Insurans
May 1, 2018, 5:12pm

Kenal Pasti Tanda-Tanda Barah Usus Dan Tips Pencegahannya


Barah colorectal (CRC), dikenali juga sebagai barah usus dan barah kolon, adalah perkembangan barah dari usus besar atau rektum (bahagian usus besar).

Antara sakit barah usus

Barah adalah pertumbuhan sel-sel tidak terkawal yang mempunyai keupayaan untuk menyerang atau merebak ke bahagian badan yang lain. Tanda-tanda dan simptom penyakit mungkin termasuk darah dalam najis, perubahan dalam buang air besar, penurunan berat badan, dan rasa lelah sepanjang masa.

Faktor-Faktor Kanser Usus

Kanser Usus banyak berlaku kerana usia tua dan faktor gaya hidup dengan hanya sebilangan kecil kes sahaja yang berpunca daripada faktor gangguan genetik. Beberapa faktor-faktor risiko termasuklah pemakanan, kegemukan, merokok, dan kekurangan aktiviti fizikal.

Selain barah usus

Faktor pemakanan yang meningkatkan risiko barah termasuk pengambilan daging merah dan diproses serta alkohol. faktor risiko Lain adalah penyakit radang usus, termasuk penyakit Crohn dan ulser. Beberapa diwarisi genetik gangguan yang boleh menyebabkan kolorektal termasuk keluarga adenomatous poliposis dan keturunan bukan poliposis kanser kolon, namun, ini mewakili kurang dari 5% daripada kes. Ia biasanya bermula sebagai ketumbuhan tidak berbahaya, sering dalam bentuk polip, yang kemudiannya berubah menjadi kanser.

Kanser Usus Sebagai Kanser Kedua Paling Lazim Penyebab Kematian

Kanser usus adalah penyakit yang kompleks bermula dari pengubahsuaian yang berlaku pada genetik menyebabkan timbulnya polip di permukaan usus besar. Polip merupakan unjuran pada bahagian dalam usus besar disebabkan pembahagian sel yang tidak normal. Polip merupakan ketumbuhan pra-kanser. Bila ia dibiarkan ia akan berubah menjadi kanser dan mampu merebak ke seluruh bahagian badan

Sebab Barah usus

Mereka yang mempunyai masalah ‘familial adenomatous polyposis’ adalah orang yang berisiko untuk menghadapi kanser usus. Mungkin tak ramai yang tahu tanda-tanda kanser usus serta mengambil sikap tidak ambil tahu pabila berlakunya tanda-tanda ini. Berikut adalah 8 tanda kanser usus yang perlu diambil perhatian.

Tanda Kanser Usus | Berak berdarah

Antara punca barah usus

Darah bercampur dengan najis, kadangkala najis berwarna hitam seperti kopi. Ini merupakan antara tanda-tanda awal barah usus.

Tanda Kanser Usus | Perubahan tabiat membuang air besar

Sebab terkena penyakit barah usus

Tabiat membuang air besar bagi setiap individu adalah berlainan. Jika kekerapan membuang air besar menjadi terlalu lama, contohnya daripada tabiat hari- hari ke tandas menjadi berkurangan kepada setiap tiga atau empat hari sekali.

Tanda Kanser Usus | Cirit-birit Diselangi Dengan Sembelit

Barah usus yang hampir tersumbat akan menyebabkan najis keras tidak dapat melalui usus besar. Pesakit akan mengalami gejala sembelit pada ketika itu. Najis yang tersumbat ini mempunyai banyak bakteria dan akan ‘membusuk’ di dalam usus, menyebabkan air kembali diserap ke dalam usus. Ini menyebabkan najis menjadi lembik dan berair.

selain sebab kena barah usus

Pada ketika ini, pesakit akan mengalami gejala cirit. Cirit yang dialami adalah lebih daripada lima kali sehinggakan sesetengah pesakit mengadu tidak dapat mengawal simptom cirit ini. Kitaran sembelit dan cirit akan berulang.

Tanda Kanser Usus | Tidak Berak Dan Kentut Serta Muntah Dan Hilang Selera Makan

Sakit barah usus

Gejala ini akan berlaku apabila usus sudah tersumbat seratus peratus. Pesakit akan menjadi kurus serta hilang selera makan dalam jangka waktu yang singkat.

Tanda Kanser Usus | Sakit perut Dan Selalu Ke Tandas

Gejala yang sangat diambil mudah. Sakit pada bahagian abdomen bergantung kepada kedudukan barah usus. Pesakit merasakan seperti mahu membuang air besar, tetapi apabila ke tandas, tiada najis yang keluar.Ini adalah disebabkan oleh kanser yang terletak pada bahagian rektum.

Mempunyai sakit barah usus

Apabila ketumbuhan sudah memenuhi rektum, ianya memberikan mesej yang salah kepada badan seolah-olah rektum sudah dipenuhi najis. Sedangkan tiada najis di dalam rektum, yang memenuhinya adalah sel-sel kanser sahaja.

8 Tips Pencegahan Kanser Usus

Berikut merupakan tips pencegahan bagi mengelak anda terkena kanser usus. Antaranya ialah;

  • Kerap Jumpa Doktor

Mendapatkan ujian saringan berkala untuk kanser Usus adalah cara yang tunggal terbaik untuk melindungi diri anda daripada penyakit ini. Ia boleh menangkap kanser lebih awal, apabila ia adalah yang paling boleh dirawat, dan membantu mencegah penyakit dengan mencari ketumbuhan yang tidak normal dipanggil polip yang boleh bertukar menjadi kanser. Terdapat beberapa ujian saringan yang berkesan untuk kanser usus. Ada yang mudah untuk dilakukan tetapi perlu dilakukan lebih kerap.

barah usus yang bahaya

Mereka yang mempunyai sejarah keluarga kanser usus atau lain-lain faktor risiko penting boleh memulakan ujian pada umur yang lebih muda dan diuji lebih kerap.

  • Mengekalkan Berat Yang Sihat

Kecuali untuk merokok, apa-apa lagi menimbulkan risiko keseluruhan kanser lebih daripada berat badan berlebihan.

Boleh kena barah usus

Sekurang-kurangnya 11 jenis kanser yang berbeza telah dikaitkan dengan pertambahan berat badan dan obesiti, termasuk kanser usus. Satu matlamat ideal adalah untuk berat sekitar apa yang anda lakukan ketika anda berumur 18 tahun.

  • Berhenti Merokok

Ia tidak perlu berkata lagi, tetapi tidak merokok adalah perkara yang tunggal terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda.

terdapat penyakit barah usus

Selain meningkatkan risiko penyakit serius seperti penyakit jantung, strok dan emfisema, merokok adalah punca utama sekurang-kurangnya 14 jenis kanser yang berbeza, termasuk kanser usus. Jika anda merokok, berhenti merokok mempunyai manfaat sebenar, yang bermula sejurus selepas rokok terakhir anda.

  • Aktif Bersukan

Sukar untuk mengalahkan aktiviti biasa. Ia mengurangkan risiko pelbagai penyakit serius, termasuk kanser usus, dan menyediakan rangsangan mental yang baik.

Ubat barah usus

Apa-apa jumlah aktiviti fizikal adalah lebih baik daripada tidak, tetapi ia adalah baik untuk mensasarkan kira-kira 30 minit atau lebih aktiviti sederhana setiap hari. Pilih perkara yang anda menikmati, seperti berjalan pantas, berbasikal, menari atau berkebun.

  • Berhenti Minum Alkohol

Alkohol adalah satu perkara yang menakjubkan apabila ia datang kepada kesihatan. Ia adalah jantung-sihat secara sederhana tetapi boleh meningkatkan risiko kolon dan kanser lain pada tahap yang lebih rendah.

Penyakit yang bahaya ialah barah usus

Jadi apa maknanya? Jika anda minum secara sederhana sehingga satu minuman setiap hari untuk wanita, dua sehari bagi lelaki, ada kemungkinan ada sebab untuk anda untuk berhenti. Jika anda tidak minum, walaupun, tidak ada sebab untuk anda untuk memulakan. Peminum berat harus cuba untuk mengurangkan atau berhenti.

  • Kurangkan Daging Merah Yang Diproses

Makan daging merah terlalu banyak seperti steak, hamburger dan daging babi dapat meningkatkan risiko kanser usus dan daging yang diproses seperti bacon, sosej dan bologna akan mendapat risiko kenaikan lebih.

Selain penyakit barah usus yang ada

Cuba untuk makan tidak lebih daripada tiga hidangan setiap minggu. Kurang adalah lebih baik.

  • Dapatkan Kalsium Dan Vitamin D

Terdapat bukti yang baik yang mendapat cukup kalsium dan vitamin D boleh membantu melindungi daripada kanser usus.

Selain barah usus yang kamu tahu

Beberapa kumpulan mencadangkan ujian bagi kekurangan vitamin D, terutamanya dalam mereka yang mempunyai risiko peningkatan tahap rendah, seperti mereka yang tinggal di bahagian utara negara dan juga orang tua, orang yang sangat berat badan berlebihan dan mereka yang mempunyai kulit gelap.

Ujian Kolonoskopi Hanya 15 Minit Untuk Pastikan Anda Penghidap Kanser Usus Atau Tidak!

Terdapat dua cara untuk mengenal pasti sama ada pesakit menghidap kanser usus, iaitu melalui ujian pengesanan darah di dalam najis (iFOBT) bagi kumpulan yang berisiko rendah dan ujian kolonoskopi bagi kumpulan berisiko sederhana dan tinggi.

Ada ubat untuk penyakit barah usus

Melalui iFOBT yang dilakukan secara tahunan, mampu mengesan hampir 92 peratus kanser usus yang dihidapi, selain mengurangkan kadar kematian akibat kanser sebanyak 33 peratus selepas 13 tahun.

Mencari ubat penyakit barah usus

Ujian kolonoskopi pula, hanya mengambil masa 15 hingga 45 minit, iaitu selepas pesakit diberi ubat tidur, wayar dengan kamera sepanjang satu meter serta peralatan memotong polip dimasukkan ke dalam rektum pesakit.

Rawatan Penghidap Kanser Usus

Rawatan bergantung kepada lokasi tertentu. Antara rawatan untuk penghidap kanser usus ialah;

Rawatan Penghidap Kanser Usus Melalui Pembedahan

Terdapat barah usus yang bahaya

Pembedahan yang kerap dilakukan adalah sebahagian dari kolon dan rektum yang sihat dan nodus limfa juga akan dibuang. Sebahagian kecil pesakit perlu kolostomi (sebahagian usus dibawa keluar untuk pengeluaran najis) samada sementara atau pun kekal. Kesan sampingan pembedahan adalah rasa sakit, sakit bila disentuh pada kawasan pembedahan, sembelit atau cirit birit tetapi buat sementara waktu sahaja. Individu yang menerima kolostomi mungkin akan alami keradangan sekeliling stoma.

Rawatan Penghidap Kanser Usus Melalui Terapi Radiasi

Guna tenaga radiasi yang tinggi untuk membunuh sel kanser. Ia mungkin digunakan sebelum pembedahan untuk kecutkan ketumbuhan supaya senang dibuang atau selepas pembedahan untuk musnahkan sel yang tertinggal.

Selain merawat barah usus

Kesan sampingan seperti mudah letih lesu, gangguan pada kulit dan kerosakan pada kulit tempat rawatan diberikan, hilang selera makan, loya dan cirit birit dan ia juga menyebabkan perdarahan di dalam najis atau penyumbatan usus.

Rawatan Penghidap Kanser Usus Melalui Terapi Kimo

Cara merawat barah usus

Gunakan ubat untuk bunuh sel kanser selepas pembedahan untuk buang sel yang tertinggal. Kesan sampingan – loya, muntah, cirit birit atau rekahan di mulut.

Dapat Perlindungan Dengan Pelan insurans AXA eMedic Online Card By Policy Street

“Mencegah itu lebih baik daripada merawat” malah Islam menggalakkan umatnya sentiasa menjaga kesihatan dengan cara mengambil langkah pencegahan sebelum ditimpa sebarang penyakit. Tidak dinafikan pencegahan adalah cara terbaik untuk menjaga kesihatan. Malah, persiapan untuk menyediakan bekalan kewangan mencukupi bagi tabungan kesihatan juga dilihat sebagai suatu perkara penting.

Kaedah Merawat barah usus

Oleh itu Policy Street menawarkan pelan insurans AXA eMedic Online Card yang mampu milik bagi setiap lapisan masyarakat agar golongan ini mendapat perlindungan dan bantuan yang sewajarnya.

Merawat barah usus

AXA eMedic Online Medical Card akan membantu anda untuk menyelesaikan bebanan anda. Memperkenalkan AXA eMedic, insurans perubatan dalam talian secara kendiri yang pertama di Malaysia yang dibuat khas untuk milenium, dari hanya RM32 sebulan! Hanya tunjukkan kad e-perubatan anda untuk kemasukan hospital tanpa tunai di hospital panel AXA, dan AXA eMedic akan menjaga perbelanjaan hospital, perbelanjaan perubatan dan pembedahan anda untuk merawat penyakit dan kecederaan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai PolicyStreet, anda boleh melayari laman web :

https://products.policystreet.com/axa/emedic/overview

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: