Review
Oct 20, 2017, 10:56am

Kenapa Anda Perlu Gunakan Hand Sanitizer Bebas Alcohol ?


Pernah tak anda melihat kanak-kanak yang bermain di taman permainan dan selepas puas bermain menghampiri ibu, lalu si ibu kemudian mengeluarkan sebuah botol jernih dan menyapu gel dari botol tersebut pada tangan kanak-kanak tadi? Apa yang disapu oleh si ibu adalah sejenis hand sanitizer yang bertujuan untuk membunuh kuman yang mungkin dipindahkan ke kulit tangan daripada menyentuh alat-alat di taman permainan. Harapan si ibu, dengan menyapu hand sanitizer, dapat mengelakkan anak-anaknya dan dan seluruh keluarga dari terkena penyakit.

taman-permainan-kanak-kanak

Seperti yang di ketahui umum, membersihkan tangan dengan air bersih dan sabun adalah cara terbaik untuk membunuh kuman. Walaubagaimanapun, apabila tidak ada akses kepada air bersih dan sabun, hand sanitizer adalah alternatif terbaik untuk membunuh kuman. Hand sanitizer biasanya akan di letakan di pintu masuk hospital, klinik dan kini restoran segera juga sudah mula meletakkan hand sanitizer selain sabun pencuci di premis mereka sebagai langkah kebersihan tambahan.

Persoalannya, adakah hand sinitizer mampu menjadi penganti yang sesuai untuk membersihkan tangan tanpa air dan sabun? Adakah ia mampu mengelakkan daripada anda terkena penyakit?

Bagaimana Hand Sanitizer Bekerja?

hand-sanitizer

Sebelum menjawab persoalan tersebut, anda perlu tahu apakah bahan yang terdapat didalam gel hand sanitizer tersebut. Hand sanitizer dapat membunuh kuman kerana bahan yang paling penting didalamnya adalah alkahol. Alkahol yang terkandung di dalam gel hand sanitizer akan segera membunuh kuman dan kebanyakkan virus. Ia juga boleh menyebabkan kulit kering dan disebabkan itu, kebanyakkan hand sanitizer mengandungi pelembab untuk mengelakkan kulit kering dan gatal.

Terdapat juga Hand sanitizer bebas alkohol. Kebanyakkan hand sanitizer bebas alkohol, berasaskan air dan mengandungi bahan aktif Benzalkonium Chloride. Tidak seperti pembersih tangan yang mengandungi kandungan alkohol yang tinggi, pembersih tangan bebas alkohol mempunyai kurang dari 0.1% kepekatan Benzalkonium. Walaupun tanpa kepekatal alkohol yang tinggi tetapi ia memberi pelindungan yang sama seperti pembersih tangan beralkohol.

Seberapa Banyak Hand Sanitizer Yang Perlu Digunakan?

bersihkah-guna-hand-sanitizer

Untuk menggunakannya, letakkan sedikit sahaja gel, sebesar kuku ibu jari pada tapak tangan. Kemudian, sapu  pada keseluruhan tangan termasuk juga di celah-celah kuku. Jika gel tersebut kering kurang daripada 15 saat, bermakna anda tidak meletakkan secukupnya.

Kelebihan Hand Sanitizer

kelebihan-hand-sanitizer

  • Ia amat mudah digunakan, mudah alih dan tidak memakan masa.
  • Kajian juga menunjukkan keluarga yang menggunakan hand sanitizer kurang terdedah kepada risiko penyebaran gastrointestinal (perut) dan jangkitan respitori.
  • Pembersih tangan komersil mengandungi bahan yang dapat membantu mengurangkan kulit kering. Menggunakan hand sanitizer dapat mengurangkan kerengsaraan akibat daripada kulit kering.

Kelemahan Hand Sanitizer

Walaupun ia digelar pembersih tangan, ia tidak mampu menanggalkan kekotoran. Segala debu, tanah dan darah perlu terlebih dahulu dibersihkan atau dicuci terlebih dahulu supaya alkohol yang terdapat dalam hand sanitizer berfungsi dengan berkesan. Dalam keadaan-keadaan, mencuci tangan dengan air dan sabun amat digalakkan.

cuci-tangan-dengan-sanitizer

Hand sanitizer bukan agen pembersih dan bukan sebagai ganti kepada sabun dan air. Ia hanya sebagai langkah perlindungan tambahan. Ia lebih efektif digunakan bersama selepas mencuci tangan dengan cermat.

Tabiat menggunakan hand sanitizer dapat membantu mengelakkan daripada terdedah kepada kuman dan seterusnya mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit. Tidak kira dimana sahaja sama ada di taman permainan, atau menggunakan komputer di tempat awam atau melawat keluarga di hospital, ambil sedikit masa untuk menyapu sedikit pada tangan supaya anda dilindungi dari kuman dan virus yang membawa penyakit.

Aplaus Hand Sanitizer Bebas Alkohol

Aplaus Hand Sanitizer

Aplaus Hand Sanitizer adalah ciptaan inovatif dari USA yang dapat melindungi tangan anda dengan membunuh 99.99% bakteria dan virus. Anda  dan keluarga tak perlu bimbang dan risau kerana ia melindungi anda dari kontaminasi sehingga 8 jam. Pembersih tangan bebas alkohol ini telah dibuktikan selamat secara klinikal untuk semua keadaan kulit, termasuk juga kulit sensitif. Ia sesuai digunakan untuk kanak-kanak sehingga dewasa.

Berbanding hand sanitizer beralkohol, Aplaus mempunyai beberapa kelebihan ketara. Walaupun kedua-dua bentuk produk mematuhi piawaian Monograf US FDA dan membenarkan penggunaan tanpa air atau tuala pembersih, Aplaus lebih selamat kerana ia tidak mudah terbakar, tidak merosakan kulit, lebih tahan lama dan tidak akan mengotorkan pakaian.

Kenapa Anda Perlu Guna Aplaus Hand Sanitizer Bebas Alkohol

Tahukah anda Flu , Coxsackieviruses & H1N1, puncanya adalah disebabkan oleh virus dan backteria? Pembersih tangan yang unik dan inovatif ini membunuh 99.99% bakteria dan virus pada tangan. Aplaus Hand Sanitizer bebas alkohol ini amat efektif mengurangkan bakteria dan virus pada kulit tapi pada masa yang sama, amat lembut pada kulit dan mata. Oleh kerana ia berasaskan air, ia selamat digunakan pada bayi dan kanak-kanak dan tidak memberikan kesan kerengsaraan.

Aplaus Hand Sanitizer alcohol free

Satu semburan daripada Aplaus Hand Sanitizer bebas alkohol, boleh tahan sehingga 8 jam. Oleh hal demikian, anda tidak perlu risau kuman akan merebak ke kulit anda kerana anda di lindungi oleh pembersih kulit Aplaus. Pada masa yang sama, anda dilindungi dari penyakit berjangkit termasuk H1N1, Cocksakie virus dan lain-lain.

Oleh kerana Hand sanitizer bebas alkohol Aplaus tidak mengandungi alkohol, ia selamat dan tidak mudah terbakar seperti pembersih tangan yang mengandungi alkohol. Diketahui umum, kehadiran alkohol boleh menyebabkan kebakaran. Oleh hal demikiant, Aplaus lebih selamat digunakan, lebih-lebih lagi jika anda seorang perokok tegar.

fda approved logo

Dengan 100 kali semburan, pembersih tangan ini tidak mengandungi bahan kima yang berbahaya Triclosan dan Paraben atau 19 lagi bahan kimia yang dilarang oleh US FDA seperti kebanyakkan pembersih tangan yang  tidak di iktiraf. Oleh hal demikian, keselamatan anda terjamin.

Bahan Biospada memberikan lapisan pelindungan tambahan, sehingga 8 jam; walaupun tangan anda dibersihkan dengan air. Ia selamat digunakan sebelum dan selepas makan makanan.

 

kanak-kanak-makan-dengan-tangan

Didaftarkan dan diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, Aplaus Hand Sanitizer bebas alkohol ini amat mudah digunakan. Cuma sembur sedikit sahaja pada tapak tangan kemudian gosok dengan teliti sehingga ia kering. Anda akan dilindungi sepanjang hari selama 8 jam daripada kuman, backteria dan virus yang berbahaya.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Aplaus Hand Sanitizer Bebas Alkohol?

Harga bagi 12 batang, 10ml adalah RM 120 (penghantaran percuma di seluruh semenanjung), manakala bagi Sebotol 550ml, hanya RM 55 dan anda akan mendapat percuma 1 batang 10ml beserta penghantaran percuma di seluruh Semenanjung sahaja.

tempah-aplaus-hand-sanitizer

Anda boleh dapatkan di rantaian farmasi yang utama di seluruh negara. Antaranya Welling Pharmacy, Georgetown pharmacy, U-pharmacy, Alpro Pharmacy, Philbox Pharmacy dan lain-lain.  Selain daripada itu, pembersih tangan ini boleh didapati di laman Lazada.com.my dengan memasukkan kata kunci “Aplaus Hand Sanitizer”.

Anda juga boleh menempah melalui facebook dan instagram Aplaus Malaysia:

 

Jom order Aplaus Hand Sanitizer SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Aplaus Hand Sanitizer SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Aplaus Hand Sanitizer SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: