Umum
May 31, 2020, 1:48am

Khidmat Terjemahan Untuk Pensyarah Universiti, Pelajar PhD & Master Dari RM0.35


Anda pensyarah universiti, pelajar PhD, pelajar Master atau penyelidik? Anda mungkin lebih selesa dan lebih yakin menulis Tesis anda dalam Bahasa Melayu dan anda perlukannya diterjemah ke Bahasa Inggeris. Begitu juga sebaliknya. Menterjemah nampaknya mudah, tetapi untuk menghasilkan terjemahan yang baik dan berkualiti memerlukan beberapa perkara penting. Antaranya, pengetahuan bahasa sumber dan bahasa penerima yang baik, pengetahuan dalam bidang yang diterjemah dan pengetahuan tentang teori serta amalan terjemahan

Berbekalkan pengetahuan dalam bahasa sumber dan penguasaan bahasa penerima yang mendalam, termasuk selok-belok bahasa dan keistimewaan bahasa tersebut, makna terkandung dalam teks asal dapat difahami dengan sebaik-baiknya. Contohnya, untuk menterjemah teks daripada Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris, penguasaan Bahasa Inggeris mestilah lebih baik daripada Bahasa Melayu, atau paling kurang, setanding. Pengetahuan mendalam mengenai bidang yang perlu diterjemah juga penting, khususnya dalam bidang profesional, termasuk sains, teknologi, kejuruteraan, undang-undang, kesusasteraan dan falsafah. Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya ialah pengetahuan dalam teori dan amalan penterjemahan. 

Bermodalkan ciri-ciri yang dinyatakan di atas, kami sedia membantu anda. Jangan tunggu lama-lama, terus hubungi ATC Translation & Editing Services. Kami akan usahakan hasil terjemahan yang terbaik untuk anda. Semasa kerja terjemahan dilakukan, kami akan berinteraksi dengan anda untuk sebarang pengesahan, bukan sahaja daripada segi bahasa, tetapi juga kandungan. 

Manuskrip anda pernah ditolak? Anda pastinya sedih dan kecewa… Lebih-lebih lagi, jika anda rasa kajian anda sudah cukup memberangsangkan. Antara alasan manuskrip ditolak ialah, tahap Bahasa Inggeris yang kurang memuaskan, lantas menyebabkan kandungannya sukar difahami dan tidak menarik untuk dibaca. Apatah lagi, untuk penerbitan jurnal antarabangsa, gaya penulisan anda perlu disemak dan diolah supaya sama dengan cara penutur asli. ATC Translation & Editing Services menawarkan kepada anda khidmat penyuntingan, pembacaan pruf dan parafrasa yang berkualiti, iaitu bahagian penting dalam proses penulisan untuk menjamin gaya penulisan dan penyampaian idea berkesan serta jelas. 

Anda bercadang untuk ke luar negara? Sama ada untuk belajar atau bekerja atau berhijrah? Semua dokumen rasmi anda perlu diterjemahkan ke bahasa Inggeris. Ini termasuklah sijil nikah, sijil lahir anak-anak (jika pergi bersama keluarga), sijil SPM & sijil akademik lain, sijil kelayakan profesional, sijil berhenti sekolah dan sebagainya. Terjemahan dokumen ini perlu disahkan untuk kelulusan oleh pihak berwajib. Di ATC Translation & Editing Services, kami sedia membantu anda supaya urusan anda ke luar negara lancar dan mudah. Anda hanya perlu emelkan sahaja dokumen untuk diterjemah, selebihnya biar kami uruskan. Kami menyediakan khidmat terjemahan pantas dan kualiti berbisa, pada harga biasa-biasa.  

Dalam sektor pengeluaran pula, sesetengah dokumen diwajibkan supaya disediakan dalam dwibahasa, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, contohnya Lembaran Data Keselamatan Bahan atau Material Safety Data Sheet (MSDS). Terjemahan yang tepat adalah satu kemestian, supaya mesej dan maklumat asal dikekalkan. Apatah lagi, dokumen ini berkaitan dengan keselamatan, kesihatan dan kebajikan pekerja. Kesalahan dalam hasil terjemahan dikhuatiri akan mengundang padah kepada pekerja dan harta benda.

Untuk penyuntingan dan pembacaan pruf, mungkin ada yang keliru. Nampak macam sama, tapi sebenarnya berbeza. Penyuntingan adalah untuk membaca semula draf anda dan menyemak susunan, struktur perenggan, dan kandungan. Pembacaan pruf pula adalah untuk menyemak dan membetulkan kesilapan dalam gaya penulisan, tatabahasa dan laras bahasa.

Kenapa Anda Memerlukan Kepakaran ATC Translation and Editing Services untuk Khidmat Terjemahan, Penyuntingan, Pembacaan pruf dan Parafrasa?

 1. Mengelakkan Plagiarisme 

Plagiarisme memang dilarang dalam penulisan. Jika kurang berhati-hati, penulisan yang dihasilkan berdasarkan dokumen rujukan lain akan menyebabkan anda gagal dalam semakan indeks keserupaan atau similarity index. Kesannya, manuskrip anda tidak akan dipertimbangkan untuk diterbitkan, walaupun bayaran telah dibuat. Khidmat parafrasa kami akan membantu supaya hasil penulisan anda benar-benar kelihatan asli dengan gaya penutur asli. Selain itu, plagiarisme pastinya akan menjejaskan reputasi dan integriti anda.

 1. Membantu Membetulkan Kesilapan Pada Penulisan

Apabila anda menggunakan perkhidmatan penyuntingan kami, kesilapan ejaan, tatabahasa dan sebagainya akan diperbetulkan sebelum anda menghantar tesis anda untuk dijilid atau artikel untuk diterbitkan. Dengan hasil penulisan yang berkualiti, tesis anda akan diberikan penilaian yang baik oleh penyelia dan peluang untuk artikel anda diterbitkan pula cerah. Jadi, anda pastinya memerlukan khidmat terbaik untuk membantu anda.

 1. Penterjemahan Yang Berkualiti

Bagi anda yang perlu hasil penulisan diterjemahkan ke Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu, khidmat terjemahan berkualiti sangat anda perlukan. Setiap bahasa mempunyai sintaks dan morfologi yang berbeza. Untuk menterjemahkan sesuatu penulisan, penterjemah yang pakar dan mahir dalam kedua–dua bahasa akan memastikan supaya maksud, gaya, intonasi dan semangat yang terkandung dalam teks asal dapat dikekalkan pada teks terjemahan. Hasilnya, teks asal dan teks terjemahan sama-sama kelihatan seperti karya asli, tanpa ‘berbau’ terjemahan. Dengan menggunakan khidmat terjemahan ATC, hasil penulisan anda menjadi lebih berkualiti dalam kedua-dua bahasa.

 1. Bantuan Daripada Penterjemah dan Penyunting Profesional

Hasil kajian anda mungkin memang sudah cukup hebat. Penterjemah dan Penyunting Profesional ATC akan membantu supaya artikel anda digilap supaya memenuhi kehendak pihak penerbit. Berbekalkan pengalaman dan ilmu dalam melakukan kerja terjemahan, penyuntingan, pembacaan pruf serta parafrasa untuk pensyarah, pelajar PhD dan Master di UTM, USIM, UITM, USM, UM, UKM, UTHM, UTEM dan lain-lain, Insya-Allah ATC akan membantu anda sebaik yang mungkin. Ini komitmen kami. Hubungi ATC untuk mendapatkan nasihat yang anda perlukan dan kadar yang ditawarkan.

 

 1. Terjemahan Bertauliah (Certified Translation)

Di ATC, penterjemah kami berdaftar dengan Institut Terjemahan & Buku Malaysia (ITBM) dan Persatuan Penterjemah Malaysia (PPA).  Sijil lahir, sijil SPM, sijil nikah dan apa sahaja dokumen yang memerlukan terjemahan bertauliah, biar ATC yang uruskannya untuk anda. 

ATC Translation & Editing Services – Khidmat Terjemahan, Penyuntingan, Pembacaan Pruf dan Parafrasa Terbaik di Malaysia

ATC ialah syarikat yang menawarkan khidmat terjemahan, penyuntingan, pembacaan pruf dan Parafrasa antara yang terbaik di Malaysia dan dipercayai. Pelanggan ATC terdiri daripada pensyarah universiti, pelajar PhD dan Master, syarikat minyak dan gas, syarikat pembuatan, agensi  kerajaan dan pihak berkuasa serta orang perseorangan. Dokumen yang diterjemah dan disunting termasuk artikel jurnal, tesis, laman web, laporan tahunan dan sijil. 

ATC sentiasa berusaha untuk memberikan khidmat yang terbaik, berkualiti tinggi dan pantas untuk memenuhi kepuasan pelanggan. 

Berikut ialah kadar yang ditawarkan untuk khidmat yang disediakan;

 • Terjemahan: RM0.35 setiap perkataan
 • Penyuntingan: RM0.15 setiap perkataan
 • Pembacaan pruf: RM0.10 setiap perkataan
 • Parafrasa: RM0.20 setiap perkataan

Kelebihan Menggunakan Khidmat ATC Translation & Editing Services

Mengapa memilih ATC Translation & Editing Services?

 • Khidmat Yang Berkualiti & Pantas

Tarikh akhir untuk menghantar hasil penulisan anda dah hampir sangat? Dan anda masih tercari-cari khidmat terjemahan dan penyuntingan yang terbaik? Bagi anda yang inginkan khidmat terjemahan, penyuntingan, pembacaan pruf dan parafrasa yang berkualiti dan pantas, segera hubungi ATC Translation & Editing Services. 

 

 • Penterjemah dan Penyunting Berkelayakan dan Berpengalaman

Penterjemah dan penyunting berkelayakan dan berpengalaman di ATC Translation & Editing sedia membantu anda. Penterjemah dan penyunting kami juga berdaftar dengan Persatuan Penterjemah Malaysia (Malaysian Translators Association) dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (Institute of Translations and Books Malaysia).

 •  Harga Yang Berpatutan

Kadar harga yang ditawarkan adalah berpatutan dan boleh dirunding. 

 • Khidmat Terjemahan, Penyuntingan, Pembacaan pruf dan Parafrasa Yang Terbaik

Inginkan khidmat terjemahan, penyuntingan, pembacaan pruf dan parafrasa yang terbaik di Malaysia, dapatkannya daripada ATC Translation & Editing Services. Khidmat terjemahan yang disediakan ialah terjemahan manusia bukan terjemahan mesin. Kami berusaha memastikan hasil kerja yang berkualiti dan memuaskan, bukan sahaja kepada anda, tetapi juga pelanggan anda (contohnya penerbit). 

 • Pusat Khidmat Bahasa Sehentian (One – Stop Language Service Centre)

ATC Translation & Editing Services ialah pusat khidmat bahasa sehentian, untuk memenuhi keperluan terjemahan, penyuntingan, pembacaan pruf dan parafrasa anda. Namakan apa sahaja jenis dokumen…manuskrip, artikel, tesis, sijil, iklan, buku, laman web, MSDS dan banyak lagi. 

 • Dipercayai Ramai

ATC Translation & Editing Services telah banyak membantu pelbagai jenis lapisan masyarakat dalam khidmat terjemahan, penyuntingan, pembacaan pruf dan parafrasa yang berkualiti, pantas dan memuaskan pada harga yang sangat berpatutan. 

Testimoni hasil kerja terjemahan dan penyuntingan ATC Translation & Editing Services

 1. Berikut ialah contoh hasil kerja penyuntingan yang dilakukan.

 

 

 

2.Berikut ialah contoh hasil terjemahan yang dilakukan. 

 

 

Dapatkan Khidmat Terjemahan, Penyuntingan, Pembacaan pruf dan Parafrasa daripada ATC Translation & Editing Services Sekarang!

Anda buntu..biar kami bantu! Anda gembira, kami tumpang bangga! Hasil kerja berbisa, harga biasa-biasa. 

Whatsapp:?www.wasap.my/0127016474

Emel: english.malay.translations@gmail.com

Alamat: 8, Jln P14F, Presint 14 62050 Putrajaya

Dapatkan khidmat terjemahan

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Dapatkan khidmat terjemahan

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Dapatkan khidmat terjemahan

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: