika papa keluar pintu rumah, papa tidak mengucup dahi mama. Mama pula buat tidak tahu dan tidak memberikan salam pada papa. Apabila kereta papa sudah keluar, mama menangis.

“Mama, mengapa ngangis?” tanya saya. “Tak ada apa,” kata mak yang melihat ke ruang tempat ayah meletak kereta yang kini kosong. Mama balik ke bilik melipat kain. Saya pula bersiap nak 15 minit kemudian, ada kereta henti di depan rumah. Saya keluar melihat. Papa patah balik. “Mana mana?” “Dalam bilik.”

Papa terus ke bilik. Saya mengikut. Papa terus memeluk mama dan mencium dahinya dan membisik ‘I love you’ di telinga mama. Air mata mama mengalir lagi. “Hati abang tak tenteram bila abang pergi kerja tanpa salam dan doa ayang,” kata papa sebelum beredar balik ke kerja. Mama tersenyum semula riang.

Kisah rumah tangga bahagia 1

Siapa tidak ingin hidup bahagia dalam berumahtangga? Rasanya tak satu pun manusia menghendaki yang sebaliknya. Semua ingin bahagia, semua ingin keluarga sakinah, keluarga yang penuh berkah.Rumah tangga yang bahagia boleh dikekalkan dengan memberi perhatian pada beberapa perkara kecil yang sebenarnya penting dalam menjaga perhubungan sesama pasangan. Hentikan berharap pasangan anda berubah menjadi seperti yang anda harapkan. Mulakan perubahan tersebut dengan diri anda sendiri, hari ini.

8 Cara Kekalkan Rumah Tangga Bahagia

Bagaimana mewujudkan keberkahan dalam rumah tangga, ini yang setiap pasangan mesti benar-benar meneguhkan tekad untuk mewujudkannya. Dan, sebagaimana sifat agama Islam yang sempurna dan bisa diamalkan, mewujudkan rumah tangga yang berkah juga tidak sulit. Berikut beberapa kunci-kuncinya.

 1. Selalu ungkapkan kata-kata cinta dan kasih sayang

Ingat tak zaman kita berkenalan dahulu? Kita saling mengucapkan kata-kata yang baik dan indah kepada satu sama lain. “Saya rindu awak” atau “saya tidak sabar untuk berjumpa awak” selalu disebut-sebut.

Kisah rumah tangga bahagia sehingga ke syurga 2

Untuk memastikan ikatan cinta masih utuh antara anda dan pasangan, pastikan anda terus memberi kata-kata cinta dan kasih sayang, walaupun anak sudah berderet! “Saya sayang awak”, “selamat pagi sayang” atau “semoga awak seronok di tempat kerja hari ini” sudah cukup untuk buat si dia tersenyum simpul sendirian dalam kereta sewaktu memandu ke pejabat!

 1. Selesai sengketa dengan baik

Kehidupan berumah tangga banyak dugaan seperti tidak sefahaman, sikap angkuh pasangan, campur tangan keluarga, penyakit, kewangan dan gagal menjalankan tanggungjawab menjadi antara puncanya. Justeru, dalam usaha mengekalkan ketenangan, Islam menyarankan permasalahan rumah tangga diselesaikan dengan sebaik-baiknya. Jika ada persengketaan, suami isteri perlu bermuhasabah untuk mencari punca berlaku krisis.

Kisah kebahagiaan rumah tangga 4

Keikhlasan penting kerana manusia tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan. Justeru pasangan suami isteri disyariatkan untuk saling mengingati antara satu sama lain dengan memberikan teguran secara beradab.

 1. Jangan meninggi suara atau menjerit kepada pasangan

Jika perlu berbincang akibat berlakunya salah faham, pastikan ia dilakukan secara tenang dan rasional. Antara tip rumah tangga bahagia yang paling penting adalah jangan sesekali menjerit kepada pasangan anda.

Kisah rumah tangga bahagia untuk anak anak 3

Anda hanya dibenarkan untuk berbuat demikian jika rumah anda terbakar dan anda mahu dia menyelamatkan diri! Kata-kata yang diucap secara kasar, yang selalunya berlaku ketika kita menjerit, hanya akan melukakan lagi hati mereka. Walaupun kata maaf telah diberi dan diterima, akan ada satu masa yang mereka akan teringat semula kata-kata yang melukakan itu.

 1. Berusaha Memperbaiki Diri Menjadi Yang Lebih Baik Setiap Hari

Buktikan cinta anda dengan berusaha memperbaiki tabiat yang biasa anda lakukan, tetapi tidak disenangi pasangan. Sebagai contoh, sekiranya dia mahu anda kekal sihat dan mengempiskan perut, berusaha pergi ke gym atau mengayuh basikal setiap hari. Lebih bagus sekiranya anda melakukan aktiviti tersebut bersamanya.

