Review
May 5, 2017, 6:34am

Jus Al-Kurma Minuman Sunnah Untuk Ibu Mengandung dan Ibu Menyusu


Saat mengetahui akan kehadiran insan istimewa yang bakal mewarnai kehidupan adalah antara saat terindah bagi ibu bapa. Daripada saat itu, pelbagai cara dilakukan untuk memastikan kandungan sentiasa dalam keadaan sihat dan kuat kerana keperluan ibu mengandung adalah jauh berbeza daripada keperluan kebiasaannya.

Minuman Sunnah Untuk Ibu Mengandung

Ibu mengandung memerlukan lebih penjagaan dan perhatian daripada segala aspek untuk memastikan dirinya dan pertumbuhan bayi dalam kandungan berjalan seperti yang sepatutnya. Ia termasuklah dari segi emosi, rohani dan jasmaninya. Untuk itu, bakal ibu mestilah dijaga dengan sebaik-baiknya agar segalanya berjalan dengan baik seperti dirancang sepanjang 9 bulan proses kehamilan. Para suami, jangan biarkan isterimu menghadapi tempoh kehamilan seorang diri. Isterimu memerlukanmu.

Ibu Mengandung, Jagalah Dirimu dan Bakal Zuriatmu Sebaik-baiknya

Ibu Mengandung

Ibu mengandung adalah manusia yang hidup untuk 2 nyawa; diri sendiri dan anak dalam kandungan. Oleh itu, ibu mengandung memerlukan diet yang seimbang dan terkawal untuk memastikan ibu dan kandungan sentiasa sihat dan kuat. Diet seimbang bagi ibu mengandung adalah sangat berbeza daripada biasanya. Mereka perlu mengamalkan diet yang memberikan tenaga yang cukup untuk melakukan aktiviti harian dan pada masa yang sama mengamalkan makanan tambahan yang diperlukan bagi pertumbuhan bayi seperti asid folik untuk pertumbuhan otak dan kalsium untuk pertumbuhan tulang dan gigi.

Dengan mengamalkan diet biasa, nutrisi yang diperlukan mungkin tidak mencukupi bagi ibu mengandung terutamanya bagi mereka yang suka memilih makanan yang disukai sahaja tanpa memikirkan keperluan tubuh badan. Apabila tenaga dan nutrien tidak mencukupi, ibu mengandung mungkin mengalami simptom alahan yang teruk seperti muntah-muntah, lesu, keletihan, sakit belakang dan sebagainya. Situasi ini pastinya akan menjejaskan aktiviti harian si ibu terutamanya bagi wanita berkerjaya. Masalah kesihatan sepanjang tempoh kehamilan berkemungkinan akan menjejaskan prestasi di tempat kerja.

perubahan hormon semasa mengandung

Bukan itu sahaja, perubahan hormon semasa mengandung boleh meningkatkan kandungan darah dalam badan. Namun, kandungan haemoglobin masih dalam jumlah yang sama. Ini menyebabkan darah menjadi cair dan kandungan haemoglobin dalam darah menjadi rendah. Keadaan ini sangat berbahaya bagi anak dalam kandungan kerana low haemoglobin boleh menyebabkan risiko:

 • Anak lemas semasa lahir @ Asphyxia
 • Anak mati ketika dilahirkan @ stillbirth
 • Pertumbuhan janin terbantut
 • Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
 • Anak lahir tidak cukup bulan (premature birth)

Selepas proses kelahiran pula, ramai ibu yang bergelut dengan masalah penghasilan susu badan yang sedikit. Kena usaha pula untuk banyakkan susu badan. Oleh itu, semua ibu mengandung sangat digalakkan untuk mengamalkan makanan sunnah iaitu kurma untuk membantu mereka menghadapi hari-hari mereka dengan lebih kuat dan bertenaga. Penjagaan semasa mengandung akan mempengaruhi kehidupan selepas bayi dilahirkan pula.

Kebaikan Mengamalkan Kurma bagi Ibu Mengandung

Mengamalkan Kurma bagi Ibu Mengandung

Sebagai salah satu makanan sunnah, kita boleh yakin dengan keistimewaan yang ada pada buah kurma yang sememangnya mempunyai banyak manfaat penting terutamanya bagi golongan ibu mengandung dan menyusu.

Antara manfaat kurma adalah:

 • Kandungan glukosa dan fruktosa membekalkan tenaga segera kepada ibu mengandung supaya lebih kuat dan bertenaga dalam tempoh kehamilan
 • Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok dengan mengawal tekanan darah dan denyutan jantung ibu mengandung
 • Kandungan Vitamin B membantu dalam proses pembentukan sel darah merah untuk mengelakkan anaemia atau kandungan haemoglobin rendah dalam darah
 • Kandungan Tanin yang bersifat anti-bakteria meningkatkan imunisasi dan ketahanan badan untuk mengelakkan jangkitan bakteria
 • Kandungan fiber yang tinggi akan melancarkan pembuangan air besar untuk mengelakkan daripada masalah sembelit
 • Potassium membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi dalam kandungan
 • Kandungan hormon Oksitosin melancarkan proses kelahiran dan penghasilan susu ibu

Banyaknya manfaat buah kurma. Ini baru sebahagian. Sebenarnya, banyak lagi manfaat yang boleh kita dapati daripada sebiji buah kurma.

Jus Al-Kurma, Minuman Sunnah Terbaik Untuk Ibu Mengandung dan Menyusu

Jus Al-Kurma

Jus Al-Kurma adalah minuman semulajadi yang dihasilkan 100% daripada kurma ajwa yang cukup dikenali sebagai kurma Nabi dan merupakan kurma terbaik dengan nutrisi paling tinggi dalam kelasnya. Jus AL-Kurma dihasilkan dengan cara yang lain daripada yang lain; menggunakan proses penapaian dengan suhu dan tekanan dikawal rapi yang dipatenkan untuk mengekalkan khasiatnya. Ia juga bebas daripada perisa tambahan, bahan pengawet dan bahan pewarna.

Bagi yang kurang gemar dengan buah kurma tapi masih mahu mendapatkan khasiatnya, anda bolehlah mendapatkan Jus Al-Kurma ini. Rasanya yang semulajadi memang sangat sedap. Kena sangat kalau buat bersahur dan buat berbuka di bulan Ramadan. Terus terbuka selera. Mesti rasa bertenaga sepanjang masa.

Manfaat Jus Al-Kurma Untuk Ibu Mengandung dan Ibu Menyusu

Manfaat Jus Al-Kurma

Dengan pengambilan Jus Al-Kurma, ibu mengandung dan ibu menyusu pasti akan merasakan kelainan daripada segi tenaga dan penghasilan susu. Sebabnya, Jus Al-Kurma mampu untuk:

 • Membekalkan tenaga segera dan berpanjangan (energy booster)
 • Mengelakkan keletihan dan kelesuan
 • Mengelakkan rasa mual di awal kehamilan
 • Meningkatkan bacaan haemoglobin dalam darah
 • Mengurangkan pendarahan semasa bersalin
 • Menggalakkan penghasilan susu badan (milk booster)
 • Memekatkan susu badan supaya menjadi lebih berkualiti
 • Menurunkan bacaan demam kuning bagi bayi
 • Membantu merawat penyakit eczema
 • Mencergaskan badan dan mencerdaskan minda (brain booster)

Jus Al-Kurma boleh dijadikan sebagai pembuka selera. Baginda Rasulullah SAW juga memulakan juadah berbuka puasa dengan buah kurma. Walaupun rasa kurma agak manis, kalori dalam kurma sebenarnya sangat rendah dan ia tidak mengandungi kolesterol.  Malah, Jus Al-Kurma boleh meningkatkan metabolisme bagi karbohidrat, protein dan lemak supaya kandungan gula dalam badan sentiasa pada tahap normal.

Cara Pengambilan Jus Al-Kurma

Cara Pengambilan Jus Al-Kurma

Walaupun rasa Jus Al-Kurma sangat sedap dan semulajadi, tak perlulah diminum sekali gus. Tapi, minum banyak pun, tiada kesan sampingan buruk. Cuma, kalau nak jimat, boleh ikut cara ini.  

 1. Jus Al-Kurma boleh diminum 2 sudu pagi dan 2 sudu malam. Ia boleh diambil secara terus atau dimasukkan ke dalam air terlebih dahulu.
 2. Jus Al-Kurma hendaklah disimpan di dalam peti sejuk selepas dibuka untuk mengekalkan kesegarannya. Rasanya juga pasti lebih sedap.
 3. Ibu hamil boleh mengambil setengah botol sehari.
 4. Ibu menyusu boleh mengambil sebetol sehari. Setengah botol mencukupi untuk jimat.

Testimoni Pengguna Jus Al-Kurma Yang Berpuas Hati

Jus Al-Kurma telah banyak membantu para ibu mengandung dan ibu menyusu menghadapi kehidupan mereka dengan lebih baik. Mereka juga boleh menikmati tempoh mengandung dan menyusu dengan lebih bertenaga dan senang hati. Jom kita tengok apa kata mereka lagi.

Testimoni Pengguna Jus Al-Kurma 2

Testimoni Pengguna Jus Al-Kurma 2

Testimoni Pengguna Jus Al-Kurma 2

Harga Jus Al-Kurma

Harga Jus Al-Kurma adalah sangat berpatutan dan setanding dengan kualitinya. Memang berbaloi-baloi. Setiap botol mengandungi 120ml Jus Al-Kurma. 

Semenanjung
3 botol- RM65
6 botol- RM110
12 botol- RM190

Sabah dan Sarawak
3 botol- RM70
6 botol- RM120
12 botol- RM200

Kos penghantaran adalah PERCUMA untuk pembelian melebihi 1 botol!

Dapatkan Jus Al-Kurma Hari Ini Juga!

Harga Jus Al Kurma

Jangan tunggu lagi. Dapatkan Jus Al-Kurma hari ini juga. Para suami boleh dapatkan untuk isteri tercinta yang sedang hamil. Para ayah boleh dapatkan untuk isteri tersayang yang menyusu anak. Kalau tiada yang mengandung atau menyusu pun boleh jadikan Jus Al-Kurma sebagai minuman kesihatan dan penambah tenaga kerana ia boleh diambil seawal usia bayi 6 bulan dan ke atas. Tiada salahnya pun. Untuk tempahan dan maklumat, boleh dapatkan menerusi website, facebook ataupun terus WhatsApp ye.

Dengar cerita, ada diskaun dan promosi istimewa kalau pembelian dibuat melalui laman web Al-Kurma Ajwa sekarang. Tempoh sangat terhad. Rugi sangat kalau tak grab awal-awal.

Jom dapatkan Ener Jus Al-Kurma SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan Ener Jus Al-Kurma SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Ener Jus Al-Kurma SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: