Review
Mar 11, 2019, 2:08am

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Di Bangi 2019/2020


Anda ingin menjual rumah di Bangi untuk membeli rumah baru yang lebih cantik dan selesa atau ingin menjual rumah untuk pelaburan? Jika ya, anda perlu tahu yang proses untuk menjual rumah itu tidak sama dengan proses untuk menjual kereta. Ini kerana sebuah rumah yang ingin di jual itu akan melibatkan sesuatu transaksi yang agak tinggi. Urusan jual rumah perlu di buat dengan cara yang betul supaya pihak penjual seperti anda dapat mengelakkan diri daripada di tipu oleh mana-mana bakal pembeli.

 

Jual Rumah Teres Pada Harga Murah Mudah Dan Pantas 6

Sebagai contoh, urusan jual beli kenderaan hanya melibatkan 3 pihak sahaja, iaitu penjual kenderaan, bank dan pembeli. Sedangkan dalam urusan jual beli hartanah, transaksinya akan melibatkan banyak pihak termasuklah pembeli, penjual, bank penjual, bank pembeli, LPPSA, pejabat tanah, LHDN, majlis daerah, pihak berkuasa negeri dan sebagainya. Seperkara lagi, dalam transaksi jual beli hartanah terdapat pelbagai undang-undang yang berkaitan dan terpakai, termasuklah Akta Kontrak, Kanun Tanah Negara, Akta Pemajuan Perumahan, Akta Hakmilik Strata, Akta Setem dan banyak lagi.

 

Jual Rumah Mudah Dengan Pantas 1

Prosedur Untuk Jual Rumah Mudah dan Pantas di Bangi Bukannya Satu Kerja Yang Mudah!

Yang pasti, prosedur untuk jual beli rumah ini ada banyak langkah proses. Adakah anda mampu berurusan dengan semua pihak tersebut untuk menyelesaikan urusan transaksi jual beli hartanah anda? Jika anda tidak banyak masa tetapi dalam masa yang sama ingin menjual rumah mudah dan pantas, ada baiknya anda menggunakan khidmat mana-mana perunding hartanah berdaftar.

Jual Rumah Mudah Dengan Pantas 3

Bila dah dapat perunding hartanah, biar saja mereka uruskan segalanya bagi pihak anda. Paling penting, anda wajib dapatkan khidmat perunding hartanah yang terbaik dan boleh dipercayai.  Bagi anda yang mempunyai hartanah dalam bentuk rumah untuk dijual di sekitar kawasan Bangi, anda boleh mendapatkan khidmat perunding daripada HARTANAH MALAYA yang berdaftar dengan IW Properties Putrajaya.

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Sesuai Untuk Seisi Keluarga 7

Antara Prosedur Jual Rumah di Bangi Yang Perlu Diketahui Oleh Anda

Meskipun hakikatnya prosedur untuk urusan jual dan beli rumah ini tampak rumit tetapi sebenarnya ianya tidaklah sesusah yang disangka. Yang penting anda perlu mengikut langkah demi langkah sebagaimana yang telah disediakan oleh pihak HARTANAH MALAYA supaya segalanya dapat berjalan dengan lancar dan sempurna. Untuk pemahaman yang lebih jelas, anda boleh rujuk gambar di bawah ini.

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Sesuai Untuk Seisi Keluarga 4

  1. Ejen hartanah yang dilantik akan cuba sedaya upaya mengesyorkan rumah anda kepada bakal pembeli yang berpotensi.
  1. Jika pembeli bersetuju untuk membeli rumah anda, pihak pembeli akan segera membayar sebanyak 3% ke dalam akaun Ejen hartanah yang dilantik ataupun ke dalam akaun syarikat si peguam yang mewakili urusan jual beli ini.
  1. Tandatangan ke atas borang Offer To Purchase akan dibuat sebagai perjanjian sementara. Waktu ini pembeli akan berusaha mendapatkan pinjaman bank dan sebagainya.
  2. Si pembeli akan menyediakan segala dokumen yang berkaitan untuk urusan pinjaman wang di bank, pihak penjual pula haruslah bersabar sekejap sementara menunggu segala urusan pembeli selesai.

Jual Rumah Mudah Dan Pantas 3

  1. Setelah pinjaman berjaya diluluskan oleh pihak bank, maka tandatangan borang Sales & Purchase Agreement akan terus dibuat. Kala ini baki sebanyak 7% ke dalam akaun bank peguam harus dijelaskan oleh si pembeli.
  2. Bila wang sebanyak 10% keseluruhan itu selesai di buat maka proses pindah hakmilik pun akan mula diproses.
  3. Setelah menerima baki wang penjualan rumah dari pembeli, penjual akan menyerahkan kunci ‘hand over key’yang kini berstatus vacant possession. Apabila kunci telah diterima, maka urusan jual beli rumah telah selesai. Saat ini, rumah tersebut telahpun sah menjadi hakmilik kepada si pembelinya yang baru.

 

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Sesuai Untuk Seisi Keluarga 5

Awas! Anda wajib membaca dan memahami apa jua terma perjanjian sebelum sign apa jua dokumen. Dan yang paling penting anda kena jelas dengan semua terma perjanjian jual beli yang anda telah tandatangan untuk mengelakkan salah faham yang boleh menyebabkan timbulnya perbalahan di kemudian hari antara anda dan juga pembeli.

Mengapa Anda Perlu Melantik HARTANAH MALAYA Sebagai Wakil Dalam Urusan Penjualan Rumah?

Selaku seorang pemilik rumah yang berhasrat untuk menjualnya, anda pasti ingin jual rumah dengan mudah dan pantas pada harga yang sepatutnya. Tapi sayang tidak semua pemilik rumah kediaman ini berpengalaman. Bagaimana ingin jual rumah mudah dan pantas di Bangi kepada pembeli jika anda sama sekali tidak punya ilmu dalam bidang ini?

 

Jual Rumah Mudah Dan Pantas 4

Antara sebab musabab mengapa anda harus melantik Hartanah Malaya ini sebagai wakil dalam urusan penjualan rumah anda itu adalah :

#1 – Dapat Mengelakkan Daripada Berlakunya Sebarang Penipuan

Hartanah Malaya merupakan salah seorang ejen yang berdaftar. Hartanah Malaya juga merupakan ejen yang dilantik secara sah di bawah Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejen Hartanah. Cara untuk mengenalpasti bahawa seseorang itu adalah seorang ejen yang sah ataupun tidak mudah saja. Anda hanya perlu dapatkan kad nama mereka dan lakukan semakan melalui laman web utama milik Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejen Hartanah di http://www.lppeh.gov.my. Sangat mudah bukan?

 

Jual Rumah Mudah Dengan Pantas 5

#2 – Dapat Melancarkan Proses Jual Beli Hartanah Dengan Baik

Sebagaimana yang telah dikatakan tadi, urusan jualan rumah kediaman ini akan melibatkan jumlah transaksi wang yang sangat besar. Jumlah yang boleh mencecah dari ratusan ribu kepada jutaan ringgit itu tidak boleh dipandang ringan. Kerana itu anda perlu memastikan ejen berdaftar yang dipilih kerana ejen berdaftar ini lebih bijak dan berpengalaman tinggi dalam selok belok jual hartanah. Dengan itu barulah segala urusan berjalan dengan lancar dan baik daripada awal mendapatkan pembeli sehinggalah kepada urusan terakhir ketika penyerahan kunci.

Jual Rumah Mudah Dan Pantas 2

#3 – Agensi Muslim Yang Sangat Menjaga Solat , Jujur dan Amanah

Hartanah Malaya merupakan agensi muslim sepenuhnya yang amat menjaga isu aurat dan juga solat. Jika anda rasa suka untuk berurusan dengan agensi hartanah yang ejennya semua menunaikan solat dan menutup aurat, maka Hartanah Malaya adalah salah satu daripadanya. Selaku ejen hartanah yang berdaftar, pihak Hartanah Malaya tidak boleh melakukan sebarang penyelewangan kerana setiap perkara yang berlaku akan direkodkan dan dilaporkan kepada Agensi Hartanah. Maka, pemilik rumah tidak perlu bimbang, dan hanya perlu menunggu proses jual beli rumah selesai.