Kisah rumah tangga bahagia 2

Sekiranya pasangan anda seorang yang pembersih, hentikan membiarkan stokin kotor bersepah diatas lantai atau lupa memberus gigi setiap malam. Mengucapkan kata-kata sayang selalu ada baiknya, tetapi lebih baik sekiranya kasih sayang itu turut diluahkan dengan perbuatan.

 1. Lakukan Aktiviti Menarik Bersama-sama

Melakukan aktiviti menarik bersama-sama boleh mengeratkan lagi hubungan sesama pasangan. Anda juga boleh mencari dan mencipta aktiviti yang sama-sama diminati.

Kisah rumah tangga bahagia untuk anak anak 4

Berbanding asik mengeluh suami anda gemar berlingkar dihadapan televisyen dihujung minggu, apa kata anda mengajak suami anda sama-sama berbasikal, memancing atau berjoging sambil menikmati matahari terbit sekiranya rumah anda berdekatan dengan pantai?

 1. Utamakan Rumahtangga/Pasangan Anda

Perkara paling utama yang patut anda berikan perhatian: Tidak kira apa jua hubungan anda dengan orang lain, pasangan anda mesti menjadi nombor satu dalam apa jua perkara. Dalam Islam juga, isteri mesti meletakkan suami sebagai orang paling penting dalam hidupnya, melebihi ibu bapanya dan ahli keluarganya sendiri.

Kisah kebahagiaan rumah tangga 1

Suami pula, mesti menzahirkan kasih sayangnya pada isteri, melebihi pada anak-anak. Selain daripada mengeratkan lagi kasih sayang, meletakkan pasangan kita ditempat teratas dalam hidup kita boleh memberi contoh yang baik pada anak-anak dan membolehkan anak-anak menghormati kita dan pasangan kita.

 1.  Jangan sesekali ungkit cerita lama

Jika kita ada tabiat suka mengungkit kisah atau perkara lama, mungkin telah tiba masanya untuk membuang tabiat buruk tersebut. Kata-kata seperti “hari itu pun awak buat lagi” atau “kalau awak tidak buat benda ini dulu..” tidak sepatutnya diucapkan.

Kisah rumah tangga bahagia 5

Pergaduhan dan pertengkaran adalah lumrah dalam perkahwinan. Cumanya, jangan biarkan pergaduhan lama yang telah pun selesai memburukkan lagi keadaan pada masa sekarang.

Fokus kepada masalah semasa dan kunci mulut anda daripada mengungkit kesalahan lama. Percayalah, ia akan membantu rumahtangga anda.

 1. Mencantikkan diri di hadapan pasangan

kebanyakan lelaki cukup cerewet dengan kebersihan. Mereka akan bosan apabila isteri menyambutnya dengan rupa dan rambut yang kusut masai, anak-anak yang comot dan rumah yang ‘bak kapal pecah’. Salah satu perkara yang mampu membuat lelaki bergelar suami makin cinta dan ingin selalu dekat dengan isteri adalah penampilan diri. Sebab itu dalam petua menambat hati suami, perihal penampilan diri isteri ini sentiasa tersenarai.

Kisah rumah tangga bahagia sehingga ke syurga 1

Walau pun mungkin suami tak pernah memperkata tentang penampilan anda hakikatnya dia memang memerhati. Tak percaya? Lihat jika anda mengenakan pakaian atau hijab lain dari gaya biasa. Jika janggal di mata suami, dia takkan teragak-agak memberi komen. “Kenapa tudung awak ini nampak pelik jer?” Ini bahasa kiasan mereka memberitahu dia tidak gemar penampilan itu. Sesibuk mana pun anda, persiapkan diri sebaiknya tatkala menyambut kepulangan suami.

Penampilan diri seorang isteri sangat penting di mata suami

Ramai yang kadang-kala pandang remeh pada rutin penjagaan tubuh badan. Bagi saya, jika kamu tidak mementingkan penjagaan tubuh sama seperti kamu menjaga wajah, pasti sedikit-sebanyak kamu akan ternampak kesannya pada tubuh badan. Percaya tak sebenarnya, suami akan lebih sayangkan isteri yang pandai jaga penampilan diri selain menjaga kebajikan suami dan anak-anak. Sebagai seorang isteri pula perlulah jaga badan kalau taknak suami pandang wanita lain.

Kisah rumah tangga bahagia untuk anak anak 1

Sebagai wanita, tentu anda inginkan :

 • Suami anda sayang pada anda kerana anda memiliki tubuh badan yang menarik sehingga membuatkan
 • Suami anda tak sabar-sabar nak balik dari pejabat.
 • Ramai orang tertanya-tanya berapa usia sebenar anda, sebab anda KELIHATAN BEGITU MUDA.

Kisah rumah tangga bahagia sehingga ke syurga 5

 • Kawan-kawan selalu memuji anda dan mengatakan anda masih macam anak dara.
 • Rakan sepejabat anda cemburu, sebab penampilan anda memang ada class.
 • Lelaki tertarik dengan bentuk payu dara anda yang sememangnya AGAK BESAR, TEGANG dan MANTAP.
 • Anda ada lebih keyakinan diri sebab anda tahu anda memang pandai menjaga tubuh badan anda.

AIDARA produk yang harus isteri/wanita ada untuk dapatkan badan yang cantik dan montok

Kisah rumah tangga bahagia sehingga ke syurga 3

Tak kira anak dara mahupun ibu yang telah melahirkan dan menyusukan anak. Selagi kita hidup, selagi itu anda tak boleh lari dari masalah payudara yang kurang menarik, kendur, terlalu kecil dan dan lain lain lagi. Malu pada pasangan. Tak perlu runsing lagi! Produk Aidara adalah Vitamin Besarkan payudara dan punggung terbaik di pasaran Malaysia. Vitamin untuk body montok dan solid berkesan. Selain untuk kegunaan payudara, AIDARA juga dapat membantu untuk menaikkan punggung anda.

Tambah Size Cup, Anjal & Tegang Dengan Selamat & Secara Semulajadi Seawal 5 Hari Dengan AIDARA

Kisah kebahagiaan rumah tangga 3

Kenapa AIDARA sangat berkesan untuk mencantikkan payudara dan punggung anda? AIDARA diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu daripada ekstrak tumbuhan yang kaya dengan khasiat semulajadi. 3 bahan utama dalam produk ini adalah Pueraria Mirifica, Kacip Fatimah, dan Kayu Serapat dimana khasiat 3 bahan ini sangat bagus untuk mengembalikan keanjalan payudara dan punggung kembali montok. Kesannya boleh dilihat seawal 5 hari penggunaan sahaja. Hasilnya, saiz cup bertambah dan payudara terasa padat dengan hanya ambil AIDARA sahaja.

Aidara Supplement Mudah Dan Berkesan Menegangkan Payudara Dan Punggung

Kisah rumah tangga bahagia sehingga ke syurga 4

Supplement atau pil besarkan payudara dari AiDara digunakan sebagai terapi penggantian hormon yang kurang dalam badan. AiDara bertindak membesarkan payudara serta punggung dengan cepat. Fungsi AiDara ini adalah untuk membantu memerangkap protein atau kolagen dari makanan atau minuman untuk disimpan di bawah otot punggung dan payudara. Aidara Membentuk Payudara Dan Punggung Lebih Anjal Dan Tegang

Kesan AIDARA Seawal 5 Hari

Kisah rumah tangga bahagia sehingga ke syurga 3

Dengan teknik pemakanan yang betul dan penggunaan yang konsisten, anda akan rasakan payudara anda semakin menegang dan lebih anjal serta gebu. Rata-rata pengguna AIDARA mula memberi maklum balas seawal 5 hari! Dalam masa 4 minggu payudara dara akan menjadi montok pejal & tegang!

Rahsia Pikat Suami kini terbongkar sejak adanya AIDARA

Kisah rumah tangga bahagia 4

Kecantikan seseorang wanita pastinya dikaitkan dengan rupa wajah, saiz payudara dan bentuk badan. Lelaki mana yang tidak suka kepada bahagian wanita ini. Semua lelaki mempunyai selera yang berbeza-beza tentang wajah wanita tetapi mereka sependapat tentang payudara. “Payudara ( buah dada ) mestilah WOW…MANTAP!!” barulah lelaki akan tewas dengan anda. Sejak AIDARA diperkenalkan ramai telah berjaya mendapatkan bentuk badan idaman. AIDARA ialah produk untuk membesarkan payudara yang kecil dan menegangkan payudara yang kendur dipercayai masa kini

Khasiat AIDARA untuk Payudara Wanita

Kisah rumah tangga bahagia untuk anak anak 2

 • Bantu Membesarkan Saiz Payudara Yang Kecil
 • Bantu Anjalkan Payudara Yang Jatuh (Sagging Breasts)
 • Bantu Payudara Kekal Bulat Terletak Tanpa Bra
 • Untuk Punggung Wanita
 • Bantu Anjalkan Punggung Yang Jatuh & Menggelebeh
 • Menaikkan lemak peha ke bontot untuk bontot yang anjal & dibentuk cantik

Jom tengok apa komen mereka, lihat testimoni di bawah

Kisah rumah tangga bahagia sehingga ke syurga 6

Kisah kebahagiaan rumah tangga 2

Kisah rumah tangga bahagia 6

Ramai Yang Dah Merasai Perubahannya “Payudara Montok, Suami Seronok! Jom order AIDARA Sekarang!

AIDARA BEAUTY | PAYUDARA MONTOK DENGAN PANTAS SEKARANG
Hotline : Tekan untuk telefon (013-5328908) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Aidara Kerengga
Instagram: @aidara.my
Website : https://www.aidara.my

Alamat:
636-A, Batu Uban, 11700 Gelugor, Pulau Pinang

Jom order Aidara SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Aidara SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Aidara SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: