Review
Jan 8, 2018, 3:07pm

Kelebihan Minisite Untuk Melonjakkan Bisnes Online Anda


Minisite merupakan antara elemen website yang digunakan secara meluas oleh mana-mana syarikat atau pemilik bisnes untuk memperkenalkan produk dengan lebih spesifik. Diadaptasikan daripada kaedah pemasaran offline yang dikatakan telah mula wujud sekitar tahun 1990-an.

alldevice minisiteblogspot

Ia merujuk kepada satu paparan (single-page) website yang mana kebanyakannya mempromosikan produk-produk dalam format electronic digital (eDigital) seperti PDF eBooks, software, produk affiliate malah kursus secara online (eCourse).

Sekarang, minisite banyak juga digunakan oleh peniaga-peniaga untuk menjual produk-produk fizikal seperti produk kurus, produk kesihatan dan pelbagai lagi produk yang boleh dijual secara online.

Minisite Dalam Bisnes

contoh minisite blogspot

Jika dilihat pada struktur minisite, jelas kepada kita bahawa minisite mampu menyampaikan maklumat atau mesej sebenar berkenaan produk mahupun servis yang kita lakukan dengan lebih cepat dan berkesan. Ini disebabkan oleh susun atur setiap elemen penting dalam minisite yang banyak memainkan peranan. Ia sedikit sebanyak membantu pemilik bisnes itu sendiri di samping menjimatkan masa bakal-bakal pelanggan untuk membuat keputusan dan seterusnya menjalankan urusan pembelian.

Perbezaan Minisite Dengan Website

Website mempunyai beberapa pautan halaman yang mengandungi pelbagai informasi yang melibatkan beberapa produk. Meskipun website mempunyai niche yang sama, tetapi kewujudan beberapa produk dalam satu website kadangkala merumitkan bakal pelanggan untuk membuat keputusan.

Berbanding minisite yang mempunyai hanya satu halaman sahaja, kebarangkalian untuk bakal pelanggan membuat keputusan pembelian adalah lebih tinggi kerana kesemua informasi dalam single page ini lebih meyakinkan dan tertumpu terus pada apa yang dikehendaki.

minisite-blogspot-10new1

Dari segi penggunaan grafik pula, tidak seperti website, kandungan informasi adalah lebih tertumpu dengan jumlah penggunaan vektor-vektor grafik berwarna dan beranimasi ditambah dengan pengolahan frasa ayat yang lebih jelas serta padat dalam satu paparan sahaja.

Walau bagaimanapun, apa yang perlu difahami ialah sesebuah website juga boleh mempunyai beberapa minisite yang sedikit sebanyak memberikan trafik kepada website utama.

3 Kelebihan Minisite Untuk Melonjakkan Bisnes Online Anda

minisite blogspot 03

Dalam mana-mana bisnes online, tidak dapat lari daripada kemudahan urusan atau interaksi yang ringkas dan transaksi yang menjimatkan masa.Pada masa yang sama, informasi produk yang dikehendaki dapat dihadam dengan lebih cepat tanpa perlu menukarkan paparan atau kita tidak perlu lagi menekan pautan lain berulang-ulang kali.

Antara 3 kelebihannya dalam melonjakkan bisnes online adalah seperti berikut:

1. 100% Fokus Tertumpu Kepada Tajuk Atau Topik

minisite-blogspot-11new1

Memandangkan kandungan website yang sarat dengan informasi mengenai pelbagai produk atau servis yang ditawarkan, agak sukar bakal-bakal pelanggan untuk mendapatkan maklumat terperinci berkenaan satu-satu produk yang menjadi pilihan.

Maka dalam minisite ini, 100% fokus diletakkan pada satu-satu tajuk atau topik sahaja berkenaan produk yang ditawarkan. Ini adalah kelebihan untuk memastikan informasi produk berkenaan tidak bercampur aduk dengan produk-produk lain.

2. Informasi Yang Ringkas Dan Padat Tetapi Masih Berkualiti

Untuk setiap minisite, informasi yang disediakan adalah lebih baik dan berkualiti mengikut format yang tersedia. Oleh sebab itu, minisite dijangka mempunyai kelebihan di mana hanya poin-poin utama yang akan disenaraikan malah lebih berkualiti dan efektif kerana ia mampu mengelakkan kekeliruan maklumat. Antara punca bakal pelanggan keliru dengan maklumat produk jualan ialah halaman tersebut mempunyai informasi yang terlalu panjang dan sukar dihadam.

3. Design Yang Menarik Dan Sangat User Friendly

alldevice minisiteblogspot

Kadangkala melalui website, pengguna perlu tercari-cari bagaimana untuk mendapatkan maklumat secara terus berkenaan produk yang dipilih. Ini disebabkan oleh design sesebuah website itu sendiri. Konsep minisite sangat ringkas dan mudah difahami. Malah sesiapa sahaja yang lawatinya tidak perlu teragak-agak lagi bagaimana untuk meneruskan penggalian maklumat seterusnya melakukan transaksi untuk pembelian.

Kita Boleh Memiliki Minisite Jualan Tanpa Perlu Beli Hosting Dan Domain?

Sebelum ini mereka yang ingin membuat minisite jualan perlulah menyewa hosting dan domain. Kos-kos ini perlu dibayar setiap tahun oleh mereka yang ingin memiliki minisite jualan. Kos paling murah untuk menyewa hosting dan domain pun RM150 setahun. Jadi setiap tahun, mereka perlu bayar RM150 untuk kekalkan minisite supaya berada di internet. Penggunaan Blogspot Untuk Buat Minisite Jualan. Blogspot adalah satu bentuk applikasi web oleh google, ianya adalah percuma untuk mereka yang ingin membuat web. Kebanyakkan orang menggunakan blogspot untuk membuat web blog berkongsi cerita dan artikel. Tapi sekarang, penggunaan blogspot boleh dijadikan Minisite Jualan. Cuma untuk membuat minisite jualan, perlulah mempunyai kemahiran coding html untuk mengubahsuai supaya menjadi minisite jualan.

Penggunaan Blogspot Untuk Buat Minisite Jualan

Blogspot adalah satu bentuk applikasi web oleh google, ianya adalah percuma untuk mereka yang ingin membuat web. Kebanyakkan orang menggunakan blogspot untuk membuat web blog berkongsi cerita dan artikel. Tapi sekarang, penggunaan blogspot boleh dijadikan Minisite Jualan. Cuma untuk membuat minisite jualan, perlulah mempunyai kemahiran coding html untuk mengubahsuai supaya menjadi minisite jualan.

blogger to minisite

Kenapa Perlunya Minisite Jualan Melalui Blogspot?

Seperti yang kita sedia maklum, kos untuk menghasilkan minisite adalah antara RM200 hingga RM500 ringgit. Kos ini sudah termasuk kos sewaan domain dan hosting. Perlu diingat bahawa kebanyakkan peniaga online tidak akan sanggup untuk menanggung kos tahunan bagi setiap domain dan hosting memandangkan mereka perlu memperbaharui kedua-duanya untuk setiap tahun.

Akibatnya minisite mereka akan terbengkalai dan akhirnya terpaksa ditutup. Disebabkan masalah berkenaan, satu inisiatif telah diwujudkan di mana peniaga-peniaga tidak perlu lagi menanggung kos tahunan untuk memperbaharui domain dan hosting.

Servis yang ditawarkan adalah melalui blogspot yang jauh lebih murah dan menjimatkan. 

5 Kelebihan Menggunakan Blogspot Untuk Menghasilkan Minisite Jualan

minisite blogspot 04

Memandangkan penggunaan blogspot lebih menjimatkan, secara rumusannya para peniaga online akan menikmati 5 kelebihan berikut iaitu:

1. Tiada kos bulanan bagi sewaan hosting

Sudah pasti para peniaga online tidak perlu lagi memikirkan berkenaan sewaan bulanan hosting kerana sememangnya blogspot merupakan satu platform percuma yang disediakan oleh pihak Google. Berbanding dengan hosting berbayar, setiap bulan akan ada bayaran yang dikenakan bergantung kepada pelan yang diambil.

2. Tiada kos tahunan bagi pembelian domain

Kebiasaannya domain perlu dibayar untuk sekali sahaja setahun bagi memastikan ia kekal aktif atas nama perniagaan yang kita pilih. Sekiranya mengunakan blogspot, kita tidak perlu lagi memikirkan bayaran tahunan untuk domain malah boleh kekal selama mana yang kita mahu kerana melalui blogspot, domain yang dipilih dan digunakan adalah percuma.

3. Tiada kos penyelenggaraan

Sekiranya kita menggunakan platform lain selain blogspot, perkara yang penting adalah penyelenggaraan. Ia memerlukan kos yang tertentu untuk memastikan minisite itu berada dalam keadaan terbaik tanpa sebarang masalah.

4. Mudah selenggara melalui akaun blogspot

minisite blogspot 21

Oleh kerana kita menggunakan platform blogspot, sudah pasti proses selenggara lebih pantas dilakukan kerana kita hanya memerlukan akaun Gmail sahaja untuk mengakses kepada halaman jualan kita. Maka, kita bebas melakukan pengubahsuaian pada bila-bila masa.

5. Kekal di internet selagi adanya blogspot

minisite blogspot 22

Blogspot merupakan antara kemudahan terbaik yang disediakan oleh pihak Google setakat ini kerana ianya percuma. Selagi mana Google masih kukuh bertapak di dunia internet atau platform blogspot ini masih belum dihentikan operasinya, selagi itulah minisite kita akan kekal.

Berminat Nak Dapatkan Minisite Jualan Menggunakan Blogspot Yang Menarik Dan Jimat Untuk Produk/servis Yang Dijual Secara Online?

Memang menarik servis yang ada ini, segala design yang dibuat oleh mereka sangat cantik dan menarik. Harganya pun murah dengan hasil yang akan diperolehi.

contoh minisite blogspot

Servis Minisite Jualan Menggunakan Blogspot

minisite-blogspot-13

Sebagai pemilik bisnes atau servis yang ditawarkan, tidak dapat dinafikan bahawa website sangat diperlukan untuk menunjukkan identiti bisnes yang ditawarkan. Walaubagaimanapun, untuk menjadikan para pelawat website sebagai bakal pelanggan yang berpotensi untuk membeli produk atau servis, kewujudan minisite sebagai antaramuka untuk membantu jualan sangat disyorkan.

Keistimewaan Mengunakan Servis Minisite Blogspot

minisite blogspot 06

Servis ini lebih tertumpu kepada menggunakan blogspot kepada minisite jualan.

Berdasarkan kepada kelebihan-kelebihan yang telah dikongsikan, jelas bahawa para peniaga tidak perlu lagi risau memikirkan berkenaan kos dan juga berapakah jangka hayat minisite tersebut di internet.

Antara keistimewaan menggunakan servis blogspot ialah segala-galanya akan diuruskan bermula daripada setup akaun blogspot sehinggalah kepada design minisite itu sepenuhnya.

1. Akaun blogspot kita akan disetupkan
2. Design minisite direka sepenuhnya untuk kita
3. Servis ini juga termasuk copywriting
4. Mereka akan gunakan kreativiti untuk naikkan pengaruh produk kita.

Susun atur ayat dan juga copywiting akan diolah dengan baik supaya ia lebih memenuhi citarasa pengguna dan bakal pelanggan. Sememangnya semua peranti elektronik seperti tablet, komputer, mobile dan juga ipad akan mendapat paparan yang sesuai tanpa sebarang masalah.

minisiteblogspot

Adakah Minisite Sesuai Untuk Bisnes Kita?

Mungkin ada yang tertanya-tanya samada minisite jualan ini sesuai atau tidak dengan bisnes yang akan kita jalankan. Sebenarnya jika bisnes yang kita jalankan itu berskala kecil yang tidak memerlukan website yang kompleks untuk membantu jualan, kita boleh mengunakan minisite sebagai platform terbaik berpandukan kepada niche yang kita pilih.

Terpulang samada ingin mengunakan platform berbayar atau percuma. Yang pastinya platform percuma itu tidak memerlukan kos tambahan malah lebih menjimatkan. Contoh bisnes yang terbaik yang boleh kita rujuk ialah bisnes affiliate.

Tawaran Pakej Minisite Jualan

Tawaran yang diberikan ini termasuklah servis untuk menyediakan akaun Gmail dan blogspot, servis merekabentuk minisite yang sesuai dengan produk yang dijalankan berserta asas copywriting yang akan membantu meningkatkan peluang untuk bakal pelanggan melakukan pembelian.

minisite blogspot 25

 

Untuk penyediaan akaun, kita hanya perlu memikirkan apa nama domain termasuklah nama email yang sesuai. Sekiranya kita sudahpun mempunyai akaun Gmail dan blogspot, sangat-sangat dialu-alukan untuk terus menggunakannya.

Berkenaan reka bentuk dan design, kita hanya perlu memilih reka bentuk mana yang sesuai dengan pilihan atau citarasa kita. Pastikan reka bentuk yang dipilih itu bersesuaian juga dengan produk yang kita pilih. Sesuai di sini adalah dari segi tema dan warna pilihan kita.

Servis Ini Sangat Bebaloi Untuk Peniaga Yang Ingin Menjual Produk/servis Secara Online, Dengan Harga Yang Murah Dan Kualiti Minisite Menarik

minisite blogspot 26

DAPATKAN KHIDMAT SERVIS MINISITE BLOGSPOT SEKARANG!

Sekiranya berminat untuk mendapatkan tawaran pakej ini, boleh terus rujuk pada pautan di bawah:

Jom Dapatkan Khidmat Servis Buat Minisite SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Khidmat Servis Buat Minisite SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Khidmat Servis Buat Minisite SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: