Review
Feb 27, 2018, 9:01am

Kaedah Selamat Menurunkan Paras Kolestrol


Malaysia merupakan negara yang amat mewah dengan pelbagai jenis makanan yang enak dimakan dan juga dinikamati. Anda pasti suka tinggal di negara yang kaya dengan pelbagai jenis makanan yang datang dari macam – macam adat dan juga budaya. Makanan ini juga boleh mendatangkan bahaya dengan anda sekiranya anda mengambilnya dengan berlebihan. Ianya sangat berlemak dan juga manis yang boleh mendatangkan padah kepada kesihatan dan tahap kolestrol di tubuh badan anda sekiranya anda tidak menjaganya dengan baik.

makanan punca kolesterol

Bentuk tubuh badan yang kurus tidak menjamin bahawa anda mempunyai tahap kolestrol yang rendah jadi anda perlu sentiasa berhati – hati dengan pengambilan makanan yang berlemak ataupun berminyak. Tahap kolestrol yang tinggi akan membuatkan anda mudah letih, pening kepala dan pelbagai lagi masalah yang akan menyekat anda dari menjalani aktiviti seharian dengan baik. Maka, anda perlu mengaplikasi kaedah – kaedah yang akan diberikan untuk menurunkan paras kolestrol di dalam badan dengan selamat.

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol

Kaedah Dan Tips Untuk Menurunkan Paras Kolestrol Dengan Selamat

ubat kawal kolesterol

Kolestrol adalah sejenis lemak yang diperlukan oleh tubuh badan untuk berfungsi. Ia adalah diperlukan untuk membina sel, menghasilkan hormon, menghasilkan jus hempedu untuk membantu pencernaan dan juga menghasilkan metabolisme untuk nutrien – nutrien larut lemak seperti Vitamin A, D, E dan K. Namun begitu, paras kolestrol yang tinggi akan membuatkan tubuh badan anda menjadi semakin lemah. Jom kita lihat kaedah untuk menurunkan paras kolestrol dengan selamat.

 • Bersenam Dan Melakukan Aktiviti Fizikal

senaman kurangkan kadar kolesterol

Untuk anda yang bekerja di pejabat ataupun melakukan pekerjaan yang tidak memerlukan anda untuk banyak bergerak, maka anda wajib untuk melakukan senaman ataupun apa – apa aktiviti fizikal untuk memastikan tubuh badan anda sentiasa bergerak. Ia boleh menaikkan paras kolestrol baik (HDL) di dalam tubuh badan anda sehingga 10%. Anda boleh bersiar – siar dengan berjalan kaki selama 5 – 10 minit sehari sudah memadai untuk anda mengeluarkan peluh dan jangan lupa untuk bersenam 5 kali seminggu ya.

 • Hentikan Merokok

turunkan kolesterol tanpa rokok

Merokok hanya akan memberikan kesan yang buruk kepada tubuh badan anda dan tiada kelebihan yang anda akan dapat dari merokok. Ia akan mengentikan kolestrol baik dari mengangut kolestrol – kolestrol yang jahat di dalam organ anda. Ini akan menyebabkan paras kolestrol di dalam tubuh badan anda semakin meningkat dan membuatkan anda mudah terkena penyakit. Oleh itu, anda boleh mencuba untuk berhenti merokok sedikit demi sedikit walaupun sukar demi kesihatan anda sendiri.

 • Makan Makanan Yang Banyak Serat

makanan berserat bantu kurangkan kolesterol

Makanan yang banyak serat mengandungi tahap anti oksidan yan tinggi. Serat yang larut di dalam badan anda boleh menyerap kolestrol di dalam badan anda seperti span dan mengeluarkan kolestrol tersebut melalui proses pencernaan. Jadi, pastikan anda makan buah – buahan dan juga sayur – sayuran di dalam menu harian anda agar anda boleh mengurangkan paras kolestrol di dalam tubuh badan anda. Buah – buahan dan sayur – sayuran juga mempunyai kadar air yang tinggi jadi anda akan sentiasa terhidrasi.

 • Jauhi Makanan Yang Mempunyai Lemak Tepu

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol tanpa makanan tepu

Lemak tepu merupakan lemak yang padat dan paling sukar untuk dicerna kerana ia akan membeku dengan cepat meskipun ia berada di dalam suhu bilik. Anda perlu mengelak untuk memakan makanan yang mempunyai lemak tepu seperti lemak santan ataupun lemak yang ada pada daging. Kurangkan pengambilan telur ayam kerana ia juga mempunyai kolestrol yang tinggi. Ambil banyak lemak – lemak yang baik seperti minyak ikan dan minyak sayuran kerana lemak yang baik boleh membantu menurunkan paras kolestrol di dalam badan anda.

 • Minum Teh Hijau

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol dengan teh hijau

Bukan sahaja ia boleh membantu untuk mengurangkan berat badan dan meningkatkan metabolisme di dalam badan, ia juga boleh digunakan untuk mengurangkan paras kolestrol di dalam badan anda. Anda boleh meminum teh hijau sebagai pengganti minuman yang bergula dan juga berkarbonat. Metabolisme badan anda juga akan semakin bertambah yang boleh melancarkan proses pencernaan dan juga mengurangkan berat badan secara efektif. Teh hijau juga adalah lebih efektif untuk menurunkan kolestrol berbanding jenis teh yang lain.

 • Mulai Sarapan Anda Dengan Bijirin Oat

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol dengan oat

Sejak dari dahulukala lagi ramai yang menggunakan bijirin oat sebagai salah satu menu wajib di dalam sarapan mereka untuk menurunkan paras kolestrol. Bijirin oat kosong boleh membantu untuk menyerap kolestrol – kolestrol jahat di dalam tubuh badan anda. Namun, anda perlu memastikan bahawa oat yang anda makan adalah oat kosong dan tidak mencampurinya dengan bahan – bahan berlemak yang lain. Anda juga boleh menambah buah – buahan seperti pisang sekiranya anda tidak berselera untuk makan bijirin oat kosong.

 • Makan Kekacang

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol dengan kekacang

Kekacang seperti kacang badam sebenarnya mempunyai khasiat yang sangat banyak untuk anda yang mahukan kesihatan tubuh badan yang baik. Ia juga meruapakan salah satu makanan sunnah di mana ia akan memberikan kelebihan untuk kecerdasan otak juga. Pengambilan kekacang juga boleh mengurangkan paras kolestrol yang tinggi di dalam badan. Namun, anda perlu mengambil dengan kadar yang sederhana kerana kekacang mempunyai kalori yang tinggi yang boleh menambahkan berat badan anda.

 • Pengambilan Supplemen

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol dengan supliment

Adakah anda gemar mengambil supplemen untuk kecantikan? Anda juga sebenarnya perlu mengambil supplemen untuk kesihatan anda. Paras kolestrol boleh dikurangkan sekiranya anda mengambil supplemen – supplemen yang dijual di pasaran. Namun, anda perlu mencari supplemen yang hanya diperbuat dari bahan – bahan semulajadi dan juga telah berdaftar agar ia tidak membahayakan kesihatan anda. Selain itu, pastikan supplemen anda juga adalah sesuai dengan tubuh badan dan tahap kesihatan anda.

Pati Lanchar Kolestrol [Minuman Untuk Turunkan Paras Kolestrol Anda]

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol dengan pati lanchar

Pati Lanchar ialah sejenis gabungan bahan semulajadi yang dihasilkan dalam bentuk pekatan minuman harian. Ia berfungsi untuk membantu anda TURUNKAN PARAS KOLESTEROL tanpa risau kesan sampingan. Pati Lanchar juga lebih popular dikenali sebagai minuman yang membantu melancarkan aliran darah. Pati Lanchar juga menggunakan bahan semulajadi secara 100% dan juga menggunakan kaedah cold – pressed di mana bahan tersebut diperah dengan menggunakan suhu yang rendah tanpa bahan sintetik tambahan.

kaedah selamat menurunkan paras kolestrol dengan pati lanchar

Anda boleh melihar cara pengambilan Pati Lanchar seperti berikut;

 • 1 sudu pagi dan 1 sudu malam.
 • Pastikan ambil sebelum makan.
 • Gunakan sudu plastik.
 • Untuk kanak-kanak boleh ambil 1 sudu kecil pagi dan 1 sudu kecil malam.
 • Jika ada gastrik minum selepas makan.
 • Jika ada makan ubat doktor jarakkan pengambilan dalam sejam.
 • Simpan di peti sejuk selepas buka.

kebaikan pati lanchar

Pati Lanchar tidak mempunyai sebarang pantang larang yang khusus tetapi anda dinasihatkan untuk menjaga pemakanan anda dan amalkan diet yang seimbang serta elakkan makanan yang tinggi kolestrol bagi mendapatkan kesan yang berpanjangan.

Kandungan Pati Lanchar

kandungan pati lanchar

Pati Lanchar mempunyai kandungan – kandungan yang terdiri daripada 100% bahan semulajadi yang semestinya asli dan tidak mengandungi sebarang bahan kimia yang merbahaya. Antara kandungan yang terdapat di dalam Pati Lanchar adalah;

 • Sea Bird Nest

sea bird nest dalam pati lanchar

Tumbuhan laut yang dituai di perairan Semporna Sabah ini mengandungi nutrien yang mampu kurangkan kolesterol yang menjadi punca saluran darah tersumbat.

 • Bawang Putih

bawang putih dalam pati lanchar

Supplemen herbal paling banyak digunakan untuk menurunkan kadar kolesterol. Sebahagian besar kajian menunjukkan sekitar satu setengah gram kolesterol mampu diturunkan dengan mengambil 1 gram bawang putih setiap hari.

 • Perahan Lemon

lemon dalam pati lanchar

Mengandungi Vitamin C dan flavonoid tinggi untuk menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh.

 • Madu Asli

madu asli dalam pati lanchar

Mengandungi Vitamin B, Vitamin C, Karbohidrat serta mineral semulajadi seperti kalsium, zat besi dan sodium. Selain rasa manis, madu mengandungi kolesterol baik (HDL) yang dapat menekan jumlah kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh.

 • Cuka Epal

cuka epal dalam pati lanchar

Bukan sekadar mengawal berat badan, malah meningkatkan fungsi pencernaan. Ia mampu mengurangkan kolesterol jahat (LDL) terkumpul dalam arteri yang meningkatkan risiko sakit jantung

 • Halia

halia dalam pati lanchar

Herba penawar serba boleh, buang angin dan mengawal kolesterol. Masyarakat China dipercayai telah menggunakan halia dalam amalan perubatan sejak 2,500 tahun lalu.

Kelebihan Pati Lanchar

Anda boleh mengamalkan Pati Lanchar pada bila – bila masa dan di mana – mana jua kerana ia mempunyai pelbagai kelebihan – kelebihan untuk diri anda dan juga orang yang tersayang. Antara kelebihan Pati Lanchar termasuklah;

 • Menggunakan Madu Asli

madu dalam pati lanchar

Rasa manis yang anda rasakan di dalam Pati Lanchar adalah rasa madu asli yang tidak dicampur sebarang gula. Sesiapa yang mempunyai diabetes juga boleh mengamalkan Pati Lanchar kerana ia tidak memberikan kesan merbahaya kepada para penggunanya. Ia juga boleh diamalkan setiap hari tanpa memudaratkan kesihatan anda.

 • Terus Minum Tanpa Bancuhan

cara minum pati lanchar

Pati Lanchar bukan seperti sesetengah supplemen yang memerlukan anda untuk membancuh sebelum diminum. Hanya ambil satu sudu dan terus sahaja minum Pati Lanchar. Ianya adalah mudah diminum tidak kira di mana anda berada atau pada bila- bila masa sahaja. Rasanya juga amat enak jadi anda boleh menikmatinya dengan baik.

 • Tahan Sehingga 30 Hari

pati lanchar tahan untuk 30 hari penggunaan

Anda boleh mengamalkan sebotol Pati Lanchar yang bertahan selama 30 hari jadi anda boleh menggunakannya dengan jangka masa yang lama. Ianya amat berbaloi untuk digunakan demi mendapatkan kesihatan yang optimum.

 • Saiz Botol 400 g

saiz botol pati lanchar

Anda bukan sahaja boleh menggunakan Pati Lanchar untuk kesihatan anda, malah anda juga boleh berkongsi dengan ahli keluarga anda. Isi kandungan Pati Lanchar yang extra membolehkan anda untuk berkongsi manfaat Pati Lanchar ini bersama keluarga anda. Ia juga boleh dibawa ke mana – mana agar anda dapat menikmati kelebihan Pati Lanchar tidak kira di mana sahaja anda berada.

Apa Kata Pelanggan Pati Lanchar

Anda boleh melihat sendiri testimoni – testimoni yang ditinggalkan oleh para pengamal Pati Lanchar yang berpuas hati dengan penggunaan Pati Lanchar seperti di bawah;

testimoni pengguna pati lanchar

Tekanan darah semakin menurun dengan Pati Lanchar

testimoni pengguna pati lanchar

Sengal – sengal lutut juga hilang

testimoni pengguna pati lanchar

Bukan setakat turunkan kolestrol, perut pun terasa lawas

Turunkan Paras Kolestrol Anda Bersama Pati Lanchar

Anda boleh mendapatkan Pati Lanchar dengan menguhubungi talian dan juga info seperti berikut;

Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: