Review
Sep 12, 2018, 10:55am

Kelas Membaca Sambil Bersantai Untuk Kanak-Kanak di Johor


Seawal usia anak 3 tahun, ibu bapa sudah mula memikirkan soal pembelajaran anak – anak. Kini, zaman serba canggih dengan semua urusan boleh dilakukan dihujung jari sahaja. Seiring dengan perkembangan teknologi, minda anak – anak kecil juga turut sama terpengaruh. Anak – anak yang berusia 4 tahun hari ini sudah mula mngenal abjad, nombor malah ada juga sudah mula mengenal perkataan yang pendek.

Antara Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Oleh yang demikian, ramai penjaga dan ibubapa mula risau akan kemampuan anak – anak mereka. Mereka mula melatih dan mendidik anak – anak seawal usia yang boleh agar anak mereka akan berjaya di dalam pelajaran. Namun perlu diingatkan didikan anak kecil tidak sama dengan cara didikan anak yang berusia 7 tahun. Andai tersalah cara, ini akan memberi kesan yang buruk kepada emosi dan mental anak – anak.

Tips dan Kaedah Pembelajaran Untuk Anak Kecil

Selain Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Anak – anak kecil yang lingkungan umur 4 tahun hingga 6 tahun masih sedang seronok di dalam dunia permainan mereka. Oleh yang demikian, pendekatan yang dilakukan tidak boleh menggunakan kaedah paksaan, kaedah arahan dan menggunakan suara yang kuat. Di sini dikongsikan kaedah pembelajaran anak – anak kecil yang boleh anda lakukan sendiri dirumah.

1. Wujudnya Suasana Ceria dan Tenang

Ada Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Anak – anak kecil mudah dipengaruhi dengan suasana sekeliling. Oleh yang demikian, dengan mewujudkan suasana yang ceria, ini akan memberikan mood yang positif bagi mereka. Anda perlu berfikir secara kreatif dari segi susun atur perabot, keselesaan mereka serta tempat yang bersih. Ini merupakan elemen utama yang boleh mendidik personaliti anak – anak itu sendiri. Bila mereka seronok, lagi mudah proses pembelajaran itu akan diterima oleh mereka.

2. Melakukan Aktiviti Bermain Sambil Belajar

Adanya Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Anak – anak pasti teruja apabila boleh melakukan aktiviti bersama ibu bapa mereka. Tinggalkan sekejap urusan harian anda, dan hanya fokus pada aktiviti anda bersama anak anda sahaja. Ketika mereka bermain, waktu inilah anda mesti bijak mengambil peluang dengan selitkan kaedah pelajaran kepada anak. Antara aktiviti yang boleh diselitkan ketika bermain adalah aktiviti mengira, menyanyi, serta menyebut perkataan dengan betul

3. Mengenalpasti Minat Anak – Anak Beserta Dorongan

Mencari Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Setiap anak, mempunyai ciri serta minat yang berbeza. Selagi minat dan kesukaan mereka itu tidak salah, anda perlu sentiasa memberi dorongan kepada mereka. Ini kerana sokongan daripada ibu bapa akan mewujudkan rasa percaya anak kepada ibubapa serta memberikan mereka tahap keyakinan diri untuk menjadi yang lebih baik.

4. DIY Permainan Bersama Anak – Anak

Ciri Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Aktiviti membuat sendiri permainan anak – anak bersama ibu bapa ini boleh merapatkan hubungan kekeluargaan, mencetuskan kreativiti, serta sangat bagus untuk minda dan perkembangan otak mereka. Anda boleh menggunakan bahan yang ada di dalam rumah seperti tepung gandum, beras, lidi dan apa sahaja bahan yang selamat digunakan di dalam permainan anda bersama anak – anak. Ini boleh memberikan lebih keterujaan kepada mereka berbanding permainan biasa yang dibeli di pasaraya.

5. Belajar Sambil Bermain di Tadika Sri Santalia

Ada Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Anda mungkin tidak mempunyai masa yang secukupnya untuk mengajar anak membaca dan dalam masa yang sama memberi ruang untuk mereka berkreativiti. Berita baik untuk mereka yang berada di Pasir Gudang, Johor. Tadika Sri Santalia merupakan tadika yang menjadi pilihan utama ibubapa kerana mereka menggunakan kaedah pembelajaran yang terbaik untuk anak – anak.

Adanya Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Tadika Sri Santalia ini dibuka untuk kanak – kanak yang berusia 4 tahun ke atas serta murid sekolah rendah yang masih gagap membaca. Mereka mempunyai cara tersendiri yang boleh membantu anak anda boleh membaca dengan lancar.

Keistimewaan Tadika Sri Santalia

Bilangan Pelajar Yang Sedikit Untuk Setiap Kelas

Selain itu Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Setiap kelas hanya mempunyai 8 hingga 9 pelajar sahaja. Bilangan yang sedikit ini membolehkan tenaga pengajar lebih mudah untuk fokus dan mengajar secara individu. Pelajar juga tidak segan dan mudah untuk berinteraksi dengan guru ketika di dalam proses pembelajaran.

Tempoh Masa Setiap Sesi Hanya 1 Jam 15 Minit

Antara Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Anak – anak yang tidak boleh membaca ini akan cepat berasa bosan dengan proses pembelajaran. Tempoh masa yang ditetapkan untuk kelas membaca hanya 1 jam 15 minit sahaja. Tadika Sri Santalia lebih menitikberatkan kualiti yang diperolehi supaya masa yang diberikan digunakan sepenuhnya oleh anak – anak untuk belajar. Sekiranya tempoh masa terlalu panjang, mereka sendiri akan hilang fokus.

Mewujudkan Suasana Bebas Stress

Antaranya Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Anak – anak yang tidak boleh membaca ini mesti dijaga tahap tekanan yang mereka hadapi. Apabila mereka tidak tenang dan tertekan emosi, maka proses pembelajaran akan menjadi terlalu susah untuk mereka terima. Maka, suasana tenang dan bebas stress di Tadika Sri Santalia ini akan mendatangkan mood yang baik pada mereka untuk belajar.

Menggunakan Teknik Yang Mudah

Mencari Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Anak – anak seawal usia 4 tahun di ajar membaca dengan menggunakan teknik yang mudah. Tenaga pengajar di Tadika Sri Santalia merupakan guru yang terlatih dan mesra kanak – kanak. Mereka akan belajar dalam suasana yang santai bersama rakan – rakan mereka nanti. Ini boleh mendatangkan minat mereka terlebih dahulu, kemudian, mereka sendiri akan memulakan proses pembelajaran bersama rakan atau pun ketika berada di rumah.

Nikmati Kadar Yuran Kelas Membaca Yang Murah

Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Yuran pendaftaran di Tadika Sri Santalia hanyalah serendah RM 20 sahaja dan yuran bulanan hanya RM 80 sahaja. Anda mampu untuk membeli telefon pintar yang mahal, tetapi nilai RM 100 ini merupakan pelaburan anda untuk tempoh jangka masa panjang untuk anak – anak anda. Kelas membaca pula akan di adakan pada hari Ahad, Isnin dan Selasa.

Daftar Anak Anda Sekarang di Tadika Sri Santalia

Ada Kelas Membaca Untuk Kanak-Kanak di Johor

Untuk sebarang maklumat lanjut, anda boleh hubungi info di bawah.

TADIKA SRI SANTALIA | KELAS MEMBACA SAMBIL BERSANTAI UNTUK KANAK-KANAK DI JOHOR
Hotline: Tekan untuk telefon (019-7892540) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook :
Tadika Sri Santalia
Email: norminordin@yahoo.com
Lokasi:
TADIKA SRI SANTALIA,
No 4, Jalan Pulasa 32,
Taman Kota Masai,
Pasir Gudang,
Johor, Malaysia.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: