Review
Jan 9, 2018, 10:01am

Ketahui 7 Punca Lemah Tenaga Batin dan Cara Mengatasinya


Lemah tenaga batin atau Erektil Dysfunktion (ED) dalam istilah perubatan merupakan masalah serius yang boleh berlaku di kalangan lelaki sekiranya tidak dikesan dan dirawat lebih awal. Ia juga dikenali sebagai masalah mati pucuk. Masalah ini merujuk kepada kegagalan alat kelamin lelaki untuk menegang atau mengekalkan ketegangan sehingga mencapai tahap kepuasan seks yang maksima.

lemah tenaga batin 11

Tanda-tanda Awal Masalah Lemah Tenaga Batin

 1. Zakar langsung tidak menegang. Ini adalah masalah yang paling serius yang ditakuti oleh setiap lelaki. Dikatakan juga perkadaran untuk mereka yang mengalaminya adalah 1 dalam 100 lelaki. Maka, kebarangkalian besar ramai lelaki yang mengalami masalah ini.
 2. Zakar lembik dan tidak mampu untuk bersenggama. Masalah ini juga pasti membuatkan keadaan tidak selesa kerana air mani keluar lebih awal sebelum bersenggama. Ia mungkin disebabkan daripada amalan pemakanan yang tidak betul.
 3. Zakar menegang tetapi tidak boleh memancutkan air mani. Jika berada dalam situasi ini, kebiasaannya lelaki berkenaan akan berhenti senggama kerana keletihan.
 4. Zakar lambat mencapai ketegangan atau tidak menegang seperti kebiasaan. Situasi ini kebanyakkan berlaku pada semua lelaki. Inilah yang dikatakan lemah syahwat.

lemah tenaga batin 12

Perlu difahami bahawa kesemua tanda-tanda berkenaan adalah merujuk kepada faktor permasalahan yang sama iaitu mati pucuk. Cuma berbeza dari segi simtom-simtom yang dialami dan keadaan mati pucuk yang berlaku.

Hanya satu persamaan sahaja antara kesemua tanda-tanda masalah mati pucuk ini iaitu ianya boleh dirawat sekiranya kaum lelaki mengamalkan gaya hidup sihat dan berusaha untuk merawatinya segera.

Ketahui 7 Punca Lemah Tenaga Batin

lemah tenaga batin 13

Masalah ini sebenarnya boleh berpunca dari dua faktor samada faktor psikologi atau faktor fizikal. Faktor psikologi sebenarnya terkait dengan masalah ereksi disebabkan oleh pemikiran atau perasaan manakala faktor fizikal pula berkaitan dengan keadaan tubuh badan itu sendiri.

Bagi faktor fizikal, terdapat dua perkara yang mungkin menjadi punca permasalahan ini iaitu:

lemah tenaga batin 01

 1. Gangguan atau halangan yang berlaku pada salur darah di dalam zakar. Akibat daripada masalah ini, laluan darah akan tersekat dan mengganggu pengaliran darah secara sempurna dan sukar untuk mengekalkan momentum peredaran darah ketika bersenggama.
 2. Perskripsi atau ubat-ubatan bagi pesakit-pesakit kronik seperti ubat kencing manis, ubat sakit jantung dan ubat tekanan darah tinggi juga punca kepada lemahnya tenaga batin jika diambil secara berterusan untuk jangka masa yang lama. Oleh sebab itu, adalah lebih baik para pesakit yang berkenaan mendapatkan nasihat dari doktor dan berbincang mengenai kesan sampingan dalam hal pengambilan ubat-ubatan tersebut.

lemah tenaga batin 14

Perlu diingat bahawa, kebanyakkan lelaki yang sudah mempunyai penyakit kronik atau mengamalkan gaya hidup yang kurang sihat sangat terdedah kepada masalah lemah tenaga batin.

Antara penyakit-penyakit atau masalah-masalah yang dimaksudkan itu termasuklah:

 • Merokok
 • Minum alkohol
 • Pengambilan atau penggunaan dadah
 • Usia
 • Berat badan yang berlebihan (Obesiti)
 • Kesan daripada kanser
 • Hyperlipidemia
 • Tekanan darah tanah (Hypertensi)
 • Diabetes
 • Penyakit jantung

lemah tenaga batin 15

Untuk faktor yang melibatkan psikologi pula, terdapat 5 lagi perkara yang mungkin menjadi penyebab kepada masalah ini iaitu:

 1. Tekanan yang biasanya terkait rapat dengan masalah-masalah di tempat kerja, masalah wang dan seumpamanya.
 2. Mempunyai masalah kegelisahan yang melampau sehingga memberi kesan kepada kegagalan seksual jika ianya berlaku secara konsisten dan tidak dikawal.
 3. Kemurungan yang tidak dikawal juga boleh menjadi punca lemahnya tenaga batin lama-kelamaan walaupun mereka selesa ketika bersenggama.
 4. Sekiranya seseorang itu pernah mengalami masalah yang sama sebelum ini, sudah pasti mempunyai keberanian diri yang rendah. Keberanian yang rendah juga adalah perkara yang boleh menyebabkan masalah mati pucuk.
 5. Faktor umur yang meningkat, hilangnya kepentingan dalam hubungan seks dan juga pengambilan ubat-ubatan boleh menjadi perkara yang mempengaruhi psikologi seseorang.

lemah tenaga batin 16

Kesan Daripada Faktor Psikologi Dan Faktor Fizikal Terhadap Masalah Lemah Tenaga Batin

Secara keseluruhannya, kesan psikologi yang serius seperti perasaan malu, hilang keyakinan serta maruah diri dan seumpamanya amat berkait rapat dengan bagaimana tanggapan orang yang di sekeliling mereka. Disebabkan itulah, mereka yang berada dalam keadaan ini lebih cenderung untuk menyembunyikan masalah tersebut kerana merasakan perkara itu tidak boleh dirawat. Malah sebagai lelaki, apa yang lebih mencabar minda adalah perkaitan masalah lemah tenaga batin dengan soal kelelakian yang pastinya meruntun emosi mereka.

lemah-tenaga-batin-1

Pilihan Rawatan Untuk Masalah Lemah Tenaga Batin

Seperti yang telah dijelaskan, masalah lemah tenaga batin ini boleh dirawat sekiranya langkah-langkah yang bersesuaian dilakukan. Malah jika ia dilakukan dengan baik, kesannya akan menjadi lebih cepat dan berkesan.

lemah tenaga batin 18

Pilihan rawatan yang boleh difikirkan ialah:

 1. Rawatan alternatif
 2. Rawatan hospital
 3. Gaya hidup yang betul
 4. Rawatan tradisional

Itulah antara rawatan terbaik yang boleh difikirkan sekiranya mengalami masalah berkenaan.

Rawatan Lemah Tenaga Batin Secara Alternatif 

lemah tenaga batin 19

Rawatan ini boleh diklasifikasikan sebagai rawatan mudah bagi masalah yang tidak begitu kronik. Hanya perlu lakukan rawatan akupuntur atau menghadiri sesi terapi psikologi supaya dapat mengawal emosi dan pemikiran dengan lebih baik.

 Rawatan Lemah Tenaga Batin di Hospital

lemah tenaga batin 20

Kaedah rawatan ini dikatakan lebih baik tetapi agak berisiko berbanding rawatan tradisional. Bagi sesiapa yang meilih kaedah rawatan hospital ini perlu berbincang dengan doktor untuk mencari ubat-ubatan yang sesuai kerana ia mempunyai kesan sampingan terutama jika pengambilannya itu untuk jangka masa yang lama.

Gaya Hidup Yang Betul

lemah tenaga batin 21

Sebenarnya gaya hidup yang baik merupakan pilihan sempurna berbanding kesemua kaedah rawatan yang lain. Apabila seseorang mempunyai gaya hidup yang optimum, sudah pasti keadaan kesihatan mental dan fizikal akan berada dalam keadaan yang positif dan mampu mengurangkan risiko kepada sebarang masalah termasuklah lemah tenaga batin.

Meskipun begitu, masih belum terlambat bagi yang tidak begitu mementingkan gaya hidup sihat. Hanya ikuti beberapa aktiviti berikut dan secara tidak langsung dapat meningkat prestasi kehidupan seksual serta kesihatan tubuh badan:

lemah-tenaga-batin-22

 • Jangan merokok atau berusaha untuk kurangkan merokok
 • Kerap Beriadah
 • Bersenam
 • Jangan minum minuman beralkohol
 • Jaga pemakanan
 • Kurangkan stress

Rawatan Lemah Tenaga Batin Secara Tradisional

lemah tenaga batin 23

Tidak semua lelaki yang gemar memilih rawatan lain kecuali rawatan tradisional yang terdiri daripada ubat-ubatan semulajadi. Walaubagaimanapun, untuk mendapat kesan yang optimum tanpa kesan sampingan terhadap kesihatan, perlulah berjumpa dan berbincang dengan doktor terlebih dahulu. Ini kerana kewujudan pelbagai suplemen tradisional di pasaran yang terlalu banyak memungkinkan ada di antara ramuan yang terkandung itu tidak selamat digunakan.

Tidak dinafikan juga terdapat pelbagai ubat-ubatan herba yang terbaik terhasil melalui kaedah tradisional boleh membantu ramai lelaki bermasalah lemah tenaga batin. Dan ini adalah salah satu kaedah rawatan yang boleh difikirkan.

Rumusan Mengenai Lemahnya Tenaga Batin

lemah tenaga batin 24

Walau apa cara sekalipun, adalah lebih penting untuk kita amalkan gaya hidup sihat dan menjaga pemakanan. Sebenarnya faktor untuk seseorang mempunyai kekuatan tenaga batin adalah bergantung kepada 2 perkara sahaja iaitu:

 1. Kebolehan dan ketahanan tubuh badan untuk mengelak daripada penyakit kronik.
 2. Mempunyai minda yang sihat.

Kedua-dua perkara ini merupakan rumusan terbaik untuk seseorang itu mengekalkan kesihatan tubuh badan termasuklah kekuatan tenaga dalaman.

Apa Itu AMEZT – Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin

AMEZT merupakan salah satu produk kesihatan lelaki yang direka khas untuk mereka yang mempunyai masalah berkaitan dengan seks termasuklah masalah zakar, pancutan awal, saiz zakar dan lain-lain.

Ia dirumus khas di kilang bertaraf GMP dan mempunyai kelulusan KKM. Ia  tidak mengandungi bahan kimia dan selamat digunakan. Direka dalam bentuk minyak untuk tujuan keselesaan ketika sapuan dan urutan. Berbeza dengan kebanyakan produk di pasaran yang berunsurkan gel.

Tujuan utama penghasilan AMEZT ini adalah sebagai minyak urut bagi melancarkan peredaran darah di sekitar zakar dan urat-urat yang bersambung dengan urat zakar dari bahagian celah paha sehingga ke bahagian lutut.

Kelebihan AMEZT

 1. Memanjangkan dan membesarkan zakar.
 2. Mengeraskan dan menggemukkan zakar.
 3. Melambatkan pancutan air mani.
 4. Merawat masalah pancutan pra-matang.
 5. Berkesan seawal 14 hari.
 6. Kandungan diperbuat daripada 100% bahan asli tanpa bahan kimia.
 7. Melancarkan peredaran darah ke zakar.
 8. Sesuai untuk mereka yang belum berkahwin atau sudah berkahwin.
 9. Tidak berbau dan melekit.

Cara Penggunaan AMETZ – Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin

 1. Sapukan AMETZ ke seluruh zakar. Lumurkan dan urut zakar selama 3 hingga 5 minit. 
 2. Urut bahagian cincin zakar dengan memegang cincin zakar dan menarik-nariknya berulang kali.
 3. Untuk kesan maksimum, urutan juga dilakukan di celah kangkang peha. Urutan dilakukan dari bawah pelipat peha ke bawah hingga ke lutut. Ini bertujuan untuk memperbetulkan urat supaya darah dapat mengalir dengan baik.
 4. Urutan juga dilakukan di bahagian perut untuk memperbetulkan urat perut.
 5. Sebagai tambahan, urutan dari celah dubur sehingga bahagian pangkal zakar boleh dilakukan.
 6. Setelah itu, ulang semula kesemua langkah sebanyak 2 kali sehari.

Sekiranya memerlukan bantuan dalam kaedah urutan, juga disediakan video yang boleh membantu.

Sila rujuk pada pautan: https://amezt.blogspot.com

Kesan Penggunaan AMETZ – Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin Terbaru

 1. Produk AMETZ ini membolehkan lelaki bersenggama selama lebih 30 minit (sehingga puas).
 2. Membolehkannya merasai nikmat klimaks.
 3. Pancutan air mani lebih kuat.
 4. Saiz zakar akan menjadi lebih baik dan besar.
 5. Mampu memberikan kepuasan optimum kepada isteri.
 6. Menjadikan sesorang lelaki itu lebih yakin dan kuat.

Berikut adalah beberapa testimoni yang telah dilontarkan oleh mereka yang menggunakan produk AMETZ:

testimoni rawatan lemah tenaga batin testimoni rawatan lemah tenaga batin

Persoalan Yang Biasa Ditanyakan Oleh Pembeli Berkenaan AMETZ – Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin

Soalan 1: Apakah kandungan AMETZ ?
Jawapan: 100% bahan semulajadi tanpa bahan kimia.

Soalan 2: Berapa lama yang perlu diambil untuk melakukan proses urutan?
Jawapan: Untuk kesan yang baik, lakukan sehingga 14 hari untuk merasai kesannya.

Soalan 3: Kenapa perlu melakukan proses urutan sehingga 14 hari?
Jawapan: Untuk mendapat kesan berpanjangan, memerlukan sehingga 14 hari kerana AMETZ menggunakan unsur minyak dan tidak ada sebarang ejen kebas di dalamnya. Kebanyakkan produk menggunakan ejen kebas bagi melambatkan pancutan tetapi ianya hanya berkesan untuk jangka masa yang singkat sahaja. AMETZ dirumus bertujuan untuk melancarkan peredaran darah di dalam saluran urat pada zakar. Kesan yang terhasil lebih berpanjangan.

ametz lulus KKM

Hubungi Pihak AMETZ – Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang AMETZ , bolehlah hubungi En. Ahmad Fadzli Fauzi seperti maklumat di bawah.

Jom Hubungi Pihak AMETZ - Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Hubungi Pihak AMETZ - Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Hubungi Pihak AMETZ - Solusi Masalah Lemah Tenaga Batin SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: