Review
Oct 26, 2018, 9:56am

Jenis Kerosakan Gear Dan Cara Melancarkan Penukaran Gear


Kereta adalah kenderaan yang boleh dikatakan wajib untuk masyarakat di zaman ini termasuk juga dengan masyarakat di Malaysia.Tidak kisahlah apa saja kereta yang digunapakai asalkan dapat di jaga dengan baik supaya sentiasa selamat untuk digunakan, bukan hanya untuk perjalanan yang jauh tetapi juga untuk kegunaan rutin seharian seperti ke tempat kerja, sekolah anak-anak dan sebagainya.

Antara Jenis Kerosakan Gear

Antara bahagian yang paling penting dan wajib sentiasa berada di dalam keadaan baik adalah pada bahagian GEARBOX. Tanpa gear mana mungkin sesebuah kereta itu mampu bergerak dan ini bukan hanya untuk kereta semata-mata tetapi untuk kenderaan lain juga. Pendek kata, semua kenderaan ini akan gagal berfungsi seandainya gear mengalami kerosakan.

Terdapat Jenis Kerosakan Gear

Jenis – Jenis Kerosakan Gear Yang Sering Terjadi Pada Kenderaan

Terdapat pelbagai jenis masalah kerosakan pada gear dan jika tidak diatasi dengan segera alamatnya kenderaan anda itu akan terpaksa mengalami masalah yang jauh lebih besar sehingga akan memerlukan kos perbelanjaan yang banyak untuk membaikinya. Kerana itu sebagai si pemilik, anda haruslah tahu dan peka dengan setiap perbezaan yang ditunjukkan oleh kenderaan pada setiap kali penggunaan.

Selain Jenis Kerosakan Gear

Antara jenis-jenis kerosakan pada gear yang sering terjadi itu adalah :

 • Susah untuk masuk ke Gear P (parking) , gear D ( drive) atau gear R (reverse)
 • Masuk gear R tapi tak bergerak
 • Sudah masukkan gear tapi ada delay ( lambat engage )
 • Sudah masuk gear tapi transmisi kasar
 • Ada bunyi yang kasar
 • Susah untuk masukkan gear ketika pemanduan ( Gear rasa kasar )
 • Kenderaan seolah-olah melompat sedikit ketika gear sedang di masukkan
 • Perlu panaskan enjin selama 10 minit, baru boleh di masukkan ke gear ‘ D ‘ ( gear drive)
 • Sukar untuk menukarkan dari Gear ‘Free’ ke ‘Gear 1’
 • Oil Seal di dalam gearbox sudah mengeras
 • Pertukaran gear yang dirasakan sangat tidak lancar
 • Terasa berat semasa pemanduan
 • Semakin banyak penggunaan petrol berbanding dahulu
 • Enjin kereta menjadi semput terutama ketika sedang mendaki bukit
 • Enjin kereta bergegar serta mengeluarkan bunyi yang agak kuat dan bising

Terdapat Jenis Kerosakan Gear

Apabila masalah di atas berlaku, suka ataupun tidak sebagai pengguna haruslah segera bertindak untuk mengatasi masalah berikut. Namun persoalannya di sini adalah pada kos. Kos untuk membaiki masalah yang berkaitan dengan gear ini tidak boleh di pandang ringan kerana ianya memerlukan perbelanjaan yang agak besar iaitu beribu – ribu RM. Seperkara lagi, ia juga akan memerlukan masa untuk dibaiki oleh mekanik. Kereta juga terpaksa ditinggalkan dibengkel sehingga beberapa hari untuk diperiksa.

Ciri Jenis Kerosakan Gear

Namun, sebelum membuat keputusan akhir untuk menghantar kenderaan kesayangan anda itu kepada mana-mana bengkel, apalah salahnya jika anda cuba dulu JV AT-1004, produk yang dapat membantu untuk memulihkan keadaan gear kereta anda itu kepada keadaan yang lebih baik, tanpa perlu menghabiskan wang ringgit yang banyak.

Adanya Jenis Kerosakan Gear

Cara Terbaik Untuk Melancarkan Penukaran Gear

Selain Jenis Kerosakan Gear

Cara terbaik untuk melancarkan penukaran gear adalah dengan menggunakan produk keluaran JV AUTO LUBE yang tengah panas dan viral di pasaran sekarang ini. Dengan menggunakan produk JV AT-1004 (Rawatan Gearbox), JV ET-1004 (Rawatan Enjin) dan Engine Carbon Detox (Pencuci Karbon Enjin), anda bukan sekadar dapat menjimatkan kos bahkan anda juga dapat menggelakkan diri daripada meninggalkan kereta di bengkel selama berhari-hari sehingga boleh menyulitkan kehidupan harian akibat tiadanya kenderaan tersebut.

cara menjaga gearbox murah

Fungsi JV AT-1004 ini sangat berkesan bukan hanya untuk melancarkan kembali gear supaya lebih lancar, bahkan ianya juga akan dapat membantu memberi keuntungan lain seperti penjimatan masa dan juga mengelakan penggunaan kos wang yang lebih besar. Jika ada masalah gearbox, kami mencadangkan agar anda menggunakan dua botol untuk kesan yang lebih pantas dan mujarab. Tapi jika gearbox dalam keadaan baik, gunakan sebotol untuk penjagaan awal.

JV AT-1004 Sangat Mengagumkan

Adanya Jenis Kerosakan Gear

Selain daripada itu, JV AT-1004 dan JV ET-1004 ini akan turut memberi penjimatan yang sangat ketara terhadap penggunaan minyak petrol ataupun diesel sehingga lebih 20%.

Selain Jenis Kerosakan Gear

Masalah yang paling biasa dihadapi pemandu adalah gear lambat masuk (engage). Ada sesetengah kereta yang terpaksa dipanaskan sehingga lebih 15 minit. Pemandu terpaksa menekan minyak kereta banyak kali supaya enjin segera panas. Bila sudah cukup panas barulah gear akan engage.

Ada juga yang mengalami sentapan ketika nak masuk gear. Pemacu gear terpaksa ditolak dengan kuat atau cara paksa. Kereta akan melompat sedikit bila gear mula masuk.

Masalah untuk undur (reverse) juga adalah salah satu tanda gearbox tidak normal. Ini perlu dirawat sebelum menjadi masalah gearbox yang lebih berat.

Jika gear ada masalah, kereta juga mengalami perjalanan yang kurang mantap dan berasa kasar. Pemanduan sering kali terganggu.

Tidak hanya itu, JV AT-1400 juga akan membantu mengatasi masalah bunyi berdengung dari gearbox. Yang penting, pastikan mencuba dengan rawatan JV AT-1004 dahulu sebelum terus mengambil langkah mebaiki, overhaul atau tukar gearbox kereta.

Produk Selamat Dengan Teknologi Terkini

Jenis Kerosakan Gear

Produk JV Auto Lube ini dihasilkan dengan menggunakan teknologi Bio Oil yang bersifat neutral tanpa sebarang risiko atau berbahaya sama sekali. Ianya sesuai untuk semua jenis gearbox kenderaan samada Manual, Automatik mahupon CVT. Kesan terpantas yang boleh dilihat adalah seawal hari pertama dan optimum setelah  seminggu.Hanya dengan sekali penggunaan ia akan dapat bertahan sekitar 20,000 KM seiring dengan tempoh tukar minyak gear.

Anda tidak perlu risau untuk menggantikan dengan minyak gearbox yang baru seandainya mileage masih jauh. Ia 100% tiada risiko, tanpa kesan sampingan dan tidak juga perlu di buang minyak gearbox yang sedia ada dari kenderaan. Boleh juga bercampur dengan treatment lain jika telah dimasukan lebih awal. Jangan risau, jika guna dua botol JV AT-1004 ia tidak akan melimpah dari gearbox.

Testimoni Daripada Sebahagian Pengguna

Terdapat Jenis Kerosakan Gear

Selain itu Jenis Kerosakan Gear

Adanya Jenis Kerosakan Gear

Harga Berpatutan Serta Sesuai Untuk Semua Jenis Kereta

Mencari Jenis Kerosakan Gear

Gunakan Engine Carbon Detox untuk mencuci sisa karbon didalam ruangan enjin. Sisa karbon akan melemahkan prestasi kereta dan menyebabkan penggunaan petrol lebih tinggi. Tapi awas, jangan gunakan pada kenderaan berdiesel kerana ia tidak sesuai. Guna pada kenderaan berpetrol sahaja.

Hampir setiap orang ada kereta dan apa saja jenis kereta yang anda miliki itu bukanlah persoalannya. Gunalah apa saja kereta samada dari jenis Honda, Toyota, Proton, Perodua, Nissan, Suzuki, Kia, Naza, Mercedes, BMW, Hyundai, Chevrolet, Audi, Isuzu, Mazda, Volkswagon, KIA, Hino, Subaru, MINI, Renault, Chery, Daihatsu, Porsche, Volvo, Scania, Tata, Hino, Peugeot, Jaguarjenis Honda, Toyota, Proton, Perodua, Nissan, Suzuki, Kia, Naza, Mercedes, BMW, Hyundai, Chevrolet, Audi, Isuzu, Mazda, Volkswagon, KIA, Hino, Subaru, MINI, Renault, Chery, Daihatsu, Porsche, Volvo, Scania, Tata, Hino, Peugeot mahupun gearbox Jaguar sekalipun, semuanya boleh dilancarkan dengan bantuan JV AT-1004 ini.

jvat 1004

Harga yang ditawarkan untuk Semenanjung Malaysia untuk JV AT-1004 dan JV ET-1004 adalah sebanyak RM90 sebotol. Anda juga boleh mendapatkan Engine Carbon Detox (ECD) dengan harga RM120 sebotol. Jika mahukan lebih penjimatan, anda boleh beli dalam bentuk Super Combo Pack – 3 in 1. Harga asal ialah RM300 untuk 3 produk. Tapi lebih baik dapatkan dengan Super Combo Pack, penjimatan yang maksimum iaitu hanya dengan harga RM270 sekotak lengkap.

Adanya Jenis Kerosakan Gear

Ada Masalah Transmisi Kereta? Tak Cukup Bajet Untuk Baiki? Dapatkan Produk Rawatan dari Gear & Engine Auto Solution Hari Ini Juga!

Jom dapatkan JV AT-1400, JV ET-1400 dan Engine Carbon Detox sekarang. Untuk segera mengatasi masalah kerosakan gear dan enjin dengan cepat dan mudah. Hanya sekali penggunaan terus akan nampak impak yang hebat. Jangan lagi membazirkan wang untuk membaiki, overhaul mahupun menukar gearbox kerana kini telah ada cara lain yang jauh lebih menjimatkan dan berkesan! Kenderan seperti kereta memerlukan perhatian dan penjagaan yang rapi untuk memiliki jangka hayat yang panjang.

Kami di Gear & Engine Auto Solution menyediakan pelbagai jenis minyak enjin dan produk rawatan kenderaan yang dapat memelihara dan menyelamatkan kenderaan anda. Brand tempatan yang terbaik dan sangat berkualiti untuk menjaga kenderaan anda seperti JV Auto Lube, E3 Oil, Platinum Oil, Nano Energizer, Nano Energy, KOOL Radiator Treatment, JTX, 8Line dan lain – lain lagi.

JV AUTO LUBE | JENIS KEROSAKAN GEAR DAN CARA MELANCARKAN PENUKARAN GEAR
Hotline: Tekan untuk telefon (017-3886607) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: 
Gear & Engine Auto Solution
Instagram: @gearandengine
Website: www.gearandengine.com.my

Alamat:
TERLARIS TRADING PLT
65-3, BLOCK F, ZENITH CORPORATE PARK, JLN SS7/26, Kelana Jaya 47301 Selangor

Nak order minyak enjin JV Autolube?

Order online di website atau hubungi 017-3886607 untuk sebarang pertanyaan.

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Nak order minyak enjin JV Autolube?

Order online di website atau hubungi 017-3886607 untuk sebarang pertanyaan.

Call Whatsapp Layari Website

Nak order minyak enjin JV Autolube?

Order online di website atau hubungi 017-3886607 untuk sebarang pertanyaan.