Review
Nov 13, 2018, 4:04pm

Kaedah Rawatan Penyakit Psoriasis Berkesan


kaedah rawatan penyakit psioriasis

Sakit kulit kronik yang memberi gambaran kulit gatal, pedih dan kemerahan acapkali dikaitkan dengan penyakit ekzema.  Namun, pelbagai jenis penyakit kulit lain seperti psoriasis wajib anda tahu supaya dapat membuat rawatan yang tepat dan berkesan.  Penyakit psoriasis sinonim dengan tanda kulit merah, rasa sakit dan pedih pada kulit serta keadaan kulit yang bersisik dengan lapisan bewarna perak. Ia sering berlaku pada kulit kepala, lutut, belakang badan, siku dan lain-lain bahagian kulit anda termasuk bahagian sulit.

Tanda-Tanda Anda Menghidap Penyakit Psoriasis

kenali penyakit psoriasis

Adakah kulit kemerahan, seakan bersisik dan gatal-gatal menunjukkan anda penghidap psoriasis? Ramai agak keliru dengan penyakit psoriasis yang mereka hadapi malah ada yang tidak tahu bahawa mereka sedang diganggu oleh simptom psoriasis. Melihat gambar situasi dimana berlakunya penyakit psoriasis sahaja tidak mampu menjelaskan apa yang anda hadapi. Mari kita semak terlebih dahulu sama ada anda menghidap penyakit psoriasis atau tidak!

jenis - jenis psoriasis

 • Kulit menjadi lebih radang, kemerahan dan mengandungi cecair
 • Kulit merekah dan pecah-pecah
 • Sebahagian kawasan kulit lain mungkin terkoyak dan menampak isi dan darah
 • Rasa gatal semakin menjadi-jadi dan lebih teruk pada malam hari
 • Kulit menjadi sangat kering sehingga hampir berdarah
 • Kulit terasa menebal setelah digaru dan disentuh
 • Darah keluar dari celah-celah kulit kemerahan
 • Kuku yang menebal mempunyai tekstur yang tidak rata
 • Kulit kelihatan bertompok merah atau coklat kelabu serta menampakkan seperti lebam kecil
 • Sendi-sendi tulang menjadi kaku dan bengkak

Kaedah Rawatan Penyakit Psoriasis Berkesan

psoriasis di kepala

Perkara pertama setelah mengetahui anda adalah salah seorang pesakit psoriasis, sudah pasti kaedah rawatan penyakit psoriasis merupakan perkara penting yang perlu anda tahu. Tidak sah kalau anda tidak membuat rawatan di klinik atau hospital terlebih dahulu di samping mencari alternatif lain untuk rawatan penyakit psoriasis.  Terdapat banyak kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan boleh anda lakukan seperti kaedah semulajadi ataupun menggunakan teknologi moden.

#1. Sapu Minyak Zaitun Atau Olive Oil

minyak olive oil

Tubuh badan memerlukan 72% vitamin E dan 75% vitamin K yang perlu diambil setiap hari untuk melancarkan perjalanan darah, meningkatkan tumbesaran badan dan meningkatkan fungsi otak serta macam-macam lagi.  Begitu juga dengan melindungi kulit secara luaran dan dalaman bagi mengelakkan penyakit kulit seperti psoriasis. Salah satu kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan adalah dengan menyapukan minyak zaitun atau olive oil di bahagian kulit yang terkena psoriasis.  Anda boleh sapu minyak zaitun pada kulit anda di siang hari, sebelum mandi, selepas mandi, sebelum tidur dan sebagainya.

#2. Ubat-ubatan Dari Klinik Dan Hospital

pengambilan ubat ubatan psoriasis

Sama ada anda mendapatkan ubat-ubatan dari klinik atau hospital, ubat-ubatan ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan kesakitan kulit anda yang mengalami psoriasis.  Antara ubat yang sering diberikan kepada pesakit psoriasis adalah ubat sapuan yang berfungsi sebagai pelembab, ubat buatan tar, ubat sapu steroid, vitamin D analogues, calcineurin inhibitors dan salicylic.  Namun, anda harus tahu bahawa adakalanya ubat ini memberi kesan sampingan dan tidak sesuai digunakan dalam jangka masa yang lama.

#3. Vitamin Dan Makanan Tambahan Kesihatan

makanan tambahan untuk atasi psoriasis

Vitamin D dan K sangat penting bagi mencegah dan merawat penyakit psoriasis. National Psoriasis Foundation memaklumkan bahawa antara makanan tambahan sesuai diambil oleh pesakit psoriasis adalah anggur aregon, tumbuhan herba, aloe vera dan lain-lain lagi.  Alternatif mengambil vitamin dan makanan tambahan kesihatan juga merupakan kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan. Selain itu, terdapat banyak makanan tambahan kesihatan di pasaran yang turut berfungsi merawat penyakit psoriasis.

#4. Berjumpa Pakar Perubatan Atau Pusat Kesihatan

rawatan kulit dengan doktor pakar

Cara paling berkesan adalah anda boleh berjumpa dengan mana-mana pakar perubatan yang sah dan dipercayai bagi mendapatkan kaedah rawatan yang anda perlukan.  Kini sudah banyak pusat kesihatan yang menawarkan perkhidmatan rawatan penyakit psoriasis berkesan dan mudah secara semulajadi dan tidak memberi kesan sampingan kepada anda.

Luqman Herbs Centre | Pusat Rawatan Psoriasis Dan Penyakit Kulit Terbaik

luqman herbs center rawat penyakit psoriasis

Pesakit psoriasis disyorkan untuk mendapatkan rawatan penyakit psoriasis di Luqman Herbs Centre iaitu sebuah Pusat Kesihatan komplementari terbaik yang beroperasi di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor. Luqman Herbs Centre berpengalaman lebih daripada 25 tahun dalam memberi rawatan penyakit psoriasis berkesan kepada ramai pesakit psoriasis di seluruh Malaysia. Mari kita lihat latar belakang Luqman Herbs Centre untuk lebih lanjut.

Latar Belakang Luqman Herbs Centre

rawatan ayurveda semulajadi

Pusat kesihatan Luqman Herbs Centre ini telah diasaskan oleh Dr. Luqman Selva bin Abdullah yang merupakan salah seorang Ahli Persatuan Perubatan Komplementari dan Holistik yang telah diiktirafkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.  Menariknya, Dr. Luqman Selva juga merupakan Ahli Persatuan Pengamal Utama Perubatan Naturopati Malaysia (MANIS) ini telah berkecimpung lama dalam bidang perubatan dan telah menyediakan kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan dan terbaik untuk semua pesakit psoriasis.

luqman herbs center rawatan psoriasis

Kaedah Rawatan Penyakit Psoriasis Dari Luqman Herbs Centre

rawatan psoriasis terbaik

Luqman Herbs Centre menggunakan kaedah rawatan yang sangat selamat 100% kerana bebas daripada steroid dan tanpa bahan kimia.  Kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan ini juga menggunakan herba turun temurun yang diformulasikan oleh Dr. Luqman dan dijadikan sebagai remedi iaitu herba dan minyak sapu untuk rawatan penyakit psoriasis anda. Selain itu, Luqman Herbs Centre menggunakan beberapa kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan yang boleh anda dapatkan di sini.

AYURVEDA Dan Homeopati

Dalam merawat pesakit psoriasis, Luqman Herbs Centre menggunakan kaedah Naturopati (Ayurveda / Herba / Homeopati) yang mana pesakit akan diberikan herba dalam bentuk serbuk dan ubat homeopati sama ada dalam bentuk pil atau cecair untuk dimakan manakala krim atau minyak untuk sapuan luar.
kandungan herba psoriasis
Minyak dan krim ini juga dibuat dari campuran pati herba-herba dan minyak sayuran. Teknik oiling (meminyakkan) dan menyapukan air herba segar ke tubuh pesakit hanya dibuat bagi pesakit psoriasis yang kronik yang mana mereka dipantau rapi oleh terapis Luqman Herbs Centre.

Punca Dan Konsep Rawatan AYURVEDA

rawatan psoriasis berkesan

Anda harus faham terlebih dahulu berkenaan dengan punca psoriasis yang berlaku atau lebih popular sebagai ‘Kalanja Padai’.  Penyakit psoriasis ini berpunca dari ‘AMA’ atau toksid yang dihasilkan dari makanan yang anda makan tetapi ia tidak sesuai dengan keadaan badan yang menerima.  ‘AMA’ tidak dapat dineutralkan oleh hati dan menyebabkan ia diserap ke dalam darah serta dibuang dan dihapuskan melalui kulit. Akibatnya, kulit anda menjadi merekah dan kemerah-merahan yang dipanggil sebagai penyakit Psoriasis.  Bermula dari saat itu, anda akan mengalami tanda-tanda Psoriasis seperti kelemumur kulit kepala yang tebal dan lain-lain lagi. Kaedah rawatan AYURVEDA sesuai digunakan pada tahap permulaan sehingga akhir penyakit psoriasis.

Rawatan Dalaman Untuk Penyakit Psoriasis Berkesan

sebelum rawatan psoriasis

Berdasarkan kepakaran dan kemahiran kaedah rawatan penyakit psoriasis yang dijalankan, Luqman Herbs Centre akan memastikan setiap rawatan dalaman penyakit psoriasis dilakukan dengan berkesan dan efektif. Antara perkara yang perlu dirawat adalah hati, darah kotor, kulit dan juga sistem imunisasi badan.

selepas rawatan psoriasis

 • Hati – Memudahkan pembersihan ‘AMA’ dilakukan
 • Darah Kotor – Darah kotor perlu dinyahtoksinkan dari ‘AMA’
 • Kulit – Akan sembuh seperti biasa tanpa kemerahan dan bersisik
 • Sistem Imunisasi – Menguatkan antibodi badan untuk melindungi diri dari sebarang jenis penyakit

Set Rawatan AYURVEDA | Luqman Herbs Centre

Set rawatan AYURVEDA yang diformulasi oleh Dr Luqman merangkumi herba-herba untuk dimakan, krim sapu luaran dan juga minyak sapu luaran.

set psoriasis detox set rawatan ayurveda luqman herbs ubat homeopati

Kaedah Rawatan Penyakit Psoriasis Berkesan | Luqman Herbs Centre

Terdapat 2 jenis kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan yang ditawarkan oleh Luqman Herbs Centre.  Anda perlu membuat kedua rawatan ini supaya penyakit psoriasis dapat dirawat dengan lebih berkesan dan pantas.

 1. Pembelian Set RawatanPembelian set rawatan AYURVEDA boleh dibuat secara bulanan.  Untuk satu set rawatan, ia boleh digunakan selama sebulan.
 2. ‘In House Treatment’Luqman Herbs Centre juga menjalankan ‘In House Treatment’ selama 2 minggu atau lebih bergantung kepada tahap kronik pesakit psoriasis.

in house treatment psoriasis

Tempoh Masa Rawatan Penyakit Psoriasis

Kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan sekiranya anda menjalankannya selama setahun atau sehingga semua tanda-tanda prosiasis telah tiada dan bagi pesakit psoriasis yang mengalami masalah sakit sendi juga perlu menjalankan rawatan ini sehingga mereka tidak lagi sakit-sakit sendi.  Kesan pemulihan kaedah rawatan penyakit psoriasis ini adalah berdasarkan tubuh badan seseorang, sistem imunisasi serta kekuatan mental mereka dalam mematuhi peraturan pemakanan yang diperlukan.

rawatan untuk kanak kanak psoriasis

Testimoni Mereka Yang Telah Sembuh Dengan Luqman Herbs Centre

testimoni rawatan psoriasis berkesan testimoni rawatan psoriasis berkesan testimoni rawatan psoriasis berkesan testimoni rawatan psoriasis berkesan

Dapatkan Nasihat Dari Pusat Perubatan Alternatif, Luqman Herbs Center

luqman herbs center

Ramai pesakit psoriasis di Malaysia yang telah menggunakan kaedah rawatan penyakit psoriasis berkesan dari Luqman Herbs Centre dan mereka berpuas hati kerana kaedah rawatan penyakit psoriasis yang dijalankan sememangnya berkesan dan menjadikan kulit mereka sembuh seperti sediakala.  Tambahan pula, dengan serendah RM120, anda boleh mulakan rawatan Psoriasis anda dan sembuh segera!

LUQMAN HERBS CENTRE | KAEDAH RAWATAN PENYAKIT PSORIASIS BERKESAN
Hotline 1: Tekan untuk telefon (012-9160037) | Tekan untuk WhatsApp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (010-9823704) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Luqman Herbs Centre

Lokasi:
LUQMAN HERBS CENTRE
29-1, Jalan 9/9C, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

 

 

 

Dapatkan Nasihat Dari Pusat Perubatan Alternatif SEKARANG!

Sila telefon ke +60129160037 atau WhatsApp SEKARANG!

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Dapatkan Nasihat Dari Pusat Perubatan Alternatif SEKARANG!

Sila telefon ke +60129160037 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Dapatkan Nasihat Dari Pusat Perubatan Alternatif SEKARANG!

Sila telefon ke +60129160037 atau WhatsApp SEKARANG!