 

Jual Rumah Mudah Dan Pantas 5

#4 – Dapat Membantu Supaya Rumah Tersebut Lebih Mudah Terjual

Bagusnya jika anda menggunakan Hartanah Malaya kerana ia dapat mempercepatkan lagi urusan anda untuk menjual rumah terbabit. Hartanah Malaya ini sebenarnya mempunyai rangkaian ejen seramai lebih 2,000 orang dan jika digerakkan semuanya, tidak mustahil urusan jual rumah mudah dan pantas dapat dilaksanakan. Melalui ejen yang ramai ini urusan pengiklanan, pemberitahuan kepada umum, hebahan melalui media sosial dan sebagainya dapat dilakukan dengan lebih sistematik tanpa perlu anda risaukan.

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Sesuai Untuk Seisi Keluarga 2

#5 – Dapat Menguruskan Segalanya Bagi Menjimatkan Masa

Dengan melantik Hartanah Malaya sebagai wakil, anda tidak perlu lagi ke sana sini untuk mencari pembeli yang berpotensi dan sebagainya. Apa yang perlu anda lakukan hanyalah menaruh kepercayaan dan biarkan pihak Hartanah Malaya uruskan segalanya untuk anda. Anda juga tidak perlu risau kerana pihak Hartanah Malaya akan sentiasa melaporkan status terkini mengenai urusan proses jual rumah anda.

Jual Rumah Mudah Dengan Pantas 7

#6 – Boleh Memberikan Nasihat Berkaitan Isu Jual Rumah di Bangi

Selaku perunding hartanah, pihak Hartanah Malaya turut dapat memberikan khidmat nasihat berkaitan proses penjualan rumah terbabit seperti harga yang patut diletakkan, cara persiapkan rumah dalam urusan mencari pembeli, cara memilih calon pembeli yang berpotensi, cara untuk mengelakkan diri di tipu oleh bakal pembeli dan sebagainya.

Jual Rumah Mudah Dengan Pantas 2

#7 – Dapat Melakukan Pengurusan Pelbagai Dokumen Yang Berkaitan

Jumlah kerja yang ada dalam urusan jual-beli kelihatan sangat rumit kepada mereka yang baru dalam perniagaan ini. Dokumen pembelian biasanya menjangkau lebih 10 mukasurat. Ini belum lagi dokumen lain seperti borang-borang dari badan kerajaan dan lain-lain. Seorang ejen hartanah mempunyai pengetahuan berkenaan dokumen yang diperlukan dan boleh menyediakan semuanya dengan teliti dan betul.

Jual Rumah Mudah Dengan Pantas 6

#8 – Boleh Laksanakan Proses Jual Rumah Untuk Cash Segera

Satu lagi kelebihan utama pihak perunding Hartanah Malaya ini adalah pada skill dan pengalaman yang sangat tinggi. Jika anda perlu Jual rumah mudah dan pantas untuk mendapatkan cash segera maka Hartanah Malaya adalah pihak yang paling sesuai untuk membantu anda.

Jual Rumah Teres Pada Harga Murah Mudah Dan Pantas 5

Kerana itu anda harus melantik seorang perunding hartanah sebagai wakil penjual. Tetapi sila pastikan terlebih dahulu yang perunding hartanah tersebut merupakan seorang ejen yang berdaftar dan boleh dipercayai. Jika anda memilih Hartanah Malaya, anda pasti akan berasa sangat berpuashati. Hartanah Malaya ini bukan saja berdaftar bahkan turut mempunyai kepakaran yang tinggi dalam bidang penjualan rumah ini.

Jual Rumah Teres Pada Harga Murah Mudah Dan Pantas 2

Lantiklah Ejen Hartanah Yang Berdaftar dan Bertauliah Seperti Hartanah Malaya di Bangi

Sebelum menjual rumah, penjual digalakkan melantik seorang ejen hartanah. Tujuannya bagi memudahkan urusan dan menjaga kepentingan penjual dan pembeli. Dengan melantik ejen hartanah, anda tidak lagi perlu berasa bimbang jika di tipu oleh broker haram dan tidak perlu pening kepala tentang harga rumah yang sepatutnya di letakkan untuk jualan. Anda juga tidak perlu susah hati memikirkan cara bagaimana untuk beriklan dan yang paling penting anda sama sekali tidak perlu membuang masa berhadapan dengan bakal pembeli yang cerewet.

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Sesuai Untuk Seisi Keluarga 3

Walaubagaimanapun, sebelum mengisi borang lantikan yang disediakan oleh pihak agensi hartanah, pastikan pihak tersebut mempunyai nombor pendaftaran sepert REN, PEA dan sebagainya. Pembeli boleh merujuk di laman web Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah (LPPEH). Ejen Hartanah berdaftar dipantau oleh Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejen Hartanah (LPPEH). Semua konsultasi Ejen Hartanah perlu mengikut standard yang telah ditentukan oleh LPPEH.

Jual Rumah Teres Pada Harga Murah Mudah Dan Pantas 4

Servis Perunding Hartanah Terbaik Dengan Harga Bayaran Paling Berbaloi

Pihak Hartanah Malaya bukan saja dapat membantu dari segi pencarian pembeli yang berpotensi malah pihak Hartanah Malaya ini akan turut dapat membantu dari segi pemilihan bank dan perlantikan peguam yang sesuai. Ini secara tidak langsung akan memudahkan lagi urusan anda dari awal hingga akhir.

 

Jual Rumah Teres Pada Harga Murah Mudah Dan Pantas 3

Anda juga tidak perlu rugi besar kerana pihak Hartanah Malaya hanya akan menerima sekurang-kurang 3% sahaja daripada nilai jualan yang persetujui nanti. Mudah dan murah, itulah kelebihan yang anda dapat jika berurusan dengan Hartanah Malaya ini.

Jual Rumah Mudah Dengan Pantas 4

Inilah Sebahagian Daripada Kediaman Pelanggan Yang Bakal Dijual Menggunakan Khidmat Rundingan Hartanah Malaya

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Sesuai Untuk Seisi Keluarga 6

Jual Rumah Teres Pada Harga Murah Mudah Dan Pantas 1

Jual Rumah Mudah Dan Pantas Sesuai Untuk Seisi Keluarga 1

Anda Mahu Jual Rumah Mudah Dan Pantas? Mahu Cari Pembeli Sendiri Tapi Tidak Punya Masa? Jom Dapatkan Servis Hartanah Malaya Sekarang Juga!

Ada rumah di Bangi untuk dijual untuk beli aset yang lain? Jika ya, jom teruskan niat anda itu! Tidak tahu cara untuk menjualnya tidak mengapa kerana telah ada pihak yang dapat membantu anda. Hanya dengan jumlah bayaran yang sangat rendah, anda kini telahpun dapat memiliki ejen sendiri yang akan berusaha untuk menjual rumah anda itu dengan nilai yang sepatutnya tanpa sebarang unsur penipuan.

Jual Rumah Mudah Dan Pantas 1

Dengan Hartanah Malaya, anda tidak lagi perlu bersusah payah dan membuang masa. Segalanya akan dilakukan untuk anda dari awal hingga akhir. Ramai yang telah mendapatkan servis rundingan daripada Hartanah Malaya dan semuanya amat berpuashati. Untuk info lanjut yang berkaitan, segera hubungi wakil Hartanah Malaya sekarang juga melalui detail yang tertera di bawah ini sekarang juga !!

 

HARTANAH MALAYA | PERUNDING HARTANAH UNTUK JUAL RUMAH DI BANGI
Telefon : Tekan untuk telefon (019-3610506)  | Tekan Untuk Whatsapp
Facebook : Azeem Hartanah
Website : https://iwproperties.com.my/

Alamat :

IW Properties Putrajaya Sdn Bhd, Jalan P8G1, Presint 8, 62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Putrajaya 62000 Malaysia

Jom Beli Rumah Melalui Hartanah Malaya

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Beli Rumah Melalui Hartanah Malaya

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Beli Rumah Melalui Hartanah Malaya

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: